tristör

Başlatan gofe, 22 Nisan 2007, 22:16:41

gofe

Arkadaşlar şekildeki gibi bir devrem var. triyakları akım sıfır geçiş noktasına göre tetikliyorum.Ancak u1 den u2 ye yada u2 den u1 e sıfır akım olduğu anda geç dememe rağmen u1 ve u2 birleşim noktasında anlık bir kısa devre söz konusu oluyor.Sıfır geçişinden sonra beklersemde tr2 trafosu anlık yuksek akım çekiyor. yorum ve önerilerinizi bekliyorum teşekkürler.
[/URL][/img]

z

Akimin sifir olduguna gercekten bakiyormusunuz? Yoksa sebekenin sifirlarina mi bakiyorsunuz? Sebekenin sifirlarina bakarak tetikleme yaparsaniz dediginiz hatali durum olur.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

gofe

http://picproje.org/index.php/topic,15158

Burada yaptığım akım dedktörü mevcut bu devre ile ve tabi akım trafosuda kullanarak u1-u2 bağlantı noktasını takip edebiliyorum. osilaskopta palslerimi sıfır noktasında net görüyorum.

z

Yapmaniz gereken sey TR2 akiminin sifir noktalarini algilamak.

TR2 akimi sifir oldugunda istediginiz triaci tetikleyin. Gerilimin sifirlarina bakmamalisiniz.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

gofe

Üstadım öncelikle ilgine teşekkür ediyorum.

Yaptığım işi biraz detaylandırayım.

Gerilimin sıfır noktasına zaten bakmıyorum. U1ve U2 birleşim noktasınından sonraki hatta manyetik akım trafosu bağlıyorum ve bu trafonun çıkışını link olarak verdiğim devre ile takip ediyorum. Çalışma hızım 20 mhz(işlemci hızı) "akımı" sıfır gördüğüm andada geçişi yaptırıyorum.
Tetikleme sonrasına us mertebesinde gecikmeler koyarak kısa devre yada aşırı akım olayını çözüyorum ancak tr2 aracılığı ile çektiğim akımı değiştirdiğimde tekrar kısa devre yada aşırı akımlar söz konusu olmaya başlıyor. akımın sıfır takibinden pek şüphem yok eğer bir kalibrasyon hatası yok ise..

z

Akim sens duzeneginde bir sorun var gibi.

Emin olmak icin TR2 nin primer tarafina baglanan seri direnc uclarindaki gerilimi scopun bir kanaliyla, sensor devrenizin cikisini da scopun diger kanaliyla izlemekte fayda var.

Yuke bagli olarak akimin sifir noktasinin saga sola kaymasi cok normal.

Manyetik akim trafosu dediginiz akim tansformatoru mu? LEM tipi elektronik sensormu? LEM ise sorun değil ancak  elektrik panolarinda kullanilan turde akim trafosu ise onunla akimin sifirlarini tespit etme fikri guzel değil.

Seri direncli akim sens devresi guzel cozum gibi duruyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

gofe

VAC firmasının akım trafosunu kullanıyordum.Şimdi Lem ile deneme hazırlığı yapıyorum.

gofe

Yorumlarınız ile düşünmeye başladım her nekadar osilaskopta sıfır anlarını yakaldığımdan emin olsamda literatüre ters düştüğüme göre teknik bir hata yapıyorum diyorum kendimce.
Elimdeki lem modeli ilede uygun bir sonuç alamıyorum. Bu işe uygun bir lem modeli önerebilirmisiniz? 1A ila 100 A arası çalışacağım.

z

Piyasada LEM serisinin en dusuk 25A modeli bulunuyordu.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

gofe

1 amperden başlayan modeller vardı  sitede gördüm.Bir dökümanda rastladım lp 55 modeli kullanılmış onu deneyeceğim sonucu göreceğim.

Şimdi bir konu daha var,tartışmaya değer ,şekilde tr1 primerinde giriş yapıyorduk peki girişi tr2 den yaparsak tristör tetiklemesini hangi akıma gör yapmak lazım, iki tristörün birden akımına bakmak pahalı bir çözüm olacak. bir fikriniz var mı?

z

Akim sens direnci varken neden pahali sensorlerle ugrasiyorsunuz?

TR2 ile traclarin baglandigi yola tek bir direnc baglanirsa triac akimlari cok guzel izlenir.

1A lik modeli Turkiye'de ki bir sitede mi gordun?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

gofe

Açıkçası biraz cehaletten. Çünkü direnç üzerinden akım okumayı denemedim hiç ve 100 ampere kadar çalıştıracağım için cesaret te edemiyorum.Ayrıca işlemcimin şebeke ile ilişkisi olmasınıda istemiyorum dirençten kaçmam bu yüzden.Güvenilir bir uygulama örneği varsa elinizde görüp denemek isterim .

1 ile 100 a arası modeli lemin kendi sitesinde gördüm. tabi yanlış yorumlamadı isem tekrar bakarım.

z

Sema cizmek zaman alacak. Akim dediginiz gibi 100A seviyelerinde ise o zaman direnc isi gene olur ama ugrasmaya deymez. (Akimin aktigi barada dusen voltaji opamplarla islemek mumkun.)

Peki akimin sifir oldugunu gordugunuzde 1 yarim alternansi atlasaniz yani triaclari 25 ms sonra tetikleseniz uygulamanizda sorun olusturmu?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

gofe

25 msn beklemem mümkün değil hatta şu var ki belirtmiştim, yuk enduktif olduğu için trafoyu 10 msn dahi boş bıraksam devreye tekrar aldığımda aşırı akım söz konusu ki bu istemediğim bir durum. 15 msn de devreye alarakta bu anlık akımın düşürüldüğünü biliyorum ve uyguladım ancak voltajında 5 msn kesilmesi maalesef istenmeyen bir durum.
Peki baralardaki voltajları comparatör ile karşılaştırsam comporatör çıkışının sıfır olduğu nokta akımın sıfır olduğu nokta anlamına gelir mi?

z

Yukun enduktif ise kesinlikle gerilimi gec verdin diye yuk akimi firlamaz tam tersine yavas yavas yukselir. (Motorlarda ilk akimin yuksek olusunun sebebi, yukun enduktif olusu değil motorun mekanik tarafinin duruyor olmasidir)

Sen en iyisi su ugrastigin projeyi detayli sekilde anlat. Ne yapiyor bu sistem. (Bazen ugrasilan sistemin huyuna gitmekte fayda vardir. Demek istedigim tasarim kriterlerinden taviz vermek gerekebilir)

Bara voltajina bakma isi soyle olur.

Bildigin gibi BARA denen sey kalin bir iletkenden baska sey değil. Iki uc noktaya kablo baglayarak minik bir karta bar uclarinda dusen gerilimi tasi.

Bunlardan birisini devrenin sasesi olarak kullanacagiz. Diger ucumuz da sinyalimiz olacak. Sinyal mV lar mertebesinde sinusel bir sinyal. Sinyal genligi dusuk oldugu icin oncelikle bunu yukseltmek gerekecek.

Bunu simetrik beslemeli ve DC kuplajli amplifikatorden gecirip benlli bir genlige cikartacaksin. Mesela 100mV gibi.

Amplifikator cikisindaki sinyal 0 ise akim da sifir, sinyal sifirdan farkli ise (+/- onemli değil) baradan akim akim geciyor demek olacak.

1miliOhm bara 100A de 0.1V gerilim dusumune ve 10W guc kaybina neden olur. Bara icin 1 miliohm yuksek bir degerdir. (Kotu bir bara) Bu kayiplara raziysan o zaman komparatorle dogrudan barada dusen voltaji isleyebilirsin.

Ancak ne yaparsan yap sifir noktasini belli bir hata ile yakalayacagin icin bir kac yuz mikrosaniye ile 1 kac ms arasinda gecikme koyarak risk almaktan kacinmalisin.

(Aslini sorarsan triaclarla trafo anahtarlamasi hic yapmadim, sadece fikir jimlastigi yapiyorum)

Bir ara 25 ms beklemekten bahsetmistim. Tabiki o yarim alternas suresi olan 10 ms olacakti. Zamani  ikiye bolmek yerine frekansi ikiye bolmuşum.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com