ARM mikrocontrolör programlayıcı ve yazılımı?

Başlatan mir_as82, 19 Ağustos 2007, 14:16:53

mir_as82

Arm mikrokontrollör ün yazılımını yapabileceğim C derleyicisini ve arm mikrokontrolör ü programlayabileceğim devrenin şemasını nereden bulabilirim.

Cetinal

derleyici diyorsan eğer
Keil,,IAR,,WinArm,,  gibi derleyiciler var

devrenin şemasına gelince eğer programlama arayüzünü kart üzerine yapacaksınız ds275 smd kılıfta var 8 pinlidir  seri port tan yapabilirsiniz
                                                                               
((ki mutlaka öyle yapacaksınız çünkü yapacak olduğunuz ayrı programlayıcıya QFP soket alamyacağınıza göre))

fatihvelid

Anladığım kadarıyla ARM'ye yeni başlıyorsunuz. Proteus ile simulasyonu gerçekleştirbilirsiniz.
Alıntı Yap
derleyici diyorsan eğer
Keil,,IAR,,WinArm,, gibi derleyiciler var
ARM'için kod yazabileceğin birçok derleyici var. Yukarıdakilere ek olarak GNU C for Arm, CrossWorks for ARM,Hi-Tech, CrossWare,ARM LCC compiler(ücretsiz),Altium,Embedded Visual C++ ARM Compiler ,ICCARM gibi birçok derleyiciler var. Ama bunlar arasında seçim yapmanız gerekecek.
Kainatta her canlı "DNA" diliyle yazılmış bir programdır...

mir_as82

ben programlama devresini nasıl bulabilirim?yani devre şemasını bulup kendim yapmak istiyorum.

Cetinal

programlama devresi diye değil de  


kullanacak olduğunuz arm7 serisinden (yaygın olarak lpc2148 lpc2378)

birisinin datasheetini açın ve ordan in circuit serial programing kısmını inceleyin

yasinbirol

jtag ile de programlaya bilirsin ve debug edebilirsin ben wiggler le yapiyorum!!
Yaşasin Cortex-M3 :D

mp3dragon

ARM ve Derleyiciler konusunda ben de birşeyler yazmak istiyordum. Denk geldi.
KEIL, IAR, WinARM, GNU-C üzerinde yazdığım programları derledim ve çalıştırdım. Rowley CrossWorks for ARM ile Eclipse IDE kurup şöyle bir baktım.

Şimdi tecrübelerimi paylaşayım;

1- Kullanım Kolaylığı:
Keil ve IAR kullanım kolaylığı açısından birbirine benzer. Yalnız el alışkanlığı gerektirmekte. IAR da birde linker script .xcl uzantılı dosyanın hazırlanması olayı var. Acemi iseniz ve kimse yardım etmiyorsa zorlanırsınız. En iyisi başka bir projeden kopyalamak.

WinARM de genel GNU-C derleyicilerde olduğu üzere Makefile olayı var. Örnek projeler incelenerek Makefile olayı çözülebilir. Çok zor değil ama tabii ekstra zaman gerektirmekte. IDE olmaması dez avantaj.

Eclipse bu soruna bir çözüm olabilir ama java runtime gerektirmekte. Java tabanlı programları bir türlü sevemedim PC yi biraz kasıyor. Ama bir alternatif tabii.

CrossWorks for ARM Rowley firmasının GNU - C tabanlı bir ürünü kullanımı kolay gibi. Bu da bir alternatif.

2- Derlenmiş program boyutu:
Keil ve IAR bu konuda birbirine yakın. IAR'ın yaklaşık %5 civarında bir avantajı bulunmakta. WinARM ve GNUARM bu konuda sınıfta kaldı çünkü yaklaşık iki kat daha fazla yer kaplıyor. Tabii tüm denemelerde optimizasyon yaptırmadan karşılaştırdım.

3- Derlenmiş program çalışma hızı:
Aralarında bariz bir fark yok. Keil ve IAR yine bir adım önde.

4- PC üzerinde derleme Hızı:
Keil Realview bu konuda oldukça başarılı. Arkasından IAR geliyor. GNUARM ve WinARM biraz yavaş.

5- İşlemci Desteği:
Hemen hemen hepsi tüm ARM ve Cortex tabanlı işlemcileri destekliyor. Yalnız sadece ARM değil PIC'ten Renesas'a kadar farklı işlemcilerle çalışırım diyene IAR'ı tek geçerim. Çünkü hemen hemen bilinen tüm işlemci aileleri için derleyicisi mevcut.

6- Debug Desteği:
Yine KEIL ve IAR öne çıkıyor. Çünkü WinARM ve GNUARM de debug desteği yok. (Open OCD hariç ama kıyas kabul etmez)

7- Fiyat:
Bu konuda WinARM ve GNUARM rakipsiz çünkü bedava. Diğerlerinin fiyatları epeyce tuzlu ama ilaçları mevcut.

8- ANSI-C Desteği:
Keil ve IAR pure denebilecek bir desteğe sahipler. Şöyle söyliyeyim header dosyalara bile dokunmadan bir birleri arasında program geçişi olabiliyor. Diğerlerini biraz sıkıntılı gördüm. Müdahale gerektiriyor.

Sonuç:
Sonuç olarak eğer ARM için derleyici kullanacaksam Keil ile IAR arasında gider gelirim. Sadece ARM için Keil burun farkı ile önde. Ama işlemci desteği IAR da göz kamaştırıcı.

Fiyat konusunda tartışmasız WinARM ve GNUARM önde ama yukarıda bahsettiğim eksileri mevcut. Amatör ve öğrenciler deneme için çalışabilirler.

Son olarak Keil RV haricinde GNU ARM ve artık desteklemediği CARM derleyicileri ile de derleme yapabiliyor.

Neticede ARM için Keil kullanıyorum. Bu benim tercihim. Keil olmasa IAR kullanırdım.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

tayfunaki

mp3dragon arkadaşımın yazdıklarına tamamen katılıyorum, IAR, Crosswre, keil ile aynı projeyi uyguladım, iar ve keil bariz önde, diğer taraftan keil in  nette oldukça bol desteği var ve gün geçtikçe benimseniyor, bazı board üreticileride örnek projelerini keil ile yapmışlar bu anlamda projeyi açtığınızda sorunsuz çalışlıyor mikroelektronikanın arm boardı için oluşturduğu keil kütüphanelri mevcut projenize ekliyorsunuz ve main de uyguluyorsunuz hepsi bukadar yani yeni başlıyorsanız milim milim değil santim santim ilerlemenizi sağlıyor... hex dosyalarının büyüklüğüne gelince.. keil biraz daha büyük çıktı veriyor fakat çifte çok stabil 256-512 k lardaki rom hafızalarının olduğunu düşünürsek vede 1000 satırlık bir kodun anca 60 kb hex olduğunu düşünürsek 256 yada 128 k lık bir hafızayı dolduracak iş yapmak zaten muzzam.. 36 k lık bir hex çıktısıyla model uçak otomatik pilot sistemi olabiliyor yani..çıktının bir önemi yok büyük olsa ne olur zaten hazılar büyüdü.. 16-32 k lık piklerle havda takla attırdık zamanında...herneyse özetle  C de keil önde...fakat işlerin basitleşeceğini düşünüyorum Keil Basic de olduğunu okudum .. fiyatı firmadan aldığım liste fiyat 2000Euro + kdv fakat nette arayan herşeyi bulur diyorum..

saygılar...