smps'e yuksek voltaj uygulamak

Başlatan ana_log, 30 Ocak 2007, 19:31:11

ana_log

smps üzerine fazla bir bilgim yok bu sitedeki başlıkları okuyorum ve interneti kullanarak öğrenmeye çalışıyorum, bize okulda buck bust gibi dc to dc converterlar anlatılırken devrede bir anahtar olurdu o anahtarın saniyede bilmem kaç kez açılıp kapandığını varsayarak girişe göre çıkış voltaj grafiğini vs hesaplayıp çizerdik. fakat uygulamalara baktığımda bir çok bu işi yapan entegreler var ve sanırım elektronikçilerin işi bayağı kolaylaşıyor. bir arkadaşın tavsiyesiyle national sitesinde  smps similasyonu yaptım. giriş değeri olarak 12 volt çıkış için 5v ve 1 A yazınca LM25575 - 42V, 1.5A Step-Down Switching Regulator elemanını önerdi;

simulasyonda 6 volt ve 42 volt arasında input voltajını değiştirdiğimde hiç bir elemanın(capacitor  inductor resistor) değerini değiştirmek gerekmiyor ve 5v  alınmaya devam ediliyor.sizce bu devreye güvenilebilir mi?yani konuya çok yabancı biriside(ör:ben) ihtiyacım bunlar bunlar deyip bu şekilde bir smps devresi tasarlayıp uygulamasında bir sakınca varmıdır? lafı çok uzattım kusura bakmayın,  kafama takılan bir soru da devreyi yuksek voltajlara karşı nasıl koruyabiliriz, yani 42 volt veya başka bir spesifik voltaj değerinin aşılması durumunda devreye giden gucun kesilmesi ve tekrar nominal değerlerde olduğunda devrenin sağlıklı çalışabilmesi için ne yapılabilir?

Göktuğ


ana_log

peki sayın goktug, bu entegrenin datasheetine baktığımda input max voltajın 60 volt olduğu yazıyor ve grafiklerde giriş voltajı en fazla 60 volta kadar çizilmiş. bu entegreye 60 voltun uzerinde voltaj uygulandığında nasıl davranacağını nasıl anlayabilirim veya en azından zarar gorup gormeyeceğini nasıl öğrenebilirim. ayrıca 60 volt uzeri voltajlardan devreyi nasıl koruyacağımız konusunda fikriniz varmı?

Göktuğ

Ben bu kadar yuksek input voltajı denemedim. Verimliik ve line regulation  degerleri kotuleşmeye basladıgı grafiklerden anlasılıyor. Yine pdf te kesin voltaj degeri olarak 63V gozukmekte. Daha ayrıntılı bir acıklama yok. Bence en fazla 70V ları gorursunuz oda kısa sureli. Uzun surelerde 63V tan yukarıda  elemanın yanma riski cok yuksek.

Ayrıca bugun gelen bir mailde tanıtılan elemanlardan biri olan LM5576 75V 3A regulasyon yapabilmekte.
Sizin bilmek istediginiz tam olarak nedir ? Elemanların over voltage bolgesinde davranıslarımı ? Yoksa bir uygulamada kullanmayımı planlıyorsunuz?

Eger bir uygulamada kullanacaksanız kişisel olarak 50V ustundeki input degerleri için transformator anahtarlayan uygulamalara donmeniz iyi olacaktır.

Gerci bu eleman $2.75 lık fiyatıyla 75V input için cok makul ve basit bir cozum saglıyor. Cevresel elemanlarının maliyeti hesalanıp, transformatorlu smps lerin maliyetleriyle karsılastırmak gerek.

ana_log

cevabınız için teşekkür ederim. ben boyle bir devreyi araçlar için yaptığım karekter lcdli basit bir uygulama için istiyorum,  şu an cihaz çok az akım çekiyor basit bir 12v to 5v LDO regulator işimi görüyor, fakat ilerde cihazı geliştirip (hayalim gps) ticari boyuta işi taşımam gerekirse araca sonradan eklenen elektronik cihazla birlikte araçların garanti kapsamında olabilmesi için bu cihazlar çeşitli testlerden geçiyor, bu testlerde otomobiller için cihaza 90 volt ağır taşıtlar içinse 200 volt gibi kısa süreli voltaj uygulandıgını duydum. fakat henuz bu testlerin kapsamının ne olduğunu bir döküman halinde elde edemedim. işte bu tür bir testten başarılı bir şekilde geçmek için dc to dc converterın çalışabildiği aralığın üzerinde gelen bir voltajdan devreyi korumak istiyorum. çünkü bu aralığın üstünde bir voltaj geldiğinde dc to dc converter kendisi yanmasa bile  kararsız yüksek voltaj ürettiğinden digital  devredeki hassas bir eleman mutlaka yanıyor. aslında aküden bu kadar yüksek voltaj geleceğine inanmıyorum fakat sonuçta insan hayatı, bu testleri yapıyorlarsa mutlaka geçerli bir sebebi vardır. aslına bakılırsa ileri teknoloji bir ürün(renkli lcd ekranlı gps li)ve ticariti boyutu hayal gibi dursada bu şekilde bir şeyler öğrenmek için bahanem oluyor, şu an kafama fazlasıyla takıldığı için uğraşıyorum fakat acelesi yok.

Göktuğ

TSE  sırasında  yuksek gerilim degerlerine sahip pulsler uygulandıgını biliyorum. Arabalar için geliştirilen urunlerdede aynı sekilde test yapılıyorsa bunlar kısa sureli voltaj pikleridir. 4000V diye hatırlıyorum degerlerini. Belkide 40.000V tu . Bunu durdurmak için regulenin giriş gerilim seviyesini artırmaya calısmanız yanlıs bir yontem olacaktır. Cözüm için devrede çesitli  ESR elemanları, line filter, gibi elemanları kullanmalısınız.

aster

Transient Voltage Suppressor tipi malzemeler sorununuza çözüm olabilir  1500W ve üstü olan tipleri var
örnek için P6KExxx serisine göz atınız

ana_log

cevaplarınız teşekkur ederim, p6ke serisi gayet mantıklı ve makul gozukuyor, tvs clamping diodes olarak geçiyor, devreye ne alan olarak ne fiyat olarak pek yuk getirmiyor.tek yönlü veya çift yönlü koruma seçeğinin olması da ayrı bir güzellik.