ATMEGA32 IDE harddisk (FAT16 ve FAT32)

Başlatan ahmet2004, 21 Nisan 2006, 11:15:31

ahmet2004


mezire

selam... biraz açıklama yapsan daha iyi olur...

mesela hdd bilgilerinimi okuyor.. ne işe yarıyor..
ingilizcemiz az olduğu için kusura bakma...

emine06

selam..
ben atmega 16 kullanarak bi uygulama yapmayı düşünüyorum..ödev gibi bişi..ama hangi programlama dili daha uygun hangi compiler kullanılır bilmiyorum...açıkcası hiç mikroişlemci tecrübem olmadı..bana bilgi verirseniz sevinirim..pic hakkında az bişi biliorum o kadar...

emine06


SpeedyX

Yok, burada herkes öğrenci.

Bildigin bir dil varsa onu kullan, basic yada C. Asm bilmiyorsan avr de asm ye girme derim (özellikle bir projelik çalışacaksan), zorlanırsın.

aYe

Alıntı yapılan: "SpeedyX"Asm bilmiyorsan avr de asm ye girme derim (özellikle bir projelik çalışacaksan), zorlanırsın.

Hocam niye öyle dediniz anlamadım, AVR'nin kendisi beş para etmez ama komut seti çok güzeldir, ASM öğrenmek için AVR'den uygun mcu yok desem yeridir.

Hele o üç pointer'i yok mu, onlar ASM ile öyle güzel döndürülüyor ki, mümkünatı yok C ile aynısı yazılamıyor.
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

SpeedyX

Hocam haklısınız ama herkes için kolay öğrenilecek bir dil değil avr asm.
Sadece ödev olsun diye bir proje yapıp bir daha hiç uğraşmayacaksa ve daha önceden işlemcilerle ilgili tecrübesi yoksa asm öğrenmek zor iştir (bence).
Pratik olsun diye öyle dedim.

aYe

Aslında haklısın hocam, 35 komut için ter dökenin 100 komutu görünce ürkmesi doğaldır, malesef bizim ezberci eğitim sisteminin getirileri bunlar.

Yine de bir kereye mahsus da olsa en az bir iki asm deneyimi yaşamadan yüksek seviyeli diller tercih edilmemeli diyorum, programcı yazdığı kodun makine dilinde neyi ifade ettiğini bilince yazılıma hükmetmesi daha kolay oluyor.
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

SpeedyX

Katılıyorum tabiki, biz asm kökenliyiz hocam, bunun çok getirisi oluyor. En üst dilde bile bazen yapamadığın birşeyi asm mantığı kurarak rahatça yapıyorsun.

Yeni nesil öyle değil malesef, insanlar artık herşeyin kolayına kaçıyor. Kolay olsun pahalı olsun.

Neyse bunları çok tartıştık.

engin_

@tatlisukurnazi

Hocam AVR'yi yerden yere vuruyorsunuz ama hala bıraktığınız gibi mi?

Kullanıcısı az olsa diyeceğim ki haklısınız ama yurt dışında kullanısı da var. Kafam karışıyor doğrusu.

Ayrıca AVR'in donanım özellikleri PIC'e kıyasla çok daha iyi.

Örneğin R0 'dan R31' 32 adet W register var neredeyse. R0-R15 arası tam olarak W register gibi kullanılamıyor gerçi.

Kesme vektörü desen her donanım modülü için ayrı bir vektörü var. Bu da çok güzel bir özellik bence.

RAM, EEPROM, program belleği de yerinde fiyatıda ucuz.  

Bilmiyorum bu insanlar AVR'nin havadan nem kapma özelliğine katlanarak mı kullanıyorlar. Bir tane bulsam deneyecem ya...

aYe

Alıntı yapılan: "engin_"@tatlisukurnazi
Bilmiyorum bu insanlar AVR'nin havadan nem kapma özelliğine katlanarak mı kullanıyorlar. Bir tane bulsam deneyecem ya...

Hocam inan bende bunu anlayabilmiş, bunca kişinin veya firmanın bunu nasıl oluyorda halen kullanıyor olduğunu bulabilmiş değilim...

Tamam entegre'nin iç yapısı komut seti hızı ıvırı zıvırı süper ama havadan nem alıp kitlenen bir işlemci bana göre kullanılamaz, yani müşteri geri dönünce ne diyeceksin? Sat-kaç modeli ticaret yapsak sorun değil ama süt mısır işi de yapmıyoruz ki  :roll:
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

ise

bu tip kitlenmeler ve için bir devre ilave edilir sorun çözülür.  analog wdt  brown out..   osilatörmü durdu reset  voltmı düştü reset  sistem anlamsız yerde takıldı  reset  analog ile çözümlenir extra filtre bile gerekmez.  (çok çok 50 kr ilave getirir) malum ürünlerde atmel kullanıyoruz :D  :D  daha profesyonel bir yöntem gerekirse bu sorunları ortadan kaldırmak için yapılmış özel entegreleri kullanabiliriz.
mb3773  (önerilir)
ds1233 ds1232 ds1832


aYe

Thief hocam, benim 5 yıldır hiç resete gitmeden gece gündüz çalışan cihazım var, resete gitmesi size göre çözüm olabilir ama benim kriterlerimle asla olmaması gereken bişey.

Eğer tek bir malzeme olsaydı sizin dediğiniz benim içinde geçerli olurdu ancak karta tornavida deyince kitlenen bir işlemci ve 1000V 1Khz üreten bir cihazın çıkış bobinin içinde dahi kitlenmeden çalışan bir işlemci arasında seçim yapmam gerekirse, tabiki seçimim B şıkkı olucaktır.

Atmel babamın oğlu değil ki...
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

ise

sadece bir çözümdür.  işlemciler de cihazın resete girmesi demek tüm değerlerin(ram blokların)  sıfırlanacağı anlamına gelmez. cihazı resete girmemesi için filtreleriz sıkıntı çıkarmaz. motor, kontaktör yanında çalışan aygıtlarımda kitlenme olmuyor.  yüksek voltaj uygulamalarında benimde ercihim atmel olmaz.  nec veya mitsubishi yi daha çok tercih ederim.  sonuçta kullanılacak yere göre seçimdir.  ama hız gerektiren uygulamalarda  matematiksel işlemcilerin yoğunlukta olduğu uygulamalarda tercihim 8 bit için avr(16mips)  89s(33 mips)  serisi  16-32 bit için ise arm(63-600 mips)  serisi olacaktır.