plc

Başlatan yufuk, 26 Temmuz 2003, 15:45:55

yufuk

merak ettiğim bir konu var; şimdiye kadar hiç yerli bir plc markası duymadım. sanırım piyasada böyle bir şey yok. eğer yoksa neden yapmıyoruz? çok zor olduğunu düşünmüyorum ancak isim yani marka tabiki çok önemli. yinede denemeye değermi acaba? bu konudaki düşünceleriniz nelerdir? (iyi çalışmalar)

aster

tahminen kaç marka duymak istersin?
fena değiller

yufuk

tabiki hepsini. gerçekten merak ediyorum. bu markaların siteleri varsa, yazarsan sevinirim :)

aster

bir bakayim

daswi

arkadaşım düşüncen çok güzel yerlimalı olması bizim açımızdan çok iyi olur enzından fabriklarkurulur işsizlik azalır bence

yufuk

bekliyorum :) merakla ve sabırla...  :)) :P

senol_sr

:D
merhaba arkadasim .
            Bundan yaklasik 5 sene once universiteden mezun olduktan sonra bir plc tasarladim. bu plc okulda uygulama yapmaya calistigimiz plc ye esdeger olabilecek bir plc idi. fakat istedigimi bulamadim. tasarladigim bu PLC yi su anda piyasada plc kitabi yayinlanan bir lise ogretmenine goturdum adam hic bir sekilde ilgilenmedi.sadece standart cumleler duydum. hatta uzulerek soyleyebilirim bu adamin plc yi pek bilmedigini de ogrenmis oldum. dusunsenize adam plc nin kitabini yazmis fakat plc yi pek bilmiyor. tamamen yabanci kitaplardan ceviri yapmis.
            Daha sonra bunu piyasada isim yapmis bir firmaya goturdum tamamen is istemek icin. elemana ihtiyaclari olmadiklarini soylediler. hemen soyleyeyim bu firma piyasada   " timer ,counter.  vb.."   gibi seyler satiyor . yani benim plc min icinde bolca bulunan seylerden.
            bu ulkede bir sey tasarlamanizin bir onemi yok.daha basit ve piyasada tutulan seyler uretmek daha mantikli. cok daha fazla para kazanabilirsiniz.piyasada zaten bir suru yabanci plc markasi var.kolay kolay bir turk firmasi boyle riskli bir ise girmez. firmalar az zamanda cok kar oranina sahip olmaya calisiyor. uzun vadeli yatirim diye bir sey zaten yok.  okadar umitle yaptigim hatta okuldayken yapicam dedigimde benimle dalga gectikleri   bir seyi yapip bundanda hic bir sey kazanamamak cok aci.
  su anda da elektronik kayan yazi tasarlayip satmaya calisiyoruz. fakat ondan da birsey bulamadim. piyasada satilanlarin neredeyse aynisi .eksik hic bir yani yok.
  piyasada benim 3 gunde tasarlayabilecegim seylerden milyarlar kazanan lari gorunce deli oluyorum. o yuzden basit islerden cok kazanmaya bakin.
            plc min genel ozelliklerinden de bahsedeyim.

               4 timer                  ,     timer0,timer1,timer2,timer3
               4 counter              ,     count0,count1,count2,count3
               4 shiftregister      ,     shf0,shf1,shf2,shf3
             genel komutlar
               ld  , ldnot  , out  ,  or , ornot  ,or blk  ,  and  ,and not  ,and blk ,  
             timer 0 ve timer 1  :  0.1 saniye ile  9.9 saniye arasi
             timer 2 ve timer 3  :  1 saniye ile 99 saniye arasi
             counterlar               : 1 ile 99 a kadar ayarlaniyor
              shift registerlar  8 bitlik 4 adet
             ayrica  32 adet genel amacli register var
             program uzunlugu 100 satira kadar.
            program 4*4 klavye ile tek satir bir ekranda yazilabiliyor.ve eeprom hafizaya kaydediliyor. daha sonra run komutu ile calistirabiliyorsunuz.
            bu devre tamamen mikroislemci ile tasarlanmisitir.
            6502 , 6821,28c16,6116,
            bu devre biraz eskidi. bunu pic ile tekrar guncellemek isterim. tabi zaman bulabilirsem.
            takildiginiz yerler olusa  mail   :   senol_sr@yahoo.com
              web :  http://srvision.kolayweb.com

DumrulBey

Arkadaşım, dediklerine hak vermemek elde değil. Bence artık bunları geçmeliyiz sıçrama yapmamız lazım. Bir PLC üretip Siemens, Schneider ve Omron gibi firmaların pazar payını elde etmeyi bir kenara bırakın küçük bir kısmına bile dahil olamayız. Çünkü piyasa bu firmalara güveniyor. Yani tekerleği tekrar icat etmeye gerek yok. Biliyorum bir kaç mühendis arkadaş bir araya gelse en kral PLC'yi üretiriz. Çünkü bir zekiyiz, Türk milleti çok zeki. Gel gör ki gerisini getiremiyor ve geri planda kala biliyoruz. Sıçrama şart....
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

senol_sr

:roll:
haklisin arkadasim . sicrama yapmamiz lazim ama nasil.
   ozel sektorun destegiyle mi yoksa devlet destegiyle mi ?  
    malesef ikisiyle de değil.    peki nasil ? ? ? ? ? :cry:  :cry:  :cry:  :cry:

DumrulBey

Merhaba,

Bir tavşan da sıçrar... Bu onun doğuştan var olan bir yeteneğidir. Biz Türkler ise zeki olarak biliniriz. Bence sıçrama yapabilecek yeteneğimiz var. Ancak sıçradıktan sonra basacağımız yeri iyi planlamalıyız. Planlı hareket edersek o zaman sıçrama gerçek manada sıçrama olur. Tersi durumunda sıçrayalım derken tökezleyebilir ve amacımıza ulaşamayabiliriz.

Bence sıçramak için birilerinin desteğine ihtiyacımız yok. Belki destek, planlı hareket için alacağımız kararlarda gerekebilir. Bu ise bir büyüğe sorarak olur. Büyük olması da gerekemez bir bilene bile sormak atacağımız adımları doğru atmamızı sağlacaktır. Zira herkes herşeyi bilemez. Son bir şey; Bilgi İngilizce kelimelerde bizi bekliyor. İngilizce öğrenmemiz lazım. Tekerleğin nasıl icad edildiği orada yazıyor. Oku, dene ve sıçra. Sıçramak için bir şey beklemeyelim, hemen şimdi başlayalım!

Haydi ne duruyorsunuz...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

yufuk

evet. bencede tekerleği icat etmeye gerek yok. yeni bir icat gerek. örneğin plc leri programlama konusunda daha kolay bir yol keşfedebiliriz. insanlar hala plc leri kullanabilmek için kurslar alıyorlar. demekki kullanması okadarda pratik değil.
dünya yeniyi bekler hep. yeniyi keşfetme için herzaman bilimadamı olmak gerekmez.
eğer yeni bir plc yada yeni ama ihtiyaçları karşılayan bir şeyi insanlar alacaktır.
insanlar her zaman farkı görür. eğer yeni olan, farkını hissettirebiliyorsa önünde kimse
duramaz.
                                  kolay gelsin...

aster

Ya aslında bu plc konusunda o kadar çok firma varki
diyebilirimki önüne gelen plc üretir oldu
fakat kullanıma gelince burada üretilen makina eğer dışarıya gidecekse
misal euro ise kesinlikle siemens olmak zorunda yoksa adam makinayı almaz
yani bizim şu an ihraç mallarımızda yerli malzeme çok az dır
çünki adam makinada yeterlilik belgesi arar
sen şimdi yerli plc yi koy sonra orada bozulsun adam birde onu tamir ettirmeye uğraşsın hayatta böyle bir şeyi kabul etmezler
ha senin malın dünya standartlarına ulaşır tanınır o vakit kimse yok diyemez ,
değil gene diyecek birşeyler bulurlar
aslında bu konular derin konular
bizim istenen seviyeye gelmemiz için dünyanın 50 sene durup bizi beklemesi gerekiyor ve birbirimiz yemeden sadece üretmek için çalışmamız gerekiyor
birbirimize eğitim vermemiz gerekiyor. Adamlar yapıyor geliştiriyor yazıp anlatıyorlar
bizde alıp sadece yarım yamalak çeviri yapabiliyoruz
misal pic konusu piyasada kaçtane düzgün anlatan öğreten kitap var söyleyin
ama yabancı linlerde picle ilgili satışı yapılan bir dünya kitap var
sene 89 da bir kitap istemiştim  "Hardware Bible" pc ile ilgili, bu bilgileri hala kullanırım adam, okuyan hiç bilmiyormuş gibi anlatmış her detayı vermiş hala böyle türkçe bir kitap göremedim

salim ALTIN

arkadaşlar bilemiyorumdoğru düşünüyormuyum ama bence  sıçrama ancak elle tutulabilen objeler ile sağlanır. Yani hayal olarak hedef olarak en mükemmeli tasarlamak mümkün olabilir ama o mükemmeli yapmak için geçen sürede aynı şeyi daha mükemmel olarak yapmak için yeni teknikler ortaya çıkacak ve bizim tekniğimiz eski durumuna düşecektir. o zaman işi hemen görecek olandan başlamak gerekli ki sizinde söylediğiniz gibi bir sonraki işi finanse edebilelim. Büyük sıçramanın başlangıcı budur bence. Ben dün (14 ağustos) bir tane 16f84 ile çalışan 8 adet opto girişli 5 adet 12 volt role çıkışlı bir plc yaptım. önümüzdeki günlerde basit işler için program yazacağım.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

salim ALTIN

Aster diyor ki :
fakat kullanıma gelince burada üretilen makina eğer dışarıya gidecekse
misal euro ise kesinlikle siemens olmak zorunda yoksa adam makinayı almaz
yani bizim şu an ihraç mallarımızda yerli malzeme çok az dır
çünki adam makinada yeterlilik belgesi arar

Ben ihracat ağırlıklı bir kaç firmaya gitmiştim. mesela durmazlar makina. adamlar hazır plc yerine kendileri 8751 li kumanda panelleri üretiyorlar. izmirdeki bir ağaç makinaları imalatçısı anlattı: siemens op7 operatör paneli arıza yapmış fransada. Buradaki siemens ile garanti kapsamında değiştirmek için görüşmüş. Adamlar fransadan bir operatör paneli vermemişler. neymiş efendim türkiyede ancak operatör paneli garantiden değişecekmiş. Panel buraya gelmiş ve değiştirmişler garantiden. fakat devreye almaya tekrar fransaya adam göndermek zorunda kalmışlar. bunun üzerine onlar mikrokontrolerle kendi panosunu yapıyorlar. bir plc fiyatına tüm pano maloluyor. arıza yaparsa buradan tüm kontrol panosunu yolluyorlar. adama bile gerek yok. yanlızca pano soketlerini eskisinden söküp yenisine takıyorlar çalışıyor.

ben gördüklerimden sonra bu fikre katılmıyorum. Biz ürünümüzü yapalım hemde uluslar arası standartta, fiyatı koyalım üzerine ihtiyacı olan gelir alır.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

aster

bu konuda önceki yazılarımı okursanız siemens i hiç tercih etmediğimi anlarsınız
bir op17 yi değiştirmek için 4 hafta bekledikten sonra müşteride bende gıcık olmuştuk
allahtan bir fabrikada yedek bulduk istedik ödünç vermişlerdi işimizi gördük
bir ara kabloya dünyanın fiyatını isterler
önemli olan işi tam olarak icra etmekte bunu yapıyorsan mesele yok