cpld nin farkı

Başlatan mutlu7878, 15 Mayıs 2007, 13:12:14

mutlu7878

Arkadaşlar ben bu cpld leri yeni duydum ve biraz araştırdım.Sonuçta gördüm ki lojik kapılar ile mantık deverlerinin oluşturulduğu ciplermiş.Yada daha fazlası..
Pic 16f84 programlayıcı bir program var. Duymuşsunuzdur Picbit. Bu programda da lojik kapıları kullanarak pic i programlayabiliyorsunuz.Üstelik cpld ye göre daha basit. Eğer cpld' lerin yanında picbit ten bahsedilmiyorsa sanıyorum ki arada hiç bir benzerlik yok. Bu ikisi hakkında kafamda bir sürü soru işareti var. Lütfen bana cpld lerin kullanım alanları, neden ihtiyaç duyulduğu ve tercih edilmesine neden olan özellikleri hakkında bilgi verirmisiniz.
Şimdiden teşekkürler.

kurumahmut

CPLD ler SPLD lerin gelişmişidir. SPLD ler olarak bilinen yapılar ise PROM, PLA, PAL dır.

Bildiğimiz gibi lojik fonksiyonları VE, VEYA, EXOR, NOT kapılarını birbirine bağlayarak gerçeklenir. Ancak ayrık olan bu elemannlar ile lojik fonksiyon gerçeklemek zor ve masraflıdır. Ne yapabiliriz diye düşünmüşler.

Derken Karnoug Diyagramları ortaya çıktı. Lojik fonksiyonları minterimler(Çarpımlar toplamı ÖRN: F = AB + !AB) ya da makterimler(toplamlar çarpımı ÖRN: F = (A+B)*(!A+B) ) ile ifade edebilirz dendi. Bunlardan minterimler ile gerçekleme SPLD ve CPLD ailesinin temelini oluşturdu.

Başlarda PROM ile fonksiyonları gerçekleyebileceklerini düşünmüşler. PROM bildiğimiz bir kez programlanabilir bellektir. Belleklerin adres girişleri fonksiyonlarımızın girişleri olursa ve gerçeklenmek istenen F fonksiyonuna ilişkin tüm durumlar ROMa yazılırsa. Verilen girişlere karşı fonksiyonumuzun cevabı elde edilir. Zahmetli bir yöntemdir. Ve değişken sayısı arttıkça ROM boyutu artmaktadır.

Daha sonra adamın biri PLA yı keşvetdi. Minterimler ile her türlü olası giriş fonksiyonları gerçeklenebildi. Ancak bu yöntemde ise entegre de çok sigorta bulunuyordu ve de yavaştı. Bunun üzerine PAL bulundu. Çarpımlar toplamındaki toplam matrisi (VEYA matrisi) sabit yapıldı. Bu yöntem çok kullanışlı bulundu. Bunun üzerine bir de PAL'ın bir çok kez programlanabilir versiyonu olan GAL geliştirildi. Baktılar bu işte ekmek var. Bir kaç PALi bir araya getirerek CPLD yi buldular.

Sonraları Xilinx FPGA buldu. Böylece temeli PROMlarda ki mantığa dayanan LUT(Look Up Table) temelli yapıları buldular. Lojikte hızda sınır tanımıyorlar... :D

İyi çalışmalar...

mutlu7878

Verdiğin aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkür ederim. Ellerine sağlık! Kolay gelsin!