Robotikle En İlgili Alan Hangisi?

Başlatan Tesla.25, 15 Temmuz 2014, 01:13:56

Tagli

Endüstriyel robotik gerçekten de daha çok makinecilerin işi. Ama o robotlar genelde gayet aptal olurlar, zeki olmalarına gerek yoktur. Önünde işlem yapacağı parçanın yeri bellidir, çalışma ortamı bellidir ve sabittir, etrafına insan sokulmadığı için kaza ihtimali yoktur. Bu durumda makinecinin işi, robotun kinematik ve dinamik analizini yaparak, istenilen hız ve ivme değerleri için, yükü de göz önünde bulundurarak eklem torklarını hesaplamaktır. Üretim hatlarında genelde 6 eksenli ve Euler bilekli olarak anılan robotlar kullanılır ki bunların tasarım süreci büyük oranda standartlaşmıştır. Belirlenen tork değerlerine göre motorların ve sürücülerinin seçimi veya tasarımı elektronikçilerin işidir. Bunlar ve ana bilgisayar arasındaki iletişim hattı ve protokolünün tasarımında sanırım bilgisayarcılar da işe dahil olur. Kontrol kısmı da fazla karmaşık değildir. Her eklem için hızlanma eğrilerinin tanımlanması ve senkronize edilmesi gerekir ki buna yörünge planlama denir. Sonra bu eğrileri takip etmek için PID yeterli olur. Elbette yüksek performans için biraz daha fazlası gerekebilir ama durum temel olarak böyle. Robotun hassasiyeti büyük oranda mekanik parçalarının kalitesine bağlıdır.

İşin içine yapay zeka girince iş değişir. Bence o zaman olay daha çok bilgisayarcıların işi oluyor. Özellikle 6'dan fazla eksen varsa ters kinematik çözümü standart yöntemlerle çıkarılamayacak kadar zor olabiliyor. Bunun insanlar tarafından hesaplanması yerine, robot tarafından öğrenilmesi söz konusu olabilir. Veya çalışma yapılacak parçanın yeri belli olmayabilir. Masanın üstünde duran, tam yeri ve yönelimi önceden bilinmeyen bir çaydanlığı önce görerek algılamak sonra da (içindeki su miktarı da bilinmesin) tutup kaldırmak ve düşürmemek çok zor bir iştir. Bu noktada makineciler tatile çıkarlar...

Aslında mekanik sistemlerin dinamik analizi daha çok makinecilerin işidir, mesela iki ayaklı bir robotun yürümesi gibi. Ama gerçek hayat ile matematik model genelde birbirini tutmaz. Karmaşık sistemlerin analiz edilmesi ve sağlıklı bir şekilde modellenmesi çoğu zaman pek mümkün değildir. Bence ulaşılması gereken amaç, robotun yürümeyi kendisinin öğrenmesidir, bir insanın öğrendiği gibi. Bu ise daha çok bilgisayarcıların işidir.
Gökçe Tağlıoğlu

Tesla.25

#31
Ya ben elektroniği çok sevdiğimden mi yoksa gerçekten mi doğru düşünüyorum bilmiyorum ama, geleceğin elektronikte olduğunu düşünüyorum.

Bir düşünsenize şu an elektromanyetik bomba yapabildiğimizi ... Taaaak, anında, en kral uçağın tüm elektronik sistemini yakıyorsun ve hurda yığını çakılıyor.  Ki patladığı yerdeki tüm elektronikleri yakıyor zaten.

Elektronik savaş tekniklerinde gerçekten uzman olsak,  olay biter.

:D :D


kralsam

#33
Alıntı yapılan: Tesla.25 - 15 Temmuz 2014, 21:07:41
Ya ben elektroniği çok sevdiğimden mi yoksa gerçekten mi doğru düşünüyorum bilmiyorum ama, geleceğin elektronikte olduğunu düşünüyorum.

Bir düşünsenize şu an elektromanyetik bomba yapabildiğimizi ... Taaaak, anında, en kral uçağın tüm elektronik sistemini yakıyorsun ve hurda yığını çakılıyor.  Ki patladığı yerdeki tüm elektronikleri yakıyor zaten.

Elektronik savaş tekniklerinde gerçekten uzman olsak,  olay biter.

:D :D
https://www.youtube.com/watch?v=kxi1DJUDxtQ

10. dakikadan sonrasına dikkat et.

mesaj birleştirme:: 16 Temmuz 2014, 09:01:04

https://www.youtube.com/watch?v=PUZZ3XflO-M

Tesla.25

@kralsam;

İşte bu yüzden elektronik sistemleri övüyorum ya. :D
Bir robotun mekanik sistemlerini yapmak fazla dikkat çekmez ama yapay zeka, emp, nanoteknoloji, devrelerde elektrik yerine ışığı kullanma gibi çalışmalar herkesin ilgisini çeker ve engellemek için ellerinden geleni yaparlar.

Bu arada robotik sistemler için mekatronik nasıldır acaba? Makine okuyup da mı geçmeli yoksa direkt lisans okumak mantıklı mı?

pea

Okula, kişiye göre değişir.
İyi okulda makine okuyup üstüne yüksek yapmak, kötü okulda mekatronikten iyidir. Ancak mekatronik temelli olmak, lisansta mekatronik okumuş olmak büyük fark oluyor. Atıyorum; makinecilerin çoğu kondansatör bile bilmiyorken, her şeyi makine olarak öğrenmişken yüksek lisansta her şeyle baştan tanışmaları zor olabiliyor.

Ancak amaç bir konuda uzmanlaşmaksa, ki iş dünyasında önemli olan da bu, mekatronik çok da güzel bir bölüm değil. Her şeye ilgi duyduğunuz için her şeye yoğunlaşmak istiyorsunuz. Uzmanlık diye bir şey kalmıyor. "Her şeyi bilmece" mühendisi diye bir şey olmadığı için pek işe yaramıyor. (Yok demeyelim de, küçük firma hariç nadir)

EMP_Otto

Merhaba arkadaslar konu hakkındaki mesajların coğunu okudum.Bir mekatronik mühendisi olarak fikir vermek açısından birşeyler yazmak istedim.
Mekatronik mühendisliği okuyarak genel anlamda makina elemanları,termodinamik,ısı transferi,sistem dinamiği ve modelleme  gibi makina mühendisliği konularında yeterince bilgi sahibi olabilirsiniz.Bilgisayar tarafında ise algoritma ve programlama,mikroişlemciler gibi konularda bilgi sahibi olursunuz.Elektrik ve elektronik konusunda ise güç elektroniği,sayısal elektronik,elektronik devreler gibi konularda bilgi sahibi olabilirsiniz.Bunlar şimdilik aklıma gelen okulda gördüğüm dersler.Tabi bunların hepsi KİŞİYE BAĞLIDIR.
Ben mekatronik mühendisliği mezunu olarak şuanda Gömülü Sistem Mühendisi olarak çalışıyorum mesela.Mekatronik mühendisliği okuyarak çok fazla konu hakkında bilgi sahibi oluyorsunuz fakat bir alanda kendinizi geliştirmeniz lazım.
Bu işler zordur,özveri ister...

Tesla.25

Bu konuyu çok araştırdım ben. Şuna karar verdim: robotik için en uygun alan elektronik mühendisliği ya da makine mühendisliği.

CoşkuN

#38
Bir de seçtiğiniz alanın ülkedeki durumuna bakmak gerekiyor bence. (Tabi yurtdışına gitmeyi felan düşünmüyorsanız)