Haberler:

Forum kuralları güncellendi LÜTFEN  okuyunuz:  https://bit.ly/2IjR3ME

Ana Menü

tristör

Başlatan gofe, 22 Nisan 2007, 22:16:41

gofe

Yuk bir trafo ise açılış anı normal akımın yakşık 5 katına kadar çıkıyor tabi burada trafonun enduktans değeri bu katlama oranını etkileyen unsur.Giriş voltajını alternansın sıfır anında değilde 5.msn de vermeye başlarsak yani tam tepede bu kalkış akımını yarıya düşürebiliyoruz.

Yani sistemi aç dedikten sonra voltajı takip ediyor ve voltaj sıfırdan geçiyor tam tepede 5. msn triakı tetikliyoruz  ve trafonun kalkış akımını bu durumda en aza indirmiş oluyoruz.

Trafoyu 10 msn boş bırakıp tekrar voltaj verdiğimizde trafo yine bu yüksek akımı çekiyor. Bu konuda yanılmadığımı düşünüyorum ve literatüre görede bu durum böyle, yuk motor ise durum nasıl olur tecrübem yok bu konuda.

Risk almamak için sıfır noktasından sonra yapacağımız herhangi bir gecikme trafonun tekrar yuksek akım çekmesine sebep oluyor.Hatta bir propagasyon gecikmesi bile bu akımın yukselmesine sebep oluyor diyebilirim.

Amacım tr2 çıkışında bozulmamış bir sinus elde etmek..Zaten bu sebeplede bekleme yapmam imkansız.

Aslında burada kafa karıştıran bir nokta daha var, traicın her iki tarafındada enduktif yuk var.

sünger bob

Cahilliğimi affedin. Buradaki amaç trafo kademesini anahtarlamak mı?
neden triyak, ters düz tristör olmaz mı?

e3

Triyak da (aynı şey olmasa da) yaklaşık olarak iki ters tristörün aynı kılıfta birleşmesi değil midir?

.eem.

gofe

Elbette triyak ve çift ters tristör aynı şeydir. Konu zaten tristör olarak açılmış lakin şemada kısa yoldan triac olarak gösterilmiştir. Ayrıca yukun 100 ampere kadar çıkabileceğide sanırım gözden kaçmamıştır ki bu akımlarda zaten tristör kullanılması gerekmektedir.Mevcut problemimiz her iki komponent içinde zaten geçerlidir.

z

Gofe endüktansların AC devreye bağlanması durumunda şöyle bir durum var bunu gözden kaçırdım.

Endüktanslar AC devrede AC akım çeker deriz ama ilk şebekeye bağlandıklarında geçici rejim denen süreçte endüktans DC+AC akım çeker. DC bileşen zamanla exp olarak azalır ve nihayetinde AC akim cekmeye baslarlar. (Buyuk guclu trafolarin yuksuzken bile sebekeye baglandiklarinda zinnnkkk diye ses cikartmalarinin sebebi bu.)

Dolayisi ile ne yaparsan yap triaclarin devreye girislerinde bu gecici olaylar tekrarlayacaktir.

Basindan beri triaclarin bir sekilde her ikisinin de bir yarim peryodda beraberce iletimde kaldiklarini dusunmustum. Ama olay o değil.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

gofe

Alternansı kesmediğimiz sürece tek bir triyakla devam edersek malum bu anlık akımlar yok.triyak değiştiği anda akımın sıfır anında yapılan anahtarlama ile anlık akımlar başlıyor.İlk başlangıç akımı ile meydana gelen trafonun doyumuna kadar çekilen akım ise zaten normal.

Şimdi son mesajınıza dair şunu mu düşünmem gerekiyor,
Akım sıfır olduğu anda anahtarlama yaptığımda ,tristörün kesime gitmesi ile beraber voltaj da sıfıra düşecek. Ve 2. tristörün anahtarlanması ile voltajın tekrar başlaması mı anlık akımı yaratıyor?

sünger bob

Hocamız bir ara ilgilenmişti linkteki döküman işinize yarıyabilir
http://www.nxp.com/acrobat_download/applicationnotes/AN467_1.pdf

gofe

Teşekkürler faydalı bir döküman, buradaki mevzunun aynısı dökümanda mevcut . Fakat bize somut çözüm sunan bir döküman değil.

gofe

Lem marka trancducer kullanarak sistemi denedim. Sonuç çok daha iyi oldu.

sünger bob

Yaptığınız işlemleri kısaca varsa şekillerle anlatabilirmisiniz?