Zorlu'nun 'sırrı' açıklandı

Başlatan Göktuğ, 26 Nisan 2007, 16:37:28

Göktuğ

Sonunda enerji ile alakalı mantıklı bir haber çıktı.

************
Zorlu Grubu'nun bir süredir merakla beklenen yatırımı kamuoyuna açıklandı.

Alternatif enerjiler konusunda Ar-Ge çalışmaları yürüten Vestel ekibinin geliştirdiği ve yaklaşık bir yıl içinde tüketime sunulacağı belirtilen hidrojen bazlı yakıt pilleri ile enerji sistemleri tanıtıldı.

Avcılar'daki Zorlu Plaza'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Vestel İş Geliştirme ve Stratejik Planlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Cengiz Ultav, hidrojen enerjisi alanında yürütülen laboratuvar çalışmalarının sonlandığını belirterek, söz konusu ürün ve teknolojilerde sertifikasyon sürecinin yakında başlayacağını bildirdi.
Vestel'in temiz ve ucuz enerji sağlayan pilleri

Ultav, dünyada yaygın olarak kullanılan fosil yakıtların artık tükenme noktasına geldiğini ve dev enerji şirketlerinin artık bu yakıtlara yatırım yapmamasının bunun bir göstergesi olduğunu anlatarak, Zorlu Grubu'nun da alternatif enerjiler konusundaki Ar-Ge çalışmalarına yaklaşık 20 milyon dolar harcadığını aktardı.

Hidrojen enerjisi alanında yaklaşık 2 yıldır uzman bilim adamlarından oluşan bir ekiple sürdürdükleri çalışmalardan başarılı sonuçlar elde ettiklerini kaydeden Ultav, şöyle devam etti: "Bugün vardığımız noktada Türkiye'nin deterjan ham maddesi olarak bir tonunu 300 dolardan ihraç ettiği borakstan hareketle sodyum bor hidrür bazlı, tonu 50 bin dolarlık 'hidrojen süngeri' ileri malzemesini elde ettik. Bu malzeme ile telsizden dizüstü bilgisayara, radyodan buzdolabına çeşitli kapasitelerde sayısız gereci çalıştıracak PEM (Proton Exchange Membrane) yakıt pillerini, evlerin her türlü enerji gereksinimini karşılayacak katı oksit yakıt pillerini, yüzde yüz çevre dostu kuru pilleri ve yüksek verimlilikteki özgün elektroliz metodumuzla sudan hidrojen elde etme sistemini geliştirdik. Sertifikasyon ve deneme süreçlerinin ardından üretime hazır olacağız."

Ultav, Vestel'in 12 yıllık büyüme stratejisinin ilk yıllarında üretime odaklandığını, diğer yandan da yurt dışındaki bilim ve teknoloji merkezleriyle bütünleşmeye çalıştığını, bugün ise artık temel araştırma alanlarında Türk bilim adamları ve mühendisleri ile Ar-Ge'deki üstünlüğünü sadece elektronik alanında değil, enerji krizine çözüm olacak alternatif enerji sistemlerinde de gösterdiklerini söyledi.

"HEDEF, TEMİZ ENERJİ"

Hedeflerinin Türkiye'yi temiz enerji kaynaklarını en yoğun kullanan, bu konudaki sistemlerin en ileri versiyonlarını geliştiren, temiz enerji alanında dünyadaki 3 lider ülkeden biri durumuna getirmek olduğunu ifade eden eden Cengiz Ultav, Türkiye'nin en büyük rekabet avantajının ucuz işçilik veya turizm değil mühendislik gücü olduğunu vurguladı.
Ultav, ileri malzemeler ve alternatif enerji gibi gelişmiş alanlarda yapılacak çalışmalarla büyük katma değerler yaratılabileceğini ve bunun Türk insanının refah seviyesinin artırılmasına büyük katkılar sağlayabileceğini dile getirerek, şunları söyledi: "Hidrojen bütün dünyada enerji krizini çözmeye en uygun enerji kaynaklarından biri olarak değerlendiriliyor. Türkiye'nin de sahip olduğu doğal kaynaklarla tam bir hidrojen cenneti olduğunu biliyoruz. Ayrıca, hidrojenin depolanması, emniyetli kullanımı ve ekonomik bir şekilde nakledilebilir hale gelmesinde çok önemli bir fonksiyonu yerine getiren bor türevleri konusunda da dünya rezervlerinin yüzde 60'ına sahip bir ülkeyiz."
Vestel'in, geliştirdiği teknolojileri ve ürünler hakkında bilgi veren Ultav, geliştirdikleri yakıt pillerinin çalışma yöntemlerini de uygulamalı olarak anlattı.

YENİ TEKNOLOJİLERİN AVANTAJLARI

Ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ultav, geliştirdikleri pillerle enerji ihtiyacının önemli bir kısmının daha ucuz maliyetle ve daha çevreci bir yöntemle karşılanmasının mümkün olduğunu, yapılacak 3 aylık sertifikasyon ve 3 aylık test çalışmalarının ardından, bu pillerin aşamalı olarak vitrindeki yerlerini alacağını bildirdi. Ultav, yakıt pillerinin evde kullanımının mümkün olduğunu, ilk aşama doğal gaz ile çalışacak olan cihazın, daha sonra ilave edecekleri başka bir parça ile tamamen su ile enerji üretecek duruma getirileceğini ve bu sayede bugünkü enerji maliyetinin yüzde 10'u ile aynı enerji ihtiyacının karşılanmış olacağını söyledi.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/6408823.asp?gid=196

kasif

Açıklamalarında(birçok sitede okudum)

ileriki tarihlerde cihaza eklenecek bir parça ile tamamen suyla çalışabilecekmiş.

Bu ülke LPG yi araçlarda kullanmaya başladıktan sonra LPG ge %300 oranında vergi geldi. Umarım su için de olmaz bu iş.

Not: Yazım kesinlikle siyaset yapmak değil, sadece espridir.

Önümüzdeki yılarda bu işin tersini(enerjiden su elde etmek) yapabilecekmiyiz.(Şu an ki teknoloji ile, elektirik enerjisi ile karbondioksidi oksijene çevirebiliyormuşuz[NASA])

Bu hızla gidersek dünya birkaç yüzyılda su kaynaklarını kullanılmaz hale getirecektir.

keshh

Alıntı yapılan: "kasif"Açıklamalarında(birçok sitede okudum)

ileriki tarihlerde cihaza eklenecek bir parça ile tamamen suyla çalışabilecekmiş.

Bu ülke LPG yi araçlarda kullanmaya başladıktan sonra LPG ge %300 oranında vergi geldi. Umarım su için de olmaz bu iş.

Not: Yazım kesinlikle siyaset yapmak değil, sadece espridir.

Önümüzdeki yılarda bu işin tersini(enerjiden su elde etmek) yapabilecekmiyiz.(Şu an ki teknoloji ile, elektirik enerjisi ile karbondioksidi oksijene çevirebiliyormuşuz[NASA])

Bu hızla gidersek dünya birkaç yüzyılda su kaynaklarını kullanılmaz hale getirecektir.

bu siyaset değil ki yapılan bir saçmalığı ortaya koymaktır. daha ucuz ve temiz bir enerjiden bu kadar vergi alan bir ülkenin yöneticileri hiç bir şekilde ülkenin ilerlemesini, gelişmesini istemiyorlar demektir.
ct[/url]

Analyzer

Selam,

Buradaki gelişme anladığım kadarıyla enerji kaynağıyla alakalı değil, yakıtın taşınması ile ilgili. Hidrojen'i nakletmek için gereken "sünger" i, çok ucuz yoldan elde etmişler. Suyu ve bor madeni nispeten çok olan ülkemiz için güzel gelişme. Ancak nasıl efektif kullanılacak? Laptoplar bir ara metanolle çalışacak diyorlardı. Bir gelişme var mı? Bu H2'li veya metanollü sistemin yapısını anlatan döküman var mı?

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

OG

Alıntı yapılan: "kasif"Bu ülke LPG yi araçlarda kullanmaya başladıktan sonra LPG ge %300 oranında vergi geldi. Umarım su için de olmaz bu iş.
Eğri oturup doğru konuş derler, bu ülkede LPG mutfak tüpü olarak kullanılıyordu ve ülkemizde çok uzun yıllar LPG ye subvanse uygulandı. Subvansiyonu konuşmaya gerek yok, mantığa taban tabana ters. Maliyetinden daha ucuza veriyorsun, yani zararına bir haraket. İşin içinde vatandaşın mutfağı olunca daha çok duygusal boyut kazanarak subvansiyona bir mantık kazandırılmış oluyor.

Mutfak için LPG ye uygulanan subvansiyon sebebiyle zararınız belirli bir rakam iken LPG nin birdenbire çok hızlı bir şekilde otomotiv sektörünün yakıtı olarak kullanılmaya başlanması ile günlük/aylık/yıllık bazlarda aniden zararınız fırlamış olur. Bu durumda subvansiyonu kaldırırsınız.

Diğer taraftan doğabilecek haksız rekabetlere karşı veya talep dengesizliğine karşı fiyat ayarlamak zorunda olursunuz.

Bu böyledir.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

memo333

bu projenin gerçekten iş yapması için hidrojeni kolayce elde etmemiz gerekir..
Gömülü Linux Notları --> http://linuxedu.xyz/

aster

Sıvılaştırılmış LPG nin çeşitleri vardır,
Propan bunlardan biridir normal olarak mutfak tüplerinde bunu kullanmaları gerekir ama pahalı olduğu için her ne hikmet ise kullanmazlar, bu sebepten dolayı tüp hiç bir zaman tam bitmiş olarak değişmez illa içinde bir miktar kalır !...

Araçlar da normal LPG kullanılır.
Propanın kalorisi yüksek ve gaz haline geçmesi için ısınmaya ihtiyacı yoktur, normal LPG gaz haline geçmesi için bir miktar ısıtılması gerekir
o yüzden araç önce benzinle ısıtılır ısınan radyatör suyu LPG yi ısıtır ve gaza dönen LPG yakıt olarak kullanılır.

Analyzer daha önce bu konular verilmişti
http://picproje.org/index.php/topic,4789&highlight=hidrojen
http://www.hidrojenturk.com
http://www.hidrojenforumu.com

LPG petrolün son mamulüdür yani petrolün posasından elde edilebilir diye biliyorum.

kasif

@OG

Ben mi yanlış anladım, yoksa evlere dağıtılan LPG zararına mı veriliyordu?

Amacım kesinlikle gerginlik çıkarmak değil, hatta bilmediklerim varsa onu da öğreneyim.

LPG moda olmaya bağladığında birçok araç kullanmaya başladı. Hatta bazıları değişik aparatlar ile muftak tüpünü araçlara bağladılar. 1999 yılında mutfak tüpü ile çalışan bir renault 12 gördüm.

Gerçekten Km başına fiyat, benzin veya mazota göre çok düşüktü. Sonralarda araçlarda kullanılan LPG nin fiyatı yükseldi ve benzinden biraz düşük seviyeye getirildi. Birçok kişi benzinin depolanmasının daha güvenli olması dolayısıyla LPG tüplerini araçlarından söktürdü.

Aşağıda igdaş ın LPG ile ilgili fiyarlandırma sayfası var, m^3 ü 0,524326 YTL diyor ama bazı çarpanları var, evde fatura bulamadığım için ne kadar fark ediyor bilmiyroum.
http://www.igdas.com.tr/index_konutabone_w.asp?link=konutgaz

Bu ise araçlarda kullanılan gazın fiyatı 1.43 YTL/Lt, petrol ofisi veya shell in birim fiyatlarını bulamadım.
http://www.totalgaz.com.tr/product_price.asp?cityID=32

Bu gazların birbirinden farklı olduğu söyleniyor, evet farklı, yaptığım ve şahit olduğum denemelerde;
Araçlar LPG ile çalışabiliyor
Araçlar mutfak tüpü ile de çalışabiliyor(performans farklarını bilmiyorum)
Bizim ev ocağı mutfak tüpü ile çalışıyor
Bizim ev ocağı hiç bir ayar yapmadan igdaş ile de çalışıyor(ama fark var)

Aralarında fiyat farkı neredeyse 1/3000 civarlarında, tabii igdaşın düzeltme katsayılarını hala bilmiyorum ama herlade 3000 değildir.

Birde biz eskiden bankoda şohben içinde tüp kullanırdık, sadece mutfakta değil. Şimdi ev ısınmasında da kullanıyoruz. Kömüre göre daha pahalı gibi görünse de, kapıcı parası, kömür deposu, evin daha çabuk kirlenmesinden dolayı temizlik maddelerine giden parayı gözönüne alınca kömüre göre kâr bile ediyoruz.

Saygılarımla

mp3dragon

Alıntı yapılan: "kasif"Not: Yazım kesinlikle siyaset yapmak değil, sadece espridir.

Konu enerji olunca siyasetten ayrı düşünmek biraz zor.

Alıntı yapılan: "kasif"1999 yılında mutfak tüpü ile çalışan bir renault 12 gördüm.
ben 1982 yılında gördum. (ford)

@aster,

LPG pertolün son ürünü değil ilk ürünüdür. Son ürünü Zifttir.
Rafineride fiziksel rafinaj yapılır ve ürün kalitesi buharlaşma sıcaklığı arttıkça düşer.

1- LPG
2- Benzin
3- Motorin
4- Gazyağı (Jet A1)
6- Madeni yağlar
5- Fuel oil (No:4, No:5, No:6)
7- Diğer petrokimya ürünleri
8- Zift
9- Adını hatırlamadığım baş belası bir atık.

saydığım maddelerin arasaında başka ara ürünlerde vardır.

Alıntı yapılan: "OG"bu ülkede LPG mutfak tüpü olarak kullanılıyordu ve ülkemizde çok uzun yıllar LPG ye subvanse uygulandı. Subvansiyonu konuşmaya gerek yok, mantığa taban tabana ters.

Sübvansiyon olduğu doğrudur ama mutfak tüpü ile filan alakası yoktur. Doğalgaz altyapısının ulaşmadığı yerlerde rekabet kaygısına düşen büyük firmaların baskısı sonucu sanayide kullanılan LPG' ye (dolayısı ile dökme LPG ve mutfak tüpüne de) subvansiyon uygulanmıştır. Doğalgaz altyapısı geliştiğinde ve bu fabrikalara doğalgaz ulaştığında siyasiler üzerindeki baskı kalkmış ve subvansiyon uygulamasından vazgeçilmiştir. Halen daha başta temel gıda olmak üzere birçok ihtiyaç maddesinde KDV %18 iken mutfak tüpünde hidayete erildiğine inanmak safdilliliktir. Bu sübvansiyon da sadece düşük vergi uygulamasıdır, yoksa zararına satış değil.

Malesef enerji politikamız baştan aşağı yanlış olduğundan bu gün dünyanın en pahalı elektrik ve petrol ürünlerini kullanıyoruz.

Bir söz daha dünyada kömür ve hidrakarbon artıklarının yol açtığı zarara ilişkin bugüne kadar hiç bir (küresel ısınma kapıya dayandığı bu güne kadar) çalışma ortada yok iken, nedense özellikle 3. dünya ülkelerine nükleer enerjiyi bir öcü gibi gösterme çabası olmuştur. Nükleer tekel yatırımlarını tamamladıktan sonra bak biz bile vazgeçtik gibi inandırıcılıktan uzak bir söylem içine girmiştir. Merkezi Fransa olan bir çevre örgütü nedense eylemlerini elektrik ihtiyacının %79 unu nükleer enerjiden sağlayan ve onlarca nükleer santrale sahip ülkelerinde değil, nükleer programa göz kırpan diğer ülkelerde yapmaktadır.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

OG

Alıntı yapılan: "kasif"
Amacım kesinlikle gerginlik çıkarmak değil, hatta bilmediklerim varsa onu da öğreneyim.
Zaten böyle birşey anlaşılmadı.

LPG subvansiyonları çok eski yıllara dayanır. "Baba devletçiliği". Kısa bir arama yaparsanız internette çok kaynağa ulaşabilirsiniz.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.