Renesas'ın sınırları...

Başlatan Klein, 28 Mart 2006, 12:09:44

Klein

Özellikle renesas kullanmayı düşünmeyen arkadaşların okumasını öneriyorum. Aşağıda yazdıklarımda en ufak bir uydurma , gerçeğe aykırı bir söylem yoktur.

Hiç , bir işlemciyle çalışırken masanın ısındığını farkettiğiniz ,  ısının kaynağının ; 1 saat boyunca , feedback ucu kopmuş regülatörden gelen 16V ile beslenen ve halen normal çalışmasına devam eden işlemci olduğunu görüp şaşırdınız mı?

biz gördük ve şaşırdık. peki hangi işlemciydi dersiniz...... renesas m3062

Hiç  , sırf test olsun diye;  bir işlemciye PC ile haberleşen bir kod yazıp , sonra da işlemcinin tepesine sıcak havayı dayadığınız oldu mu? Peki işlemcinin tepesi yarılıp , lehimleri eriyene kadar inatla haberleşmeye devam ettiğini görüp şaşırdığınız oldu mu?

biz gördük ve şaşırdık. peki hangi işlemciydi dersiniz...... renesas m3062

peki hiç zayıf yanı yok mu?
var.....
Onları da daha sonra anlatırım. Şimdilik hoşçakalın.

Ralgac

merakla bekliyoz

kusura bakmazsanız olayın abc sinden yani alfabenin a harfinden başlarsanız memnun oluruz
********iyi çalışmalar

Klein

RENESAS'IN sınırlarına geçmeden önce biraz daha üstünlüklerinden bahsetmek istiyorum. Birazdan yazacaklarıma PIC kullanıcısı arkadaşlar biraz kızabilirler ama Gerçekler acıdır.

Not: Eğer spesifik özellikler ( register , özel portlar vs...) gibi özelliklerden bahsedersem, bu çoğunlukla m16362 olacaktır. genel özellikler zaten hepsinde hemen hemen aynı.

renesas'la tanışmadan önce , uzun süre PIC ve 8051 çekirdeğiyle çalıştım. Ama Renesas'la  tanışmamla birlikte ; aslında bugüne kadar hiç mikrokontrolcü görmemiş olduğumu anladım.  PIC ile zaten hep küçük projeler yapmayı tercih ettim. Çünkü PIC aslında tamamen bir oyuncak. 8051 hernekadar daha az güvenilir olsa da PIC'a göre gerçek bir mcu.  Ama Renesas hepsinden daha mcu. Portların düzeni , interrupt yapısı , C uyumlu linear belleği , yüksek kapasitesi , register yapısı , Kesme düzeneği , timer ve diğer bütün özellikleriyle tam bir Mikroişlemci. PIC kullanan arkadaşlara sesleniyorum. Zararın neresinden dönerseniz kardır. Eğer amacınız  bu işlerle amatör olarak ilgilenmek değil ise , Hepinizi Renesas'a bekliyorum. Bir kez çalışın birdaha bırakamayacaksınız.

Klein

Gelelim Renesas'ın en büyük sorunlarına.

        Renesas'n en zayıf halkası ,  bence portlardaki koruma diyotları.  Daha önce de anlattım. Alet 16V besleme altında bile çalışabiliyor. Ama es kaza portlardan birine 6-7V üzerinde bir gerilim gires ise ; bilin ki o portu kaybettiniz. Koruma diyotları hemen yanıyor.  gerçi zaten görevleri de bu. Bu sayede  çekirdek ve kalan portlar çalışmaya devam ediyor. Renesas'ın donanımında bulabildiğim tek zayıf nokta bu.  PIC ve 8051 in portlarını arızalandırmak daha zor.

        Diğer bir sorunu da , bazı hallerde PIC'e karşı yavaş olması. kodu simüle ettiğinizde bazen görüyorsunuz ki bir GOTO operasyonu 5 cycle sürmüş yada bir bit move işleminin 3cycle sürdüğüne şahit olabiliyorsunuz. PIC'in dallanma komutları haricindeki tüm komutları 1Cycle zamanda yaptığını düşünürsek yavaş gibi görünüyor.
        Ama..... iş matematik işlemlere ve özellikle , floating point işlemlerine gelince ; Durum birden değişiyor.  16 , 32 bit olmasının avantajını en iyi şekilde kullanıyor. PIC'den onlarca kat daha güçlü bir veri işleme canavarına dönüşüyor.  

Görebildiğim sadece bu iki zayıflık. Onlara da aslında zayıflık denmez.  Diyotların yanması ve çekirdeğin çalışması başlı başına bir güzellik. Hız sorununa gelince : Onun da çözümü var. eğer gerçekten ciddi hızlar istiyorsanız HiSpeed Risc serisini alır ,  32*32 =64 bit sonuçlu Floating point işlemlerini 1 çevirimde yapabilirsiniz.

Veli B.

Muhakkak detaylı bilgi vereceksinizdir ama sıcağı sıcağına, anlayamadığım bir nokta var.Bunu, şu anda açmanız mümkünse, memnun olurum.
Alıntı yapılan: "Klein"
...C uyumlu linear belleği, ...

:?:
Sizinde yazılarınızı ilgi ile takip ediyorum,  önümüzde ki uzun bir süre için öğrenme kapasitem rezerve olmuş olsa da... :D

Klein

renesas'ta PIC'te oldoğu gibi bellek blokları yok. Adres 00000dan başlar , FFFFF'e (bellek boyuna göre daha yukarıya) kesintisiz gider. İlk adresler özel kaydesiciler (register) alanlarıdır. Yani portlar , port direction registerleri , timer registerleri vs.....  daha sonra ram ve rom gelir.  Genel bellek yapısı budur. Bellek tek parça olduğu için , PIC'de olduğu gibi PAGE set etmek diye bir kavram yoktur.  Bu yüzden C derleyici , özellikle pointer operasyonlarını ve stack operasyonlarını yaparken daha hızlı olur.

lord

renesas a geçmeden önce bir tecübe etmeye çalişsak ne yapmamiz lazim gelir. Tabi pahali programlayicilardan almadan.. yani yüklemenin basit ucuz bir yöntemi ,yada programlayici şemasi falan...

Subzero

Renesas'ta USB portlu, rfli kontrolcüler var mı bir inceleyeceğim.
Ama şayet varsa ve uygulamalarınız olduysa öğrenmek isterim.
Bir de, matematik işlemlerinde çok daha hızlıysa,
genel olarak piclerden çok hızlı olduğunu söyleyebilir miyiz?
Bilgi paylaşımı için teşekkürler.

Klein

1- Programlama işi çok kolay. pahalı programlayıcıya gerek yok. direk seri porttan. Diğer başlıkların birinde bu konu konuşuldu. orada detay var. yine de olmazsa bir şema gönderirim.
2- genel olarak PIC'lerden hızlı olduğunu söyleyebilir miyiz?   Onlarca kat daha hızlı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca hemen hemen tüm serinin USB versiyonu da var. Ancak ben hiç USB uygulaması yapmadım.

lord

walla bu programlayici için link verir veya şema gönderirseniz makbule geçer...

arslan74

Merhaba,

Renesas ları bende inceledim. İclerinde bir cok eleman bütünleşik olarak var. Real time clok, DAC gibi özellikler.

1-Ama bei ingilendiren en önemli kısmı bu malzemelerin temini. Yani nasıl temin edeğim.
2-İstediğimiz malzemeyi hemen bulabilecekmiyiz.
3-Fiyatları ne düzeyde.
4-ISIS de simulasyon yapabiliyormuyuz?
5- Emulatörü varmı fiyatı ne kadar.
6- Bu işlemciler için güzel ve bedava bir C derleyicisi varmı?
7- Kendine ait editör programı varmı?

Bunların cok güzel işlemciler olduğunu biliyorum ama Türkiyede bulamadıktan sonra güzel olması ne işimize yarar. Daha az güzel ama bulunamayan bir malzeme peşinde koşmak yerine, Karaköyden hemen temin edebileceğim basit bir 16F877 kullanmayı tercih ederim.

Ben bunu sıkıntısı önceleri Siemens'in Microcontrolleri ile başlama hatasıyla yapmıştım. PIC her ne kadar basit bir uC olsada onu artı konumuna getiren Malzeme teminindeki rahatlık. Onun için bir cok dilde derleyici yazılmış olması(C, BASIC, PASCAL, JAL v.b. ). ISIS altında simulasyon imkanı. Nerdeyse her uygulama için basit örnek kodlar bulabilmemiz onu hala suan için lider uC konumuna tutyor. Eksikleri ise PAGE ve 8 bit olmasıydı. Ama 18 serisinden sonra PAGE sorunu ortadan kaltı. 16 bitler için için dsPIC versiyonun cıkartı. Aynı zamanda da DSP özellikleri var. Cok yakın zamanda piyasaya PIC24F serisini sürecek. 24 serisi dsPIC gibi 16 bit mimariye sahib.

Benim öncelikli terih sebebi temin edebileceği ürünler üzerinde çalışmaktır. Şimdi siz Şirket olarak Ana distribötüründen aldığınız bir kac tane sample'in Piyasaya program yazan için hiç bir önemi yoktur. Onları büyük Adetler halinde almak yerine sürekli bulunan malzemleri prekane almak isterler. Bahs ettiğim bu olay varsa seve seve sizi dinlerim ve bende onları demeke isterim. Ama bahs ettiğim olaylar eksikse senin övdüğün işlemi bizler için hiç bir ifade etmez.

tevfik_kadi

@arslan74

Hocam reklam olmasın ama elektro'dan temin edebilirsiniz m32c m16c ellerinde var (m16c/62p 30624 aldık 2 tane fiyat 18ytl (tane)  idi.) Bootloader içinde kurulu geliyor zaten derleyici olarak IAR'ın C derleyicisi tatlısukurnazı hocamızın tavsiyesi üzerine onu kullanıyorum nerdeyse tüm işlemcileri destekliyor aynı kodu biraz değişiklikle başka bir işlemciye aktarabiliyorsunuz tekrar derleyip isis de pic kullanarak kodlarımı deniyorum. Hatta projemizde m16c yerine msp430 serisi bir işlemci kullanmaya karar verdik kodlar için bir sorun yok aynı kodlar geçerli hepsinde çok güzel bir olay...

Kolay gelsin...

aYe

Selam,

Alıntı yapılan: "arslan74"Daha az güzel ama bulunamayan bir malzeme peşinde koşmak yerine, Karaköyden hemen temin edebileceğim basit bir 16F877 kullanmayı tercih ederim.

Bizim gibiler olmasa piyasada mcs51 dışında bir şey'i halen bulamıyor olurdunuz.

Karaköydeki bir kaç toptancıyı 18c452 için ikna etmeye çalıştığım (1999)günleri hatırlıyorum da, hakaret gibi algılıyorlardı :)

Tabiki kimsenin amacı PIC'leri kötülemek değil.

Ancak kaplumbağanın tavşanı geçtiği durumlar masallarda ve mucizelerde oluyor.

Karaköy esnafı kapatıp gitse iş mi değiştiricez yani?

Peki PIC bitki midir?

Karaköyde mi yetişir?

Cevap tabiki hayır;

PIC de renesas gibi yurt dışından geliyor...

Talep arz'i doğurur.

Bu tür söylemlerse talebi dolayısıyla da arz'i engeller.

İyi çalışmalar.
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

aster

daha önce linkler verdik arrow, elektro babamızın kızı değil
120ytl ye 3 günde kore'den kargo geldi
karköyde kim kimi tutarsa öper bu herhangi birisi olabilir

bsivgin

........

Mod mesajı: Evet burdaki silinmiş mesaj ve yerine konulmuş noktalar da kullanıcıların edit yetkisininin kaldırılma sebebini net bir şekilde açıklıyor...