İki fazlı Dimmer

Başlatan sezgin05, 13 Nisan 2006, 15:31:05

sezgin05

Arkadaşlar 2 faz altında çalışan omik bir yük için Dimmer devresi yapmam lazım.Tek fazlı sistemdeki devre ile oynadım ama maalesef olmadı.Sadece zamanlama değil aynı zamanda sinyalin yapısı gereği kesime gitmemesi problem oldu.Teşekkürler..

sezgin05

Galiba böyle bir uygulama yok.O halde kendimiz yapmaya çalışalım.Şöyle bir fikrim var:
Bir pic ile 2 ayrı triyakı 0 geçiş noktalarını algılatarak  ayrı ayrı sürsem sizce olabilirmi.Yani 2 faza 2 ayrı  triyak taksam ve her fazın 0 noktasından sonra ayarlayacağım gecikme kadar sonra tetiklesem.Tabii en fazla 180 dereceye kadar. Tecrübeli ustalar ne der bu fikrime.Yoksa boşamı kürek çekiyorum...

OG

MOC serisi zero cross optolar var zaten. Sana ledini sürmek kalıyor.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

sezgin05

OG ustam opto olarak yine MOC serisinin opto&diac türünde bişey kullanmayı düşünüyordum.Sonradan bişey daha aklıma 2 farklı triyak yerine tek MOSFET kullansam nasıl olur acaba.AC de MOSFET uygulaması için tecrübelerinizi bekliyorum...

z

İki faz arasında çalışan yükün 220v değilde 380v altında çalışıyor demektir.

Neden klasik dimmer devresini kullanamadın anlamadım.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

OG

MOSFET kullanmak için bir köprü diyottan geçirmeniz gerekir. Tristörleri tam dalga sürmek için kullanılan yöntem gibi.

Köprü değil de tek diyotdan geçirirseniz gücün yarısını elde edersiniz.

Tabi bunları rezistif yükler için konuşuyoruz.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

sezgin05

@BUNALMIŞ
Bir kumaş boyama fabrikasında 10 KW 380 voltluk buhar üretmede kullanılan rezistans var.Original dimmer devresi arızalı ve yenisi çok pahalı.Sistemde bazen tam güç te bazen yarım ve daha az miktarlarda ayarlama yapılması gerekiyor.Şu anda klasik dimmer ile 220 voltta çalışıyor.Ama maksimum güce hiçbir zaman ulaşılamıyor.Klasik dimmer devresini 2 faz olarak da denedim ama sürekli tam güç sürdü. Kondansatörlerle oynayarak süreyi uzattığım halde yinede tam güç sürdü.
Sebebide sanırım 1.faz LOW olmadan diğer faz HIGH da kaldığı için Triyak kesime gitmiyor....

z

Ne alakası faz bir faz on iken diğerinin high olmasıyla.

Artık Nötür hattını düşünme, iki faz arasındaki gerilimde aynen tek fazda olduğu gibi sinüsoidal yapıdadır.

Triacın en azından 600V olmalı. 400V triac kullandıysan triac kendiliğinden tetiklenir. (Şebekenin tepe değeri artık 310v değil 537v)

Bence yanlış triac kullanıyorsun.

Isıtıcı 2 uclu değil mi?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

Eğer kazan yeterince büyük ise faz kayması yaparak tetikleme yapmak yerine integral kontrolu öneriririm.

Bunun için.

1/8 güç:       2 yarım alternans güç bas, 14 yarım alternans bos gec.

1/4 güç:       2 yarım alterns güç bas, 6 Yarım alternans bos gec.

1/2 güç:       2 yarım alternans güç bas, 2 yarım alternans bos gec.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

sezgin05

BUNALMIŞ ustam 2 faz arası nasıl sinüsoidal olur anlayamadım.arasında 120 derece faz farkı var.örneğin 160 derece civarında kesişiyorlar.
Ama fasılalı çalıştırma hiç aklıma gelmemişti. Buhar makinesi şok buhar üreticisi dedikleri tipten.Yani düdüklü tencere gibi.Yüksek basınçlı bir tank tan oluşuyor.Yarım metreküp civarında haznesi var..Ama denemk lazım.Teşekkürler..

aYe

Selam,

Alıntı yapılan: "OG"MOC serisi zero cross optolar var zaten. Sana ledini sürmek kalıyor.

Zerocross özellikli optodiak'larla diming yapamazsınız, tecrübeyle sabittir.

Zerocross özelliği olmayan optodiak'larla mümkün.

Yine çok lazımsa "zerocross" özelliği yazılımla eklenebilir ancak onunla uşraşmaktansa bir kaç amper büyük tiryak kullanılması daha iyidir, nasılsa ucuz malzeme.

İyi çalışmalar.
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

OG

Evet Hocam haklısın, benim de jeton sonradan düştü. Bunalmış hocamın bahsettiği türde olabilir.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

aYe

Bunalmis hocamın bahsettiği yöntem lamba gibi uygulamalarda verim vermez ama yük burda rezistans olunca gayet güzel iş görebilir.

Tabi bir alternans'ın belirli bir kısmında değilde tamamında tiryak açık yada kapalı olacağı için powerfaktör 1'e yakın olucaktır diye tahmin ediyorum, bu yöntemin en büyük avantajı olabilir.

Bu yöntemle zerocross özellikli optodiakları kullanmak mümkün, çünkü bir derece kontrolü yok, her yarım alternans için on off şeklinde bir kontrol söz konusu.
Klasik derece kontrollü diming yaparken problem olan zerocrossing özellikli optodiak bu tür kontrolde yazılımın sırtındaki yükü alıcaktır, kesinlikle öneririm.

İyi çalışmalar.
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

z

Alıntı yapılan: "sezgin05"2 faz arası nasıl sinüsoidal olur anlayamadım.arasında 120 derece faz farkı var.örneğin 160 derece civarında kesişiyorlar.

Frekansları aynı fakat faz farkı olan iki sinüzoidin toplam yada farkı, gene aynı frekansda fakat faz farkı ve genliği değişmiş bir sinüzoiddir.

İspatı için Sin(wt)+Sin(wt+b) ifadesinde, açılımı yapıp, sonucu sadeleştirerek görebilirsin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

aYe

Bunalmis hocam aslında iki fazdaki sorun şu;

Normal tek faz diming yaparken bizim uyguladığımız kontrol sinyali ON şeklinde OFF sinyali uygulamıyoruz(çoğumuz uyguladığımızı sansakta) tiryakı OFF konumuna getiren yani sönümlendiren iki anot arası gerilimin sıfıra inmesi yani sıfır geçiş anı.

Arkadaşın devresinde durum farklı, 2 phase'in üst üste binmiş şeklini düşünürsek asla bir sıfır noktası yok, yani tiryak'ı klasik yöntemle kapatmak imkansız.  (yanılıyorda olabilirim ilk aklıma gelenler böyle)

O halde alternatif tiryak kapatma yöntemlerine yönelmeliyiz, benim burdaki öncelikli tercihim gate'e ters yönde tetikleme sinyali vererek kapama olurdu.

Bunun içinde simetrik besleme kaynağının orta ucu A1 ile birleştirip 0'a göre "+-" çıkış verebilen bir düzenekle tiryak ON-OFF kontrol edilebilir.

Daha önce 2 pahse tiryak kontrolüyle alakalı hiç bir çalışma yapmadım dolayısıyla sorunla karşı karşıya olan arkadaşın uygulamaya geçme öncesinde tristör (tiryak ters paralel bağlı çift tristördür) sürme tekniklerini enine boyuna iyice bir okuyup sindirmesi lazım.
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)