MİLLİ İŞLEMCİ ÇAKIL

Başlatan cevat1, 06 Mayıs 2025, 13:08:13

apsis

Zaten ASIC olarak tasarlanıp üretiliyor. Üretim burada değil uzak doğu ülkelerinde gerçekleşiyor. Aselsan gibi yerlerden commerical ürün vermesini beklemeyin. Orada yaptığı reklam bizde tasarlayabiliyoruz demek aslında. RISC V işlemci demiş zaten açık kaynak. Ben de isterim burada üretilsin, ürünlerin içerisine koyup dışarıya satabilelim ama yıllardır net bir adım atılmış değil maalesef.

Endüstriyi geçtim ancak savunma alanında burada üretim kabiliyetinin olması şart. Ürün bulmak ve bunları Türkiye için satın almak çok fazla uğraş gerektiriyor.
"Makineye Beyin" MEKATRONİK

fide

Alıntı yapılan: EGE - 08 Mayıs 2025, 12:27:21Yerli milli söylemlerini hep duyuyoruz ancak Vatandaş olarak bu ülkenin sahasında yerli mikro işlemci vs,vs fabrikalarını hiç görmedik ve  göremiyoruz ,

Bizlerde işlemciyi alıp bunu anahtar teslimi yapıp ambalajlayıp verdiğimizde  bunu adı  yerli ve millimi oluyor ? hayır kesinlikle milli olmuyor.

"Yerli ve milli", Türkiye'nin kendi kaynaklarıyla üretim yapmasını ve ulusal değerleri korumasını ifade eden bir politik-ekonomik slogandır.

Fatih projesi kapsamında okullara kurulan "Vestel" akıllı tahtaların içinde kocaman "Made in China" yazıyor. Güya milli.

Yine aynı şekilde dağıtılan ve tamamı çöp olan General Mobile tabletlerin içinde de.

Yerli ve Milli ibaresini gördüğümüzde far tutulmuş tavşan gibi kala kalıyoruz millet olarak.

Şuna karşı değilim. Hatta desteklerim. Volvo'yu Chery yerine biz alsaydık ve yine Volvo adı altında üretime devam etseydi, kârını da ArGe'ye harcasaydı sonuna kadar desteklerim.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

-taha-

Alıntı yapılan: apsis - 07 Mayıs 2025, 08:59:37Savunma ve Havacılık alanında nasıl komponentler kullanılıyor bilmiyorsun sanırım. Ceramic, Altın ve özel plastik tipte komponent kılıflar kullanılmakta. Pin konusunda belki haklı olabilirsin. Ancak bu da ihtiyaca yönelik bir tasarım. Sonuçta commerical olarak tasarlanmış genel bir ürün değil.
Evet savunma sanayi ve havacılıkta ne kullanılıyor bilmiyorum.fakat yerli bir CPU ya da inanmıyorum yerli bir CPU var ise görmek istiyen insanlara fabrikaları açsınlar mühendisleri insanlar la konustursunlar da görelim gerçekten yerli mi 400mhz CPU dan bahsediyo.bugun çok basit CPU lar bile 400mhz den fazla birde merak ediyorum hangi fabrikada üretiliyor bunlar.yutdusinda üretildiği zaman bunun güvenlik kısmı nerede urettirilen firma ya içine birşey eklerse.realtec firmasının ses ve ethernet cihiplerine casus yazilim koyduğunu da duyduk.ureten firma bugün dost olabilir yarın düşman adam düşman olma ihtimaline karşın bir plan yapmazmi yapamaz demeyin.konu askeri mesele olunca herşey yapılır.kocaman bir CPU 400mhz gücünde ve seramik.seramik olması extra ağırlık değilmi uzaya gidecek olan bir cihazın ağırlığı önemli degilmi birde 400mhz bir CPU ne iş yapabilir.eger gerçekten bir CPU düşük özelliklerde bile olsa dışarıya bağlı olmadan ülkemizde üretilebiliyor sa üreten insanların ellerine sağlık.fakat ben buna gözümle görmeden inanmam diyer üyelerin dediği gibi yerli malı denilen bircoksey sadece Türkiye'de toplanıyor.uretim yok gibi