boost mantığı

Başlatan kalaman, 02 Eylül 2007, 16:38:44

kalaman

İyi günler,
Aşağıdaki şema farkettiğiniz üzere bir boost devresi. Buradaki LT1158 piyada yok. Datasheetinde "Half Bridge N-Channel Power MOSFET Driver" olduğu yazıyor. Güç elektroniğinde tecrübem olmadığı için ve ayrıca daha hiç MOSFET patlatma(!) sevincini yaşamadığım için bir kaç soruma cevap verirseniz sevinirim.
-IC bir driver olduğuna göre bu mosfetleri nasıl sürüyor sıraylamı anlamadım. İkisini aynı anda sürse inductor ucunda sıfır potansiyel fark görmezmiyiz.
-Neden tek bir mosfet boost için yeterli iken burada iki tane kullanılmış?
-Devredeki bir tane daha MOSFET (Q1) neden kullanılmış olabilir?



sezgin05

Devredeki Q2 MOS-Fet Bobini Pozitif olarak doyuruyor.Q3 MOS-Fet ise Q2 devreden çıktıktan sonra devreye girerek Bobinde üretilen zıt EMK'yı södürüyor.Q1 ise Q2 gateinden aldığı sinyalle PWM yapmada kullanılmış.Ama bunun için Gate  diyotunun ters bağlandığını düşünüyorum.

xenix

Resimde verdiğin devre boost değil,  buck regülatör. Hatta half bridge kullanıldığı için senkron buck regülatör (synchronous buck converter) diyebiliriz.

Normal bir buck regülatörde :


anahtar iletimdeyken indüktörde akım biriktirilir, anahtar kesime gittiğinde indüktörde biriken akım diyottan dolanarak çıkış kondansatörüne gider.

Eğer çıkışta çok düşük gerilimler elde etmek istiyorsak, mesela FPGA beslemek için 1.2V lazım, bu diyot üzerindeki 0.7V kayıp (schottky için 0.3V) verimi ciddi bir şekilde düşürür. Bu noktada diyot yerine mosfet kullanıp, mosfetleri ters yönde iletime sokma fikri doğmuş,

Üstteki şemada, üstteki mosfetten sonra alttaki mosfet iletime sokulduğunda, akım bildiğimizin aksine source dan draine akıyor, mosfet ters biaslansa bile gate source arasına açma gerilimini uygulamak drain-source arası iletim kanalının oluşması için yeterli yani. Böylece diyottaki yüksek kayıp yerine mosfetin Rds,on kaybı kalıyor sadece, ki bu 0,3V dan çok düşüktür.

xenix

Burda da senkron boost regülatör devresi var. Ama burda diyot yerine kullanılan mosfet ters değil de normal yönde (akım drain de source a akacak yönde) kullanılıyor


Eğer çıkışta diyot voltaj düşümüne (0,7V veya 0,3V) göre büyük voltajlar elde etmek istiyorsak mesela >5V, senkron regülatör kullanmak çok da gerekli değil, diyot koyup geçmek lazım. Senkron regülatörler düşük çıkış gerilimlerinde verimi artırmak açısından gerekli.

z

Kalaman bu Q1 nerden cikti?  Q1 su durumda aktif seri direnc gibi duruyor ve isiniyor.

Orjinal semadan gidilirse espirisi anlasilir. Semayi nerden buldun?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

kalaman

Cevaplar ve bilgiler için teşekkürler arkadaşlar.

Bunalmış Hocam ve diğer arkadaşlar, Q1'i tam ters çizmişim özür dilerim yanılttığım için.