250w rms amplifikatör

Başlatan yildizelektronik, 24 Mart 2007, 23:56:44

CLR

Alıntı yapılan: z - 11 Mart 2012, 13:46:21
Ses logaritmik artmaz kulak daha dogrusu beyin oyle zanneder.

250W, 25W in tam 10 katidir. Fakat insan kulagi logaritmik calisir.  Kulaginizda 25 watlik etkinin iki kati etki olusturmak icin 250w dinlemeniz gerekir. Zaten bu sebepte oturu amplifikator volume potlari logaritmiktir.


Sesin şiddet birimi nedir? dB değil mi? Ki öyleyse dB formülünü açarsan logaritmayı göreceksin.

Alıntı yapılan: elektronik - 11 Mart 2012, 12:48:16
Bunu biraz açarmısınız ?.

Alıntı yapılan: H@S@N - 11 Mart 2012, 14:45:30
evet heralde insan kulağı  belli bir frekansdan sonrasını algılamaz denilcekdi yoksa 35 wattdan sonrasını algılamayan kulaklar için niye 1000 ,2,500 hatda 25,000 watt rms gücünde anfiler yapılsın ? 25 watlık bi anfinin verdiği hissiyatla 250 wattınki bir tutulamaz ;)

İnsan kulağına gelen 10W ile 100W arasında 2 kat fark vardır. Aşağıdaki yazıyı okuyun.Sizin için değil ingilizcesi yeterli olmayan arkadaşlar için yuvarlayarak çeviriyorum, yanlış anlaşılmasın.

Secrets of Amplifier and Speaker Power Requirements Revealed
As audio/video hobbyists, most of us grew up thinking that if we have an amplifier with 50 watts of rated output power into 8-ohm speakers, and that combination produces reasonably clean and loud music, then by doubling the amplifier power to 100 watts per channel, the system would then play twice as loud. Many readers likely still believe that. Not so.      

Ses ve video hobicileri ve bizim çoğumuz gibi, 8ohm hoparlöre ve temiz sese sahip 50W anfiye sahipsek, anfiyi kanal başına 100W yaptığımızda ses 2 kat yüksek çalacak/çıkacak. Birçok okuyucu buna inanıyor ama öyle değil.

Although it's not the easiest thing to comprehend, doubling the amplifier power does not double the loudness.
Bunu anlatmak basit değildir ama anfinin double olması yani 2 kat olması(50W ile 100W gibi) sesin 2 kat artması değildir.   

In the above example, the sound from the speakers would not be "twice as loud"; it would only be "a little louder," an increase of 3 decibels.
Yukarıdaki örnekte, hoparlörlerden çıkan ses 2 kat değildir, 3 db yerine sadece biraz/belli belirsiz artacaktır. (3db şuradan geliyor, 10log(100W/50W)=10log2=3db)

How loud is that? Hearing tests with large groups of people have revealed that a one-decibel (1 dB) change in loudness is approximately the smallest audible step that the average listener can detect, so an increase of 3 dB most listeners term "slightly louder."

Peki ses artışı nekadardır. Bir çok insanda yapılan testlerde ses 3db yerine yaklaşık 1db artmış olarak algılamıştır.
(1db=10W  yani 50W'tan 100W'a sesi çıkardıklarında insanlar 60W gibi algılamışlar)

İşte bunun için 35W olayını söylemiştim. Bunu zamanında elektronik dergisinde okumuştum.

So why doesn't that 100-watt amplifier always sound twice as loud? Because the acoustic decibel--the decibel (dB) being the unit of measurement used worldwide to quantify the acoustic loudness of sound--has a peculiar relationship to amplifier power output measured in electrical watts. That relationship is called "logarithmic." If that word gives you an instant headache (nightmares of high-school math), then here's a simpler explanation:

Öyleyse neden 100W 2 kat değil? Çünkü ses dB cinsinden dolayısıyla logaritma ile alakalıdır.

If a sound gets louder by 3 decibels or "slightly louder," it takes twice as much electrical power from your receiver or amp to produce that modest increase. Therefore, a 100-watt amplifier will produce sound only slightly louder than a 50-watt amplifier.
Burada anlatmak istediğini matematiksel/teorik olarak anlatayım.
log50=1,698 log100=2      ( görüldüğü gibi 1,698'in 2 katı 2 değildir) 

O zaman 100W ile 50W arasında (2/1,698=1,17) 0,17'lik artış olacaktır. Koyu kısımda ise tamda bundan bahsediyor. 100W ile 50W arasında çok az/belli belirsiz bir artış olur.

Şimdi gelelim @Hasan arkadaşın sorusuna,
İşte burada gerçekten ses 2-3 katına çıktığı için fark anlaşılabiliyor, Mesela partilerde, konserlerde 1000-2000..W'lık amfiler kullanılıyor.

yukarıdaki yazının devamını okumak istiyorsanız linki aşağıda

http://www.ecoustics.com/electronics/products/articles/109138.html
Knowledge and Experience are Power

z

Alıntı yapılan: uicroarm - 11 Mart 2012, 21:46:19
Sesin şiddet birimi nedir? dB değil mi? Ki öyleyse dB formülünü açarsan logaritmayı göreceksin.

dB elektrik sinyallerinin lineer degil de logaritmik ifade edilmesi icin yapilmis bir tanim.

Yani daha bastan logaritmik bir ifade kullanip aaaa ses logaritmik diyorsun.

dB tanimina neden ihtiyac duyulmus bakiver bir zahmet.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

CLR

Alıntı yapılan: z - 11 Mart 2012, 22:13:19
dB elektrik sinyallerinin lineer değil de logaritmik ifade edilmesi icin yapilmis bir tanim.

Yani daha bastan logaritmik bir ifade kullanip aaaa ses logaritmik diyorsun.

dB tanimina neden ihtiyac duyulmus bakiver bir zahmet.

Tanım vs. Bu bir ses şiddeti birimi, herşey birimlere göre ifade edilir.  Her kullandığımız birimin vücudumuzdaki karşılığına mı bakacağız. Genel kültür olarak bu bilgiyi vermek bu güzel birşey ama ses logaritmik artmaz demek yanlıştır. Birimi dB ise logaritmik artar.
Knowledge and Experience are Power

t2

Hepiniz yanlş söylüyorsunuz,
Ses, ister logaritmik artar ister lineer artar. istediği gibi artabilir. kübik artar. nasıl artırırsan öyle artar.

Mr_YAMYAM

Geçerken görmüş olduğum bu ilginç tartışmayı yeniden canlandırmak istedim. :)
Ses şiddeti birimi dbA (desibel/Audio) dır.
Bir insan kulağı ile gerilim ölçülemez. Bahsi mevzu olan konuda amplifikatör çıkışındaki gerilim bir hoparlör tarafından ses'e çevrilmektedir ve sesin kulağa yaptığı basınç seviyesinin ölçümü doğrultusunda dbA kavramı oluşturulmuştur.
Kulağa etki eden ses basınç seviyesi uB (mikro Bar, hatta nano Bar) seviyelerinde ölçülerek bu birim oluşturulmuş ve gerilim faktörü veya güç faktörü ile orantılanmıştır.
Doğal olarak bir ses sürücüsü olarak anılan her hoparlörün de belli gerilimlerde veya belli güçlerde belli miktar havayı titreştirerek çalıştırdığı gerçektir. Bu olaya teknikte, hoparlörün duyarlılığı (SENSITIVITY) denilmektedir.
Duyarlılık ölçümü, 1 metrede ve genellikle 1W lık güç altında hoparlörün yapmış olduğu ses basınç seviyesi ölçülerek SPL olarak (Sound Pressure Level) verilmektedir.
ÖRNEK 90 dbA SPL olarak verilmiş bir hoparlörün duyarlılığı hakkında yorum yaparsak;
Bu hoparlöre 1W lık bir güç uyguladığımızda 1 metre mesafeden kulağımıza 90 dbA lık bir ses şiddeti uygulayacağını anlarız.
Keza bu değer, mesafe ile de logaritmik olarak değişim göstermektedir. Yani 1 metrede elde edilen ses şiddeti her 1 metrede logaritmik olarak azalacaktır. Genel olarak standart hoparlörlerde bu değer -3 dbA dır.
NOT: Bazı özel yapım hoparlörlerde bu kural farklı işlenilmektedir.
Ve her bir hoparlörün SPL değeri doğrultusunda incelendiğinde hoparlöre ilave kullanılan eşdeğer her hoparlör de 3 dbA kazanç sağlayacaktır.
Ve dolayısı ile her metrede oluşan kaybı azaltmak için 3dbA lık artış sağlamak için ise 10log(P1/P2)=10log2=3db) formülüne başvurursak 2 katı çıkış gücüne ihtiyaç duyulacaktır.

İnsan kulağı duyma eşiğinden sonraki artışları çok iyi algılamakla beraber yüksek seviyelerdeki artışlarda zaafiyet göstermektedir. Yani  60dbA ses şiddeti ile dinleme yaparken artırılan her 3 dbA lık ses şiddeti çok iyi algılanırken üst duyma noktalarında, 100dbA-110dbA gibi, her 3dbA lık artış, kulak için bir anlam ifade etmeyecektir.
Çünkü bu noktada insan kulağının zarı yüksek seviyede titreşmekte olup, zaten yüksek seviyede etkin olan titreşimlere etki seviyesi 3dbA lık bir değer ile daha da etkin olamamaktadır.

İşte tartışmadaki yüksek güçlü amplifikatör kullanımı, ev kullanımı için gerekli görülmemektedir. Çünkü sabit bir hacim içerisinde belli ses seviyesine ulaşabilmek için o kadar yüksek seviyede güce ihtiyaç duyulmamaktadır. Ama özellikle büyük hacimli salonlarda veya açık hava seslendirmelerinde uzakta kalan dinleyicilere sesin ulaştırılabilmesi için yüksek güçlü amplifikatörler veya özel tasarım hoparlörler kullanılması zorunludur.

drozk

@Mr_YAMYAM'a verdiği bilgiler için teşekkür ediyor ve küçük bir ekleme yapmak istiyorum. İnsan kulağı içinde hepimizin bildiği o minik kemiklerin yanı sıra minik kaslar da vardır. Bu kasların görevi, yüksek ses seviyesinin, kulak içindeki yapılara zarar vermesini önlemektir. Belli bir ses seviyesinden sonra kulağın sese duyarlılığını azaltırlar. Fizyoloji kitaplarında bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

sadikkeskin

Arkadaşlar link ölmüş canlandırabilirseniz sevinirim devrenin şemasını görmek isterim teşekkürler....