Haberler:

Forum kuralları güncellendi LÜTFEN  okuyunuz:  https://bit.ly/2IjR3ME

Ana Menü

c dili seçenekleri?

Başlatan mustafa_cmbz, 10 Şubat 2008, 23:02:07

mustafa_cmbz

arkadaşlar az önce sitede  mevcut olan hı-tech c 6.9'u indirdim kurmadan önce aklıma bir soru takıldı acaba bu setup gözüme ilişen diğer farklı c pıc vs. programlardan ne gibi özeliiği var? bende ufaktan c'ye başlıyayım diyorum...tavsiyelerinizi bekliyorum acaba hangisi daha yaygın olarak kullanılmakta?

taner_24

ben c yi tavsiye ederim ;)
HeRkEsE KoLaY GeLsİn

teknikelektronikci

benimde anlamadigim sey c ile hi-tech c ayni değilmi :) :( meselabu arm lerde ki c hangi c veya bu c# veya c++ hangi c
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

arslan74

Alıntı yapılan: "teknikelektronikci"benimde anlamadigim sey c ile hi-tech c ayni değilmi :) :( meselabu arm lerde ki c hangi c veya bu c# veya c++ hangi c

Merhaba,

Öncelikle bazı yanlış anlamaları düzeltelim. C , C++ ve C# birbirlerinden fazrklı dillerdir bunları aynı katagoriye koymak hata olur. Ama C++ ile C# ikiside Nesne yönelimli dillerdir. Bu iki dil birbirlerine cok benzerdir. C++ bilen birisi cok rahat C# kullanabilir. Ancak tersi ne yazık ki öyle kolay olmuyor. Nesne yönelimi dillerin ne önemli özelliği class dediğimiz sınıflara sahipler. Bütün işleri bu sınıflara üstlenir. Herbir iş için farklı sınıflar vardır. C++ en büyük avantajı Standart C gibi programları yazabiliyorsunuz hemde siniflardan oluşan programlar yazabiliyosunuz. Üstelik bunları birleştirme şansına da sahibsiniz. Dolaysıyla C++ cok geniş ve cok esnek bir dildir. Büyük ve esnek bir dil olması öğrenilmesini zorlaştırıyor. İyi C++ programcısı olabilmek için yıllarını vermek gerek. Ancak C++ ile programcılık adına yapamacağınız hiçbir şey yok. C# ise C++ basitleştirlmiş halı olarak düşünebilirsniz. Esnekliğini biraz kısıtlanmış. Bütün işlerin sınıflara yaptırıyorlar. Ama nerdeyse herbir iş hazır bir sınıf yazmışlar, size sadece onu kullanmak kalıyor.

C dili cok eski bir dildir. gecmişi 1970 kadar gider. C++ gibi gelişmiş özelliklere sahib değil. O zamanlarda cıkan ilk bilgisayarı düşünürseniz. Zaten C++ gibi dili işleyecek bir işletim sistemi yoktu. Daha ziyade gömülü sistem programcilarının kullandıkları bir dildir. ASM en yakın dil olması nedeniyle cok verimli kod üretiyor. Sizi işlemci ile arasınzda ki bağı koparmiyor. Doğrudan işlemciye istediğiniz gibi müdahale edebiliyorsunuz. Yükşek seviyeli dillerde program yazmak kolaylaşıyor. ancak hakreket alanınız kısıtlaniyor, sizi işlemciden uzaklaştırıyor.

PIC ile uğraşmak isyeyenlerin için en ideal dil C dir. bir cok firma PIC için C derleyici cıkardı. Asıl mesele bunlardan hangisine karar verebilmektir.

IAR şirektinin PIC için C++ derleyiciside var. Ancak C++ programı için cok performanslı işlemcilere gerek var. Mesela şimdi yeni cıkardığı PIC32 serisi 32 bit işlemcilerine mutlaka bir tane C++ dili cıkartmak zorunda, Cünkü bu işlemci cok gelişmiş uygularmalar için ideal. Özellikle görsel işlemler ve işletim sistemleri çalıştırmak için C++ gerekli. Yoksa Nesne yönelimli bir programı C de yazmak insanı cok zorlar. imkansız olmada da cok zor.

PIC için hangi C yi kullanmak daha iyi olur derseniz. Orası sizinin kendi özgür idarenize kalmış diyebilirim. Yapacağaınız prograjeler cok ciddi ve büyük çaplı projeler değil ise. Bütün C derleyicilerini kullanabilirsniz. Hatta bazı derleyicilerin içine hazır kod kütüphaneleri ve güzel IDE ayaryüzleri var. Bu özellikler C de program yazmayı hizlandırıp kolaylaştırıyor. Ancak projenin kapasitesi artıkca, o zaman ortaya derleyicinin gercek kalitesi ortaya cıkıyor. Mesela ilk cıktığında MicroC cok güzel bir ara yüze sahib olmasına rağmen bir cok bugları sahipti. Büyük projelerde resmen cuvaladığına şahit oldum. Şimdi yeni versiyonda durum nasıl bilmiyorum. CCS ninde bir cok bug vardı, ancak sürekli yeni versiyon cıkartarak, bu bugları temizlemeye çalışıyorlar. son durum nasıl bilmiyorum.

Hi-Tech , Microchip ve IAR onlara göre daha az buglara sahib. Aslında bunların ben büyük avantajı ANSI-C dediğimiz standartlara sahipler. IAR %100 bu standartı deskliyor. Hi-Tech de destekliyor ancak. Normal C de bool türü olmamasına rağmen Hi-Tech te bit değişken tanımanabiliyor. Cünkü PIC'in donanımsal böyle bir desteği var. Dolaysıyla onu kullanamak programın performansını cok etkiliyor.

Microchip ise daha cok PIC18, dsPIC, PIC24 ve PIC32 için C derleyici üzeine yoğunlaşmış durumda, PIC16 serisi için yok. Kendiside 16 serisi için Hi-Tech veya CCS öneriyor.

Selamlar