Robotikle En İlgili Alan Hangisi?

Başlatan Tesla.25, 15 Temmuz 2014, 01:13:56

Tesla.25

Merhabalar,

Merak ettiğim birşey var. Günümüzde robotikle en fazla haşır neşir olan alan hangisi acaba?
Çoğunuz makine diyecek biliyorum ama artık  günümüzde robotlar mekanik sistemlerden elektronik sistemlere kayıyorlar. Yani şöyle söyleyeyim, bir F-16 uçağının işini %98 oranla elektronik sistemler/yazılım yapıyor(okuduğum bir makalede yazıyordu.) Eğer bu sistemler olmazsa, hurda yığınından başka bir şey olmuyor. Marsa gönderilen robotun da aynı şekilde tüm işlerini elektronik sistemler yapıyor. Uydular desen aynı şekilde.

Yani demem o ki, robotik demek elektronik/yazılım demek ki, bunlar makinecinin işi değil.

Ki geleceğin savaş teknolojisini de elektronik alanı geliştiriyor(Elektronik harp). Ama halen daha makineceiler arasında "biz en mükemmeliz" anlaşıy mevcut sanırım. :D


Ama halen daha robotiğin makine alanına girdiğini söyleyenler var. Ki yanlış bimiyorsam, 3. sınıfta makine dinamiği ve kontrol teorisi dersini alarak robotikle uğraşabiliyor makineciler. Tabi bir makine mühendisi daha iyi cevap verebilecektir.

Elektronik mühendisleri, mekatronikten yüksek lisans yapıp robotiğe yönelmeleri daha iyi olmaz mı?

Garip şekilde, dünya çapındaki tüm büyük üniversiteler, robotik ve mekatroniği, makine lisansı altında gösteriyor. Ama dediğim gibi, günümüzde artık mekanikten elektroniğe doğru bir ivmelenme var. Sadece mekanikten oluşan robotlar, hurda yığınında başka bir şey değil..

Kafam bir hayli karışık.

Siz ne dersiniz?

Kabil ATICI

Bir bütünü oluşturan tüm parçalar (öğeler) önemlidir. Bir yürüyen robotun bir tane vidası yerinden çıkarsa diğer bölümlerin ne kadar iyi olduğunun hiç önemi yoktur. Aynı şekilde bir tane motorun verimsiz çalışması (diyelim sürücüden) yine aynı sonucu getirir. Aynı şekilde sistem çalışırken ikide bir reset atan işlemciye sahip robot hiçbir işe yaramaz, diğer parçaları istediği gibi süper olsun.

Kariyer planlamanı, kendin en uygun şekilde yapacağın kanısındayım.

Bana göre bu tür projeler ekip işi olmalıdır. Tabii iyi bir ürün ortaya konmak isteniyorsa.
ambar7

Tesla.25

Orası öyle tabi ki ama mekanik aksamlar kolayca bir şekilde yaptirilabilir kanısındayım. Elektronik sistemler daha önemli gibi.  Mesela uçaklar falan uydularla kolayca kontrol edilebiliyor. Irak savaşinda, Irak in uçaklarini kaldiramadigi soyleniyor.

Bu yuzden robotikte, elektronik muhendisligi daha onemli diye dusunuyorum.

pea

@ambar7 güzel özetlemiş durumu.

@Tesla.25 "şu mühendislik daha önemli" konusu çok yanlış bir konu. Robotun amacına göre değişir hangi mühendisin daha çok iş yapacağı. Basit bir hobi robotunda elektronik ve yazılım çok önemli olabilir. Atıyorum "BigDog" gibi bir projede kontrol ve makine kısmı çok önemli. Casus böcek robotlarda da akışkan ve mekanik tasarımı. Bu işleri herhangi birine kolayca bir şekilde yaptıramazsınız.

Not: Mekatronik mühendisiyim.

Gökhan BEKEN

[gırgır]
Bahsettiğin robotlar elektriksiz çalışmadığı için Elektrik mühendisliğine girer :D
Mesela bir gitar istediği kadar güzel olsun, tel takmazsan çalamazsın(hırsız değilsen), ozaman tel mühendisliğine girer :D
[/gırgır]
Özel mesaj okumuyorum, lütfen göndermeyin.

z

Elektronik, mekanik, yazilim bunlarin hepsi basli basina bir birans.

Mekatronik okursan bu 3 konuda bilgi edinirsin. Fakat yukaridaki 3 bransda verilen toplam bilgiyi edinemezsin.

3 dalda ayri ayri okuyabilirsin. Ama her birinde kendini yetistiremezsin.

Bu nedenle bu tip isler ekip isidir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

zengdai

Ben ekip işi olması gerektiğini düşünüyorum.
geçen sene nobel  ödülü alan araştırmacıların bazı sözleri,
Devamlı ve düzeli çalışmak zeki ve parlak olmaktan daha ehemmiyetlidir.
iyi bir hoca bul, ondan öğren , sonra kendi tarzını yap.
Egonu bir kenara bırak , takım oyuncusu ol, işine odaklan.
sıkıcı ve moral bozucu insanlardan uzak dur.

RaMu

Rüzgar gülünün gülünü tasarlayabilecek bir eem varmı?
O zaman ne alakası var elektrik santraliyle eemnin işi değil, kenara çekilin diyorlarmı bize, yok.
Zaten bu şunun işi, bunu şu mühendislik dalının adıyla veriyorlar vs.
bunlar yani bence adı önemli değil,
sen belirtmişsin %98 elektronik diye
ama en fazla ilgili alan hangisi diyede soruyorsun
zaten cevabı vermişsin,
robotikle uğraşmak istiyorsan o zaman elektronikle ilgilen sonucu çıkıyor buradan.

Aslında bence sen ruhu yoksa beden neye yarar dedin bence,
beden olmadanda ruh neye yararki.
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

trgtylcnky

#8
Özellikle F-16 uçağı konusunda yanıldığını düşünüyorum. Kocaman bir demir yığınını havada 2000 km/sa hızla uçurmak büyük ölçüde makine mühendislerinin işi. Aslında uçağın kontrolünün de mekaniğiyle çok yakından ilişkisi olduğunu düşünürsek elektronik kısmında bile makine mühendislerine büyük iş düştüğünü söyleyebiliriz. Fakat yine de bırak elektronik mühendisini, o motorun çeliğinin üretimindeki uzmanlığa hayatını adamış malzeme mühendisi olmasa yine işe yaramaz. Ama şöyle diyebiliriz ki fiziksel olarak uçlarda (çok büyük, çok küçük, çok hızlı, çok hafif, çok ağır, çok sağlam, çok sıcak, çok soğuk) olan projelerde mutlaka önemli bir makine mühendisliği gerekiyor.

Robotun nesini yapmak istediğine göre uzmanlık değişir. Görüntü işleme, haberleşme desen elektronik; yapay zeka desen bilgisayar; robotun yürümesi, eğilip kalkması desen makine derim.

Bir de işin isminin afili olmasına çok takılmamak lazım. Mesela "Kamyon radyatörü tasarlıyorum" desen kimse etkilenmez ama oldukça uzmanlık isteyen bir iş. Ya da sadece türbin kanadı tasarlamada uzman olarak da çok iyi yerlere gelmek mümkün.

trinity

Çağımızda artık robotlar giderek  gelişmeye başladı, eskisi gibi bir kişinin yapabileceği sistemler ortadan kalktı. Böyle bir robot uygulaması için birden fazla uzman ve mühendis birlikte çalışmak zorunda. Siz en çok ilgili olduğunuz bölümü seçin ve o konuda uzmanlaşın, zaten bir ekibe dahil olamadan sumo robot dışanda birşey yapamazsınız.

kralsam

Alıntı yapılan: Tesla.25 - 15 Temmuz 2014, 01:57:14
Orası öyle tabi ki ama mekanik aksamlar kolayca bir şekilde yaptirilabilir kanısındayım. Elektronik sistemler daha önemli gibi.  Mesela uçaklar falan uydularla kolayca kontrol edilebiliyor. Irak savaşinda, Irak in uçaklarini kaldiramadigi soyleniyor.

Bu yuzden robotikte, elektronik muhendisligi daha onemli diye dusunuyorum.
Hocam başlarda öyle gibi görünüyor ama herhangi bir mekanik parçayı bile sanayide ürettirmeye çalışsan o kadar çok sorun yaşıyorsunki anlatamam. Yani o küçümsediğin robotların, makinelerin şunun bunun kontrolü yada beyni elektronik olabilir ama yeterli dayanım ve denge meseleleri mekanik olarak ayarlanmaz ise senin elektronikle yapacağın şeylerde bir yere kadar. Aslında sadece iki müh. dalı değil genel anlamda bir mühendislik işidir. Her noktasında bir mühendislik dalı gizli.
Siz birini seçip o konuda uzmanlaşmaya bakın.

İyi çalışmar.

LukeSkywalker

Fizibilite, aerodinamik gibi konular hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan elektronikle işi götürmeye çalışmak Stephen Hawking gibi bir şey çıkarır ortaya. Beyin süper ama vücut yetersiz. Şu anda ülkemiz şartlarında robotiğe en yakın alan üniversitelerde mekatronik alanıdır.

CoşkuN

Robotikte hangi alan önemlidir bilmiyorum ama (açıkçası bunu karşılaştırmayı anlamsız buluyorum) Türkiye'de robotiğin önemi var mı
onu tartışmak lazım. Yoksa ha makineci olmuşsun ha elektronikçi ne farkedecek?
Türkiye'de robotik alanında ciddi işler yapmış / yapan firmalar, insanları ve neler yaşadıklarını araştırmak belki daha iyi fikir verebilir. (Örn: Hakan Altınay)

Tesla.25

Herkese tek tek teşekkür ediyorum. Robotik ekip işi ise en uygun alan mekatronik midir? Fakat mekatroniği lisans olarak pek önermiyorlar. Elektronik okuyup, yüksek lisans yapmak doğru olur mu?
http://petek.fbe.itu.edu.tr/programmes.aspx?i=269

berat23

bence mantığın yanlış. mükemmel bir uçağın olsa aviyoniklerin kötüyse yeteneklerin sınırlanır. kötü bir platforma ne koyarsan koy iş yapamaz. yani bu tip işlerde şu daha önemli diye bir anlayış yok. bir uçağın 2000km ile gitmesi için her açıdan uygun olması gerekir. aslında olay uyum,harmoni.

bence mekatronik çok mantıklı bir alan değil. böyle çok disiplinli robot, uçak gibi işlerde herkesin kendi uzmanı olduğu alanda çalışması, alanlar arası minimum girişim olması bence en doğrusu. herşeyi yapmaya çalışmak doğru değil.

mesela robot kol yaılacaksa bence burada 4 temel alan var. bir makinacı kontrol ile ilgilenecek, bir diğer makinacı yapısal işlerle ilgilenecek, kod işlerine yazılımcı bakarken elektrik donanım işlerine bir donanımcı bakacak. mekatronik, bu alanları kısmen kapsamaya çalışıyor, ne kadar başarılı olur tartışılır.