role ile devir kontrolü...

Başlatan PhD, 08 Haziran 2006, 18:20:12

PhD

merhaba arkadaşlar...

bu konuyu araştırmadan açtım belki bahsi geçmiştir. Ama ben duyunca pek inanamadımda sizede bir danışayım dedimdi. Acaba bildiğimiz 12V role ile bir arabanın şarj veya marş (emin değilim :roll: ) dinamosuna bağlanarak pic ile devir ölçülüyormuş diye duydum. böyle bir şey olabilir mi? 8O

Acaba böyle bir şey varsa bilen arkadaşlar paylaşırsa sevinirim. Bende mıknatısla falan ölçmeyi düşünüyordum ama böyle birşey olursa bir deneemyi düşünüyorum. Sadece hiç bir fikrim olmadığı için detayları bilen vardır diye bir sorayım dedim.

herkese teşekkürler... :)
...hiç...

OG

Şarj dinamoları aslında dinamo değil alternatördürler ve genelde 3 fazlıdırlar. Alternanslar sayarak devir elde edilebilir. Dizellerde bu yöntem kullanılıyor ama röle ile alakasını anlayamadım.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

nurim

Motorun devrini ölçmek için gereken palslar ne şarj dinamosundan(alternatör),nede marş dinamoundan alınmaz.Kısaca detaylara girmeden açıklamak gerekirse;devir palsları distribütrün bobine giden ucundan alınır.Tam elektronik ateşlemeli sistemlerde (çok genel bir açıklamayla)beynin ateşleme palslarını ürettiği devreden alınır.
Kolay gelsin
nurim
"Bilgi paylaştıkça artar ,acı ve keder paylaştıkça azalır"

OG

Alıntı Yapdevir palsları distribütrün bobine giden ucundan alınır.
Dizellerde bu bobini nereye koymuşlar, ben göremedim de?

Ayrıca benzinlilerde çeşitli sensörler var, devir ölçüsü, ateşleme açısı vs için. Eski benzinlilerde bujiye giden kablodan alınırdı.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

nurim

Alıntı yapılan: "OG"
Alıntı Yapdevir palsları distribütrün bobine giden ucundan alınır.
Dizellerde bu bobini nereye koymuşlar, ben göremedim de?
Maksadının ne olduğunu anlayamadım.Söylemediğine göre distribitörü gördün demekki.Ben hiç bir şekilde dizelden bahsetmedim.Bir motorda bobin ve distribitör varsa;bu araç benzinli demektir.Hiç bir detaya girmeden genel anlamda motor devri palslarının nasıl elde edilebileceği hakkında bilgi vermeye çalışdım.Umarım seninde farklı bir amacın yoktur.
Kolay gelsin
nurim
"Bilgi paylaştıkça artar ,acı ve keder paylaştıkça azalır"

OG

nurim, ne gibi amacım olabilir, kalbinde vesveseye ve şüpheye yer verme. Bazen takılarak cevap veriyoruz o kadar. İdare et, hakkını helal et.

Başta şarj dinamosu dediği için akıl direk dizele yönleniyor. Çünkü benzinli için zaten böyle bir arayışa gerek yok demi.

Be sebeple takılayım dedim.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

nurim

Alıntı yapılan: "OG"nurim, ne gibi amacım olabilir, kalbinde vesveseye ve şüpheye yer verme. Bazen takılarak cevap veriyoruz o kadar. İdare et, hakkını helal et.

Başta şarj dinamosu dediği için akıl direk dizele yönleniyor. Çünkü benzinli için zaten böyle bir arayışa gerek yok demi.

Be sebeple takılayım dedim.
Bende düşüncelerinin farklı olmayacağını düşünmüştüm.Birazda alıngan davrandım herhalde yorgunluktan, sende idare et.Bu arada yanlış anlamazsan"Başta şarj dinamosu dediği için akıl direk dizele yönleniyor."cümlesinden ;şarj dinamosu yalnız dizel araçlarda olur,gibi bir düşünceye kapıldım.Bu nedenlede biraz daha açıklama yapayım dedim.Eski nesil araçlarda hem benzinli hemde dizellerde şarj donanımı olarak 1-Şarj Dinamosu,2-Mekanik Konjektör(bu parça rölelidir.),3-Akü kullanılırdı.Yeni nesil araçlarda hem benzinli hemde dizellerde şarj donanımı olarakda 1-Alternatör,2-Elektronik konjektör,3-Akü kullanılıyor.
Muhtemelen "comlekciler"'in bahsettiği olay< Mekanik konjektör>olabilir.Ama buradan da devirle ilgili pals alınmaz.
Kolay gelsin
nurim
"Bilgi paylaştıkça artar ,acı ve keder paylaştıkça azalır"

Klein

Bu aralar orta yaş bunalımı durumu var sanırım. Polemiğe girmeden duramıyorum  :D

Devir bilgisi alternatörden de alınır ,  distribütör kablosuna birkaç tur kablo sarılarak ta alınır , enjektör varsa  oradan da alınır ,  ECU varsa soketlerde devir bilgisi zaten vardır , takometre  mekanik değilse onun kodlayıcısından da alınır , iyi bir amplifikatör ve filtre ile doğrudan  çakmak , yetp , lamba vs... besleme kablosundan da alınır , elektronik ateşlemeliyse elektronik devrenin girişinden de alınır.
Alternatif bol....

OG

Karburatörden, manifoldlardan, eksozdan, LPG tank dan, şanzımandan, defransiyelden  de devir bilgisi alan var.

Bir de Klein'e takılayım.  :)

Bu arada @comlekciler'in sorusu da güme gitmesin.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

akkoyunlu74

Saydırabilirsin; ama bildiğimiz 12V röle diye bişey yoktur.  Senin  aradığın röle "Reed röle" .

PhD

Alıntı yapılan: "OG"Bu arada @comlekciler'in sorusu da güme gitmesin.

Arkadaşlar benim soru güme gitmiş sanırım :lol: şaka şaka şimdide bana alınmayın...

Arkadaşlar bu olayı araştırmaya gittim ve öğrendiklerimi söylemeden önce şarj dinamosuda marş dinamosuda her arabada mevcuttur. Arabaların devir saatleride şarj dinamosundan çıkan bir çıkış ucu var oradan ölçer  ama her araba böylemidir emin değilim...

Neyse konumuza gelince devir ölçen devreyi gördüm ama detaylı inceleyemedim. Bildiğimiz 12V bobinli kare roleyle bu iş yapmış. Şarj dinamosunun gövdesine roleyi ters bir şekilde sabitlemişler ve rolenin bobin uçlarından iki kablo ile devreye girmişler (devre kapalıydı hangi elemana girdiğini görmedim) sonrada sevensegment displaylede aracın motor devrini göstermişler ve arabanın devir saati ile çok az bir kaç devir gibi bir fark var. Devrede PIC olduğuna eminim (öyle söylediler).

Sonra bende dedimki bu herşeyin devrini ölçer mi diye sordum evet dediler. Daha sonra bir tane şarjlı el matkabı getirdiler onunda motorunun olduğu gövdeye roleyi bağladılar motor dönünce devir göstermeye başladı az dönerse az, çok hızlı dönerse göstergede onunla orantılı artarak gösteriyor tabi el matkabının gerçek devrini gösteriyormu onu ölçmedim ve şaştım kaldım. 8O

ne diyorsunuz bu işe hiç göreniniz var mı? :roll:

Tahminlerime gelince rolenin bobini manyetik alanı elektriğe dönüştürüyor ve devrede bence bir opamp la yükeseltip ölçüyordur. Eğer bobin kare dalga gibi bir şey üretiyorsa pic sayıyor voltaj ise adc vardır diye tahmin ediyorum. malesef pic i görmedim. :oops:
...hiç...

Klein

Aslında soruyu biraz yanlış sormuşsun. Role ile değil role bobini yapıyor işi. Bazen encoder takamadığımız motorlarda devir bilgisini böyle alıyoruz. Bilinen bir teknik.

Bobin çıkışında kare dalga yok tabiki. Sinüs. Ama tabi adc  kullanmaya gerek yok. Basit bir komparator. Komparator referansı 0V(GND) yapar , girişe de bobini bağlarsan  olur.

PhD

Ben daha önce böyle bir yöntem görmediğim için bilinmiyordur diye sormuştum yanlış sorduğum için özür dilerim... :oops:

Acaba böyle bir devre, örnek falan var mı yardımcı olabilir misin?

Ben arabanın değil 24V DC motorunkini ölçmek istiyorum. Ticeri amaçlı değil sadece çok sevdiğim bir abimin işi var motor devrini ölçmem gerekiyor motor devri belirli bir seviyeye ulaşınca başka bir role iş yapacak sadece bunun için. O söylemişti böyle bir yöntem var diye ve araştırdım.

Yada encoder falan demişsin o nasıl bir şey ucuz ve basit mi? Özür diliyorum hiç devir kontrolü yapmadım ve abimin işinide yapabilirim dedim eğer yardımcı olursan sevinirim daha kısa sürede yapmış olurum. Ben diğer her şeyi hallederim sadece devir ile alakalı örnekler falan olması yeterli.

Şimdiden teşekkürler...
...hiç...

akkoyunlu74

Kardeş kusuruma bakma, gecenin 3'ünde yazılı kağıdı okuyup bide çileden çıkınca biran seni öğrenci yerine koydum :)

Konu hakkında şöyle bir kaynak buldum fikir vermesi açısından bakmanı tavsiye ederim, sana kolay gelsin.Web Page Name

PhD

Alıntı yapılan: "akkoyunlu74"Kardeş kusuruma bakma, gecenin 3'ünde yazılı kağıdı okuyup bide çileden çıkınca biran seni öğrenci yerine koydum  

Aman hocam estagfirullah "Bana Bir Harf Öğretenin Kırk Yıl Kölesi Olurum." yeterki hocalarımız rahat olsun... :)

Gerçekten güzel bir kaynak işime yarar hatta başka aradığım sorularda içinde mevcut diğer arkadaşlarada tavsiye ederim.

inceliyorum ve araştırmaya devam... ;)

Tekrar teşekkürler...
...hiç...