ADC ile ac sinyalin etkin değerini ölçmek

Başlatan uguryendi, 31 Mayıs 2007, 11:13:25

uguryendi

50KHz lik bir sinyalin  etkin değerini ölçmek için nasıl bir yol izlemeliyim

ipek

bir rms cevirici ile olcebilirsin
AD536
AD636
AD637
AD736
AD737
gibi
op amp ve diotlarla da yapabilirsin calibrasyonlarla ugrasmak zor

uguryendi


ipek

evet pic ile yapilabir ama dogru sonuclar elde edebilmek icin once 50 khz yi rms to dc ye cevirelimki adc anlayabilsin
ikinci bir faktor ise olcum birimleri icin empedansi belirlemek 50 ohm 600 ohm gibihevesini kirmak istemem ama kolay değil...
SSM2110 ile bu is kolayca halledilebilir fakat firma kapandigi icin bulmak zor
http://rapidshare.com/files/34440401/SSM2110-.pdf.html
eger illa pic ile yapilmayacak ise ucuz cin mali dvm'ler true rms destekleyenler 100khz'ye kadar effektif olcum yapabiliyorlar....

uguryendi

rms to dc  modül  DC bir değer  döndürüyor ve bende bunu pic adc modlü ile okuyacam doğru mu anlamışım (:

peki bu entegreler hangi frekansa kadar ölçüm yapabiliyorlar ? yerine göre 6MHz frekanslı sinyalin genliğini ölçmem gerekiyor.

ve bu okuyacağım sinyal bir bobin üzerinden geçiyor bu benm için bir dezavantaj oluşturur mu ?

yardımlarınız için çook teşşekkür ederim

ipek

maalesef lineearitesi 500 khz yi gecn yok zorlama ile 1 mhz
bundan sonrasi log converterlerin isi AD8307 DC to 500 mhz linear 500 to 1ghz non linear evet yontemi dogru anlamissin... kolay gelsin.

ise

hızlı işlemci kullanırsan (dsp,dspic33-24 ,arm, 805x(hızlı serisi 1 çevrim 1 komut modellerinden) , avr,  renasas gibi ) direkt olarak matematiksel hesaplama ile sonuç elde edebilirsin. 5-10 mhz adc her firmada hemen hemen mevcut. paralel modellerinden kullanırsan daha hızlı işlem yapıp daha hızlı sonuca ulaşırsın.

uguryendi

ipek;
datasheetine baktım gönderdiğin AD8307 log converterin ancak daha önce böyle bişi görmemiştim log converter tam olarak ne iş yapar. bunu biraz açıklar mısın?


benim yapmak istediğim şey    sinyali uyguladığım bobinin üzerine düşen gerilimi takip etmek.... opamp integratör kullanarak bu işin içinden çıkabilir miyim ?  bana  bobinin üzerine düşen gerilim değiştiğinde, kaç V luk bir değişim olduğu gerekli


yardımlarınız için tşk ederim gerçekten projem kitlenmek üzere bu sorunları çözmek beni zorluyor:?

z

Alıntı Yapbenim yapmak istediğim şey sinyali uyguladığım bobinin üzerine düşen gerilimi takip etmek.... opamp integratör kullanarak bu işin içinden çıkabilir miyim ? bana bobinin üzerine düşen gerilim değiştiğinde, kaç V luk bir değişim olduğu gerekli

Ne demek istediginiz anlasilmiyor ki. Projeyi oldugu gibi yazin oyle cozum uretelim.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

uguryendi

efendm projemde bir bobinin içinden bir akım geçiriyorum ve bir manyetik alan oluşturuyorum. ve bu bobini iletken bir yüzeye yaklaştırıyorum  iletken malzemenin içinde eddy current denilen manyetik alanın tepki akımları oluşuyor ve birbirine zıt olan manyetik alanlar nedeniyle  bobine uyguladığım sinyalin akımında dolayısıyla geenliğinde bozulmalar oluyor.

bu sayede  iletken yüzeyde süreklilik kontrolü yapılabiliyor

z

Iletken yuzeyde sureklilik kontrolu dediginiz iletken yuzeyde kesiklikler var ve bu bolgelerden mi haberdar olmak istiyorsunuz?

Sistem bir transformatore benziyor. Primer tarafiniz bobininiz, sekonder tarafi ise kisa devre durumdaki iletken test yuzeyiniz.

Ancak bu transformatorun cok fazla kacagi var ve idealden oldukca uzak.

Primer akiminin genligi, iletken yuzey olsun olmasin yuksek olacak ve ise yarar degisim bilgisi primer akiminin cok kucuk yuzdesini olusturacak. (Bu yuzde, ozel bobin geometrisiyle ornegin E tipi bir nuve ile arttirilabilir.)

Uygulamada nasil cozumler bulunmustur bilmiyorum. Aklima gelen cozumlerden birisinden bahsedeyim. Deneyip gormek lazim.

Yazdigim senaryo su sekilde;

Va, Genligi oldukca sabit, frekansi 50khz (neden bu degerde sectiniz bilmiyorum, daha dusuk olsa opamplar daha az sorun cikartir) sinyal bobinden akitilarak seri bir direncde Vx gerilim dusumune neden olunur.

Ayni zamanda Va gerilimi tompon bir devre ardindan ayarlanabilir RC tipi filitre(ler)den gecirilerek Vb gerilimi elde elde edilir. Vb genligi, ayni zamanda bir trimpot ile ayarlabilir.

Simdi bobinimizin karsisinda bosluk varken Vb=Vx olacak sekilde RC ve trimpot degerleri ayarlanir. (RC ile faz farkini ayarliyacagiz, trimpot ile genlikleri esleyecegiz)

Fark alici bir devre Vx-Vb yi gozler.

Bu ayar islemi sonucunda fark alici sifir civarinda sinyal verir.

Bobinimiz iletken bir yuzeye yaklastirilirsa Vx gerilimi genlik ve faz bakimindan Vb ye gore farklilasir ve Vx-Vb degeri belirginlesir.

Bu opamplarla once denenir eger mantik dogru isliyorsa ve sistemi digital hale getirmek istiyorsaniz;

RC devresindeki R digital potlarla, C degisimi gerekiyorsa analog switchlerle degisik C lerin secimi yapilir.

Vb genliginin ayari gene digital bit potla yada uygun bir DAC ile ayarlanabilir.

vx-vb farki yukseltilir ve dogrultulup filitre edilirse ADC ile rahatca okunabilir.

Bu durumda devre uzerindeki islemci, bobin boslukta iken ayar moduna getirilir. Islemci faz ve modul eslemesi icin  vx-vb degerini ayarlanabilir elemanlara mudahale ederek sifirlar.

Ayar islemi ardindan sistem normal calisma moduna gecirilir.

Bu ayar islemi mumkun olan en siklikta yapilarak sistemin guvenirliligi arttirilir.

En azindan bir fikir. Ancak bu tur sistemlerle ilgili dokumanlarda kullanilan mevcut yontemlerden muhakkak bahsediliyordur.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

uguryendi

zamanınızı ayırdığınız için çok tşk ederim gerçekten



tahribatsız muayne alanında bir kaynak göstermek isterim


yapmaya çalıştığım cihaz  verdiğim adreste anlatılmaktadır.


elimde bu iş için üretilmiş bobin yapılı bir prob var.

tasarım aşamasındayken  pic ile sinyal üretip bunu 12V'a yükseltip proba uygulamanın ve bobinin diğer ucunuda bi  opamp yükselteçe bağlayıp kazancı (5/12) 0,4166666667 değerine ayarlayarak pic üzerindeki adc modül ile bobinimdeki gerilimi ölçebileceğimi düşünmüştüm.

ancak pratikte  adc nin anlık değer ölçmesi vede sinyalimin AC olması  nedeniyle işe yarar ölçümler yapamadım.

size yaklaışık 2 hafta önce özelmesaj yazmış ve burda  opampic yazılarınızda okuduğum integratör devresiyle ilgili birtakım sorular sormuştum ; 0,416 kazancı sağlayacak yükselteç yerine bir opamp integratör yerleştirsem sistemdeki genlik değişimini okuya bilir miyim acaba ?  ve bu devrenin çıkışı bellirli bir değerde DC mi yoksa sinyalin salınımına göre yine bir AC mi olur ?


bu arada sizin ortaya koyduğunuz tasarım kesinlikle mantığıma yattı ancak  çok fazla fiziksel müdehale, kalibrasyon, ayar  isteyecek bir sistem     eğer yapabiliyorsak mümkünse yazılımsal olarak ve digital ortamda bu kalibrasyon işini bitirmek isterim  integratörlü devreyi kullanabilirsem bu iş için  ADC sonuçlarından referans değerler kaydedebilirim ve bununla karşılaştırmalar yapabilirim diye düşünüyorum...

z

Evet ozel mesajinizi hatirladim. Yogun bir donemimde cevap yazamadim. Ancak bu is sinyali basitce integre ederek yapilacak bir sey değil.

Opampli bir integral alici devresi ile sinyali integre etmek demek, sinyalin matematiksel karsiligi olan fonksiyonu integre etmek demektir.

Bu nedenle bahsettiginiz AC mi DC mi olur sorusunun cevabi giris sinyaline ve baslangic degerlerine baglidir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

uguryendi

50Khz   10V genlikte  bir sinyal girişe uygulanırsa  ve bu değer  bahsigeçen süreksizlik durumunda 9.8V gibi bir genlik değeri alırsa  integratörün tepkisi ne olur peki ?

en kısa zamanda osilaskop üzerinde gözleyerek bu tip deneyler yapmayı düşünüyorumda yinede bir ön bilgi olmasını isterim

z

Bu soruya cevap verebilmek icin "alinan genlik" dediginiz sinyalin tipi onemli.

Integratorde birikmis deger yoksa, 0....T araliginda ortalamasi sifir olan bir sinyal integre edilirse t=T de integral sifir olur.  Eger ortalama sifirdan farkli ise integrator cikisin da sifirdan farklidir. (Zaten ortalama deger integralden gelir)


Bu projede integratorden fazla sey bekliyorsun gibime geldi.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com