opampın çıkışı bayılıyor. yerine ne kullanmalıyım?

Başlatan sedronjames, 14 Temmuz 2025, 10:09:48

sedronjames

�merhabalar.

�potansiyometre ile kontrol edilen bir güç kaynağı için lcd'li bir panel yapmaya çalışıyorum. cihaz üzerinde bulunan sürücü karta potanstan 0-5 volt arası gerilim geliyor.

ben de bu gerilimi mcu ile sağlayıp çıkış akımını ve voltajını kontrol etmek niyetindeyim. pekala düşük yüklerde güzel çalışıyor.

�mcu ile pwm üretiyorum. daha sonra filtre ediyorum ve 3.3 volttan 5 volta yükseltiyorum. kontrol kartı üzerinde dolanan gerilim 5 volt. bu yüzden rail to rail opamp kullanmam gerekti.

ben de lmv358ıdr opampını kullandım. 5v besleme gerilimi ile yaklaşık maks 4.95 volt çıkış gerilimi verebiliyor. bu da benim için uygundu.

ne zamanki bu güç kaynağında düşük yük yerine biraz daha güçlü bir yük takıp akım çekmeye başladım. o zaman sıkıntıyı gördüm.

cihaz akım çektikçe bu 0-5 volt kontrol girişinden de akım çekmeye başlıyor. benim kullandığım lmv358ıdr nin çıkışı düşüyor 4.35 voltlara. e kontrol sinyali bu voltajlara düşünce cihaz maksimum voltajına ulaşamıyor.

lmv358ıdr'nin yerine ne kullanabilirim. ya da başka bir çözüm öneriniz var mıdır? yardımlarınızı bekliyorum. iyi forumlar dilerim.

arci03

bir çizim olsa iyi olurdu.Benim anladığım regülatör entegresinin geribesleme bacağına pwm ile sinyal verip çıkış voltajını ayarlamaya çalışıyorsunuz. ancak belliki denetleyiciniz ile çıkış voltajını okuyarak uyguladığınız pwm sinyalini okunan değere göre değiştirmediğiniz için regülatör yüke girince sabit gelen pwm den dolayı çıkış voltajının düştüğünü bilemiyor.
tabi bu benim varsayımım.

slimandheavy

elektroniğin ortak dili : ŞEMA (schematic)

bahdiyarusta

Besleme katına bir göz atmakta fayda var. lm2576-5v bu konuda kararlı çalışan bir regülatör. İstersen şema paylaş inceleylelim.

sedronjames

sürücü kartın şematiği yok vallahi, keşke olsa. benim kontrol pinine bağladığım şematik böyle.

dnacikaya

@sedronjames LM358 20-40ma çıkış akımına sahip, daha yüksek çıkış akımı olan opamp varsa kullanılabilir.

Veya çıkış voltajınızın akımını p kanal mosfet ile yükseltebilirsiniz. 0.1v kayıp olacaktır.

Birde teorik bir önerim var pratik uygulama imkanım olmadı. LM317 datasheet dosyasında LM317 çıkışını kontrol etmek için R2 direncine paralel bir transistör ilave etmişler mcu ile on off yapılmasını sağlıyor.

Bu transistör (n/p kanal mosfette olabilir) beyz (gate) girişine rc filtre ile pwm sinyalini uygulasanız sonuç ne olur. Duty artıkça R2 üzerindeki voltaj seviyesi düşeceği için ADJ voltajı düşer ve LM317 çıkışındaki 5 volt seviyesi düşmeye başlayabilir. Hem çıkış voltajınızın akımı yükselir hemde opamp kullanmanıza gerek kalmaz.