Pic ve Triac

Başlatan sokrateng, 22 Temmuz 2003, 14:12:07

sokrateng

Merhabalar,

arkadaşlar pic ile triac kontrolü nasıl yapabilirim. bu konuda bilgisi ve bu konuda proje ve çalışma yapmış olan var mı? kullandığım dil PBpro. IR halogen lambayı kontrol ederek ısı kontrolü yapmak istiyorum.
teşekkürler

mhk

http://groups.yahoo.com/group/PicProjeUP/files/MHK  adresinde yaptığım dimmer projesi belki işini görebilir. Proteusta çizilmiş devre şeması ve programı pic basic pro ile yapıldı. Bu adrese ilk önce üye olmak gerekir. İyi çalışmalar.
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

sokrateng

teşekkürler dostum çok güzel bir çalışma.
thermacouple ile ilgili çalışmalarınız da varmı?
tekrar teşekkürler...

mmengi

mhk dostum yahoo daki dosyayı çekemiyorum , merak ettiğim çıkışta triak mı kullandın?

Bende önceleri triakla devreler yaptım fakat çok fazla EMC yayıyor. yüksek güçlü mosfet transistörler ile çalışmaya başladım. Gayet olumlu sonuçlar veriyor. EMC çok düşük seviyelerde ve her tür elektronik balastı besliyebiliyor.

mhk

Yahoo grupları için ilk önce üye olmanız gerekir. Yeni dosyalarda ekledim. Pic ile triyak kontrolünde çıkşta Triyak kullandım. Triyağı sürmek için opto triyak kullandım. Bence  yahoo grouptaki projelere baksanız çok iyi olur. Sadece benim değil bir çok arkadaşlarında yaptığı güzel projelr var. İyi çalışmalar.
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

mmengi

selamlar.

zaten üyeyim dosyaların bazılarını çekemiyorum. triac kontrollü devrede bunların içinde. ama bu gün çekebildim.yahoda bazen sorun çıkıyor.

faz kesim tekniğiyle güç kontrolü yapmışsın. triac ı alternansın başından ayarlanan süre sonrasında devre sokarak faz kontrolü yapılınca yüksek güçlü yüklerde çok fazla emc yayıyor yük özellikle endüktif olursa. bunu önlemek için ferrit nüveli şok bobini kullanmak gerekiyor, kullandığın yükte elektronik balast varsa (12v/50w gibi) ve bu balast faz kesim tekniğine uygun değilse ya çalışmıyor yada çok fazla pırlama yapıyor. mosfetler ile yaparsan alternansın başlangıcından itibaren iletime soktuğun için yani sıfır noktasında tetikleme yaptığın için yukarıda bahsettiğim problemler büyük ölçüde ortadan kalkıyor. ben bu konu üzerine çalışıyorum.

iyi çalışmalar.

mhk

N ve P kanallı mosfetmi kullanıyorsun? AC de mosfet kullanımı sanırım bu şekilde olur. Tetikleme işini tetikleme trafosuyla mı yapıyorsun? Biraz bahseebilirmisin?
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

sokrateng

evet arkadaşlar AC de mosfet nasıl kullanıyorsunuz.

mhk

Sevgili mmengi. Tristör yada triyak ile faz gecikmeli olarak tetiklemede elbette EMC olacaktır. Lakin bu triyak yada tristörü hangi açıda tetiklediğinlede doğru orantılıdır. Şimdi , sen mosfet kullanıyorsun sıfır geçişini algılatıryorsun sonra mosfeti tetikliyorsun. Sıfır geçişinden sonra tetiklediğin için oluşacak. Benim düşündüğümde (tristör yada triyak) hemen hemen aynı. Ben sıfır geçişini algılatıyorum sonra diğer sıfır noktasına yakın bir zaman sonra triyağı tetikliyorum bu süreyi azaltarak yumuşak yol verme ( soft start) özelliğini gerçeklerştiriyorum. Tabiki triyak yada tirstörü 90 derece tetiklersek oluşacak EMC ve çekilecek akımda çok yüksek olacaktır.
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

Erol YILMAZ

Tristor / triyagin cikisina bir ( enduktans // 1k ) gibi bir seyler ilave edersek nasil olur? Boylece enduktans ilk akimin asiri olmasini engeller, direnc'te tristor/triyagin iletime gecmesini garantiye alir. (Min akim olayi) Fikirleriniz...?

mhk

Sevgili Erol. Yazdıklarında haklı olabilirsin. Lakin yüksek güçlerde örneğin 55-75 KW kullanacağımız seri bobin direnç devresinin boyutu oldukça büyük olacaktır. Tristör yada triyağı uyguanan gerilimin en yüksek noktasında tetiklersek elbette sonuç pek iyi omaz. Sıfır geçişini algıladıktan sonra belli bir zaman gecikmesi sonunda diğer sıfır geçişine yakın bir yerde tetikleme yaparsak gerilim çok az olduğundan oluşan emc de az olur kanaatindeyim. Yani kısaca çalıştıralacak sisteme yavaş yavaş gerilim vererek akımın ani yükselmesini engellemek. Kısaca soft starter olayı.
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

Erol YILMAZ


mmengi

selamlar

ben N kanal mosfet kullanıyorum IRFP460.

dostum MHK Sıfır geçişini algılatıp hemen ardından tetikletiyorum, sıfır geçişinden sonra geçen süre çok kısa dolayısıyla pek sorun olmuyor. denemeni tavsiye ederim. güç devresini optocoupler ile ayırıyorum.Güç devresinin beslemesini şebekeden alıyorum.

mhk

Teşekkürler mmengi. Lakin yüksek güçlerde sorun oluşturabilir gibi görünüyor mosfet. Yinede denemkte yarar var. İyi çalışmalar.
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

mmengi

iyi bir soğutucu ve iki adet push-pull bağlı ırfp460 ile 3KW yük kontrolü yaptım daha yüksek güçler için mosfetleri paralel bağlamak çözüm olabilir.

iyi çalışmalar.