LDO VE STANDART VOLTAJ REGULATÖRÜ ARASINADKİ FARK

Başlatan aleko89, 27 Şubat 2018, 16:28:46

aleko89

Merhaba Arkadaşlar LDO ve Standart Voltaj regülatörü arasındaki fark nedir yardımcı olur musunuz?

tekosis

Ldo çalışırken üzerinde diğer regülatörlere göre daha az voltaj tutuyor. Aynı çıkış gerilimi için daha düşük giriş voltajı ile çalışabilir.
İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsin, bu nice okumaktır.

eeburakdemir

Merhaba,
LDO olan regülatorun giriş ile çıkış arasındaki fark azdır. Mesela MIC29302 LDO regülatordür. Örneğin bu regülatörün girişine 5V uygulayıp çıkışından 4.1V seviyelerine inebilirsiniz yada girişine 3.3V uygulayıp çıkışından 2.5V elde edebilirsiniz. Fakat standart regülatörleri bakarsak bu şekilde olmadığını görürüz. Mesela 2596 gerilim regülatörü için min 7V seviyeleri ve çıkşında ona yakın bir değer olduğunu görebilirsiniz.
Asla pes etme...

Sozuak

LDO Low Drop Out demek yani üzerinde az gerilim düşümü olan. Bu ne demek derseniz, elemanın ısınmasına sebep olan kayıp güç  bir elemanın üzerine düşen gerilim ile üzerinden geçen akımın çarpımı olduğuna göre LDO olan bir regülatör olmayan tipe göre aynı şartlarda daha az kayıp güç (daha verimli) daha az ısınan ve daha güvenilir model olacaktır.

comme_il_faut

LDO'lar daha verimli değil aksine daha verimsizdir. Çünkü giriş ve çıkış akımları birbirine eşittir (5V'u 3V'a regüle ediyorsanız girişteki gücün çıkıştaki güce oranı 5/3 olur). Genellikle Switch Mod Regelatör'lerden daha az akım verirler, drop-out'ları düşüktür (5V -> 4.75V doğrultanı kullanmıştım), çıkışlarındaki gürültü Switch Mod Regülatör'lere göre çok daha düşüktür, girişleri ideal çıkış'ın altına düşse bile drop-out kadar input-output farkı ile kararlı şekilde çalışmaya devam ederler.

Sozuak

Ne demek verimsizdir. Seri regülatörde ldo yada normal tip, yük akımı regülatörden de geçer. Güç = akım x gerilim ise üzerinden aynı akımı akıtan 2 regülatörden  LDO olan doğal olarak daha az güç harcamasına maruz kalacaktır. LDO yu neden yapmışlar. En başta pilli sistemlerde pilin enerjisinin daha uzun süre kullanılabilmesi için. Switched mod ayrı bir durum ldo ayrı bir durum birbirine karıştırmayın. Smps tipi elbette verimi daha da arttırırken kompleksliği de beraberinde getirir.
LDOların amacı bataryalı aygıtlardır haliyle yoksa şebekeden beslenen bir cihazda çıkışta 5 V isteniyorsa trafodan doğrultup 10 voltu ldo ya girerseniz bir mantığı olmaz ama batarya ile beslenen aygıtta batarya gerilimi düştükçe çıkış gerilimi standart regülatöre göre daha uzun süre limit içinde kalacaktır.

comme_il_faut

LDO'ları diyot gibi düşünebilirsiniz, V(drop-out) = Io x Ron diye ifade edilir, güç hesaplanacaksa da V(drop-out) x Io.
V(drop-out) zaten düşük, Io önceki iletimde de yazdığım gibi genelde düşük değerdedir. Sükunet akımı (Quiescent Current), LDO'ların Low Power sistemlerde tercih edilmesinin sebebidir uA'ler mertebesindedir.
Bu şekilde bakıldığında evet düşük güç tüketimi isteniyorsa idealdir, ancak "verimlilik" göreceli ve ayrı kavramdır, %90 verimle çalışan bir Switch Mode Regulatör ile LDO'ya nazaran daha verimli bir devre kurulabilir.

Sozuak

İlk mesajdaki soruyu okursanız ne sorulduğunu göreceksiniz smpsleri karıştırmayın artık :)

comme_il_faut

Aslında SMPS demek istemedim. "Switching Regulator" demek gerekiyor sanırım. Standart voltaj regulatörü dendiğinde bunu anlamıştım, LM2596 gibi.
Hatalıysam kusura bakmayın, kavramlar konusunda aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkürler.

Sozuak

Hayır estağfurullah ben de bazen sizin gibi detaylara inip asıl soruyu kaçırıyorum. Dedikleriniz yanlış değil elbette ama soruyu soran kişi daha dar kapsamlı sormuş o nedenle

yesilu

#10
lineer regülatörlerin ldo olsun olmasın verimlerinde fark yoktur, giriş-çıkış gerilimleri arasındaki fark X çekilen akım kadar gücü üzerinde ısıya dönüştürür her ikisi de. ldo nun farkı giriş gerilimine çok yakın çıkış verebilmesi. lm1117 5v kullanırsanız 6v üzeri  girip izin verilen akım aralığında sorunsuz 5v alırsınız, lm7805 kullanırsanız aynı performans için 8-9v üzeri giriş gerilimi gerekir.

Sozuak

Ayni sartlarda evet yoktur ama ldo gorece dusuk giris gerilimde calisabildiginden ve kendi ic harcamasi dusuk oldugundan avantajli ve verimlidir

akkoyunlu74

https://predictabledesigns.com/how-to-pick-the-right-voltage-regulators-for-your-design/

Gayet açıklayıcı bir anlatım, benim gibi ingilizcesi yeterli olmayan için google translate yeterli olacaktır.