GÜÇ ELEKTRONİĞİNDE KONTROL VE KORUMA TEKNİKLERİ

Başlatan ajlaalias, 28 Ağustos 2007, 13:20:47

ajlaalias

Merhaba,Uzun zamandır uzak kaldığım elektronikle tekrar buluşma zamanım geldi.Yıldız Teknik üniversitesinde Güç Eleketroniği ve Elektrik makinaları Bölümü'nde yüksek lisansa başlıyorum.
Güç Elektroniği hocası Prof. Hacı BODUR;araştırdığım kadarıyla bu konuda Türkiye'deki en iyi akademisyen olarak geçiyor,ben de tezimi ondan almayı düşünüyorum.
Aşağıda onun verdiği dersin içeriğini yazdım.
Yalnız bayadır elektronikle olan ilişkisizliğimden dolayı tez konusu seçemiyorum,tavsiye  edeceğiniz konuları herkesten bekliyorum,tez konusu ile ilgili tavsiye verirken proje-elektrik  konusunda çalıştığımı dikkate almanızı sizden istiyorum,yani aşırı komplex tezler sunmayın  :D
Lütfen yardım.... :)
Ders İçeriği :
"Kontrolun tanımı ve sınıflandırılması / Güç elemanları ve karşılaştırılması / Güç devreleri ve uygulama alanları / Kontrol elemanları / Güç elemanlarında sürme teknikleri / Güç devrelerinde kontrol teknikleri / Korumanın tanımı ve sınıflandırılması / Güç elemanlarında koruma özellikleri / Güç devrelerinde koruma özellikleri / Güç elemanlarında koruma teknikleri / Güç devrelerinde koruma teknikleri / Sonuç ve yorumlar"
......

erkan614


picusta

Hayirli ugurlu olsun.
Artik akademisyen oldugunuza göre bol bol makale yazarsiniz (daha sonra elektronik dergilerde yayinlanir tabii).
Tezin karmasik olmasi avantajdir, yoksa bir anlami kalmaz.
Simdi konu ile alakali aklimdan geçen bir tez :
"AC motorlarin non-lineer vektörel kontrolü ve arizalarin gözlemci durum-uzay gözlemcisi kullanilarak tespit edilmesi"
Derste isleyebileceginiz bütün konulari asagi yukari bu tezde kapsayabilirsiniz. Daha sonra istediginiz konuyu irdeleyin.
Bu derslerin notlarini nerden temin edebiliriz peki?

ajlaalias

konu başlığı makineyi ilgilendirdiği için sanırım deneyebilirim.Gelecek hafta Hacı Bodur la görüşeceğim,önce ona sormaya karar verdim.
Normalde bizlerin akademisyen olacağı zaman elinde proje bulunması gerekiyor,ama yoğun çalışmalardan dolayı o kadar uzak kaldım ki konu düşünemiyorum bile.
Hibrid harmonik fitreler ile ilgili de konuşabilirim.
İleriki zamanlarda ders notlarını paylaşıma açabilirim tabiki.
......

picusta

Elinizde enteresan diyebileceginiz bilgiler varsa ve yapabiliyorsaniz paylasabilirsiniz tabii, bu board'un amaci bu. Merkalisi çikar her zaman.
Geçenlerde forumda aslan_korhan arkadasimizin vermis oldugu bir CD dolusu bilimsel makale link'i  var, umarim isinize yarar:
http://picproje.org/index.php/topic,16854

ajlaalias

Merhabalar,Prof.Hacı Bodur'un ders notlarının linki aşağıdadır.Size basit gelecektir muhtemelen :) ama incelemekte fayda var.
YTU Master notlarıdır.

http://rapidshare.com/files/60374551/ge_kkt.pdf.pdf
......

erkan614

öncelikle ellerinize sağlık

ikincilikle prof hacı bodur nereli merak ettim

üçüncülükle ders notlarını inceledim lisans programındaki bi güç elektroniği dersinden hiçbir artısı yok işin ilginci ben ön lisansta da güç elektroniği almıştım yine hiçbi fark yok
düz mantık kulanırsak:
ön lisans=lisans=lisans üstü denklemi çıkıo
iyi ki master yapmakla uğraşmamışım

ajlaalias

Sanırım karadenizli,ama şöyle söyliyim,elektroniği bu kadar iyi anlatabilen biri türkiye de çok nadir bulunur bence.
Dersi gerçekten detaylandırıyor,notları genel sayılır  ama derste her ayrıntıyı konuşuyor.
Bizden masterda detaycı olmamızı bekliyormuş :)
Fark sanırım detaylarda....
......

erkan614

haklısın her nekadar ön lisans ve lisans programlarındaki konu içeriği aynı olsada ön lisansta hocaya sorduğun soru çoğu zaman yanıtsız kalıo çünkü hoca da bilmio, lisans da sorduğun soru cevaplanıyor fakat soru sormayı bilmeyenler takıldıkları yerde yine kalıyorlar, ve ihtimal yüksek lisansta hoca sizin soru sormanıza ihtimal vermeden aklınıza gelen gelmeyen butun ayrıntıları anlatıyor
öyle bi hocadan sadece bir dönem ders alabildim ve inanın herderse 15-20 dk geç girerken o hocamın dersine erkengelir önlerden yer tutardım ve not tuttuğum tek dersti :)
hocanızın memleketini sormamın sebebi benimde soyadım BODUR ve avatardan anlaşılacağı gibi karadenizliyim bi ihtimal akraba olabiliriz hocanızla

Ziya

Lisans ve master dersi aynı bile olsa dersi dinleyenler aynı kişi olmadıklarından verim master derslerinde daha fazla olur.

Aynı kişi olmayan kişiler aslında aynı kişiler. Kişi lisansta öğrenmeye, kavramaya çalışmakla zaman harcarken, yüksek lisansta sebep-sonuç, çalışma mantığı gibi detaylarla uğraşarak konuyu sindirmeye çalışır. Dolayısıyle master dersi alan kişi lisans bilgisi cebinde dersi dinler. O nedenle denklem "ön lisans!=lisans!=lisans üstü" denklemine dönüşür.
Bu günden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya. (13 Mayıs 1277) Karamanoğlu Mehmet Bey

erkan614

ben hep kendime göre gidiyorum ondan :D
sadece bi tespit ki milyon kişi yaptı bu tespiti milyon kez tertışıldı ve hala işler aynı ve değişmezde ve konu da eğitim ile alakalı olduğundan

ziya hocam haklısınız ben meslek lisesi ne ön lisans bilgileri cepte gittiğim için lisansa ve imza yetkisi için 45 kişinin 40 ı elektrik opsionu 5 i benle beraber elektronik opsionu aldı (bu arada imza yetkisi bendede var :D ) bende hocaları kafalayıp ders programını 1 ayda bitirip geri kalan zamanda ayrıntılara gömüldüğümüz için yüksek lisans gerekmio bize

burdan çıkan sonuç muhendis bi şeyin mütehassısı manasındadır ve bu iş için ayrıntı elzemdir.

bu işi yapcak kişiler meslek lisesinden giderse çook daha başarılı olurlar.
sisteme çamur atmıorum benim lise arkadaşlarımdan muhendis olma istidadı olan herkes muhendis oldu (benle beraber 2 kişi)
bu işi yapacak kişilere liseden itibaren eğitim vermek lazım ve bu eğitimin olduğu konusunda bilgilendirilmeliler
şu an ki meslek liseleri ve üniversitelerle ile olcak iş değil muhendis yetiştirmek

bi anı mezun olduktan 4 ay sora biri ile tanışrırıldım ve beni muhendis die tanıttılar. Karşımdaki ne zaman mezun olduğumu sordu be 4 ay önce dediğimde o kişi bana "daha mühendis değilsin o zaman 5 sene daha vaktin var" dedi
e biyerde o da haklı