Optocoupler ile optocoupleri tetikleyemedim...

Başlatan cenko77, 04 Kasım 2006, 09:29:21

cenko77

Aşağıda verdiğim devrede, birinci optoya birinci pininden 5v verince 2.opto iletime geçip led in yanması gerek miyor mu?
İsis'de led i yakıyorum ama gerçek dünyada :) yanmıyor...
(0 ohm resistor kullandım)

Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Saygılar

Devrem:
http://rapidshare.com/files/1907054/optom.JPG.html

alayli

Sevgili cenko77;

Öncelikle bu tür şemalarını rapid yerine imageshack'a yüklersen bizler için bakması çok daha kolay olur. Extra uğraşmamış oluruz ve şemaya ait resim aşağıdaki gibi direkt görünür burada.

Şimdi soruna gelirsek:

Isis'de çalışan bu devrenin gerçek dünyada çalışmaması gayet normal... Çünkü optoların ledlerinin önüne bağladığın (daha doğrusu bağladığını sandığın) akım sınırlama dirençlerinin değerinin artırman lazım. R2 ve R3'ün değerlerini >330R yaparsan sorun kalmaz. Tıpkı şemandaki D22 led diyodunun önündeki gibi bir akım sınırlayıcı direnç koyman lazın her ikisinin de önüne. Eski optoları da kullanma bu arada... Her ikisinin de led kısmı yanmıştır. Nitekim neredeyse her ikisine de 5V'u direkt uygulamışsın.

Son olarak ekleyeceğim bir şey ve soracağım bir soru var?

Kullandığın optoların transistör kısmı NPN ve bu tip transistörlerde emitörü şaseye direkt bağlayıp yükü kollektör kısmına bağlamak daha sağlıklıdır. Bu ekleyeceğim şey idi.

Neden ard arda 2 opto? Birisi de aynı işi görür zaten...

Saygılar...


Anca kazganmiş itmiş ilimiz törümüz erti. Türk Oguz begleri budun esiding. Üze tengri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilingin törüngin kim artati? (udaci erti)

teknisyen

bide böyle dene istersen tahminimce böyle çalışması lazım  


Eagle_Tim

eğer niyetin iki opto ile tetikleme voltajını yükseltmekse gerek yok. darlington opto cupler kullanabilirsin tek opto sana yeter hem akımı biraz daha yüksektir.. 4n29 ve üstü serisi darlington optodur.. onları kullanman daha basit olur. opto kuplorun ledine 5 volt için 50 ohm veya üstü direnç takmalısın yoksa optonun ledi yanar ve artık ledli tetikleme yapamazsın. ama
beyz bacağından tetikleme yapabiilrsin normal transistör gibi. transistörden çıkış alırken emiteri şaseye, kollektörüde 10k gibi bir bir dirençle + voltaja çekmelisin, ve kollektörden bu şekilde çıkış almalısın böylece opto kuplör kesime gittiğinde kollektör ucu boşta kalmaz 1 olur ve ne sürersen sür boşta kalan uç her an kararsızlığa sebebiyet verebilir..

Bizim Dijital elektronik için söylediğimiz bir söz vardır. dijitalde herşey siyah ve beyaz gibidir ya 1 dir yada 0 boşluk yoktur..  :D
Software and Hardware Design...

cenko77

herkese çok teşekkürler...
önerilerinizi tek tek deniyorum, çok sağolun...

saygılar

akkoyunlu74

06.11.06
Opto coupler devrelerinde diyottan şaseye giderken en az 470 ohm luk dienç kullanmalısın. Diyot anoduna 5V luk tetikleme sinyali geldiğini düşünürsek; Diyot uçlarında okumamız gereken gerilim 0,7 V (silisyum için)  Geri kalan 4,3 V luk gerilimi nerede okuyacağız? R2 ve R3 dirençlerinin görevi bu. Eğer olmazsa tüm tetikleme gerilimi diyot uçlarında görülür ve diyot bozulur (opto bozulur)
07.11.06
Cenko Hocam, dünkü yazdığım hatalı. Çünkü bu mantıkla led diyotlarında çalışma geiliminin 0.7 volt olması gerekir. Ancak şu kesin pals geriliminin tamamını optonun ledine uygulayamazsın. mutlaka gerilim bölücü direnç (R2 ve R3 dirençleri) bağlamalısın.