Haberler:

Foruma Resim Yükleme ve Boyut Sınırlaması ( ! )  https://bit.ly/2GMFb8H

Ana Menü

Micro C mi yoksa CCS C mi ?

Başlatan Elektron74, 09 Mart 2007, 19:59:44

Elektron74

Pic C öğrenmek istiyorum. Micro C mi yoksa CCS C mi öğreneyim kararsız kaldım. Gerçi Micro C, CCS C nin modifiye edilmiş şekli gibi duruyor ama. Ben tam olarak birini öğrenmek istiyorum. Yardımcı olurmusunuz? Bir birine göre avantajı dezavanjı var mı? Açıklarmısınız?
Yarın; yorgun kimselerin değil rahatlarına kıyabilenlerindir.

mp3dragon

C- şıkkı (hiçbiri)

Nasıl başlarsa öyle gider. Ansi C uyumlu derleyeciler ile yola çık. IAR, Microchip-C, Hi-tech vs. Başta saydığın derleyecilerin hazır komutları hoşuna gidebilir ama sonra ayakbağı olur.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

Cetinal

evet bende ilkten asm hakkında bilgi edinip üst seviye bir dile geçmek istedim CCS ile başladım ama başkaların atmel arm ile de çalışabildiğini görünce CCS beni tatmin etmedi artık ANSI C i öğrenmeye başladım
keil ile çalışıorum ve profesyonel buluorum
istedimmi de turbo c de basit programlar yazıorum
eğer vakit bulupta ilgilenebilirsem Visual olan C++ veya C# ile de ilgilenip
görsel programlar da yazmaya çalışacam yani ANSI C başlangıç ve final için mükemmel

SENAY

Mp3dragon hocamın dediği gibi c şıkkı. MikroC'yi bir uygulamada kullanmak zorundaydım. Pek hoşuma gitmedi. Programın %50'sinden fazlasını assembly olarak yazdım. Eğer assembly biliyorsan sorun yok. Birde derleyicinin assembly kodlarını göremiyorsun. Pek esnek bir program değil. Microchipin c derleyicisini öneririm ama atmel gibi diğer işlemcilerle de kullanayım dersen hitech derim.ccs'yi sorarsan onu hiç kullanmadım.

ground

Hi-tech ile başlamak uygun sanırım.

Özellikle ansi standartlı derleyicilerle çalışınca diğer işlemcilere geçmek çok güzel oluyor.

Keil kullanışlılığıyla  ( pic hariç ) , iar birçok işlemci desteğiyle işlemci bağımsız programlamad en iyileri..

Tabi bunları kullananlar diğer derleyicileri cerez niyetine yer.. ;)
⌒╮'╭⌒╮⌒╮.
╱◥██◣                  
| 田︱田田|              
╬╬╬╬╬╬╬╬╬

Picproje - Sözde değil özde paylaşım..

Elektron74

Öncelikle cevaplar için teşekkürler. Ne micro C nede CCS C önerilmiş.
Önerilen derleyiciler benim öğrenmek istediklerimden farklı olmuş. Belirtilen derleyiciler ansi standartlı derleyiciler olduğu vurgulanmış. Derleyicinin ansi standardını desteklemesi, diğer işlemcileri desdeklemesi dışında  ne gibi  avantaj sağlar biraz bu konuyu açarmısınız?
   
     Arkadaşlar IAR, Microchip-C, Hi-tech  bunlar arasında örnek ve öğretici kaynağı çok olanı hangisi? Yani hangisini daha kolay çözebilirim. Daha önceden assembly ile programlar yazdım. Fakat çok uğraştırıyor. Ayrıca  mikrodenetleyiciye donanım olarak çok hakim olmak gerekiyor. Buda insanı baya zorluyor. (Mikrodenetleyici olarak PIC serisini kullanıyorum.)

    @ground hocam özellikle Hi-tech derleyiciyi önermişsiniz. Daha önce  Hi-tech derleyicinin ismini ve övgüsünü duymuştum. Fakat bana verilen bilgilerden, öğrenilmesi zor olduğu kanatına vararak ilgilenmemiştim. Bu derleyici hakkında mümkünse biraz bilgi verebilirmisiniz. CCS C ile komut yapısı benzerliği felan varmı? Derleyicinin Hi-tech PICC-18 gibi, Hi-tech dsPICC vb. çeşitleri var. Bunlar arasında komutlar (komut yapısı) farklı mı? Yoksa komut sayısı mı farklı? Windows ara yüzü var mı. Mesala PBP nun  microcode studio programı gibi. Önerebileceğiniz hiç türkce kitap veya elektronik kitap var mı? ( Özellikle bu soruyu çok ümitsiz sordum ama  :(  belki elinizde türkce kaynak vardır.)

    Arkadaşlar sorular biraz fazla oldu ama kusura bakmayın. Cevaplar için şimdiden teşekkürler. Saygılar. Selamlar...
Yarın; yorgun kimselerin değil rahatlarına kıyabilenlerindir.

ground

Kitap olarak doğan ibrahim hocanın kitapları var.. Temelde iyidir.

İnternette birçok haynak bulunabilir bu konuda..

Zorluğuna gelince.. İstediğin işlemci için pic.h dosyasını wizard dan yapabilirsin. Bunu yaptıktan sonra c kabiliyetinizle herşeyi yapabilirsiniz.

Örnek giriş,
#include <pic.h>
#include <delay.c>
#include <stdio.h>


bu girişten sonra definelarla atamaları gerçekleştirin..

#define Dene1		RB0	// PortB 0 için atama
#define Dene2		RC1	// PortC 1 için atama
#define Dene3		RD2	// PortD 2 için atama
#define giris4		RE3	// PortE 3 için atama

#define cikis5		RB4	// PortB 4 için atama

   
sonra config ayarlarını..

__CONFIG (PWRTEN & WDTDIS & XT & UNPROTECT &  BORDIS &  LVPDIS & DEBUGDIS);



Daha sonra main altında çalışacak rutinleri tanıtın.. Uzun programlarda mainin üstte olması öneririm..  En altta main programı yazarsanız (assemblerdaki makrolar gibi) üstte kullandığınız yardımcı programcıklar için tanıtıma gerek kalmaz..

void oku_1();
void degerlendir_2();
void yaz_3();


Main yani ana çalışma kısmı..

void main()
{   

}



sonra tanıttığınız alt çalışma rutinleri yazın..

void oku_1()
{   

}



void degerlendir_2()
{   

}



void yaz_3()
{   

}




Derleyici olarak mplab ı kullanın kendi derleyicisine gerek kalmadan bu size fazlasıyla yetecek.
⌒╮'╭⌒╮⌒╮.
╱◥██◣                  
| 田︱田田|              
╬╬╬╬╬╬╬╬╬

Picproje - Sözde değil özde paylaşım..

CaFFeiNe

derginin ilerki sayılari için Hi-Tech C derleyicisinin MPLAB ile entegrasyonu ve kullanımı ile ilgili bir yazı çok iyi gider kanaatindeyim (zira benimde ihtiyacım var :) )

mp3dragon

Alıntı yapılan: "ground"Derleyici olarak mplab ı kullanın kendi derleyicisine gerek kalmadan bu size fazlasıyla yetecek.

Yanlış bir ifade var.Doğrusu derleyici olarak hi-tech, IDE olarak mplab olacak.

Eğer Ansi-C öğrenirsen yarım  saat - 15 dakikada pic için yazdığın kodu başka işlemcide çalıştırabilirsin. Başlangıç için "C kitabı" olarak forumda aratırsan bulursun. Bir çok C derleyici içine asm kodları eklemeye izin verir. Eğer kodunuza bolca asm include etmeye başladı iseniz üst işlemciye geçme zamanı gelmiş demektir.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

Elektron74

Yukardaki mesajımda bu soruları sordum fakat gözdenden kaçtı herhalde. Bu sorulara tam olarak cevap alamadım.  Bir daha sorma gereği duydum cevaplarsanız sevinirim.  ** "Daha önce Hi-tech derleyicinin ismini ve övgüsünü duymuştum. Fakat bana verilen bilgilerden, öğrenilmesi zor olduğu kanatına vararak ilgilenmemiştim. Bu derleyici hakkında mümkünse biraz bilgi verebilirmisiniz. CCS C ile komut yapısı benzerliği felan varmı? Derleyicinin Hi-tech PICC-18 gibi, Hi-tech dsPICC vb. çeşitleri var. Bunlar arasında komutlar (komut yapısı) farklı mı? Yoksa komut sayısı mı farklı? Windows ara yüzü var mı."**                Arkadaşlar Hi-Tech C  MPLAB la uyumlu mu? Bir seminerde uyumlu olmadığını duymuştum. Acaba MPLAB'ın eski sürümleri mi Hi-Tech C desteklemiyordu.
  @CaFFeiNe
   "derginin ilerki sayılari için Hi-Tech C derleyicisinin MPLAB ile entegrasyonu ve kullanımı ile ilgili bir yazı çok iyi gider kanaatindeyim (zira benimde ihtiyacım var  )"
     Hocam size şiddetle katılıyorum.  :) Dergide sanırım CCS C anlatılıyordu. Bende bu topikde microC mi yoksa CCS C mi diye sodum. Arkadaşlar hiç biri dediler. Şaşırdım kaldım! Keşke sizde dergide Hi-Tech C anlatsaydınız iyi olurdu. Dergide bu konu işlenirse çok güzel olur derim.
Yarın; yorgun kimselerin değil rahatlarına kıyabilenlerindir.