16A 220V elektrigi 700metre uzaga nasil tasiyabilirim

Başlatan med, 27 Kasım 2007, 08:26:41

tae

Bunu siz de biliyorsunuz - gerilimi trafo ile yükseltseniz akım düşer kayb azalır. Fakat kabul olunmuş 35 KV (yalnış demiyorumsa) dağıtım sisteminde gerilim size pahalı olur . 220 V için 15 A akıma 15 V düşüyorsa , 440 V için 7.5 V ve ya 660 için 5 V. Demek istediğim 35 KV ya kadar yükselten trafoya gerek yok , kaybı belli bir sınırda tutmak için daha düşük gerilimli trafo kullanabilirsiniz (daha düşük fiyata). Piyasada trafo yapan şirketler var - fiyatları araştırabilirsiniz.
 Ornek olarak http://www.serhattrafo.com/iletisim.htm tür şirketlerden düşük gerilim trafo yaptırmak için sorabilirsiniz.

KAZIMUGUR

Yükseltmek düşürmek hat kayıplarını ne azaltır ne arttırır.
Benim okuduğum yıllardaki P=R*I2 kuralı değişmedi ise.

Trafo kullanımı kayıplara ek yük getirir.(kesit/kapasite olayı ayrı hikaye)
Enerji yg ile taşınır çünkü uzun hatların sonunda kullanacak şey kalmayabilir.

Hattın tamamı kendi arazin içinde ise havai veya yeraltı olabilir.Hatta yere serilebilir.Ya da swallow gibi ucuz çözümler olabilir.

Hat başında yükseltme yaparsan hat sonunda yüklü yüksüz gerilim farkı ve tabiiki aşırı yüksek oluşu zararlı.
Yükün tek ve sabitse hat sonunda gerilim düşümünü karşılayacak oranda ,hatta kademeli bir trafo en uygunu.

Kablo kesiti akım ve gerilim kontroluna göre yapılır ,senin probleminde gerilim düşümü kontrolü akım kapasitesinin çok üstünde olacağından akım kapasite kontrolüne gerek bile yok.

İlla kaynak bir tarafta yük bir tarafta ise seçeneğinde çok yok.

med

Cevaplar icin teşekkürler.  Bir sonuca varacagiz tabii. Yalniz su yanlis anlasilmasin. Elbette kablodan dolayi  750 metre oteye gerilimde azalma olacak.
  Simdi kaynak yaninda da belli bir yuk var. 750 metre otede de belli bir yuk var. Benim amacim 750 metre otedeki yuk icin de ayni kaynaktan enerji verdigimde (kablo ile)  gerilimin 220 volttan cok asagi dusmesini nasil onleyebilirim sorununu cevaplamak.. 210 a kadar da sorun olmaz. Ama 200 voltun  altina duserse bazi cihazlar calismayabilir.
 Ayrica 3000 wattlik bu kaynak (jenerator) hem jeneratorun oldugu yerdeki hem de 750 metre mesafede bulunan yerdeki yuklerin harcayacaklarinin ustunde bir guce sahip. Yani cihazlar en fazla 2500 watt harciyor. 2500 Watt tum cihazlarin topalamidir.
 Boyle bir durumda jenerator yaninda bulunan cihazlar (toplam 2000 watt) sorunsuz calisabilirken, Ek olarak 750 metre otedeki toplam 500 wattlik cihazlar icin kablo cekersem nasil bir sorun cikar. En iyisi denemek . Fakat belli bir sonuca ulasmadan kablo almak istemedim.
 Bir de surasi benim  icin onemli. Hat kaybi zaten olacak. Baraj da olsa hat kaybi olur. Benim amacim 220 voltu 750 metre otede de elde etmek.
Önyargıları parçalamak ATOMU parçalamaktan daha zor. Einstein

Göktuğ

Alıntı yapılan: "KAZIMUGUR"Yükseltmek düşürmek hat kayıplarını ne azaltır ne arttırır.
Benim okuduğum yıllardaki P=R*I2 kuralı değişmedi ise.

O zaman tedaş  YG seviyesine yukseltip tasıma ile hata yapıyor.

Formuldeki azalan I nın degerinin kayıp ısıyı düşürdüğü açık değilmi ?

Ayrıca burada voltajmı gerçektir akımmı gerçektir konusunamı girmemiz gerekecek ?

OG

Alıntı yapılan: "KAZIMUGUR"Yükseltmek düşürmek hat kayıplarını ne azaltır ne arttırır.
Benim okuduğum yıllardaki P=R*I2 kuralı değişmedi ise.

Trafo kullanımı kayıplara ek yük getirir.(kesit/kapasite olayı ayrı hikaye)
Enerji yg ile taşınır çünkü uzun hatların sonunda kullanacak şey kalmayabilir.
Hocam sonuçta aynı kapıya çıkmıyormu. Kablo kesiti yeterince arttırılamadığı için gerilim yükseltilerek transmisyon akımı düşürülüyor.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

KAZIMUGUR

Problemin iyi anlatılamadığı açık.
Soru:16A yükü 750 m uzağa nasıl taşırım ?
@necati arkadaşımızın cevabı : 35mm2 kablo...
doğru ise son durum : 750 m uzakta 500W yük,hatta yükler...
210 altında çalışmayan ne ? Bırak 210 u 190 bulamayan çok yer var  :)
Şartnameler gereği %5
Uygulama : Hat sonunda 200 olsun diye hat başında 240. :)

Yük düştü 3500 den 500 e...

Basitce bir regülatör kullansa olacak iş.

Yg tesisi şartnamelerini unuttunuz.Hücreler direkler seksiyonerler izolatörler topraklamalar .Hele birde @OG hocamın dediği gibi projesi izni...
Taş atarken bakmak lazım kurbağa ne kadar büyük. :)

@OG hocam , yg de rose 21,aster 67,oxlip 107 mm2...Cu-Al tercih analizleri bir çok tezin konusu.Mekanik sebepler kabloyu daha fazla kalınlaştırmamıza izin vermiyor.Çelik özlü olsalarda kendi ağırlığını taşıyamıyor yetmedi karı var buzu var ya biri koparsa diğerleri ne yapar direklere.Çaresiz yükselteceğiz , masraflı olsada korona - skin efektleri olsada...

@Göktuğ üstadım , elimizdeki tek gerçek (sabit) yükün empedansı.Matematik olarak I veya V biri diğerine bağlı fonksiyon.
Problem ise belirli bir gücü bir yerden bir yere aktarmak,"enerji" transferi yani.

Göktuğ

Voltaj ve akım baglantısı bizim formullerimizde bulunmakta. Gercekte elektrik dendiginde elektron akması var sadece. Bu elektronların karsılastıgı direnc e baglı olarak biz surada bu kadar potansiyel var surada su kadar potansiyel var diyoruz.

Transformatorler ne yapıyor?
1A akan akımı sen 1A akma 100mA olarak yol almaya devam et... veya tersi.
Bunu  sarım oranları vasıtası ile manyetik olarak gercekleştiriyor.

Transformatorden sonra yeni durum olusuyor. Öncekiden  bagımsız ve yalıtılmış bir akım kaynagı var.

Böylece olusan yeni akım seviyesi karsılastıgı direnc uzerinde yayacagı ısıda bariz bir sekilde azalma gosteriyor.

Buraya kadar yanlıs varmı ?

KAZIMUGUR

Trafolar sadece galvanitik yalıtım sağlar , primer ve sekonder biri birinden bağımsız değiller.

Elimizdeki problemde (ilk hali ile) kablo kesiti büyürse maliyet var.
Gerilimi yükseltip taşırsak kesit düşer.Düşerde başka sorunlar yokmu maliyet açısından,uygulama açısından , kayıplar açısından ?

Yg ile taşımanın da kendince sorunları var.çaresizlikten katlanıyoruz.
Bu işte kullanılan trafoların en iyisinin verimi olsa olsa %92.
Örnek , 107mm2 kesitindeki oxlip (Al)in taşıyabileceği akım 400 A , mm2 başına 4 A.

"Transformatorler ne yapıyor?
1A akan akımı sen 1A akma 100mA olarak yol almaya devam et... veya tersi. "
Bu işi yaparken senin enerjini aktarmadan önce kendi karnını doyuruyor.Çekirdeğin magnetik kayıpları yani.Sargılar ki genelde bakırdır , Cu kayıplarına yol açar.Yağmurdan kaçarken doluyamı tutulduk ne .
33+-%5 standardı kullansak 3500W için 0,1A gibi filan olurdu.2*0,75 yeterde artardı bile.Ah birde 33k 0,75 den geçmeyi kabul etse idi.Gerçi illa dersen tekli zil teli kullanabiliriz. :) (Mekanik ve yalıtım problemlerini boş ver biz elektronikciyiz)

Bu tip problemlerde en önemli sorun yüklü yüksüz hal arasındaki gerilim farkıdır.Kesiti ufak tutup gerilim düşümüne razı olsanız yük beğenmeyebilir.Gerilimi , kayıbı karşılayacak kadar yükseltirseniz boşta cihazlara zarar verecek kadar yükselebilir.Daha uzun hatlarda kapasitif etkilerde var.İşin olurunu en başlarda kısa ve öz olarak @necati verdi.

Genelde uzaktaki örneğin motor gibi tek yüklerde çözüm nisbeten kolay.Ama arkadaşın işi zor.Hızlı tip regülatörden başka çaresi yok.

tae

Hocam internetde aramadan sonra yüksek gerilim trafoların en iyi verimliliği 1 % dan daha az gösteren linkler olşdu. Bizim için ise verimlilik daha az olacak tabii fakat  8 % sadece trafo için büyük rakam. Bunu nereden buldunuz? Ve bu bulgu trafonu doğru şekilde tasarlanmış olduğundan sonra hesaplanan değer mi?


İkincisi ise karşı tarafda yükün artması durumunda gerilim düşme oranı kablo ve trafonun kablonun ucunda hesaplanmış impedansına bağlı ki onu düşük seviyyede tutmak olabilir.

Birde , piyasada ucuz gerilim regülatörü servo bazında variac kullanıyor - bu da en azı bir trafo kullanmak anlamına geliyor.

Kablonun reaktansı var ama düşünduğüme göre compensation yapılabilir.

Verimlilik o kadar önemli ise ayrıca AC DC DC AC yaparak DC transmisyon yapılabilir. reactive şmpedans 0 iner bir de DC AC de gerelkli gerilim stabilizasyonu yapılabilir.

Skin effect de gelince 50 Hz için skin depth 8 mm den fazla ve biz onceden 7.5 mm diametreli kablonu düşünmüşdük.

KAZIMUGUR

16/220 dediğine göre piyasadaki yg trafolarının konumuzla ilişkisi yok.
Çevrim yapan her şeye makina denirse , en verimli makinalar trafolardır der kitaplar.%99,9 verimden sözedilir.Bu sadece mini sinyal trafoları (özel yapım kaliteli ferrit nüveli)için .
Arkadaşın işine yarayacak şeylerin dkp den yapıldığını bile gördüm.
Hesaplayana kalmış bir şey.Doyma eğrisinin üstüne çıkar,aklı sıra farklı kalıp - karkas yapmaz ,bir aşağı değer için yaptığını yukarı doğru çalıştırabilmek için akım doyma eğrisi üstüne çıktığı an verimden söz edilmez.Aldığı saç kaçlıktır testi yapılmışmı sertifikası varmı bir sürü etken.
%8-10 , çalışırken gördüğüm şeylerden bildiğim rakam.

Verimlilik için dönüşüm yapılmaz.Her dönüşüm kayıp arttırır.

Deri olayı sadece yüksek frekansta oluşmaz,aşırı akım ve ya yg de deri olayına yol açar.Bizi ilgilendiren yönü kayıp oluşu iledir.

Variac bu işte çok kere denenmiştir.Yükün izin verdiği ölçüde eh işte çözümdür.Cevap verme süresi böyle konuşturuyor.Arkadaşın anlattığına göre birden fazla uzak yük var.Yüke binince önce gerilim düşecek regülatör sistemi motoru harekete geçirecek ve fazlaca olmayan hızda makara dönecek.Tabii bu arada kaynak (jeneratör) yüke göre sınırsız kabul edilebilir oranda olmadığı için birde o sallanacak.Birde tersi var bir kaç yük devrede iken büyücek olanı devreden çıkınca kalanlar için , gerilim nereleri bulur ?
Bu durum yük açısından sakıncalı değilse olur.
Yükler belirli ise ona uyumlu kademeli oto trafolar en ucuz çözüm.Neden hep en ucuz,çünkü elindeki, neredeyse olmayacak işi oldurmaya çalışan insan kısıtlı imkanlara sahip demektir.

Kısa cümlelerle geçiştirmek zorunda hissettiğim konuların her biri ayrı problem ve insanlar debelenip durur.Hat kayıpları ve gerilim düşümü problemi her yerde var.Rusya uzun yıllar ondülörlerle uğraştı.Sonuçta vazgeçti.Tabiiki etmenler birden çok,gözardı edilemez ama sonuçda onlarda ac-yg yöntemine döndü.abd-kanada 720kV lara kadar test sistemleri kurdu.
Umulurki bir gün nşa da süper iletkenler yaparız , ucuza  :) .

tae

Hocam bu konu sonsuza kadar konuşulabilir.)

Yine de AC DC DC AC pek kötü değil (720 KV seviyyesine çıkmıyoruksa ).
Tabii bin dolar civarında (acaba yalnış mı söylüyorum)  7 - 5 kva lık regülatör bir şey , 5 KVA lık igbt'li oyuncağı tasarlamak farklı bir şey. İkisine hiç denemedim ama ilginc gözüküyor.

Bu arada , ac dc dc ac için yeterince büyük kapasitör kullansak yuksek frekanslı trafolara her iki tarafda ihtiyac kalmayacak kibi. bir tarafda düzleyici diger tarafda pwm'li köprü . Reaktans yok.

Son karar bence fiyat ve resmi belgelenme açısından verilmesi gerekiyor.

med

Simdilik arkadaslar 3 sey deneyecegim.
1.si kablo cekecegim. 2x2,5 olacak... Sonuca bakacagim.
2.si gerekirse daha kalin kablo cekecegim.
3.su KAZIMUGUR hocamin bahsettigi regulatoru deneyecegim.
  Sanirim regulatorler belli bir araliktaki giren voltaji, ayarlanarak, belli bir degerde cikisa veriyor.
  Ayrica 2x0,75 lik kablo ile denedim lamba yakti. Fakat kucuk bir su motoru calismadi(200 watt)
Önyargıları parçalamak ATOMU parçalamaktan daha zor. Einstein

canbulut

acaba o günlerde UPS yokmuydu kimsede yazmamış :lol: regulator diyen olmuş oke ozmaan

ErcanDikme

sırf sana cevap için sitenize üye oldum müthiş bir çözüm önerim var %0 enerji kaybı için Jeneratörden 750 m ileriye transfer yapmak istiyormuşsun jeneratörü hedeflenen yere götür o zaman daha pratik çözüm olur.kablo almak zorunda da kalmazsın

cobra

ucuz yönden halledmek istiyorsunuz giba
1-agaclar varsa alpek kablo agaclara baglayarak çekebilirsin
2-1bakır kablo faz 1 pansi notr olarak
3-1 bakır faz notr yerinede sağlam bir topraklama kullana bilirsin(toprak varsa):D
  voltajıda regülatörle yükseltilebilir sanıyorum 30 volt civarı iletken kesitine yardımcı olur
  enerji alıcanız yer trofoya yakınsa zaten voltaj 230 filan olması lazım hesaba  bunuda katarsın:D
  (bu bahsettiğiniz yer erkenek tarafındamı)
 
 (o güç için 2.5 kablo kullanmanı tavsiye etmem parana yazık)

gerilim düşümü=2.iletken uzunluğu.güç(watt olarak)/gerilim.iletken kesidi.56(bakıriçin)
                                          34(aliminyum için)
önemli olan ögrenmek.ögrenipte unutmak