endükleyici kavrama (inductive coupling) ile kablosuz şarj

Başlatan kilroy, 19 Temmuz 2006, 13:17:10

kilroy

merhabalar..
az önce okuduğum bir haberi paylaşmak istedim.

Kaynak: http://www.turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=15969

HP'nin "Memory Spot" araştırma ekibi CMOS entegreli devre tasarımı tabanlı hafıza aracı yaptı. Wi-Fi hızları ile kıyaslanabilir 10 megabit/sn veri transfer hızı olan işlemcinin içinde bir de anteni var.

İşlemcilerin kullandıkları güç gitgide düşüyor ama ya hiç güç kullanmasalar? Memory Spot tamamen kendi içinde çalışıyor ve ne pil'e ne de dış elektronik parçaya ihtiyaç duyuyor. HP, gücünü özel bir yaz-oku aracından endükleyeci kavramalarla (inductive coupling) elde ettiğini açıklıyor. Yaz-oku aracı daha sonra içeriği işlemcinin hafızasından alıyor.

Endükleyici kavrama (Inductive coupling), paylaşımlı bir elektromanyetik alan içinden bir devre elemanından diğerine enerji transferine verilen addır. Mevcut akımdaki bir değişim, bir cihazdan diğerine geçer.

Konu ilgimi çekti ve googleden bi tarama yaptım. http://www.splashpower.com/ adresinde cep telefonu, fotoğraf makinesi gibi cihazlar için üretilmiş şarj sistemi var. cihazı şarj pedinin üzerine koymak yeterli.
Şimdi kafamda "bu sistemle neler yapılabilir?" sorusu dolaşıyor...
Hadi beyin fırtınası yapalım...Sizce neler yapılabilir?

ipek

selam logitech firmasinin kablosuz bluetooth calisan mouse hic batarya
takilmiyor mouse'yi gezdirdiginiz pad'den surtunerek bu enerjiyi aliyor
95 ytl olmasa bir tane alip parcalayacagim.....

z

Aklıma şöyle bir fikir geldi.

Zarif ince bir mouse pad yapılır. Pad içine yüksek frekanslı trafonun primeri, kablosuz mouse içine de sekonder sargı konur ve doğrultulup besleme olarak kullanılabilir.

Eskiden güçlü osilatörler yapıp bir kaç cm  mesafeden  uçları kısa devre edilmiş ampülleri yakardık.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

e3

Reklam yapıyormuşum gibi oldu ama :lol:



A4Tech bundan epey zaman önce çıkarmıştı. BU adreste satılıyor.Ayrıca klavye + mouse seti olarak.O kadar pahalı değil.Paranız varsa parçalayabilirsiniz hocam. :D Saygılar. :)
.eem.

kilroy

konu sadece mouse ile sınırlı kalmamalı bence...
mesela bu enerji low power  mikroişlemci çalıştırmada nasıl olur?(örn: TI MSP430, elmaya takılan elektrotlarla çalıştığını okumuştum bi eğitim materyalinde)
Amcalar genelde "memory + wireless + no battery" etrafında planlıyorlar buluşlarını...

Klein

diğer örneklerden görüldüğü kadarıyla pek yeni bir konu değil. RFID kartları da beslemesini aynı şekilde sağlıyor.  Antenden yayılan elektromanyetik dalgayı , kendi anten bobini ile alıp doğrultuyor ve  kapasitörünü dolduruyor. sonra da yine aynı bobinden ID bilgisini gönderiyor.

timpati

gerçi konu başlığı "bununla neler yapılır" gibi bir şeydi, ben konunun sonraki aşamalarına değinmek istiyorum.

TBA120 diye bir entegre vardı, zamanında çok işe yarardı ama 200mA gibi bir akım çekerdi, taşınabilir YF devrelerde batarya sorunu yaşatırdı. şimdi aynı işi (hatta fazlasını) yapan IC'ler mikroamperler çekiyor.

...

1991'de körfez krizi patlak vermeden 2 hafta kadar önce Irak'tan bir heyet gelip barajla tuttuğumuz su için "daha çok" su talebinde bulundu; uluslararası anlaşmalara göre 500m3/s sınırındaki debiden fazlasını alamayıp gitmişler. kitabında bunları anlatan yazar (H. Gündoğdu), Irak'ın, Lübnan'ın ve Suriye'nin benzer isteklerinin olduğunu ama bu ülkelerin "açık-toprak ark"lı sulama yaparken başka bir arap ülkesinin, Libya'nın, kapalı borularla su taşıdığını, fiskiyelemeyle su tasarruf ettiğini, hatta toprak altı su yollarını araştırıp, optimum kullanma yollarını denediğini de ekliyor.

yani demem o ki, hemen "bunu nasıl tüketiriz"den çok, "enerjiyi idareli hatta daha verimli nasıl kullanırız"ın üstünde dursak nasıl olur?

bir zamanlar aynı boyut, aynı gerilimdeki kalem piller birkaç yıl içinde 10 katı kapasiteye nasıl erişti? LED'ler, aynı akım tüketimiyle 50 mili kandeladan 30.000 (otuz bin) mili kandelaya nasıl erişti?

bilinen teori üzerine ekleme yapalım, hatta teorilerin eksiklerini bulalım, geliştirelim. "el-oğlu bi icat yapmış, hadi bunu kullanalım" mantığıyla nereye kadar gideriz?

yapmayalım demiyorum, çeşitlilikle bir yerlere dek ulaşabiliriz, yapılmamışı yaparız ama kazanan hep başkaları olmasın. maddi yan bir yana, biz de bir şeylerde (olumlu olanlarında tabii) ilk olmanın gururunu duysak artık, nasıl olur?
why mr. anderson, why ?

CaFFeiNe

yanlış hatırlamıyorsam pilli diş fırçasında aynı sistemi görmüştüm

aslında benim gördüğüm trafonun çalışma prensibiyle aynı şeydi

PhD

Peki bu cep telefonların arkasına yapıştırılıp moda olan ve telefon çalarken ve konuşurken yanıp sönen led ışıklı süsler nasıl çalışıyor bu mantıkla çalışmıyor mu? Yani eğer bu mantıkla çalışıyorsa yüksek fiyata malzeme alıp parçalamaktansa bu süsler ucuz... Sadece aklıma geldi... :roll:
...hiç...

e3

Benim bildiğim o süslerin içerisinde bir bobin bir iki tane de kondansatör var.Bobin yüksek frekansı kesiyor ve uçlarında gerilim indüklüyor.Kondansatörler bu gerilime şarj oluyor.Sonra da piyasa da bilirsiniz gerilimi verince kendinden yanıp sönen flip-flop ledler var.O ledlerden kullanmışlar galiba.Kendilerince yanıyorlar öylece. :) Sistem bu kadar yani.Ama normal hayatta cep telefonu hariç o frekansı nerede bulacaksınız @ comlekciler hocam.Ayrıca çok büyük enerjide oluşmuyor.Led yakıyoruz sadece.Bunlar benim fikrim tabi.Saygılar. İyi günler. ;)
.eem.

salim ALTIN

Merhaba.
Teknoloji diyerek her yenilik olarak ortaya konana konuya sıçrayınca mecburen konunun sakıncaları göz ardı ediliyor.
Sonuçta manyetik alanların insan sağlığına olan zararları biliniyor ama aldırış edilmiyor. Bahsedilen sistemler yüksek frekanslı sistemler.

Amcam demiş ki:
"Araştırmacılara göre; çocuklarda aşırı manyetik alanların hücrelerin genetik yapılarına zarar verdiğini, insanlarda kanser riskinin ve doğum kusurlarının artmasına ve yetişkinlerde beyin ve kan kanserlerine, üreme özelliklerinin yitirilmesine, kalp sağlığı sorunlarına, stres düzeyinde artışa ve uyku bozukluklarına, kan basıncında artış, başağrısı, baş dönmesi gibi sorunlara neden olduğunu açıklamaktadırlar. "
"Ortalamadan yüksek manyetik alanı olan bölgede yaşayan çocukların kanser
olma olasılığının daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Birkaç
araştırmada ortalama değerden yüksek manyetik alanın bulunduğu bölgede uzun
süre kalan hamile kadınlarda zor doğum yaptıkları gözlenmiştir. Yüksek
manyetik alanın, anne adaylarının düşük yapma olasılıklarını 3 kat artırdığı
vurgulanmıştır, (ARPNSA, 1999).  1994'te ve 1998'te ABD ve Finlandiya'da
yapılan araştırmalarda; elektromanyetik alanların çok sık etkisinde kalan
(radyo operatörleri, endüstriyel donanım işçileri, veri işleme aygıtı
tamircileri, telefon hattı işçileri, elektrik santralleri ve trafo
merkezlerinde çalışan) işçilerde alzheimer hastalığının normal insanlara
göre erkeklerde 4-9 kat kadınlarda 3-4 kat daha çok görüldüğü, enerji iletim
hatlarına 40 m.'den daha yakın yaşayan çocukların, normal çocuklara göre 2-3
kat daha fazla kansere yakalandığı, Finlandiya'da yapılan bir başka
araştırma erkek çocukların merkezi sinir sisteminde oluşan tümörlerle iletim
hatları arasındaki ilişkinin olduğu sonucuna varılmıştır. Diğer bir etken
ise uzaydan ve güneşten gelen kozmik ışınlardır. Dubrov (2002) 1228 kişi
üzerinde yaptığı deneylerinde kozmik ışınların kalp krizi, işyerindeki ve
karayolu kazalara ve ani şizofren dönemlerle ilişki içinde olduğu sonuca
varmıştır, (Harris, 2002). "
http://www.manyetikyatak.com/index.php?sayfa=sagliga_etkileri

Konu başlığına uygun şekilde Teknik insanlar olarak Bilim ışığında konuları yorumlamak zorundayız.
Aynı şey sağlık konusunda kullanılan cihazlar içinde geçerli.  Rontgen cihazı, Manyetik Rezonans ve benzeri teknoloji !!! ler sırf insanlardan daha fazla para kazanılmak için gerekli olmasada kullandırılıyor. Sizce gelecekteki etkileri ne olacak...?
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....