GSM NEDİR ?

Başlatan aster, 25 Haziran 2003, 13:58:02

aster

GSM Nedir?

GSM, Global System for Mobile Communications (mobil iletisim için küresel sistem) sözcüklerinin bas harflerinden olusan bir kisaltmadir. 1980'lerin baslarinda analog telefon pazarinin büyümesi ve ülkeler arasi standartsizlik önemli sorunlara yol açmaya basladi. 1982'den itibaren bu konuda çözüm arayan CEPT (Conference of European Posts and Telegraphs), 1989 yilinda ETSI'ye (The European Telecommunications Standards Institute) küresel bir mobil iletisim standardini hazirlama sorumlulugu verdi. 1990 yilinda da GSM faz 1 spesifikasyonlari ilk kez yayinlandi.

GSM, DCS ve PCS arasindaki farklar neler?
DCS ve PCS, GSM standardinin farkli teknolojik gerçeklestirimlerinden baska birsey değildir. GSM 900, DCS 1800 ve PCS 1900 olarak frekans numaralari ile adlandirilan tüm bu sistemler GSM teknolojisini kullanirlar fakat farkli radyo frekanslarinda çalisirlar. Ancak tek frekansli telefonlar, tipki belirli bir kanala ayarlanmis radyolar gibi diger frekanslarda çalismaz.

GSM güvenligi
GSM standardi, yüksek düzeyde iletisim güvenligi saglar. Karmasik şifreleme algoritmalarinin iç içe ve farkli düzeylerde kullanilmasi, sebeke ile GSM terminali arasindaki her tür dinleme vb. olanaklarini ortadan kaldirir. Bugüne dek hava arabirimi ile ilgili bir güvenlik sorunu olusmamistir (veya raporlanmamistir).

Kapsama alani ve hücre nedir?
Teknik detaylara girmeden söylenecek olursa; GSM sistemini olusturan ünitelerden biri radyo baz istasyonudur. Herhangi bir sebekeye ait bir baz istasyonu yaklasik 35 kilometre çapinda bir alanda, sebeke abonelerine diger aboneler veya farkli sebekeler ile görüsme olanagi saglar. Baz istasyonlarinda hücre adi verilen bu alanlar, GSM'in kapsama alanini olustururlar. Hiçbir operatöre ait baz istasyonu bulunmayan bölgelerde, GSM görüsmesi yapma olanagi yoktur. Yalnizca rakip isleticilerin baz istasyonlarinin bulundugu hücre gruplarinda ise ancak acil çagri kurulabilir.

Roaming nedir?
GSM sebeke isleticileri, abonelerinin kendi kapsama alanlari disina çikmasi durumunda iletisimlerinin kesilmemesi için diger sebekeletle serbest dolasim anlasmalari yapmaktadirlar. Çogunlukla yurtdisi sebekelerle uygulanan bu yöntem, otomatik veya SIM kart temelli olabilir. SIM kart'in geçici bir süreyle gidilen ülkedeki bir baska isleticinin SIM karti ile degistirilmesi uygulamasi giderek ortadan kalkmaktadir. Genellikle yurtdisi görüsmelere açik ve roaming yapabilen bir sebeke abonesi, yurtdisina çiktiginda otomatik olarak anlasmali sebeke üzerinden haberlesebilmektedir.

SIM kart nedir?
SIM (Subscriber Identity Module), abonelerin GSM sistemi içinde taninmasini saglayan, kart görünümünde bir islemci ve hafiza ünitesidir. GSM güvenliginin önemli bir parçasi olan SIM kart, kisa mesaj servisi üzerinden gelen mesajlari ve telefon numaralarini da hafizasinda tutar.

SIM kilidi nedir, kirilabilir mi?
Sebeke isleticileri ve telefon üreticileri, sübvansiyon anlasmalari yapabilirler. Abone sayisini artirmayi hedefleyen GSM isleticisi kurulus, anlasmali oldugu üreticinin telefonunu, yalnizca kendi hatti ile kullanmak kaydiyla abonelerine ücretsiz veya oldukça düsük bir ücretle sunabilir. Bu durumda, abonenin diger sebekeye geçmesini önlemek için yazili anlasmalarin yani sira ilgili cihazlara SIM kilidi eklenir. SIM kilidi bulunan telefonlarda bir baska sebekenin SIM kartini kullanma olanagi yoktur. SIM kilitlerini kirmak mümkün olsa da, cihazin garanti süresinin sona ermesi ve dogabilecek yasal sorunlardan kaçinmak için uygulanmamasi önerilir.

Benzin istasyonlarinda GSM telefonlarini kullanmak riskli midir?
GSM telefonlari, özellikle çagri kurulma aninda veya sebekeyi tarama sirasinda mikrodalga radyo frekanslari üretirler. Bu dalgalarin, petrol pompalari ile etkilesime girerek kivilcim olusturacagi savunulur. Oldukça tartisilabilir bir konu olmasina karsin aksi kanitlanmadikça dikkatli olmakta ve istasyonlardaki uyari levhalarina uymakta yarar bulunmaktadir.

Kara vasitalarinda GSM telefonlari ne sekilde kullanilmali?
Günümüzün elektronik donanimli araçlarinda, özel bir araç kiti olmadan GSM telefonlarinin kullanimi sorunlara ve ciddi yaralanmalar hatta ölümle sonuçlanan kazalara yol açmaktadir. Mikrodalga frekanslarinin, ABS fren sistemlerini bloke ettigi, çalismaz kildigi bilinmektedir. Bu tür donanimi olan otomobil, otobüs ve diger kara araçlarinda dis antene bagli araç kiti olmaksizin mobil telefon kullanmak son derece tehlikelidir.

Uçaklarda GSM telefon kullanilabilir mi?
Bu konudaki tartismalar sürmekle birlikte, konu açikliga kavusuncaya dek uçaklarda GSM telefonlarinin kullanimi binis anindan itibaren veya uçus sirasinda
yasaklanmistir. Farkli havayolu sirketleri, farkli düzeyde güvenlik önlemleri uygulamakta, bir kismi uçaga binis esnasinda GSM telefonlarini toplamaktadir. GSM telefonlarindan kaynaklandigi savunulan kaza veya tehlike örnekleri dikkate alinirsa, uçaga binildigi zaman verilen tavsiyelere uymak son derece önemlidir.

GSM telefonlarina ait piller sarj edilmediklerinde bozulur mu?
GSM telefonlarinda birkaç çesit pil kullanilmaktadir. En çok kullanilanlar Nikel-Kadmiyum (NiCd), NikelMetal Hibrid (NiMh) ve Lityum-Iyon pillerdir. Sadece mobil telefonlarda değil, birçok cihazda kullanilan NiCd piller, bir çesit bellek efekti gösterirler. Pil sarj edildiginde, sarja baslanan seviye, bir sonraki bitis seviyesi olur. Sürekli olarak tam anlamiyla bitmeden sarj edilen NiCd piller bir süre sonra fiziksel olarak tamamiyla bozulurlar ve sarj kabul etmezler. Uzun süre sarj edilmediklerinde de bozulma egilimi gösterirler. NiMh veya Lityum-Iyon pillerde bu durum yoktur. Ancak NiMh piller kullanilmasalar bile birkaç gün içinde tükenirler ve yeniden sarj edilmeleri gerekir.

GSM telefonlar kanser yapar mi?
Oldukça spekülasyon yapilan bu konuda ortada dolasan birçok yanlis bilgi vardir. International Commission on Non-lonizing Radiation Protection (ICNIRP) adli uluslararasi kurulus, cep telefonu üreticilerinin uymasi gereken güvenlik düzeylerini 1996 yilinda tanimladi. Kurulus ayrica bu cihazlar ile kanser vakalari arasinda bir baglanti bulunmadigini açikça ortaya koydu. ABD'de, Federal Haberlesme Komisyonu (FCC) bu konudaki standartlari sürekli kontrol etmekte ve gelistirmektedir. GSM radyo baz istasyonlarinin insan sagligina etkileri ise tartisilmakta ve bu tür istasyonlarin birkaç metre yakininda uzun süre kalinmamasi önerilmektedir.

Kalp pili, isitme cihazi gibi araçlar mobil telefon kullanimini nasil etkiler?
Saglik açisindan bunlari kullanmak zorunda bulunan kisiler dikkatli hareket etmeliler. Özellikle kalp pili tasiyanlarin zorunlu olmadikça mobil telefon kullanmamasi veya telefon vücudundan uzak durmak kaydi ile kulaklik yardimiyla kullanilmasi tavsiye edilmektedir. Isitme cihazlari ise GSM telefonlari ile radyo enterferansi yapabileceginden isitme kalitesini bozabilir. Isitme cihazi seçiminde enterferans yapmayan bir modelin seçilmesi yararli olur
alıntı  www.geocities.com/cepcenter