cnc projesi

Başlatan paradox, 22 Temmuz 2007, 23:46:02

paradox

Merhaba,

Bir cnc projesi yapmak istiyoruz.4 eksende hareket eden bir mekanizma olacak.İnternette bir çok benzer proje var fakat hangi sürücüyü kullanacağımıza , hangi pc programını kullanacağımıza karar veremedik.Aslında ilk düşünce kendi yazdığımız bir program ve  sürücü devresi yapmaktı.Fakat yapılanları görünce fikirlerimiz değişti.Mekanizma pc kontrollü bir baskı devre delme makinası olacak.Nette maximus adında bir proje var fakat o proje mach3 programıile çalışmıyormuş.Yapan arkadaş kendi hazırladığı programı kullanmış.
Biz bu mach3 programını kullanarak bir devre kurmayı düşündük.önerebilceğiniz bir devre varmı.
kimileri direk paralel porttan sürücü devresi krmuş , kimileri seri porttan pic ile yapmış.acaba hangisi daha verimli olur.Projenin alelade birşey olmasını istemiyoruz.O yüzden görüşlerinizi almak istiyorum.
Visual basic veya c++ ile bir program yazmayı düşündüm seri port için ama baskı devrenin çizimini nasıl mekanızmaya anlatacağmı yani mantığını pek oturtamadım.deliklerin koordinatlarını anlatmak bayağı zor olsa gerek.bu yüzden kodlar ile mach3 programını denemeyi düşünüyoruz.

Birde step motor mu yoksa dc servo motormu daha iyi olur.tabiki dc servo ama bulunması , maliyeti ve sürülmesi açısından hangisi iyi olur.

Şimdiden ilgilenenlere teşekkürler. kolay gelsin...

erkan614

iyi çalışmalar
siz sadece pcb delme düşünüyorsunuz galiba kazıma işlemi öncelikleriniz arasında deil gibi

o zaman makinaya pc ekleme maliyetinde pulunmayun tavsiyem pcp baçlığındaki cnc drill yapalım kunusunu (35 sayfa) okuyun okumuşsanız orda bi arkadaşın yazmış olduğu mesajı hatırlayın
arkadaşımız makinesinde rs232 kullanarak aresden aldığı delik kordinatlarını pic e okutup delme işlemi yapiodu sürücülerde en basit l297-298 çifti kullanıordu ;)

kısaca sadece delik delmek için fazla fantaziye gerek yokarkadas en basitinden iyi çözüm bulmuş 8)

:arrow: (arkadaşın mesajı 30 (+- 5) sayfasının oralarda (belki benin gibi hepsini okumak zor gelebilir)) 8)

bigbey

Burada asıl olan mekanik hassasiyet ve doğruluk birinci öncelik olmalı.
Bende kara kara düşünüyorum nasıl bir mekanik yapabilirim diye. CNC dril procesi başlığında arkadaşlar birsürü öneri ve çalışma sunmuşlar fakat benim şu anki imkanlarım bunu yapmamı engelliyor.
karalı bir mekanik düzen oluşturmak için ucu yol ve yöntem arıyorum.
TA6R

erkan614

kararlılık konusunda dert etmeyin bunalmış hocanın makinesi oldukça ii
ya isterseniz tahtadan bile yaparsınız (lazımsa)

paradox

CNC den fazla anlamam.Ben makinenin sürücü devresi ve pc programı ile uğraşıyorum.Kararlılıktan kastınız motorlar ise step motor kullanılabilir ama 1.8 derece ile fazla hassas oolmuyor o da.DC servo motor düşündüm onların da fiyatları konusunda bilgim yok.türkiyede pahalı ve bulunmuyorlar sanırım.

l297 ile l298 in birlikte kullanılmasının mantığı nedir.Akım kazancımı?

sezgin05

L297 entegresi step ve dır gibi bilgileri işleyip çıkş yapan bir entegredir.L298  L297 den gelen bu bilgileri güçlendrien sürücüdür.L297 yerine kendi yapacağınızı bir MSO-FET sürücü de kullanabilirsiniz.1.8 derecelik bir step motorun hassasiyeti oldukça yüksektir.Çünkü bu derece ile direkt mil hareketi yerine vidalı mil kullandığınızı düşünürseniz ve mil dişini oldukça ince yaparsanız step motorun bir kaç tur atark sadece 1 mm ilerlediğini hesaplayabiliriz..

erkan614

arkadasım bu konuda dahabilgili hocalarımıza sordugumuzda bana motorla ve suruculerde 1 rezonans damping 2 b.step motor ayrıntıları konusunu elektronik kısmında bilgi sahibi olmamız için okumamızı mekanik içinde cnc drill konusunu iyice okumamızı soyluyolar

ben bazı saçma sorular sorduumda  ;) tekrar okumamı istiolar

ben cnc drilli 3 kere dierlerini 5-6 kere okudum anlamak için
(benim iq biraz dusuk ondan) :lol:

tavsiyem anlayana kadar birkaç kere oku (ben çok sıkılmıştım)

siden ricam rezonans damping olayının cözümünü bulursanız (yazılımla)
bizede anlatın

orduhan

bizde 3 eksen yapmaya başladık mekanikte hiçbir sorunumuz yok fakat elektronikde biraz acemiyiz mach3 programını kurduk çıkışları kontrol edelim dedik RS232 yi bağladık fakat hiç bir sinyal alamıyoruz sebebi mach3 mü yoksa setup ayarlarındamı konuyu iyi bilenler yardım edebilirmi acaba

Analyzer

Alıntı yapılan: "erkan614"kararlılık konusunda dert etmeyin bunalmış hocanın makinesi oldukça ii
ya isterseniz tahtadan bile yaparsınız (lazımsa)
Selam,

Sistemin hassasiyeti konusunda bu kadar emin olmamanızı tavsiye ederim. Ahşap makinalar gösteri ve hafif iş amaçlıdır. Kazıma sırasında, delme sırasında dahi problem çıkarırlar. Yapabilen bir kimse; bilgisayar ortamında modellemeli, kullanım amacına göre iş yükü kabulleri yapmalı ve buna göre mekanik sistemi oluşturmalı, daha iyisi simüle edip optimize etmeli. Yoksa bu işi çekmece raylarından yapanlar da var. (tenkit amaçlı söylemiyorum, ne kadar ekmek o kadar köfte misali söylüyorum) Sistemin verilen koordinatlarda hareket etmesi önemli değil; önemli olan "doğru" kesim yapabilmesidir.
Kolay gelsin,

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

orduhan

doğru söylüyorsun biz makinayı nx de modelledik kendimizde cnc, torna, frez ci olduğumuz için mekanikde pek sorunumuz yok demiştim belki yaşayabiliriz.