CPU fanlarının devrini nasıl ölçüyorlar?

Başlatan birumher, 04 Haziran 2003, 10:52:37

diot

arkadaşlar işi amma uzatmışsınız.. herkes bir birine fırça atıyor bari birde dövseydiniz. yanı bukadar basit bir iş için bukadar muhabbete hiç gerek yok.


cpu fanlarında 3 uç bulunur.  gnd, vcc, devir sensör çıkışı.

devir sensör ucundan bir adet 1 kohm direnci vcc' ye bağlayın bu uçtan  tur başına 1 puls çıktığını göreceksiniz. (içeride hall elemanıvar) osiloskop a bağlayıp bakabilirsiniz. ( dikkaat puls 12 volt.)

be pic 16f877 ile bilgisayarda ki bütün fanları ve sıcaklıkları ölcüyorum ısı artınca yedek fanlar devreye giriyor. ısı sensörü olarak lm35 kullandım

birumher

Haklısın biraz fazla uzatmışız. Teşekkürler ...
Birkan.Herguner

byka

diot 'un dedigi gibi bilgisayar toplamak icin annkart kitapcıgına baktıgımızda da bu bilgilerin yani en azından bir ucun vcc+ bir ucun ground kalan tek ucunda sensor bilgisi tasıdıgını goruyoruz
teşekkürler diot
DWIN LCD Satış Türkiye email:info@kamantek.com  web:http://www.kamantek.com/shop/index.php

z

Dideco gibi arkadaşlar hep yanlış anlaşılır ülkemizde.

Bunun bir sebebi eleştirilere açık olmayışımız, bir sebebi de

aklımızdan geçenleri yazıya dökerken, dilimizin farkında olmadan hafifce dikenleşmesi ve yazılanların
başka anlamlara da gelebileceğini  düşünemememiz.

Ne kadar düşünerek yazsakta

alınmak isteyen alınacak bir şeyler bulur yazılanlardan.

Unutmayın Dideco yazdıklarını daha yumuşak ve özenerek yazsaydı bu kadar tepki vermezdiniz.

Ama şunu unutmamak

gerekli bizler teknik adamlarız, dili mükemmel kullanmakta zorluk çekebiliriz yada biraz kırıcı olabiliriz ama ülkemizin Dideco gibi düşüncelere sahip çokca insanlara ihtiyacı var.

Hepimiz

yeni bir şeyler öğrenmeye başladığımızda kafamızda bazen mantıklı bazen mantıksız  o kadar çok soru oluyorki bunları kendimiz çözmeyi öğrenmeyi öğreninceye kadar sormaktan başka öaremiz yok.

Kitaplar elbette çok faydalı. Ama soru sormak
başka güzel.

Dideco kafamızı kullanmayı öğrenmemizi istiyor.

Şimdi yazdıklarını bir daha okuyun kızılmaması gerektiğine

karar vereceksiniz.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

aster

Sevgili Bunalmış,
sen olmasan bu eski yazıları tekrar okuyamıyacağız
hatırlatmalar yaptığın için teşekkür, günlerdir

sabırla formu okuyup bir şeyler çıkarıyorsun
ama bu arkadaşta elini formdan çekmiş
tekrar bilgilerini paylaşması ümidiyle
sizlerin sayesinde öğrendikçe cahilliğimiz artıyor, sağolun

digi_micro

Alıntı yapılan: "dideco"Arkadaşlar belki bana kızabilirsiniz ama bazen de kızmamak mümkün değil. Bu kadar fikir üretiyorsunuz da hiçbiriniz kalkıp eski bir CPU fanının içini açıp incelemiyor mu? Yada hiç bozuk bir güçkaynağı veya CPU fanı tamir etmediniz mi? Hiç mi kitap karıştırmak aklınıza gelmiyor. Hiç mi internette anahter kelime vererek sormak aklınıza gelmiyor?

Bilgisayar güç kaynaklarında veya CPU fanlarında "fırçasız" motor kullanılır. Hatta bilgisayarların disket sürücü motorları, hard disk motorları da hep aunu prensiple çalışır. Bu tip motorlarda rotordaki sargılara temas eden yada herhangi bir şekilde elektrik akımını iletmek için temas eden fırçalar yoktur. Sabit mıknatıs ve sargılar vardır. Genellikle sargılar sabittir, mıknatıs ise döner. Manyetik alan değişimi, veya sabit mıknatısın bulunduğu pozisyon bir "hall effect" transistör (manyetik alanı algılayan transistör) aracılığıyla saptanır. Ve bu transistörün kontrol ettiği sargılara diğer transistörler aracılığıyla akım verilir. Eğer motorun yükü artar ve motor  devri değişirse sonuç olarak hall effect transistör dönen mıknatıstaki değişime göre daha düşük frekanslı pulslar üretir.

Eğer motor devri ölçmek isteniyorsa bu sargı uçlarından veya hall effect transistörün çıkış ucundan bir transistör aracılığıyla uç laırsınız ve devri sağlıklı bir şekilde ölçersiniz. CPU fanlarında merkezde iki konumlu tetikleme, yani birbirine zıt zamanlarda çalışan ili sargı mevcut. Buna göre hall effec transistör çıkışındaki frekans motorun tam bir devrine karşılık gelecektir. Fırçalı veya Bu tipteki fırçasız bir motorda yüke bağlı devir sayısı değişebilir. Bu nedenle bir tablo yapıp hangi voltajda hangi devri ürettiğini bulmak pekte pratik bir yöntem değildir.

Bunları nereden mi öğrendim? Açtım, inceledim, tamir ettim ve öğrendim. Sonra da çeşitli zamanlarda karşıma çıkan yazı ve kitaplarda bilgimi pekiştirdim. Herkese kolay gelsin...

Arkadaşım eleştirnde haklısın ancak seninde yeteri kadar araştırmadığın ortada fırçasız motorların hepsinde hall efect transistör olacak diye bir kaide yok  sadece dönüş hızının stable olması gereken motorlarda hall efect eleman kullanılıyor... Hız algılama olayına gelince onuda motoru oluşturan üç sargıdan herhangi birinden alınan ters endüktans voltajının bir transistörle yükseltilmesi ile elde ediliyor ve transistörün çıkışında motor hızına orantılı kare dalga çıkıyor....
elinizde fırçasız bir motor varsa bir adet transistör ve iki adet direnç ilavesiye hız ölçüm ucu elde edebilirsiniz...
amacım tartışmanın uzaması değil yanlış bilginin düzeltilmesi
hoşcakalın