Pic ve röle problemi..

Başlatan Lütfi AYYILDIZ, 13 Ekim 2006, 18:20:24

PhD

Selam herkes herşeyden bahsetmiş bende aynı şeyleri söylemeyeceğim.

Ama tavsiyem herkesin dediğini birleştir. Yani;

1. @OG hocamın dedikleri
2. PIC beslemesinin ayrılması veya beslemenin iyi filtrelenmesi
3. Opto izalatör kullanılması
4. Kontaktör için role değil triyak kulanılması

Ben önem sırasına göre sıraladım. Eğer kartınızı yeniden çizip bunları deneme şansınız varsa uygulamanızı tavsiye ederim. En azından sonucu bildirirseniz bu şekildeki sorunlar için iyi bir yol gösterici olabilir.

Kolay gelsin.
...hiç...

Lütfi AYYILDIZ

Şu an triyaklı bir devre hazırlıyorum.Besleme kısmında yeni bir şeyler denedim.Aslında bir devreden kopya çekiyorum. Trafosuz bir sistem, kondansatör kullanılmış ve üzerinde cmos bir entegre var. Kontaktörü çıkışlara bağladım resetlenmeden çalıştı. Acaba bizim picli devremizde osilatör mü kilitleniyor. Yani kristale mi müdahele etmeliyim veya rc osilatör kullansak yine aynı şeyler olurmu. Şu an bunların hepsini sırasıyla uygulamaya çalışıyorum. Olumlu sonuç aldığım an sizlerle paylaşırım.

mesmert

Alıntı yapılan: "OG"Kontaktör süren röle için benim kullandığım çözüm şekli;
Rölenin kullandığın aktif palet uçlarına (enerjiyi verip kesen uçlar) 100 ohm 1/2watt ve 22nF 1000V seri devreyi bağlarsanız problem düzelir sanıyorum. Kondansatör kağıt veya seramik olursa daha başarılı olur. Ben böyle kullanıyorum ve başarılı oluyor.

OG hocam şema ile gösterebilirseniz daha açıklayıcı olur

@ cobra07

Kartın bottom veya top yüzeyini GND ile kapla (Power Plane) ve ayrıca kartın GND 0.1uF / 275V kondastör bağla diğer ucunu ise toprak (Earth GND) bağlaki kartın GND üzerinde oluşan parazitleri toprağa yönlendirmek

Birde karta osilatör mümkün oldukça işlemcinin yanına koy kristal uçlarına paralel bağlanan kondastör uçlarının GND uçlarını işlemcinin GND ucuna bağlamaya çalış

işlemcinin digital çıkışlarını 1nf gibi bir kondastörle GND bağla örneğin ULN2003 veya transistor beyz uçları ile GND arası

Karttaki diğer cuplaj capasitörlerini biliyorsundur

Kolay gelsin

OG

PIC-->Sürücü transistör--->Mini Röle---->Kontaktör

Röle kontağı kontaktör bobinini enerjilendirir. Bu enerjiyi açıp kapatan röle kontağı 2 uç vardır. Bu iki kontağa bağlı seri R-C devresi. O kadar.

Aşağıdaki motor olarak çizili, motoru kontaktör bobini olarak kabul edin.

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

mesmert

OG hocam RC filtreyi aynı faz hattına bağlı olduğu için ne gibi bir etki yapabilir ben genelde RC filtresini bir ucunu röle çıkış ucuna diğerini nötüre bağlıyorum

OG

Akımın ani kesilmesini engeller.

L türü yüklerde akım aniden kesilince yüksek voltajlı arklar üretir. Ani yüksek akımlar ortaya çıkar. Ortalık parazit şenliğine döner.

Bu devrede C akımın ani kesilmesini önler. R de bir zaman sabiti verir, aynı zamanda C akımına sınırlama getirir.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

PhD

Selam @OG hocam,

Bir şey kafama takıldı acaba hat 220V AC olduğu için C kapasitesi sürekli iletimde olacaktır. Bu yüzden 220V/100=2,2A gibi bir akım sürekli olarak akmayacak mıdır? Bu akımda motor dönebiliyorsa motoru döndürecektir. Ve buradaki 100Ohm direncin wattlı bir direnç olması gerekir sanırım. :roll:  Yani devrenin çalışmasını tam olarak anlayamadım biraz açıklamanız mümkün mü acaba? :oops: Böyle bir sistem hiç kullanmadığım için bilmiyorum merak ettiğim için soruyorum.

Şimdiden teşekkürler kolay gelsin
...hiç...

OG

22nF kapasite 50Hz de ne kadar empedans gösterir?
Xc=1/(2*PI*F*C)
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

Lütfi AYYILDIZ

Triyaklı bir devre hazırladım ve küçük watlı röleleri sürdüm, rölelerin kontaklarına da kontaktörleri , bobinlerine paralel rc (22n,100R) bağladım. Resetlemeden sonra tekrar aynı konumda çalışmasını sağlamak için eepromdan son kontak durumlarını okuttum.Tabiki her durum değişikliğini önceden eeproma kaydetmesini sağladım. Sonuç kontaktörler yüke bindiği zaman 1 veya 2 saat sonra zamansız kapanmaları oldu.Resetlenme ortadan kalktı ama bu seferde zamansız olarak devreye girip çıkmaları başladı. Sanırım pic bu işler için yetersiz. Renesas işlemcileri kullanmanın vakti geldi galiba arkadaşlar.

PhD

Alıntı yapılan: "cobra07"... Renesas işlemcileri kullanmanın vakti geldi galiba arkadaşlar.

Selam @cobra07 kardeş,

Bildiğim kadarı ile gürültü oluştuktan sonra hangi işlemci olursa olsun, siz önlemini almadıkça bu sorunu önleyemezsiniz. RENESAS işlemci hiç kullanmadım onun ekstra bu işler için donanımsal olarak özellikleri varsa bilmiyorum. :roll:

Eğer renesas ile ilgili bu tip özellikler varsa bilen hocalarımdan paylaşmasını isterim. :!:

Kolay gelsin. :)
...hiç...

vatandas30

arkadaşlar
aynı sıkıntı bende de var. pic+74hc595+uln2003 ile 7 adet röleyi kontrol ediyorum. devre normal çalışıyor. rölelerden birinin kontaklarına  bir kontaktör bağladığım zaman sapıtıyor. bahsettiğiniz önlemleri uyguladım.
1. röle kontaklarına RC bağladım.
2. picin besleme uçlarının dibine 100nf bağladım.
3. röle bobin uçlarına ters diyot ve 100nf bağladım.
4. kontaktör bobin uçlarına RC bağladım.
5. 16f628 in dahili osilatörünü kullandım. (MCLR ucunu giriş olarak ayarladım ama boşta)
6. 7805 girişine 1000uf, çıkışına 10uf ve 100n bağladım.

bu haliyle bayağı düzeldi. ama yaklaşık 20 kere düzgün çalışırsa, 1 kere hata yapıyor. alakasız röleler çekiyor.
görüşlerinizi bekliyorum.

mezire

arkaşım.. röleleri opto kuplör ile sür... ben bu sorunu böyle aştım. tanesi 1 ytl civarında... inşallah sorunun kalmaz

vatandas30

röleler boşta çalışırken problem yok zaten. ama röle kontaklarına bir kontaktör bağladığımda sorun çıkıyor. sanırım kontaktörün çekme ve bırakma anında şebekedeki gürültüden kaynaklanıyor.


vatandas30

bugün yaptığım denemelerde şunu gördüm.
röleleri pic+74hc595+uln2003 ile sürüyorum. pic resetlenmiyor, yani 74hc595 e doğru bilgiyi gönderiyor. fakat 74hc595 bazen picden gelen veriyi yanlış alıyor. acaba clock ve data uçlarına birer direnç bağlasam düzelir mi? en azından dirençler verideki paraziti alır diye düşünüyorum.