Haberler:

Foruma Resim Yükleme ve Boyut Sınırlaması ( ! )  https://bit.ly/2GMFb8H

Ana Menü

Lazer Yazıcılar

Başlatan ibrsel, 15 Ekim 2006, 13:36:34

ibrsel

Laser Yazıcı Nasıl Çalışır

Matbaa makinesinin icadından sonra çok şeyler değişti. Ama insanların yazılı dökümanlara olan ihtiyacı galiba pek değişmedi. Günümüz teknolojisi bize o kadar geniş imkanlar sunuyor ki neredeyse kendi kitabımızı evimizde basabilecek hale geldik.

NEDİR BU LASER?

Herşeyden önce şu laser nedir ona bir bakalım. Fazla kafanızı karıştırmadan ve detaya girmeden yüzeysel olarak anlatacağım.

Bir ucu tam yansıtıcı diğer ucu yarı yansıtıcı olan iki aynaya sahip bir tüpün içine gaz, sıvı veya katı bir madde doldurulmuştur. Bu maddenin atomlarına bir enerji verilir. Bu enerji dışardan ışık verme, elektrik akımı geçirme veya kimyasal yollardan elde edilmiş bir enerji olabilir.

Bu enerjiyi atomlar emerler. Fazla gelen enerji atomların foton yaymasına neden olur. Bu yayılan fotonlar diğer fotonların yayılmasına da sebep olur. Bu fotonlar aynalara ulaştıkça tüpün içinde bir sağa bir sola iki ayna arasında yansımaya başlarlar. Atomların hepsi foton yaymaya başladığı zaman kuvvetlenen fotonlar bir ışık demeti olarak yarı saydam uçtan çıkmaya başlarlar. Bu ışın demeti laser ışınıdır.

LASER YAZICILARDAN ÖNCE!

Laser yazıcılar günlük hayatımıza girmeden önce hangi yazıcıları kullanıyorduk acaba? Çoğumuzun hala kullandığı nokta vuruşlu yazıcılar o zamanlar işimizi görüyordu. Bir de daktilolar vardı tabii. Gerçi daktilolar hala kullanılıyor ama eski cazibelerini yitirmiş görünüyorlar.

Neyse konuyu dağıtmayayım. Nokta vuruşlu yazıcılardan sonra hayatımıza mürekkep püskürmeli yazıcılar girdi. Nokta vuruşlu yazıcılara göre mükemmel baskı kalitesine sahiptiler, hızlıydılar ve sessizdiler.

En son olarak da burada anlattığımız laser yazıcıları gördük ortalıkta. Daha hızlıydılar ve baskı kaliteleri çok daha iyiydi. İşte bu noktada merak başladı. Onu daha hızlı ve kaliteli yapan neydi?

ADIM ADIM LASER YAZICILAR NASIL ÇALIŞIRLAR?

Her şeyin daha anlaşılır olması laser yazıcıların için adım adım anlatmaya çalışacağım. Yazdırılacak belgenin yazıcıya gönderilmesi ile işlem başlamış olur.
Gelen datalar yazıcının hafızasına kaydedilir. Eğer laser yazıcının hafızasında yer yoksa datalar bilgisayarda bekletilir.

Yazıcının içinde bulunan en büyük parça drum dediğimiz, elektrostatik olarak yüklenebilen alüminyum bir silindirdir. Bu drum başka bir silindir tarafından tamamıyla elektrostatik olarak pozitif(+) yüklerle yüklenir.
   


Drum üstündeki bazı noktalar laser ışını tarafından eksi yükle yüklenir. Bu eksi yükler aslında kağıda yazılacak olanların aynadaki bir görüntüsüdür. Örneğin bir hamur merdanesine suluboya fırçasıyla bir yazı yazın. Sonra merdaneyi bir kağıdın üstünde gezdirin. Yazdığınız yazının tersi kağıda çıkmadı mı?





Bu sırada dönmekte olan drum sayesinde lazer ışınıyla negatif(-) yüklenen noktalar toner kutusunun önünden geçerler. Toner dediğimiz mürekkep pudracıkları pozitif(+) yüklüdür. Bu sebeple drum üstündeki negatif(-) yüklü noktalar tarafından çekilirler ve drumun üstüne elektrostatik olarak yapışırlar.



Bu esnada kağıt zaten yazıcının içine girmiştir ve bir şarj silindiri tarafından negatif(-) yükle yüklenmiştir. Drumun dönmesiyle kağıt hizasına gelen toner parçacıkları negatif(-) yüklü kağıt tarafından kağıt üzerine çekilirler. Artık drum üstünde bulunan yazılar kağıt üstüne geçmiştir.



Kağıt ısıtıcı silindir ve baskı silindirinden geçerek dışarı çıkar. Bu iki silindirin arasından geçerken toner parçacıkları erir ve kağıt üzerine iyice kalıcı olarak yapışırlar. Toner parçacıklarının erime sebebi içinde plastik madde olmasıdır.



Bu esnada dönmekte olan drum bir silindir tarafından deşarj edilerek nötr hale getirilir. Drum artık yeni tur için hazır haldedir.




KISA BİLGİLER!

   * Laser yazıcılar mürekkep püskürtmeli yazıcılardan daha pahalı olmasına rağmen, sayfa başına düşen sarf malzeme fiyatına göre daha ekonomiktir. Yani laSer yazıcıdan bir sayfa bastırmak daha ucuzdur.

   * Renkli laser yazıcılarda aynı tekniği kullanırlar. Siyah beyaz lazer yazıcılardaki aynı işlemler, sarı, mavi ve kırmızı renkleri için ayrı ayrı gerçekleştirilir.

   * Toner parçacıkları aynı zamanda demir oksit de içerirler. Bu da onların kolayca elektrostatik olarak yüklenmelerini sağlar. (Eğer üstünüze ve yere toner dökülürse bir mıknatıs ile toplamayı deneyebilirsiniz.)

   * Fotokopi makineleri de laser yazıcılar gibi çalışmaktadır. Tek farkları lazer ışını yerine kağıdı tarayan çok parlak bir ışık kullanılmasıdır. Laser yazıcılar ise bilgisayardan gelen dijital bilgilerİ kullanır.