smps yardım

Başlatan _maxwell_, 16 Kasım 2007, 10:51:54

_maxwell_

Merhaba arkadaşlar
12v 0.5 amper trafosuz bir güç kaynagı yapmam lazım tüm öneri ve bilgilerinizi bekliyorum teşekkürler

xenix

SMPS yapacağından bahsetmişin, bu durumda bobin veya trafo kullanmak zorundasın.

Giriş gerilimin ne olacak? İzolasyon gerekli mi? Eğer 220 ac den çalışacaksan bu gerilimi köprü diyotlarla DC ye çevirip kondansatörde depolayarak yaklaşık 310V dc gerilim elde edersin. 6 watt güç lazım sana. Bu güç için en iyi çözüm "flyback" çevirgecidir. Flyback şeklinde aratarak güzel tasarımlar bulabilirsin. Akım modu kontrolü uygulayarak kontrol etmek daha pratik. UC3843 entegresinin datasheetinde örnek bir devre de var.

Eğer izole olmayan DC-DC çevirici yapacaksan buck, boost, buck-boost yada sepic çevirgeci kullanırsın, giriş gerilimini ver daha yardımcı olalım.

_maxwell_

xenix hocam ilgin icin tesekkürler.
giriş gerilimi 220V AC olacak ve bobinli bir cözüm üretmem gerekiyor

stlg

Basit bir kondansator birkac diyot ve watlı bir zenerle sanırım bu gerilim ve akımı saglayabilirsin ,piyasadaki pekcok zaman rolesi bu sekilde calısıyor ,bu sistemin verebilecegi akımı bilmiyorum ama zannedersem işini gorur
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

_maxwell_

stlg hocam dediginiz yontem yanlış anlamadıysam 220 yi kondansatör üzerinden gecirip koprüyle dogrultup daha sonrada zenerle dogrutma işlemi
bunu bende denedim ama elimdeki zennerler dayanmadı 500ma civarında akım cekeceğim icin 12v ta 6w civarında bi zennere ihtiyacım olacak bu guçteki bi zennerle denemeyi düsündüm ama sonra cok saglıklı olmayacagını dusunup vazgectim.şimdi power integration firmasının LNK306DN switch entegresiyle bir buck güc kaynagı yapmaya calısıyorum ama onun verecegi akımdanda cok emin değilim ve bobin degerleride oldukca sıkıntılı.anlayacagınız kafam karısık yardımlarınızı bekliyorum.

xenix

220 ac yi doğrulttuğun da 310 dc elde edersin. Eğer transformatör kullanmazsan bu gerilimi buck çevirgeci ile 12V a düşürmek durumundasın. Bu noktada 3 problem oluşuyor:

• İzolasyon ortadan kalkıyor. Yani 12 V çıkışının herhangi 2 çıkışından birine dokunan çarpılır.

• Buck çevirgecini yaklaşık 12/310=0,038 → %4 "duty cycle" da çalıştırmak durumundasın. Bu hiç pratik değil, pek mümkün de değil. Bu kadar düşük duty de smps entegreleri zamanlama açısından yeterince yüksek çözünürlülükte anahtarlama sinyali üretemez.

• Duty cycle çok düşük olduğu için kullanacağın anahtarların kullanım oranları düşüyor (utilization ratio). Bu durumda 6W lık bir flyback de kullanacağın mosfet ve diyottan çok daha yüksek anma değerlerine sahip yarı iletkenler kullanman gerekiyor.

"As a rule of thumb" (türkçesini bulamadım bu söylemin :)) ,bu güç seviyesi ve çevirme oranı için en iyi çözüm flyback çevirgecidir.

CLR

Merhaba,

@_maxwell_

Trafosuz(50Hz veya smps trafosuz) çok zor,
Trafosuz yapacak olsan(lineer, anahtarlamasız), 220'yi doğrultursan 310V DC elde edersin 12V'u sen kullanırsan geriye 300V kalır, 300Vx0,5A = 150W wattlık bir güç komponentler üzerinde harcanacak demektir oysa ki sana 6W güç lazım, demek ki verim = 6W/156W= %4 gibi birşey, %96 zarar var, hiç te mantıklı değil.

ayrıca 150Wlık güçü ısı harcıyabilecek komponentler bulamazsın, bulsan büyük hacim kaplar ve çok pahalı olur. İzalasyonsuz olmuş olur, iyi regüle edilmemiş olur, gerilim dalgalanmalarından etkilenir.

Bu durum için en uygunu Flyback power supply'dır(250W'a kadar).

@xenix

"As a rule of thumb" türkçesi "bir kural olarak" demektir.

Kolay gelsin.
Knowledge and Experience are Power

SpeedyX

Merhaba,
benimde +/-12V - 5A, +/-15V - 1A, 3V - 10A lik 5 çıkışı olan 180Wlık bir flyback tasarlamam gerekiyor ve duty %50 ye olabildiğince yakın olmalı.
Her çıkışta akım ve gerilim koruması olmalı.

PIExpert programını ve powerint.com dan appnotları indirdim ve birde smps kitabı, okuyup tek tek hesaplıyorum. Bunun başka yolu yok gibi...
dutynin değerine göre elemanları nasıl hesaplayacağım konusunda sorunum var, fikri olan?
Akım gerilim koruması için ne yapabilirim? TOP250Y denen kontrolcünün akım koruması var fakat her çıkıştan bilgi almıyor. Sadece feedback olarak 3V veren çıkıştan bir hat geliyor. Yani her çıkışa kendim transistorlu/op-amplı akım-gerilim koruma devreleri yapmalıyım.

CLR

Merhaba,

Flyback'lerde duty cycle sabit değildir, yüke göre değişir sadece max. duty cycle'a göre dizayn yapılır. Powerint ürünlerinde duty cycle %60 küsüre  kadar çıkabiliyor (datashete bakamadım galiba %63'dü) ama continuous dizayn yapıldığı zaman (powerint ürünleriyle istersen discontinuous'da yapılabilir), discontinuous'da seninde dediğin gibi max. %50 duty cycle a göre hesap yapılır. Ama çoğu tasarımcı continuous'a göre daha kolay olduğu için.
discontinuous dizayn yapıyor.

Hesaplama işleminde ise, istediğin max. duty cycle'ı kullanarak hesap yapılır. Diğer formülleri ve koruma eklentilerini TI,Powerint,Fairchild  app. notlarında bulabilirsin.

SMPS dizaynı biraz zahmetli bir iş, Kolay gelsin.
Knowledge and Experience are Power