XILINX marka FPGA ların programlanmasında C dili...

Başlatan KORHAN, 07 Eylül 2006, 00:46:11

emrahmrcn

İzlediğim kadarı ile konu kaymaya başladığı için yazmak zorunda hissettim , ben kesinlikle y.dil öğrenmeyelim demiyorum ama kendi anadilimizde öğrenmenin daha hızlı ,daha çabuk vede daha kalıcı olduğundan bahsediyorum.Atatürk ünde dediği gibi "Türkiye güçlü bir ülke ve ulus olmak istiyorsa, dilini her alanda kullanmak, kullandırmak, geliştirmek zorundadır."Bmutlu arkadaşımızın örnek verdiği gibi Çin bu işi yapıyor ve nerelere geldiği belli.Zannederimki bu foruma girenlerin öğrenmeye niyeti tartışılmayacak konumdadır.Ama, bunlardan da önemli olanı, kendi halkının dilini kendi mesleğinde kullanamayan, o mesleği ancak o dilin konuşulduğu ortamda sürdürdüğü zaman rahat edebilen, bilgi birikimini tam olarak öyle değerlendirebilen bir kuşağın yetişmesidir , işte ben buna karşıyım.
Benim yaradılışımda bir ayrıcalık varsa o da TÜRK olmamdır. M.K ATATÜRK

CoşkuN

Söylediğin şeylere burda kimsenin katılmadığını düşünmüyorum.Bu tartışma da sanırım gsever arkadaşımızın edaboard'u tavsiyesi ile başladı.Çünkü sorulan soruyla ilgili geniş kaynaklar orada mevcuttu.Daha sonra konu Türkçe-ingilizce meselesine döndü.
Burada hepimiz teknolojiyle ilgili Türkçe kaynakların olmasını istiyoruz.Ancak kimsenin birilerinin çeviri yapmasını,kitap yazmasını bekleme lüksü yok.Bu işi yapacak olanlar akademisyenler,yazarlardır.
Burada da tabi bazı çeviri projeleri olabiliyor zaman zaman.Bunu yapan insanlar da bu çalışmaları kendi ihtiyaçlarından dolayı değil tamamen insanımıza hizmet anlayışıyla yapıyorlar.
Eğer ortalıkta bolca Türkçe kaynak olmasını istiyorsak,önce bolca ingilizce bilen teknik insanlara ihtiyaç var.İngilizce bilen ama teknik olamayan insanların yazdıkları çeviri kitapların hali hepimizin malumu.
Asıl mesele Türkçe - ingilizce arasındaki bir tercih değildir.Bunalmis hocamızın belirtiği gibi "ilim çinde bile olsa almalıyız".Eğer şu anda ilim ingilizce kaynaklardaysa ordan alacağız,çaremiz yok.

KORHAN

Herkese Selamlar,

Arkadaşlar bir kaç günlüğüne tatile çıktım.Döndüğümde birde baktımki
başlatmış olduğum Xilinx FPGA larını C dili ile programlamak ! adlı forum
soru ve bilgilendirme konusu,
OLMUŞ:İngilizcemi Türkçeyi Döver,Türkçemi İngilizceyi.

Konuyu formun bu kısmında buralara çekmeye gerek yok.Varsada özel mesajlaşma denen olay var.Zaten ingilizce ile ilgili konuların tamamına yönelik soru ve yardım başlıklı bu site içerisinde ayrı bir forum konulu başlık bulunmakta.Daha önce incelediğim kadarıyla bu başlıkta fazlasıyla ihtiyaçlarınızı karşılar diye düşünüyorum.
Neyse konuya dönmek istiyorum.Xilinx FPGA larının kısmen SystemC ve kuvvetli olarakta ImpulseC yazılımları ile C dili altında programlanabildiğini artık biliyoruz.Daha başka C derleyicileride var ama onları kullanmak ve onlara ulaşabilmek bu iki yazılım kadar kuvvetli değil.

İşte bu noktada bazı ihtiyaçlar beliriyor.Bunlar;

1-) Empa Elektronikten az adetli FGPA satın almak mümkün olmuyor.Adamlar parasıyla FPGA satmıyorlar.Acaba Türkiye den Xilinx FPGA larından az adetlerde alabileceğimiz başka bir firma varmıdır.Bileniniz varmı ?
2-) Xilinx ISE WebPACK yazılımı bu iş için fazlasıyla yetersiz.Bu yazılımı niye yazmışlar anlamadım zaten.Aslında bütün programlanabilir çip üreticileri programlarının yazılabileceği bir editörü ve derleyicisini ayrıca en az bir  programlama dilini ücretsiz veriyorlar.Ama Xilinxte olay farklı
ISE Foundation yazılımı bu iş için kesin gerekli oluyor.19$ fiyatla bunu teminde 2 Aylık çalışmasına karşın mümkün.İçinizde bu yazılımı bu yolla
temin edip kullanan varmı ve 2 Ay sonrasındada kullanabildimi ? Derleme sorunları veriyormu ?Yada ISE Foundation yazılımını başka nasıl sağlıklı bir şekilde çalışacak haliyle elde edebiliriz ?
3-) BGA kılıf tipli FPGA lar kullanılmak durumunda kalınırsa bunların çift katlı delik içi kaplamalı tip pcb ile bile tasarımı mümkün gözükmemekte.
Bu ciddi bir sorun nasıl aşılır.Çok katlı kart tasarımı kolay ama imalatı pahalı ve az adetlerde çok zor.

Arkadaşlar Xilinx FPGA ları başlığında bu sorunları birlikte çözebiliriz.
Yada bu başlıkta başka sorusu olan varsa o soruyu cevaplandırmaya çalışabiliriz.Ama ben İngilizce-Türkçe konusuna formun bu kısmında girmek istemem.Onun yeri ayrı.

Herkese ilgisinden dolayı teşekkür eder.Başarılar dilerim.
Sevgiler, Saygılar.

KORHAN.

ground

Korhan bey merhaba..

Evet ise yi aşmışsınız sanırım. Bize fpga lerle ilgili yaptığınız herhangir bir basit örnek gösterebilirmisiniz.

Tabi bu işi nekadar kişi öğrenirse geliştirilmeside o kadar çok olacak. Sizden buna başlangıç yapmanızı isteriz.

Başlangıç yapılırsa ardı gelir inşallah.

Örneğin led yakıp söndüren bir tasarımla başlanabilir.

Sadece istemekle olmaz bunu bilirsiniz. Paylaşak gelişmek lazımdır. Değilmi ama. ;)

Sizden bu atılımı bekliyoruz sabırsızlıkla.
⌒╮'╭⌒╮⌒╮.
╱◥██◣                  
| 田︱田田|              
╬╬╬╬╬╬╬╬╬

Picproje - Sözde değil özde paylaşım..

diot

arkadaşlar bu tartışmaları okurken  ISE foundation yazılımından bahsedildi bu yazılım nedir. Açıklarmısınız.
İnternette böyle bişi buldum bu nedir
TLF-SOFT-06.27.06.Xilinx.ISE.v8.2i.DVD-SHooTERS.iso

sanırım 1 dvd açıklarsanız memnun olurum.
linki :
ed2k://|file|TLF-SOFT-06.27.06.Xilinx.ISE.v8.2i.DVD-SHooTERS.iso|2003568640|0FA2F915735729A568B0FD365B9FB2FC|/

erus99

@KORHAN bu C işine neden bu kadar takıldın anlamadım :lol: bence zorlamaya gerek yok en iisi VHDL hem kaynak çok hem kolay  ;) ... ama yok ben illa ki C diyorsan system Cvar... ben hiç denemedim systemC VHDL kullanıyorum gayet memnunum :)
bu aslında PIC C ile PIC BASIC ilişkisine benziyor C biliyoruz diye C olsun istiyoruz fakat Basic daha kolay aynen basic benzeri VHDL de olduğu gibi...


Alıntı yapılan: "KORHAN"
1-) Empa Elektronikten az adetli FGPA satın almak mümkün olmuyor.Adamlar parasıyla FPGA satmıyorlar.Acaba Türkiye den Xilinx FPGA larından az adetlerde alabileceğimiz başka bir firma varmıdır.Bileniniz varmı ?

bunu Türkiye'de bulman zor... fakat öğrenci isen bir hocanla beraber spartan kiti isteyebilirsin... gönderiyorlar  ;)

Alıntı yapılan: "KORHAN"ISE Foundation yazılımını başka nasıl sağlıklı bir şekilde çalışacak haliyle elde edebiliriz ?

bu konuda emule diyorum başka bişey demiyorum :lol: en son sürümü, güncellemeleri vs. vs. herşey var emule de  ;)

Göktuğ

ISE yi direk xilinxten indirmek hız acısından daha uygun olacaktır. Paralı bir program değildir kendileri...

Prof.EleCTroN

ISE WebPACK ücretsiz bir yazılımdır aynı yazmanda HDL desteğide vardır. Başlangıç için yeterli gelecektir. ISE Foundation ise ücretlidir.
Bu adreste iki yazılımın özellikleride verilmişitir. http://www.xilinx.com/ise/devsys_feature_guide.pdf

Verilog HDL dili C diline benzemektedir. VHDL ise Pascal a benzer. Xilinx in sitesinde SystemC ve VHDL ile ilgili karşılaştırmalı basit bir değerlendirme yapılmıştır. http://www.xilinx.com/products/design_tools/logic_design/advanced/esl/systemcrafter.htm

byka

DWIN LCD Satış Türkiye email:info@kamantek.com  web:http://www.kamantek.com/shop/index.php

CoşkuN

FPGA konusu benim de ilgi alanıma girdi son zamanlarda.Birkaç yıl içinde FPGA 'leri çok duyacağız gibime geliyor.
Şu anda temel anlamda VHDL dilleri üzerinde çalışıyorum.Yakında askere gideceğim.Eğer askerde uygun bir ortam bulabilirsem ARM ve FPGA'ler konusunda pratik olmasa da  teorik bilgimi artırmaya çalışacağım.
FPGA'lere bakarken üniversitede aldığım lojik devre tasarım dersindeki bilgilere ihtiyacım olduğunu gördüm.Severek aldığım bu dersin şimdi işime yarayacağını görmek çok güzel.Mikrodenetleyicilerden sonra sanki dijital devre tasarımı eskide kalmış gibi görünüyordu.Ancak şimdi kompleks dijital devreler için yeniden o bilgilere ihtiyaç var.Bu sefer şema olarak değil de kod olarak tasarlıyoruz devreleri.

picusta

Alıntı YapISE WebPACK ücretsiz bir yazılımdır aynı yazmanda HDL desteğide vardır. Başlangıç için yeterli gelecektir. ISE Foundation ise ücretlidir.
Bu adreste iki yazılımın özellikleride verilmişitir. http://www.xilinx.com/ise/devsys_feature_guide.pdf

Bu pdf'ten anladigim kadari ile ISE foundation ile ISE webpack arasindaki fark, destekledigi çipler.
Listede diger bütün özellikleri ayni gibi.
Baska bir fark görüyormusunuz? Acaba iki programda baska far var mi?(görsel olarak, kullanim kolayligi, örnegin webpack'deki StateCAD araci bana win3.11 uygulamalarini hatirlatiyor, acaba Foundation'da daha eli yüzü düzgün mü?)

C programini SystemC veya ImpulseC gibi yöntemlemi VHDL'le dönüstürmek daha avantajli yoksa soft islemci Microblaze kullanip oradan C kodunu kosturmak mi?

Bir de Microblaze'i kullanmayi saglayan, ISE'ye ilave EDK (Embedded Dev Kit) programinin rapid linkleri olsa keyfim tam olacak (8.2i veya daha yukarisi).

Amacim orta vadede Microblaze'de uCLinux çalistirmak.
http://www.itee.uq.edu.au/~jwilliams/mblaze-uclinux/


--------------------

Bir de su Handel C nedir?