12 Volt ( Akü ) ile trafo vs olmadan PC çalıştırmak?

Başlatan mhk, 10 Mart 2007, 12:34:55

mhk

Yaptığımız robot projesinde, 12 V 45 A akü kullandık. Bu sistemde P4 bilgisayarımız mevcut. Piyasada bulunan kesintisiz güç kaynaklarından kullanarak sistemi çalıştırdık. Bilgisayarımız sorunsuz çalıştı, Lakin ses ile ilgili işlemlerimiz olduğu için ses çıkışında parazit sinyaller oldukça fazla oldu. Bunu yok etmenin bir yöntemi yada en sağlıklısı , araya UPS ve bilgisayar güç kaynağı olmadan direk olarak aküden , PC 'nin gereksinim duyduğu gerilimleri ( +3.3V +5 V -5V +12 V - 12 V ) üretmenin basit bir şeması varmı? Yada kullandığımız UPS'in oluşturduğu parazitik sinyalleri nasıl azaltabiliriz.Bu konu üzerinde yorumlarınızı bekliyorum.
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

Eagle_Tim

Speakere gelen kablo hattına seri olarak kutuplu 470-1000 uf gibi her hatta 1 adet kondansatör atarsanız sesdeki parazit azalabilir diye düşünüyorum ama çalışsa bile bu parazitler ilerde ses kartının bozulabileceği izlenimini veriyor
bana kalırsa sorunu daha geride düzeltmek gerekiyor, ama böyle bir sorun yok diyorsanız iki seri kondansatör işe yarayabilir diye düşünüyorum isterseniz bir deneyin..
Software and Hardware Design...

mhk

Speaker anfili olanlardan. İçini açıp 220 V bağlantısını iptal ettik. Direk 12V ile çalışabiliyor. Bunuda parazit azalsın diye bilgisayar güç kaynağının +12 V una bağladık. Değişen birşey olmadı. işin ilginç yanı, sanırım bilgisayarın GND'sinde bu parazit sinyaller mevcut. Speaker'ın GND'sini bilgisayara bağladığımızda parazit sinyallerde yükselme meydana geliyor. Yaptığımız işlemler; Akü -( GND ) si ile bilgisayar GND'sini birleştirdik değişen bir şey olmadı. Yani parazitik sinyalleri minimuma indirmek için GND'leri birleştirdik olmadı. Sadece parazitik sinyalleri, Speaker'ı harici bir akü ile besleyerek biraz olsun azaltabildik. Aslında Bilgisayar güç kaynaklarının ürettiği gerilim değerlerini (+-5 V +-12V ve 3.3V) akım değerleriyle birlikte sadece aküden oluşturabilisek. Sorun büyük ölçüde azalmış olacak. Aynı zamanda kayıpları ( UPS kullanıp gerilimi 220V'a çevirip sonra PC güç kaynağı ile düşürmek ) azaltabiliriz.
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

ilker_32

Kondansatör kullanırsan parazitte azalma görülebilir ama sesteki verimlilikte azalır. Şehir şebeke geriliminde PC'de bu şekil bir sorun yaşanmıyorsa bu sorun amplifikatörle kesintisiz güç kaynağı arasında bir uyuşmazlık yaratabilir. Amplifikatörü değiştirmeyi dene çünkü böyle bir sorun olmaması lazım yada oto ses döşemecilerinde paraziti önleyebilecek bir hazır devre olması lazım. (Adı aklıma gelmiyor ama Crosshair olabilir.)
____________
Kolay gelsin...

timpati

3.3 ve 5V için hazır stepdown entegreleri var, burada çekilecek akım önemli. basit bir 555'le bile simetrik 5 ve 12V'lar elde edilebilir ama dediğim gibi akım değerlerini bilmek gerekiyor.
why mr. anderson, why ?

z

Bir suru gerilimi yeni bastan uretmeye ugrasmaktanda mevcut 220V guc kaynagini modifiye etmek bana daha mantikli geldi.

PC power supply icindeki trafoyu sok sokerken sarim sayilarini ve yonlerini bir kagida not et.

Primeri 10V ile beslenecek sekilde pushpul yapi icin yeni bastan sar. (Tel kesitine dikkat)

Mevcut smps devresinde startup duzenegini yenibeastan duzenle.

Trafoyu suren transistor ciftini pushpull duzenege gore bagla.

(Baski devrede cok az kes bic isi olur)

Hepsi bu kadar.

Primer tarafin dusuk voltaj oldugu icin push-pull kacinilmaz gorunuyor. Ancak  push pull yapiya gecmeden sadece primer sargi sayisi azaltilip (kalin telle) sistem, mevcut duruma gore denenebilir. (Muhtemelen sorun cikacaktir, sorun cikmazsa iyi, sorun cikarsa push-pull kesin cozum olur.)
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

aslan_korhan

Ses için hat trafosu kullanabilir. Hani çok eski portatif el radyolarında kullanılan küçük trafolardan. Bunlar sanırım 600 ohm IN - 8 ohm OUT oluyorlardı. Buna benzer birşey kullanarak Galvanik olarak yalıtım yapmış olursun...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

mhk

Bunalmis'in çözümü en mantıklı olanı. Zaten bir çok smps girişinde 220-110 V seçme anahtarı var. Bunlar değiştirilip 12 V !a göre işlem yapılabilir. Zaten smps tip güç kaynakları giriş ac 'yi dc 'ye çevirdikleri için girişten dc verilmesi onun için daha iyi olur. Aklıma daha kolay bir çözüm daha geldi. Araştırmalarım sonucunda - voltajların akım değerleri düşük. 2 adet akü kullanarak negatif ve pozitif gerilim değerlerini üretmek sorun oluşturmayacaktır. ( simetrik besleme kaynağı) Burdaki tek sorun bilgisayar beslemeleri ne kadar hassas? Yani 12 volt yerine  13,8 volt veya 10 volt gelse ne olur ? Biraz pahalıya mal olabiliecek bir deney olsa gerek.Zira anakartı yakmak içten bile değil.
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

mp3dragon

bunalmışın önerisi mantıklı gelmekle birlikte pratikte ciddi çalışma gerektirmekte. Özellilikle PC Powerlar'ın içindeki trafoyu söküp yeniden sarmak ve primer devresini yeniden tasarlamak çok kolay değil. Benim önerim power supply modifiye etmeden. 12->300 volt dc boostrap devresi yapmanız. tl494 veya uc serisi ile yapabilirsiniz. Anahtarlama frekansını 50khz ve üstünde tutmanızı tavsiye ederim. Yaptığınız devreninin çıkışının hassas regulasyon olması gerekmez.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

bleach

MiniITX için DC-DC çeviriciler var. ATX e de bağlayabilirsiniz. Türkiyede bulabildiğim:

http://www.merpazar.com/asp/show_stock.asp?product=CASPW113



böyle ürünler var piyasada. Ama 60W yeter mi, sorun burada. Daha güçlüleri var ama türkiyede bulunması zor gibi.

mhk

Alıntı yapılan: "aslan_korhan"Ses için hat trafosu kullanabilir. Hani çok eski portatif el radyolarında kullanılan küçük trafolardan. Bunlar sanırım 600 ohm IN - 8 ohm OUT oluyorlardı. Buna benzer birşey kullanarak Galvanik olarak yalıtım yapmış olursun...

Çözüm olarak bu işe yaradı. Küçük bir hat trafosu problemi oldukça azalttı. Diğer problem sebebi , bilgisayar anakartı ile kontrol sisteminin şaselerinin birleşme sorunuydu. ( Seri port kullanıldığı için ortak gnd bağlantısı ) Bunuda , optokuplör ile yalıtımını sağladık ve bilgisayar anakartı ile kontrol sistemi gnd'si artık yalıtımlı. Şimdilik bir problem yok. Bu arada robotumuz bitmek üzere ilk resimleri yakında buraya yerleştireceğim.
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

gevv

bi aralar boyle bir konu acmıstım işinize yarar ise dosyaları upload edebilirim
http://picproje.org/index.php/topic,10574&highlight=
 

mhk

Sevgili gevv . Dosyaları yeniden yükleyebilirsen sevinirim. Odukça güzel projeler. Hatta varsa bu konu ile ilgili diğer projelerde fena olmaz...
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

gevv

Alıntı yapılan: "mhk"Sevgili gevv . Dosyaları yeniden yükleyebilirsen sevinirim. Odukça güzel projeler. Hatta varsa bu konu ile ilgili diğer projelerde fena olmaz...
tamadır ;)
http://picproje.org/index.php/topic,10574&highlight=