Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.

Başlatan akkoyunlu74, 21 Nisan 2006, 12:48:58

akkoyunlu74

Selamlar.

PIC entegresi ile yaptığım uçan yazıda buzdolabı motoru kullandım.
Devrede 28 led olduğu için pil ile beslemek yerine 5V'luk DC kaynak kullanmak gerekti. Bu kaynak gerilimini devreye aktarmak için taşlama makinalarının içinde bulunan kömürleri motor miline bakır yüzük yerleştirerek (tabi izolasyonunu sağlayarak) karşılıklı olarak yerleştirdim. Sonuç başarısız.
Devreye pil desteği sağlamadan bu meseleyi nasıl çözebilirim?
Aklıma gelen son çözüm kartın üzerine besleme devresini de eklemek.
Sizlerin öneriniz?

Bu arada motor milini şase olarak kullanıyorum, bunun parazitleri artırma yönünde bir etkisi olurmu?
Ayrıca devrede tk19 kullandım yani parazit meselesini kökünden çözecek bir çözüme ihtiyacım var...
Teşekkürler                      Çalışmalarınızda Başarılar.

CaFFeiNe

internette rastlamıştım birisi dönen kısma bir bobin koymuş sabit kısmada başka bir bobin fakat bunlar içiçe geçiyor sabit bobine frekans uyguluyor böylece dönen bobinde voltaj endükleniyor (kısaca trafo yapmış abimiz:)) doğrultup beslemesini yapmış fakat adresini bilmiyorum gezinirken gözüme çarpmıştı

OG

Şu arama işini öğrenelim akkoyunlu74, bu konuda 7 adet zengin kaynak var. Yeni başlığa ne gerek var?

https://www.picproje.org/main/modules.php?name=Forums&file=search&mode=results
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

akkoyunlu74

Değerli kardeşim OG,

konuyla ilgili açılan forumlardan haberim var, ama yazdığım sorunun direk propeller clock ile alakası olmadığı için endüstriyel elektronik başlığı altında açmayı uygun buldum. Amacım bu sorunu aşıp uçan yazı devresinin son problemini ortadan kaldırmak ama bir çok farklı endüstriyel uygulamada cevabını aradığım yapının kullanılmış olabileceği ve bu forum üyelerinin de bu tür uygulamaları bir şekilde görmüş olabileceği kanaatiyle buna gerek duydum.
Bu konu üzerine 2 yıldır aralıklarla çalışıyorum, aradığım cevap "bunu yapabilirmiyim ?", "reed röle olurmu bunda"  veya linkleri verilen adresler değil, çünkü bunları biliyorum. Sorum daha farklı bir uzmanlık gerektiriyor.
Zaten projeyi bitirdiğimde bütün dökümanları bu adrese göndererek diger arkadaşların cevap aradığı soruları gidermeye gayret edeceğim.
Sizden daha çok teknik anlamda faydalanmak isterim. Bundan böyle amaç dışına çıkmamak, bu içerikte yazı yazmamak için 2 kat özen göstereceğim. Aynı özeni sizinde göstermeniz dileğiyle.
Teşekkürler     Çalışmalarınızda Başarılar.

aster

Video lar da kullanılan drum motorlarda ki veri iletişimi hareket halindeki ve sabit haldeki 2 bobinle yapılıyor, acaba fazla akım gerekmiyorsa böyle bir yöntem kullanılınabilinir mi?  :roll:  sadece öneri idi

forsa1975

Bu tip bir saati arkadaşım yaptı. Mekanik kısmı kayış sistemi ile hareketi iletiyordu. Bu bir titreşime neden oluyor. Ayrıca titreşim fırçaların temiz akım geçirmemesine sebep oluyor. Bunu 7805 'i devreye koyup girişine 1000 mf kondansatör ve 24 v vererek çözdük. Ama titreşim saatin uzun ömürlü olmasını engelliyor. Gürültüye sebep oluyor ve mekanik arızalara sebep oluyor. Sonuçta bu şekilde istediğimiz verimi alamadık.
  Aklıma güneş pilleri geldi. Eğer yuvarlak bir kart tasarlayıp arka yüzeyine güneş pili koyarsak. Kartın merkezinden bir motor miline bağlayıp salınımlarıda karşı ağırlıklarla minimuma indirebilsek. Kartın arkasınada küçük ampuller koyarak ışık enerjisini karta mekanik bağlantıya gerek kalmadan iletmiş olabiliriz diye düşünüyorum. Fakat bu konuda henüz bir uygulama yapmış değilim. Güneş pillerinin fiyatını ve boyutlarını bilmiyorum.

akkoyunlu74

Değerli kardeşim forza 1975

Arkadaşının yaptığını söylemişsin, benim mekanikte bir sorun yok okulun tesisat bölümü sağolsun çok ağır malzemeden güzel bir sehpa yaptılar Başlangıçta  kayış sistemi bize de  yakın geldi ama denemeler sonucunda en iyi sonucu direk motor miline bağlamakta gördük. Tabi imkanlar önemli bunun içinde okulun metal bölümüne gidip motor miline devreyi yerleştirebilmek için vida açmak gerekti. Devre için titreşim sorunu yok onu da mobilya bölümüne ihale ettim :) Devreyi ahşap üzerine kurduk ağırlık dengelemek pek sorun olmadı. ancak işçilik ne kadar başarılı olursa olsun fırçalardan aktarılan gerilimde parazitin oluşması kaçınılmaz ancak teoride mümkün olabilir.

devreye 7805 bağlayıp 24 volt vermişsiniz verdiğiniz gerilim DC mi AC mi ayrıca bu sınır değer 7805 te ısınma sorunu oluşturdumu? devrede kaç led kullanmıştınız?   24 V'luk giriş gerilimi altında devrenin çektiği akımda önemli.
Güneş pili fikri orjinal bir fikir ama  kolay değil; pilden enerji elde etmek için uygulayacağınız ışık kaynağı zaten ciddi sorun olan yazıların okunabilirliğini olumsuz etkileyecektir. Basit gibi görünse de uyguladığınız ışığa  pil haricinde yansımalara sebep olmaması için izolasyona ihtiyaç var . Buda yine mekanik ve denge için ek yük.
Teşekkürler    Çalışmalarınızda Başarılar.

OG

Haklısın kardeşim dikkatimden kaçtı, başlık yanılttı.

Fırça/bilezikten sonra C-L-C kombinasyonlu Pi tipi bir filtre kullanın. Hani adsl filtreleri gibi. Devrenin şasesini başka biryerle irtibatlandırmayın. C değerleriniz 100nF~220nF seramik tiplerden olsun. L değerleriniz de ne kadar büyük olursa o kadar iyi, tabi birkaç yüz milihenri değer yeterlidir. daha sonra 470~1000 uF gibi elektrolitik kapasite koyun, temassızlık olduğu anlarda bu kapasiteden devre enerji almaya devam eder. Akım sarfiyatınız fazla ise bu değeri arttırırsınız. Daha sonra gereken regülasyonu yapın. Çalışacaktır.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

aYe

Selam,

Bu konudaki bütün projeler aynı şekilde, mesela bunu 3 kollu RGB olarak ilk kim yapıcak merak ediyorum, illa yurtdışında yapılması mı beklenecek(tabi daha yapmadilarsa), yapılmışları yapmaktan sıkılmadınız mı?

Yorumlarınızı bekliyorum...
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

akkoyunlu74

Değerli OG
bahsettiğiniz yapıyı inceledim. Konu hakkında bilgim olmadığı için anlamadığım birkaç yeri sormak isterim.

silisyum.net


Bu nedenle, Şekil 3.13 ve Şekil 5.14 'e benzer şekilde kondansatör ve şok bobinlerinin sayısının arttırılması oranında, çıkıştan alınan DC gerilim ve akımdaki dalgalanmalar da azalır.
-->  Bunu yaptığımızda besleme geriliminde ne kadarlık bir kayıp sözkonusu olur? Yani Pi devresini arka arkaya 2-3 defa yerleştirebilirmiyiz?

π tipi filtrenin şu dezavantajları vardır:

C1 kondansatörünün şarjı sırasında diyotlardan darbeli bir akım geçmesine neden olur.

--> kondansatörün şarjı ile diyottan darbeli akım geçmesi arasında nasıl bir bağlantı var?

tatlısukurnazı'nın yorumuna aynen katılıyorum, marifet ilkini yapmakta. Benimki sadece yaptığı işi tamamlama ve inat, kesinlikle haklısınız.

forsa1975

24 v dc verdik burada titreşimden dolayı enerjide kesilmeler parazitler oluyor. Anlık tabi pic direk beslendiğinde açılıp kapanıyor . Kondansatördeki amaç temas anında şarj olup temassızlıkta deşarj olması. Bizim işimizi gördü.



Yukarıdaki şekilde silindir içinde ve üzerini tamamen kapatacak bir pcb hazırlayıp ışık kapalı kısımda tutulabilir.

OG

Tatlısukurnazı Hocam RGB benim işim ama haraket tarzı mekanik değil maalasef.

Alıntı Yap--> Bunu yaptığımızda besleme geriliminde ne kadarlık bir kayıp sözkonusu olur? Yani Pi devresini arka arkaya 2-3 defa yerleştirebilirmiyiz?
Bobinin ohmik direnci yüksek olursa kayıp çok olur. mH veya H değerlerindeki bobinlerin ohmik direnci düşük olacağı için dert etmeyin.

Alıntı YapC1 kondansatörünün şarjı sırasında diyotlardan darbeli bir akım geçmesine neden olur.

--> kondansatörün şarjı ile diyottan darbeli akım geçmesi arasında nasıl bir bağlantı var?
Boş kondansatöre ilk gerilim verdiğiniz anda kısa devre etkisine benzer bir etki yapar. Fakat kapasite değeri çoook büyük olmadıkça bu süre kısadır onu da önemsemeyin.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

akkoyunlu74

Bahsettiğiniz çözüm pratik ve külfetsiz görünüyor önce bunu deneyeceğim
Cevabınız için teşekkür ederim.

RGB mekanik şekilde yapılabilir bence; bizim tek palle yaptığımızı 3 adet pale çıkarırsak ve bu üç pal farklı çaplarda olup tek merkezden döndürülürse mekanik biter.( 3 referans noktası gerekli ve paller arasındaki açı önemli) Ama bu düzenek nasıl programlanır? onuda aynı mantıkla yapmaya kalkarsak ömür yetmez.

Soruma katkıda bulunan arkadaşlara teşekkürler .
Çalışmalarınızda başarılar.

aYe

Selam,

Besleme konusunda bir kaç önerim olucak;

1)Ağirlik dengeleme açısından önemli, nihayetinde besleme dönen aksam üzerinde olacak, dolayısıyla güçlü ama hafif olması lazım.
En uygun çözüm switch mode gibi.

2)Dönen aksama enerji aktarımı söz konusu yani aşırı düşmeler olabilir, seçilicek smps entegresinin switch up özelliği olmalı.

3)Enerji iletiminde kopma gibi durumlar düşünülünce emniyetli band'ı geniş tutmak için makul derecede yüksek voltaj kullanmanız gerekicek, seçilicek smps entegresinin step down özelliği de olmalı.

Saydiklarima hemen hemen uyan 0,79$'lik 2-40V giriş voltajı aralığında 750mA çıkış verebilen 8pin smd kılıf şu malzemeyi önerebilirim;

http://cache.national.com/ds/LM/LM2578A.pdf

İyi çalışmalar.
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

aYe

Alıntı yapılan: "akkoyunlu74"(3 referans noktası gerekli ve paller arasındaki açı önemli) Ama bu düzenek nasıl programlanır? onuda aynı mantıkla yapmaya kalkarsak ömür yetmez.

Üç kol arası 120derece çok güzel ayarlanırsa tek referans yeter diye düşünüyorum.

Data aktarımı için RFusb özellikli PSoC controller ile 50metre mesafe içersinde pc ile 62.5 kbps veri iletişimi yapılabilir.

Vaktim olsa şimdi ben yapmaya başlıycam, motive edeyim derken motive oldum sanki  :lol:
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)