online cihaz/makine izleme sistemi hk.

Başlatan zamzam23, 10 Mart 2017, 16:10:30

zamzam23

Selamlar,
100 adet farklı yerlerde bulunan asansörü, tek bir noktadan izleyecek bir sistem yapmaya başlayacağım. Hazır da alabilirim, kendim de yapabilirim daha karar vermedim. Öncesinde sizlere de danışayım istedim.

İlk etapta hayal ettiğim sistem şu:
Bilgisayarıma kurulumunu yaptığım programı açıp arkama yaslandığımda;
1-) Hangi asansör çalışır durumda ve hangisi arızalı.
2-) Her asansörün detayına baktığımda, ne zamandan beri arızalı ve arıza hakkında genel bilgi (4. katta kapı açık bekliyor vb.)


Elde var olanlar:
- Şuan aktif olarak çalışan 100 adet asansör (bazıları sürücülü)
- Her asansörde şirket intranet/internet hattı


  • Buna benzer bir sistem daha önce üzerinde çalıştınız mı? Önerileriniz ne olur?
  • Hazır alınabilecek hesaplı sistemler var mıdır?
  • Hazır üzerinde çalışabileceğim elektronik kartlar var mıdır? Bilgisayar programını kendim keyifle yazabilirim.


hwdesigner

Aklıma gelen ilk şey stm32f407 mcu ile web server yaparak kontrol sağlamak. Bir kart tasarımı yaparız. Ethernet, RS232, 485, can Vs ekleriz. İnput output ekleriz.
Gerekirse katlara f103 ile çok uygun fiyatlı 485 ile haberleşme yapan ufak ufak kartlar da yapabiliriz. Ana sisteme (407) Arıza bildirmek için. Ana sistem de web e çıkar. Bizde istediğimiz yerden bu bilgileri çekeriz. Bunu da asp.net ile Visual stüdyo üzerinden yapmak mümkün.

hwdesigner

Stm 32 nin örnek web server î de mevcut. Çok tecrübeli olmasanızda bu örneği değiştirerek kurallı bir metin dizinini sabit ip ye çıkartıp arızalari tesbit etmek mümkün. Yani belirlediğiniz bir kural ile metin dizinine arıza durumlarını işleyip karşı tarafda bu metin dizinin kurallı olarak parçalar isek neyin ne olduğu anlaşılacaktır.

MCansız

merhabalar

STM32f407 ile UDP server Client uygulaması geliştirmiştim. PC üzerinden uzaktaki kapı sistemlerini gözetimi için. Açıkçası baya zamanımı almıştı. Size tavsiyem Raspberr Pi kullanmanız olur her asansöre birer tane koyarsınız ve TCP protokolü ile veya SSH da olabilir uzaktan kontrol edebilirsiniz ama pc ve rpi için özen bir program yazılırsa pc server, Rpi client olur istenilen bilgilerin hepsi pc ekranında gösterilir.

kolay gelsin.

vsalma

Ben de Raspberry Pi W filan kullanip yazilim kismini Python la yapardim bu epey kolaylastirir. Degisiklik oldugunda maintenance da kolay olur. Internet uzerinden software guncellemesi filan da kolay olur.

engerex

Her asansörün bulunduğu ortamda internet olmayabilir. Olsa bile ayarları değişebilir iptal olabilir vs. Gsm şirketlerinin data hatları mevcut. Aylık sabit ücret ödüyorsun. İletişimi bununla yapabilirsin.

AXI

ESP8266-12 gibi hem wifi, hem 4 MB flaş hafızaya sahip 32 bitllik işlemcili tükleşik mini bir parça ile bunların hepsi farklı şekillerde yapılabilir.
Örneğin sesnsör verileri veri tanabına asansör seri nosu ile istenilen aralıkla kaydedilir ve sonra istenilen arayüzden bu veriler istenilen platformdan çekilebilir.

Hatta arıza anlarında e mail, mesaj gibi eklemelerde yapılabilir.

Eğer ortamda wifi varsa bence espden daha iyi bir seçenek olamaz.
"Hedeflerin bittiği tek yer, YENİ hedeflerin başlangıcıdır"

zamzam23

raspberry güzel fikirmiş. biraz araştırdım c# ile programlamak da mümkünmüş.

100 adet raspberry pi,  aynı anda belirli aralıklarla kendi bilgisayar adı ile ağdaki bir veritabanına veri yazsa, ana bilgisayardan da o veritabandaki veriyi kullanıp bilgileri görüntülesem, bu mantık doğru bir mantık mıdır yoksa her birini ayrı ayrı internete çıkarmam mı gerekir?

şimdi şirket IT uzmanlarından ne isteyeceğimi düşünmeye başladım.

sistemin ağ yapısı ve işleyişi nasıl olmalıdır? tek bir statik IP ile halledebilir miyim? uzaktan güncelleme de yapabilmem önemli tabi.

Murat Mert

#8
Sn @zamzam23 nette data base oluşturmayı araştırdım sağa sola sordum herkez anlatma yerine kitabi kalıp sözler kullandılar hep. Google driverin paylaştırdığın dosyaları diğer Pc lerde açabildiğini öğrendiğim anda şimşek çaktı. 4 ad. Windows tablet Pc ye google driveri kurdum 1 Pc yi master yaptım ondaki access data base yi google değerden diğer Pc lerle paylaşırdım ana Pc den anlık ve ana tablodan çektiğim veriyi c# ile işledim tamam hem mail hemde kayıt ;)
yenileme süresi 5 ila 20 sn arası değişiyor acil durumlarda gmailden mail de atıyor sıkıntı olmadı. Pi ile bunu yapabilirsen süper olur.
mert07

zamzam23

şirket dışından erişim olmayacağı için şirketin kendi ağını ve hostunu kullanabilirim ama nasıl.

Murat Mert

Şirkette bakacağınız ana pcye google driver kurun diğerlerinede kurun. Her Pc ye gmail adres alın büro daki Pc den yetkilendirdiğiniz pcler paylaşım yapınca google driver dosyasındaki data base yolgösterin  c# ile hazırlayacağınız mini prog ile işlemi kayıt edin tamam
mert07

MC_Skywalker

http://www.glunz-jensen.com/products/hdx_hs Şu makinalar için üretici Network üzerinde erişim ven kontrol yazılımı yapmış. PC deki yazılım ile dokunmatik ekranda yapabildiğimiz her şeyi yapabiliyorduk.

Sistemi ARM11/ARM9 işlemcili bir yapı üzerine kurmuşlar ve embeded OS çalışıyordu. ilk çalıştırmadaki konfigürasyonda IP adresi veriyorduk. sonra makina PC ile haberleşiyordu. Her bir makinanın eşsiz ID'si ve buna bağlı yazılım Lisans kodu vardı.

PC deki yazılım olmadan makina(lar) ağa bağlı ise tanımlanan mail server üzerinden belirili kurallara göre mail gönderebiliyorlardı.

Makinadan iki tür veri akışı oluyordu.
1. Anlık bilgiler (sensör bilgileri)
2. Makinanın Logları (Anlık logu, Geçmiş olaylar Logu vb.)

diğer bir makina ise RS232 üzerinden bir PC yer bağlıydı bu makina da OS/9 adında bir işletim sitemi vardı tüm olayları vb. RS232 üzerinden bağlı olduğu PC ye aktarıyor PC de networkteki veriyi alması gereken (server diyelim)makinaya.

Murat Mert

#12
485 ile ortamlardan aldığım veriyi 18f4550 ile tablete aktardım oradan access data base ordan google amcaya ordan ana Pc ye





mert07