İndüksiyon Fırını

Başlatan bigbey, 15 Temmuz 2007, 10:51:06

KAZIMUGUR

İndüksiyon ısıtma ile fırın tanımlarının bir arada oluşu bana garip geliyor.
Fırında ısı dışarıdan verilir i.ısıtmada ise bizzat malzemenin kendisi ısınır.
Yüksek frekanslı magnetik alanlar buna uygun olmayan (ferrit harici gibi) nüvelerde aşırı akı kayıplarına yol açar (eddy-fuko gibi bir şeylerdi sanırım).
Trafo imal ediyorsak bundan kaçınmaya çalışırız.Yok o ısı işimize geliyorsa üretmek için gerekeni yaparız.

Folyo kaplama için ultrasound kullanılıyor.Yapılmış olabilir ben görmedim indüksiyon ile olanını.
Biri şöyle uygulamış.Plastik şişenin
kapağına Al folyo koymuş ve kapatmış.Bu şekilde imalat bandı hızı kesilmemiş.Sonra bu kapağı indüksiyon ile ısıtınca (lokal ve çok hızlı)Al şişeye çok iyi yapışmış.

Uzun uzun zamanlar önce , bence çok güzel dökümanlar eklemiştim ama nedense silinmişti,hala merak ederim nedenini  :) .

erkan614

ben bu şişe kapagını şuyle yapıolar sanıyorum, kapağın matalinin uzerine yapışcak malzeme üstüne seriliyor (nukrel tarzı bir plastik galiba) sonra bu devasa büyük bi makineye giriyor (ayrıca çok pahallı) içinde birsürü sıcak tambur var burdan kapagın folyosu yapışmış olarak çıkıyor sonra çeşitli firmalar burdan bu malzemeyi alıp kendi kapaklarını yapıyorlar

eğer kapagın içindeki plastği yapıştırıyorsa benim alemiyum plakayada istediğim plastiği yapıştırır galiba

ya kazım abi bu konuda detaylı bir bilgi yazabilirmisin bu sadece şişe kapagındamı olur yoksa benim düz alemiyuma da gidermi ? yapışan plastik malzemenin teknik özellikleri hemen hemen aynı

KAZIMUGUR

Bu işde anahtar kelime ısı-ısınmak.
Kapağın içerisine Al varak-pul konulup kapatılıyor,kapak ayrıca kapak ünitelerinde hazırlanıp geliyor.Kullanılan dolum ünitesi fazal değişmeden kullanılabiliyor.Tabii Al yerine çok ince krom-alaşım da kullanılıyor.
Burada elektrik alanda ısınınca kapak tarafından sıkıştırılmış halde tutulduğu plastik şişenin ağız kısmını eritiyor.Bu olay için çok kısa süre gerekiyor ki bu gıda işinin gereklerinden biri.Soğurkende kusursuz biçimde yapışmış oluyor ,her hangi bir kimyasala gerek olmadan.

Levha şeklindeki Al için her noktada aynı alanı oluşturacak bobin zor gözüküyor ama yapabilirsen neden olmasın
Al şart değil iletken olması metal olması yeterli.

Boru,imalat ölçülerinde düz saçtan kesilir haddelenip boru haline getirilir ve ek yeri indüksiyon ocağında ,bu örnekde düz üretim hattında sürekli bant şeklinde 6-10 metre uzunluğunda bobin içerisindan geçerken aynı zamanda alın baskısı görür.Ek yapılması istenen yer aynı zamanda şansımıza en yüksek dirençli yerdir ve en çok ısınır öyleki erir,baskı ilede bir birine yapışır.Buna dikişli imalat deniyor.

Frekans yüksek ise alan oluşumu deri efekti nedeni ile dış yüzeyde oluşuyor.O kadar hızlı oluşuyorki ısı malzeme içerisinda yayılmaya fırsat bile bulamadan o kısım sertleştirme içimn gereken eşik değerlere ulaşıyor.Hızla soğuttuğunuzda ise o dış kısım sertleşiyor(su almak da denir)Ama yeteri sıcaklığa ulaşamayan iç kısım ise esnek kalıyor.Bu kesici takımlardan beklediğimiz en önemli özelliklerden biri.

Gördüğün gibi sadece ısı yönü kullanılıyor ve bizi ilgilendiren tarafı yukarıda bahsettiğim efektler.
Bir bobini , hadi daha SOFİSTİKE olsun bir selfi high frekansla drive etmek günümüzde zor bir şey değil. :)

Gerisi hayal gücünüze kalmış.

Bütün bunları eski başlıklar yazdı diye hatırlıyorum.Belkide yanılıyorum. :roll:

erkan614

evet hocam bu indiksiyon konusu çok değil (benim yeni üye olduğum da :) ) bi kere daha tartışımıştı ama o zaman ben bunu sadece metalleri ısıtmak için sanıyordum verdiğiniz linkleri ordan hatırlıyorum ama şu an bu kaplama işi için ayrı bir tartışma konusu galiba eğer istediğim kaplama bu yöntemle yapılabilirse 2004-2005 sezonunu ve harcadığımız batak ar-ge masraflarını kurtarmış olucaz  :cry:  yani biraz endişeliyim batmış olan bir işe elektroşok uygulamak biraz riskli tamamen ölebilir (şu an bitkisel hayatta :) ) neyse konumuza dömek gerekirse 8)

hocam ben bu yöntemi biraz araştırıyim bakalım nasıl bir sonuç elde edicem çünkü benim istediğim kaplamayı yapan makine yukarda anlatmıştım çok pahallı (yanlış hatırlamıyorsam 4 milyon euro ) ve türkiyede bir veya iki tane var (adamlara deneme amaçlı bi kaplama yaptırmak istedik örnek olarak 50 ton aleeminyum 30 ton plastik istediler ;) ) eğer yerini tutuyosa kaplamayı değil makinayı yaparız  :lol:

iyi akşamlar

aster

Alıntı yapılan: "KAZIMUGUR Hocam"Uzun uzun zamanlar önce , bence çok güzel dökümanlar eklemiştim ama nedense silinmişti,hala merak ederim nedenini  :)
Kazım Hocam, kasten dosya msj silinmiyor,
sadece forum içeriği ile ilgisiz yazılar siliniyor

şöyle olmuş olabilir, o sıralar yeni forumlar açılmıştı taşımalar oluyordu
arada kazaya kurban gitmiş olabilir  :oops:

yoksa kesinlikle dosya silmek yok hocam,
bu ormanı yakmak gibi bir şey olur.

@erkan614, 50 ton Al 30 ton plastik iyi miktar
bırak bu kadar malzemeyle deneme yapmayı
benim diyen Al dökümhanesinde veya plastik enj. fab. da bile bu miktarı 1-2 günde ürüne dönüştüremez

KAZIMUGUR

Açıklama için teşekkür ederim , bu kadarı bana yeter.

erkan614

aster hocam zaten adam makineye bi ayar verdimi 1-2 sene öyle çalıştırıyor nihayetinde adam türkiye için tek gibi bişey sorun o makinada bizim bu kaplama işi için tekmi eğer bu yüntem işe yararsa çok süper olacak

edit: son görüşmelerden sonra bizim işimizi bu yöntemin çözmeyeceği karara bağlandı :(
eh artık beklicez 4M euro biriktirirsek o makinayı alırız belki  :lol:

bigbey





Evet arkadaşlar ben devrenin yapımında epeyce bir yol aldım resimlerini sizinle paylaşıyorum.
Bundan sonraki aşama değişken ayarlanabilir bir osilatör devresi ile mosfetli devreyi rezonans frekansında çalıştırmak olacak.
Daha henüz gerilim vermedim çalışmalara hız veremiyorum diğer öncelikli işlen yüzünden.
Çalışmalarımda gelişme oldukça sizlerle paylaşacağım.
TA6R

hunter

Merhaba,
Güzel iş yalnız kondansatörler biraz yakın duruyor erimemesi için bir önlem düşünün bence..Bakalım resminizdeki gibi bir  somun parlatabilecekmisiniz :)
Başarılar.

bigbey

Kondansatörlerin sorun olacağını düşünmedim resimdeki yapılmış olan sistemi görünce ordada kondansatörler çok yakın sayılır. Neyse şu somunu bi parlatayım da gerisini daha kullanışlı ve profesyonel hale getireceğim.,
Ayrıca sanayide kullanılan büyük bir ısıtma sistemi arızalı demiştin onuda taöir ettim ve canavar gibi çalışıyor.
TA6R

erkan614

iyi çalışmalar
bu indiksyon fırını ile bir harddisk nekadarlık bir deformasyona uğrayabilir
özellikle hd içindeki manyetik diskler?
yani bigbeyin avatarındaki gibi somun yerine bi hdyi ışıldatabilirmiyiz

aster

Bakırın içinden sAf su vs dolaştırmayı düşünüyormusunuz ?

bigbey

Alıntı yapılan: "aster"Bakırın içinden sAf su vs dolaştırmayı düşünüyormusunuz ?
Evet bakırın içinde saf su dolaştırmayı düşünüyorum. Önce şu bakırın içinde bir demir kızartmasını göreyim ondan sonra bakırın soğuması için safsu dolaştırmayı düşünüyorum.
Bu arada aklımda bir soru var tabi henüz vakti gelmedi ama, bakırın içinde saf su dolaştrırken suyun sisteme elektriksel yan etkileri ne olabilir.
Mesela bakır borunun endüktansı değişirmi sistem enerji kayıpları olurmu gibi sorular var aklımda. Konu hakkında yorumlar bekliyorum.
TA6R

aster

X-Ray da lambanın soğutulması olsun,
bu tür indiksiyon işlerinde,
YG altında üst üste çalışan disk tristör soğutmalarında hep saf su görüyorum tabi bunlarda birde suyun iletkenliği ve debisi sürekli ölçülüp sistem ona göre çalıştırılıyor

siz de su vermeden çalıştırmayın çoğu sistemlerde su dolaşmıyorsa sistem çalışmıyor, ısınma bir anlık olay çünkü.

normal su bakır boru içinde oksit veya kireç plakaları oluşturacağı için dikkat edilmesi gerekir.

axesis

İndiksiyon ısıtma sistemleri üreten bir firmada çalışıyorum.. Saf suda sorun olmazda o cihaz sandığın gibi basit bişey değil büyük ihtimal kondansatörler patlayacak.. Dikatli ol bir kutuda muhafaza et.. Dediğin gibi bobin ile kondansatörlerin dengesi önemli.. Biz özel kondansatörler kulanıyoruz o iş için..