triyak kesime gitme sorunu

Başlatan fofo, 22 Temmuz 2007, 12:06:57

fofo

Arkadaşlar BT139 u MOC3041 ile 1200  watt yük sürüyorum triyak ısınıca kesime gitmiyor.Önce 2 kw motor ile denedim yaklaşık 3 dk sonra tetiklemeyi kesiyorum ama triyak hala iletimde bunun sebebi nedir.Isınıncaya kadar normal çalışıyor. Soğutucuda bağlı.

elektronik

kesime gitmemesinin ısıyla ilgili olduğunu sanmıyorum devreni incele.
çalışırken ve kesime alacağın sırada gate ucunu ölç .

Prof.EleCTroN

Triyakı 2 adet trisitör olarak düşünebiliriz. Tristörlerdeki sıcaklık artınca sızıntı akımlarıda artar böylece tristörörün kırılma gerilim değeri düşer. Zaten tristörler geyt akımı olmaksızın iletime geçebilir. Sızıntı akımlarının artışından dolayı oluşan kırılma noktasının düşüşü tristörler geyt akımı uygulanmaksızın (IG=0) çok daha küçük anod-katod gerilim değerlerinde iletime geçmesine neden olur.

profahmet

triyakın G ile A1 arasına direnç ve kondansatör bağladınmı ?
triyakların tam kesime gitmesi için G-A1 gerilimi bellibir değerin altına düşmeli. genelde bunu sağlamak için diak kullanılır.
bu sorun herşeye rağmen devam ederse daha güşlü bir triyak kullan.

fofo

evet G ve A1 bacagına 330 R direnç koydum A1 A2 arasında snubber  da
var sorun hala devam ediyor.

profahmet

bir öneri daha vereyim.
triyakı kesime götürmek için G girişine negatif gerilim uygula.  bunun için ayrı bir sürücü devresi yapmak gerekiyor. fazladan malzeme kullanacağız ama en iyi yöntemlerden biri bu. devrenin yapımında sana yardımcı oluruz.
kolay gelsin...

fofo

nasıl bir devre buraya koyabilirmisin

Prof.EleCTroN

Normal tristör ve triyaklar gate ucundan kesime götürülemez. Bu elemanları kesime götürmek için anod akımlarını tutma akımının altına düşürmek gerekir.
Ayrıca triyaka negatif gerilim uygulanırsa triyak negatif alternansta istenmeyen derecede iletime geçebilir.

Burada birkaç triyakı paralel bağlayıp aynı soğutucuya monte etmek sorunu çözebilir. :idea:

profahmet

tristör ve triyakları negatif gerilimle kesime götürme yöntemi var. ama çok tercih edilen br yöntem değil. oda ayrı bişey.

aYe

Bence senin tiryak yanmış, yenisiyle değiştir kesime gider.
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

fofo

Triyak yanık değil ısınıncaya kadar normal çalışıyor. Çok garip bir durum 8-10 A anahtarlamak için 40-50 A triyakmı kullanmak zorundayız bunun neden böyle olduğunun açıklaması yokmu

profahmet

Alıntı yapılan: "fofo"Triyak yanık değil ısınıncaya kadar normal çalışıyor. Çok garip bir durum 8-10 A anahtarlamak için 40-50 A triyakmı kullanmak zorundayız bunun neden böyle olduğunun açıklaması yokmu
triyakın katalogtaki değerleri oda sıcaklığına göre verilmiştir.
şimdi bilirsin bütün metaller ısı arttıkca hacmi ve elektriksel direncide artar. aynı şekilde silikon malzemeninde ısıya göre direnci artıyor ve akımıda azalıyor. yani zincirleme gelişen bir olay. bir ısınmaya başladığı zaman gerisi geliyor.
malzemelerin datashetinde akım ısı grafiği bulunmakta. hangi sıcaklıkta nekadar akım verebileceği yazıyor.
triyakla çok büyük akımda yük süreceksen soğutma işleminide çok iyi yapmalısın.

gelelim senin triyakın sürüm işlemine:
şimdi triyakın içinde 2 tane tristör bulunur bunlardan biri + dieride - polarmada iletime geşiyor. bu ikisi G bacağı olarak birleştrilmiştir.
tristörleri kesime götürmek için ya üzerinden akan akımı 0 yapılmalı yada G e negatif polarma verilmeli. bu hallerde kesime gider.
triyakta ise G polarmasını bellibir voltaj ve akımın altına düşürülmeli
yada triyakın üzerindeki gerilime zıt yönlü  alternasta tetiklenirse kesime götürebilin (dier mesajda yazdığım negatiften kastım buydu). ancak bunu yapmak için çok malzeme kullanman gerekiyor. bir triyakı kesime sokmak için abartılı bir yöntem olacağından çok tercih edilmiyor.

sen en iyisi daha öncede dediğim gibi daha güşlü bir triyak kullan. fazla tefaruatla uğraşma.

kolay gelsin...

Prof.EleCTroN

Alıntı Yaptriyakın üzerindeki gerilime zıt yönlü alternasta tetiklenirse kesime götürebilin (dier mesajda yazdığım negatiften kastım buydu). ancak bunu yapmak için çok malzeme kullanman gerekiyor. bir triyakı kesime sokmak için abartılı bir yöntem olacağından çok tercih edilmiyor.
normal tristör ve triyak ta gate e polarmanın tersi yönde sinyal uygulandığında kesime götüremezsin yoksa pozitif alternasta tetiklenen endüktif yükte çalışan tristörler negatif alternanstada bir süre iletimde kalmazdı (Bu süre faz farkı ile Ihold a göre değişir). Yada bahsettiğiniz tetikleme devrelerinden çok daha zor olan komütasyon devrelerine gerek kalmazdı.

Bu mesajıma kadar neyin neden olmayacağını teknik bir şekilde yazmaya çalışsamda pek size inandırıcı olmadığını düşünerek size kitap ismi, yazarları ile birlikte sayfasını vereceğim. Trisitörün kesime gitme olayının nasıl olabileceğini çok net bir şekilde açıklıyor. Güç Elektroniği / Çeviriciler, Uygulamalar ve Tasarım. Yazarlar: Mohan / Undeland / Robbins Çevirenler Nejat Tuncay, Metin Gökaşan, Seta Boğosyan 2. Baskıdan Çeviri, Sayfa 20

profahmet

@Prof.EleCTroN
elinizde tristör varsa devreyi kurup deneyin eğer dediğim gibi olmassa ozaman nederseniz deyin...
önyargıyı kaldırmak atomu parşalamaktan zormuş gerşekten !

Prof.EleCTroN

Kurmaya gerek mi var? Ben az önce simulasyonu yaptım. RL direncine seri led bağlayıp çizim yaptığınız programda simulasyon edin.