Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar

Başlatan ugurtarlaci, 23 Şubat 2006, 17:58:29

Ziya

@ugurtarlaci ve tatlısukurnazı,

söylediklerinize katılıyorum. Benim demek istediğim de bu kabil iptidai testlerde çuvallayan bir tasarım lab testlerinde de çuvallayacaktır mantığı ile yaklaşılabilirmi bunu anlamak istemiştim. Bu cihazların pahalı olduğunu biliyorum zira Ankara'da bir firma (ar-ge müdürü arkadaşım) 400 bin dolara EMI, EMC labı kurdu. ISO17025 belgesi almaya çalışıyorlar.

tatlısukurnazı hocam, ben devlet memuru olduğum ve mesleğimle alakasız çalıştığım için malesef bu bilgiler sadece bilgi mahiyetinde kalıyor, icraata geçemiyor. Yine de siz şemayı gönderin derim. Kıymetini bilen çıkacaktır mutlaka.
Bu günden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya. (13 Mayıs 1277) Karamanoğlu Mehmet Bey

YARGICH

@ugurtarlaci

  Hocam bu EMC, EMI, EFT gibi bazı kısaltmaları birazcık açabilirseniz sevinirim. Ayrıca hangi testlerden başarı ile geçen, hangi ortamda başarı ile çalışabilir anlamına geliyor. Mesela EMI testinden gerçek anlamda geçen bir devre, ark yapan bir kontaktörün yanında rahatlıkla çalışabilir anlamına mı geliyor. Bunun gibi bir kaç örnek verirseniz çok sevinirim.

@Tatlisukurnazi
 
  Hocam sizdeki 6000V'luk devreyi merak ettim. Acaba bunu bizim devrelerde nasıl uygulayabiliriz. Yani bunu, statik voltaj oluşturmak için mi yoksa, devre yanında gürültü çıkartmak için mi kullanabiliriz.


Saygılar, İyi Çalışmalar.
Uçurtmalar, rüzgarın kuvvetiyle değil, rüzgara karşı koydukları direnç ile yükselirler.

aster

Bu forumda yazılan her kelimenin bir kitap kadar değerli olduğunu düşünüyorum,
yeri geliyor o bir kelime bile ilaç gibi geliyor  :)
sevgili tatlısukurnazı dosyayı tekrardan alalım hocam
çeyiz sandığımızda yerimiz bol  :)
selamlar, kolay gelsin

aYe

@YARGICH

Tam ve net olarak kaç volt olduğunu bilmesem de belirli bir voltajdan sonra havadan voltaj atlamaları olmaya başlıyor.
Fırın manyeto bobin karkasları yada stungun denilen elektroşok cihazlarının bobin karkaslarına bakarsanız; sekonder kısmınının normal trafolarda olduğu gibi tek bir sargı şeklinde değil de bölme bölme olduğunu farkedersiz.
Bazi TV smps trafolarının karkasları da bu şekilde.
Hemen hemen bütün smps trafolarında ise sargının sağ ve sol yanlarında polyester bantlar kullanılarak ferit ile bobinler arasında güvenli boşluk alanı oluşturulur.
Voltaj atlamalarını engellemek için böyle şeyler yapiliyor.

Neyse konuya dönersek;
Bahsettiğim devre üzerinde bir kaç ufak tefek değişiklik ve bir mcu eklentisiyle karta 0-6000 kademeli voltaj verip hangi değerlerde problem olmaya başladığını yada probleme nelerin neden olduğunu vs.. tespit edebiliriz.
Şemayı akşam buraya koyarım üzerinde konuşuruz biraz.

Birde benim "renesas nedir" başlığı altında da yazdığım, koter bobiniyle yaptığım test var, onunda şemasını çıkartıp bir ara veririm.
Kendimce kriter olarak benimsediğim o testten pc ve pic'ler geçemedi, şu ana kadar geçen tek mcu renesas.

Tabiki bunları belgelendirme sırasındaki testlerle mukayese etmek imkansız ama tamamen hazırlıksız olmaktan da iyidir.

İyi çalışmalar.
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

aYe

Selam aster hocam, şu an rahatsız olduğum için evdeyim, akşam işyerine geçip dosyayı göndericem.

Pek konuyla alakası yok ama şu otomasyon fuarında buluşsak, özlettiniz kendinizi.

"patlasın moslar oynasın kızlar" buna halen gülmekteyim  :lol:  :lol:  :lol:
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

YARGICH

Alıntı yapılan: "tatlisukurnazi"
Tabiki bunları belgelendirme sırasındaki testlerle mukayese etmek imkansız ama tamamen hazırlıksız olmaktan da iyidir.

Kesinlikle katılıyorum hocam, elimizdeki imkanlarla bunları ne kadar zorlarsak o kadar iyidir. Sonuçta testen her MCU geçemiyo. Demekki işe yaramış. Bizde geçen MCU ları kullanırız :D Biz önlemimizi alalım, yapacağımızı yapalımda gerisini sonra düşünürüz :)


Geçmiş Olsun,
Uçurtmalar, rüzgarın kuvvetiyle değil, rüzgara karşı koydukları direnç ile yükselirler.

aster

Allah şifa versin geçmiş olsun,
tabi hocam inşallah kısmet olursa hep birlikte fuarda buluşacağız

aYe

Teşekkürler Aster hocam.

Bu arada ne diyicem;

Fuar organizasyonlarında dernek gibi oluşumlara ücretsiz stand verilir.
Ortalama 1000 üyesi olan bir derneğe ücretsiz stand veren organizasyonların 10000'i aşan üyesinin bulunduğu picproje gibi bir oluşumu bu imkandan mahrum edemeyeceği şüphesiz.
Bu fuar geçmiş olsada bir sonraki fuarda picproje'nin de umarım bir standı olur.

Kapsamı ne olur bilmiyorum ama picprojenin üye sayısını bir fuarda 2 ye 3'e katlayacağı şüphesiz.

Üye sayısının çoğalması niçin önemli; daha çok beyin, daha çok soru, daha çok cevap, daha çok bilgi.

Bu forum atom gibi, parçalanmadıkça içindeki enerji pek belli olmuyor, tanıtım şart.
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

ugurtarlaci

Sevgili YARGIÇ ;

       EMI : Elektro manyetik girişim anlamındadır. Yani ürünün ortama  yaydığı parazit ve  elektriksel gürültüleri ifade eder.
       EMC : Elektro manyetik uyumluluk anlamındadır. Yani ürünün dış kaynaklardan gelen gürültü ve parazitlere karşı uyumluluğudur.

      Her iki konu tümleşik konulardır ve birbirlerinden farklı düşünülemez. EMC ne derece önemli ise EMI da o derece önemlidir. Yaptığınız cihaz dış parazitlerden etkilenmiyor fakat dış ortama haddinden fazla parazit yayıyorsa buda kabul edilemez.

      EFT : Hızlı geçişe sahip elektrik şoklarıdır. Genellikle Endüktif bir yükü besleyen akım aniden kesildiğinde olur. Panolarda bulunan kontaktörlerin, rölelerin ve Yüksek güçlü motorların çalışmasının simulesidir.
      ESD: Statik elektrik testidir. İnsan vücudunda ve nadiren dış ortamda oluşmuş olan statik elektriklenmeyi simule eder. Aynı zamanda Bir nevi topraklama testidir. 4000 volt civarında dokunarak ve 8000 volt civarında havadan uygulanır.
     SURGE : Hat üzerindeki arızalar, kopukluklar , temassızlıklar ve şimşek çarpmasını simule eder. Varistör 1 numaralı ilacıdır.


   Bu testler sisteminizin özelliğine göre değişiklikler gösterir. Yani Ev için hazırlanmış bir cihaza endüstriyel testler yapılmaz. Yani ev türü bir tasarım testlerden geçmiş ise bu Yüksek güçlü bir motorun oluşturacağı noise dan etkilenmeyecek anlamına gelmez.

   umarım yardımcı olabilmişimdir.
Zoru Başarırım , İmkansız Biraz Zaman Alır....İmza... YENİ NESİL GENÇ TÜRK MÜHENDİSLERİ......

YARGICH

Selam,

 Hocam çok Teşekkür ederim. Bunları hemen not ettim :); Bu arada istem dışı bir şekilde cümle sonuna nokta yerine noktalı virgül koymuşum. Jenerik olsun diye silmiyorum. C alışkanlığı işte  :lol:



Saygılar, İyi Çalışmalar.
Uçurtmalar, rüzgarın kuvvetiyle değil, rüzgara karşı koydukları direnç ile yükselirler.

Ziya

Alıntı yapılan: "ugurtarlaci"... SURGE : ... ve şimşek çarpmasını simule eder. Varistör 1 numaralı ilacıdır....
Varistörün bir ömrü varmıdır? Yani bir defa amacına uygun anlık yüksek gerilim geldi ve Varistör bunu emdi diyelim (ifadeleri yanlış kullanıyor olabilirim). İkinci bir defa aynı şekildeki şimşek etkisini giderebilir mi?

Yüksek gerilim hatlarında da yanlış hatırlamıyorsam parafudr denilen bir malzeme benzer işi yapıyor ve bir süre sonra yenilenmesi gerekiyor. Yukarıdaki soruyu bundan çağrışımla soruyorum.
Bu günden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya. (13 Mayıs 1277) Karamanoğlu Mehmet Bey

ugurtarlaci

@ Ziya
 
 Varistör AC enerji hattına paralel bağlanan ve üzerine düşen ani gerilim artmalarında direnci düşerek sömürme yapan bir tür dirençtir. Varistör seçilirken nerede kullanacağımızı bilmemiz gerek ve ona göre seçmemiz gerek. Yani kullanacağımız yerdeki gerilimin %20 sinden daha düşük bir eşik gerilimine sahip olmamalıdır. Aynı zamanda Sınır gerilimimizde önemlidir. Gereğinden büyük bir varistör seçimide bize fayda vermeyecektir.

    Örn.    220 voltluk bir gerilim hattına min 265 voltluk bir varistör kullanmalısınız.  Bu varistöre Beklenenden çok daha yüksek bir gerilim uzun süreli olarak gelir ise varistör iflas edecektir. Bu örnek için değer verecek olursak,  2000- 4000 voltluk ani ve kısa süreli( 50 - 200 ns) palsler bu varistöre zarar vermeyecektir. Anacak bu pals süreleri uzar ise sistemde ilk iflas eden varistör olacaktır.

  Not. Kontaktör bobin uçlarına RC filtre yerine Varistör kullanıldığını görüyorum bazen. Bu uygulamanın  Varistörün kullanım amacına uymadığını düşünüyorum. RC filtreler bu gibi durumlarda hayat kurtarır arkadaşlar.
Zoru Başarırım , İmkansız Biraz Zaman Alır....İmza... YENİ NESİL GENÇ TÜRK MÜHENDİSLERİ......

aYe

@ugurtarlaci

Özellikle varistör ile ilgili verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim.
Şu "%20" ibaresi kesinlikle günün ipucu oldu, uzun zamandır kafamda yer eden x'lerden birini daha toprağa vermiş oldum :D

Peki bu varistörlerin bir watt'i var mıdır?
Yada diyelim ki iki tane 265voltluk varistörü paralel kullandık.
Giriş voltajında varistörün 1 tanesi için olan limitleri de aştık diyelim, bu halde iki katı güce mi dayanacak yoksa normal dayanma limitini geçince ikisi de sırasıyla gümleyecek mi?
Şimdiden teşekkürler.

İyi çalışmalar.
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

CaFFeiNe

evet bu varistörler gerçekten bazen hayat kurtarıyorlar 1-2 kez karşılaşmıştım varistör patlayarak karttaki cam sigortayı attırmış ve kartın zarar görmesini engellemişti.

bu varistörler hakkında biraz daha detaylı bilgi hiç fena olmaz

teşekkürler

ugurtarlaci

@ Tatlisukurnazi

  Sevgili Tatlisukurnazi ;
 
   Akılda kalıcılığı açısından şöyle bir örnek vereyim. Madem sen iki varistörü paralel bağlamak gibi illegal bir yöntem önerdin , bu durumda ne olur bir bakalım. Sonuçta bu varistör denen yararlı varlık bir direnç .
Öncelikle bu bağlantıda varistörün karakteristiğiyle oynamış oluyoruz. Bu tip ürünler özel uygulamalara yönelik olduğundan kendi karakteristiklerine uygun kullanılırsa devre üzerindeki varlıklarını gösterirler. İki varistörü paralel bağladığımızda daha yüksek akım geçeceğinden, eşik gerlimiyle (Aşağı Yönde) oynamış oluruz. Dolayısı ile varistörler birebir aynı olmayacağından , birisi önce çöktüğünde diğerininde hemen arkasından çökmesi kaçınılmaz. Varistörler devreye paralel bağlandığından aslında akım kaynaklı değil , gerilim kaynaklı aygıtlardır. Yüksek gerilim şebekelerinde Çok daha uzun süreli ve yüksek değerli palslere dayanması açısından , daha dayanıklı varistörler kullanılır.  Varistörün nitelikleri arasında direkt olarak WATT şeklinde değilde , eşik gerilimi , gerilim yüzdesi ve dayanım süresi gibi değerlerden söz edilebilir. Ama kısaca WATT ibareside kullanılmaktadır diyebilirm.
Zoru Başarırım , İmkansız Biraz Zaman Alır....İmza... YENİ NESİL GENÇ TÜRK MÜHENDİSLERİ......