Işık hızı 300 kat aşıldı

Başlatan mmengi, 10 Ağustos 2006, 16:22:07

mmengi


CoşkuN

Gerçekten çok ilginç.Einstein amca hayatta olsa ne derdi acaba?

OG

Alıntı YapChiao: modern bilimin, atomdan küçük parçacıkların aynı anda iki ayrı yerde birden bulunduğunu keşfetmeye başladığını bildirdi.
Alıntı YapIşık hızı aşılınca neler olacak
      * Zamanda yolculuk mümkün olabilecek.
      * Öteki yıldızlar veya galaksilere gidilebilecek.
Bunlar zaten oluyordu.

Alıntı Yapfiziğin temel kanunlarından olan ve "nedensiz sonuç olmaz veya bir olgunun sonu başından sonra gelir" şeklinde özetlenebilecek "etki-tepki yasası"nın da yoğun tartışmalara yol açacağına dikkat çekiliyor.
Bu da zaten söylenip duruluyordu.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

picusta

Haberin tarihi 2000 olduguna göre 6 yilda bu konuda biraz gelisme olmuştur değil mi?
OG hocam bide sunu unutunuz:

Alıntı Yap* İnsan ömrü binyıllarla ifade edilebilecek, ölümsüzlüğe adım atılacak.
Iste bu kisim da gazetecinin hayal gücünü gösteriyor.

mp3dragon

deney ortamından çıkan ışık birinin düğmeye basacağını nerden biliyordu? Ya çıktıktan sonra düğmeye basmaktan vazgeçilseydi ne olurdu?
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

OG

Alıntı yapılan: "picusta"OG hocam bide sunu unutunuz:

Alıntı Yap* İnsan ömrü binyıllarla ifade edilebilecek, ölümsüzlüğe adım atılacak.
Hocam onu duymadığım için arasından çıkardım. Duyduğum şey ise ihtiyarlık ve ölüme çare yok.

İhtiyarlığa niye çare yok diye çok düşünmüştüm. Birgün yabancı bir kanalda belgesel izlerken hücre yapısını anlatıyordu. Anladığım/anlamadığım birçok şey söyledi. Benim arasından cımbızla çektiğim nokta ise şöyle.

Malumunuz hücrelerin hepsi kendi başına birer fabrika. Bu fabrikanın çalışması için bazı girdiler var. Bunlardan birisi oksijen. Mesela bizde kan yolu ile hücrelere taşınıyor.

Oksijen hücre içindeki faaliyette bir mecburiyet. Çünkü orada "yanma" olması gerekiyor. Hücre faaliyeti için mecbur olan bu yanma olayı aynı zamanda hücrenin düşmanı, hücreyi eskitiyor. "Bu eskimeye yaşlanma denir" diyordu. Bir yaşa kadar yaşlanan hücreler değiştiriliyor ancak yaş ilerledikçe bu mümkün olmuyor demişlerdi. Ve arkasından şunu bağladılar: Yaşıyorsak Yaşlanma Kaçınılmazdır.

Ben de kendi kendime amiyane bir uslup ile, "haaaa demek yaşlanmaya çare yok diye duyduğumuz bu imiş" demiştim.

Aynı kaynaklar ölüm için de engellenemez diyor. Zaten engelleyeni duyan gören de yok. Bu sebeple o satırı çıkardım. Benim kaynaklarım öyle birşey demiyor.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

Ziya

irreversibility. Termodinamiğin ikinci kanununun sonucu. Daha doğrusu termodinamiğin ikinci kanunu evrenin entropisinin arttığının matematiksel ifadesi. Sadece dünyamız ve güneşimiz değil evren de yaşlanıyor. Bazıları diyor ki, genişleyen evren bir gün yoğunluğunun azalması ile geri toplanmaya başlayacak ve her şey tersine dönecek. Sonra toplanan evren tekrar bigbang gibi genişleyecek .... sonsuza dek salınım... Bunu diyenler henüz bu fikirleri destekleyecek bilimsel veriler elde edemediler. Ancak araştırmaya, teoriler geliştirmeye devam ediyorlar. Bu nedenle evrenin ilk oluşum kalıntıları üzerinde çalışmalar yapıyorlar. Simulasyon ile bigbangi anlamaya çalışıyorlar.

Işık hızı aşılsa (ki bunun nasıl olduğunu bilmiyorum) bunun pratik faydasını bizim nesil göremez. Malum tunneling effect denilen olayın faydası STM mikroskopları ile atomik yüzey izlenebiliyor. Amma bir insanı bir anda dünyanın öbür tarafına değil, kapını dışına geçiremediler. İnsanı geçtim, bir su molekülünü geçiremiyorlar. Bunun adına ışınlama mı diyecekler ne diyeceklerse artık... Bu ışınlama olayının olacağına dair işaret belkıs'ın tahtının aynen veya sureten naklidir. Tabi tunnelling effect ile zaten var olduğunu biliyoruz. Bence bundan başka bu konuda fikir yürütmem beni aşar. Bu konu üzerinde çalışanlar da zaten deli mi denir çılgın mı denir biraz sıyırmış insanlardır. Ben somut şeylere yönelmeyi tercih ederim.
Bu günden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya. (13 Mayıs 1277) Karamanoğlu Mehmet Bey

OG

Alıntı YapIşık hızı aşılsa (ki bunun nasıl olduğunu bilmiyorum) bunun pratik faydasını bizim nesil göremez.
Hocam hiç belli olmaz. Umulmadık bir anda birçok sır çözülebilir. Zaman çok hızlı, zaman çok şeye gebe. Doğum sancıları var.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

mmengi

Alıntı YapKur'an'da ifade olunduğuna göre (en-Neml, 27/39), Hz. Süleyman Belkıs'ın tahtını Yemen'den getirmek isteyince, bir cin, daha sen makamından kalkmadan ben sana onu getiririm, benim herhalde buna yetecek gücüm var demiştir. Süleyman (a.s.) Kudüs'te, getirilecek taht Yemen'deydi. Onu bir saniyede getirmek büyük bir hız ve güce sahip olmak demekti. Süleyman peygamber, cinleri ağır ve güç işlerde çalıştırmıştır.

Buradan anladığıma göre ışınlama dünya fizik kuralları içinde geçerli olabilmeli sonuçta cinlerle bu dünyayı paylaşıyoruz doğrusunu Allah bilir belkide bu cinlere verilmiş fizik ötesi bir güç te olabilir.

Gerok

@mmengi hocam,

Belkıs'ın tahtının getirilmesi olayında cin, "daha sen makamından kalkmadan ben sana onu getiririm, benim herhalde buna yetecek gücüm var demiştir".
Ama Allah tarafından kendisine ilim verilmiş bir insan, sen "gözünü kırpmadan sana getiririm" demiş ve getirmiş.
Oysa ki cinler ışık hızında hareket etmektedirler. Ama ilim sahibi bir insan
ondan daha hızlı getirmiş.
Tabi burda anlatılan Allah'ın ilminin herşeyin üstünde olduğudur.


Selam ve saygıyla...
Mum başka bir mumu yakmakla ışığından birşey kaybetmez...

mmengi

@Gerok

Çok doğru söylemişsin meselenin ceryan edişi bahsettiğin gibi devam etmişti.

ajlaalias

Işık hızında, foton'un bir kütlesi vardır. Ayrıca fotonların ışık basıncı denen bir basınçları vardır.

Her ne kadar rölativistik olarak düşünüldüğünde(fotonların kütlesi rölativitede sapmadan dolayı vardır), hiçbir kütle ışık  hızına ulaşamaz, rölativistik kütle artış formülünde, bir kütlenin ışık  
hızına ulaşması durumunda kütlesi sonsuz olur. Sonsuz bir kütle  sonsuz enerji demektir, bu da mümkün değildir.Burada sormamız gereken soru fotonların nasıl ışık hızına ulaştıkları?

Rölativistik olarak bir kütlenin ışık hızına ulaştırılamaması fotonlar  için geçerli değildir; çünkü foton öncelikle sükünet kütlesi '0' olan  
bir quantadır(Elektrik yükü 0 olan bir çeşit gluon adı verilen parçacıklar) . Sükünet kütlesinin '0' olması da fotonun özel halini  tam olarak açıklamamaktadır ve bir belirsizlik vardır ki bu kütle artış  
formülünde v = c alındığında  sükünet kütlesi '0' olan foton'un  kütlesi  belirsiz olarak bulunur . Bu çelişki ancak şimdilik bu formülün  
fotonlara uygulamaz demesi ile unutulmaya çalışılmaktadır.

Pratikte biz ışık diye elektromanyetik tayfın görünen ışık kısmındaki,  elekromanyetik  dalgaları içeren dar bir bölümününden bahsederiz;
çünkü görsel olarak bu bölümün algılanması göz sayesinde kolayca  başarılır. Bunun dışında olan elektromanyetik dalgalar çeşitli cihazlarla  
görülür hale getirilerek veya etkileri belirlenerek algılanır.

Bence foton demetlerinin bu sonsuz enerjiye yaklaşan davranışından dolayı ışık hızı göreceli olabilir.(Bence)
......

timpati

bence, önce ben (biz) kimiz diye sormakla başlamak gerek. soruya benim yanıtımsa açık: bize öğretilenleri kabul edip, bırakın üstüne bir şeyler eklemeyi, verilenin doğru olup olmadığını yine eldeki verilerle (bilgi + teori) yorumlayacağımdan yanlışa düşeceğinin farkında olan biriyim.

hadi tarihi, politikayı geçtim; yalan ve entrikalarla dolu, gerçekleri saptırabilme sanatı onlar... ama bilim dediğimiz de bir öncekini yalanlamaktan ibaret olmaya başlamışsa ayağımız yere basmıyor demektir.  :(

şu gün ulaşılan noktaya, skolastik çağın bitip deneysel bilime geçişle yani ancak son 100 yıl bilemedin son 200 yılda gelindi.

kısacası yeni gelişmelere eski bilgi (daha doğrusu teori) ışığında yanıt vermeyelim. çünkü bilim adamlığı kuşkucu olmayı gerektirir. doğru sandığına bile güvenmeyip, denemeyi, sağlama yapmayı (deneysel olarak mümkünse tabii.)...

ayrıca her duyduğunuza da hemen inanmayın, meslekten olmayanlar bire bin katmayı (nedense) alışkanlık haline getirirler :D
why mr. anderson, why ?

elektroombank

Işık hızı

Şimdi ışık hızı aşıldı diyelim.Peki ya biz ışık hızını ölçebildik mi?

Ya sadece bize gözken ksımı kadar ölçebildiysek.

Birde 1 rakamının yanına 25 tane 000000000000000000000000000000000000000000000

ekleyin

İşte kainatta bundan fazla ışık çeşidi var.Biz hangisini baz alıyoruz.Dünyaya ulaşmış olanınımı?

Ziya

Alıntı yapılan: "elektroombank"Işık hızı

Şimdi ışık hızı aşıldı diyelim.Peki ya biz ışık hızını ölçebildik mi?

Ya sadece bize gözken ksımı kadar ölçebildiysek.

Birde 1 rakamının yanına 25 tane 000000000000000000000000000000000000000000000

ekleyin

İşte kainatta bundan fazla ışık çeşidi var.Biz hangisini baz alıyoruz.Dünyaya ulaşmış olanınımı?
Sende hemen gaza gelmişsin?

Işık çeşidi ne demek? Işık elektromanyetik dalgadır. Elektromanyetik dalganın değişik dalgaboylarına göre görünen ışık, görünmeyen ışık, öldüren ışık, tedavi eden ışık vs. vs oluşur. Sarı şık farklı, mor ışık farklı ilerlemez. Işık bildiğimiz hızını aştıysa ne mutlu o ışığa. Fakat E=mc2 formülü bir maddenin durağan enerjisini veriyor. Fisyon reaksiyonu sonucu açığa çıkan enerji ürümler ile girenler arasındaki kütle farkı * c2 = E olarak ölçülebiliyor. Işık hızı sabit olmayabilir ama ışık hızı denen sabit sabit olarak görevine devam ediyor.
Bu günden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya. (13 Mayıs 1277) Karamanoğlu Mehmet Bey