unipolar step sürücü bu devreye ne dersiniz?

Başlatan ugurtelefon, 06 Mart 2008, 15:15:05

ugurtelefon

L297 entegresinin çalışmasını çoğu arkadaş denemiş.aldığım izlenimlere göre %80 gibi olumlu.
amma velakin L298 çok ısınıyor,adım kaçırtırıyor gibi yorumlarda duydum.
bunun üzerine alttaki gibi 4-6Ampere dayanıklı bir driver düşündüm.böyle bir devre buldum
L297/298 ile yapılan driver devresini 298i iptal edip onun yerine daha güçlü darlington transistörler ile sürsek acaba nasıl bir sonuç elde ederiz.
daha deneyimli arkadaşların fikirlerini almak istiyorum.

airforce

L298 içerisinde 2 adet H köprüsü içerir ve yaptığı iş L297 ile kullanıldığında L297 den gelen sinyalleri güçlendirmek ve step motor üzerine aynı sıra ile uygulamaktır. Bende son zamanlarda step motorlar üzerine yoğunlaştım. Darlington yerine mosfetler kullanılarak yapılanlara rasladım (IRFZ44) bu şekilde kullanıldığında L298'den daha az ısınma yapabilir ve daha yüksek voltajlarda step motor sürülebilir. Adım atlama konusuna gelince bu motoruna ve besleme voltajına da bağlıdır. Bildiklerimi aktarmaya çalıştım umarım yardımcı olabilmişimdir. Kolay Gelsin..

raltin

Devre güzel görünüyor ama akım sınırlaması yok. akım sınırlaması olmadan voltajı yükseltirsen step aşırı ısınır , düşük voltajlardada hız konusunda problem yaşarsın, hızı biraz arttırdığında tork çok düşecektir ve adım kaçırmalar olur.
şu an elimde akım sınırlamalı transistorlü bir örnek olmadığı için gönderemiyorum ama genelde kullanılan teknik (bu deve için) transistorlerin emiteri ile şase arasına watt'lı düşük omajlı bir direnç bağlayıp bu direç ile akımı ölçmek ve istenilen değerde tutmayı sağlamak için bir pwm ile transistorleri sürmek. umarım biraz fikir verebilmişimdir.
kolay gelsin.

ugurtelefon

akım sınırlaması evet çok önemli.
aksi takdirde motorların bekleme anında çok ısınması arızalara sebep olur.
bu 2 entegre birbiri ile kullanılmak için tasarlanmış.
aslına bakarsanız en güzel devre PİC ile yapılan,Microstep sürebilen,Mosfetli,yüksek ampere dayanıklı bir devre.

ama o kadar çok driver devresi inceledim hepsinde eksik noktalar var.
L297/297 ile yapılan devre çok basit olduğu için kullanan çok olmuş,en azından bir geçiş devresi olarak tanımlanıyor.LMDli yada 6203 ile yapılan devrelerin pahalı olduğu söyleniyor,ama 1 kere yapıp sağlam yapmak hepsinden daha ucuza gelmezmi??
hobby amaçlı printer motoruyla yapılan bir CNC de 4-5-6 ampere dayanıklı bir devre motor küçük olsada motora herhangibir zarar vermeyecektir,ihtiyaç olduğu kadar akım çekilecektir.

30YTLlik bir devre yerine 60YTLlik sağlam bir devre daha mantıklı ve mekanik kısmı geliştirdiğinizde de kullanılabilecek daha çok işlevsel bir devre olmazmı??

test edilmiş denenmiş bu tip bir devre önerisi olan arkadaş varmı?

tayyar

Benim şimdilik L297/298 ve L297/L6203 sürücülerini deneme fırsatım oldu.

Bahsettiğiniz gibi 297/98 devresi bir geçiş devresi bencede ama küçümsememek gerekli oda bir çok işi yapabilir. Ufak bir motor ve 32.8v besleme ile 2.5 khz tetikleme frekansına çıktım motorda bir tekleme olmadan ancak biraz ugrastıktan sonra 298 bir anda dumanlar içinde kaldı sürekli kontrol etmiştim ısınmasıda yoktu.  

6203 lü olan devre birazdaha güzel gözüktü gözüme maliyet olarak 297/98 li olanından daha uygun15 ytl civarı bir maliyeti var yaklaşık olarak. tabi bu sizin malzemeleri nereden ne koşullar altında aldığınızaa  baglı ben ilk bu işe girerken 297/98 sürücüsü için 24 adet bvy28 diyotu almıştım (3 sürücü için toplam) 24 diyot bana yaklaşık 52 ytl ye gelmişti Ankaradan kargo ile.

6203 devresinin performansı tabiki 298in performansından daha iyi 10khz ye kadar tetikledim 30 volt altında torkta düşmeler vardı tabiki ama 298 e  göre daha azdı

(belirttigim frekans degerleri frekans jenaratörünün ekranından okudugum degerlerdir. jenaratörün çıkışı direk olarak devrelerin clk girişlerine baglıydı)
--EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR--

ugurtelefon

sevgili @tayyar yarı hemşehrim :)
verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.

yaptığım araştırmalara göre 3 yada 4 eksenli bir CNC cihazı hakkında epeyce bir bilgi sahibi oldum.tabiki teorik olarak.
ilk geçen hafta bu işi kafaya koymuştum,o günden bu güne hakkını helal etsinler,Picproje camiasından ve yazdıklarından inanın çok şey öğrendim.hatırı sayılır çok usta bu forumda yazılar yazmış.
geçen hafta bir celallenme ile bir gecede L297/298 ve 74ac244 lü devreyi eagle ile çizip baskıyı asite attım.ertesi gün deliklerini deldim.tek yapmam gereken şey malzemeleri oturtup motor takmak.
ama gel görki forumu okuya okuya,site geze geze bu devrenin çok amatörce olduğunu,hiç bir şekilde beklentilerimi karşılamayacağını öğrendim.25-30YTL verip malzeme almaya,denemeye bile çalışmadım.
zira nasıl olsa yanacak,düşük devirde çalışacak vs. gibisinden 25-30 bile çöpe gidecek.bence insan yaptığı işe saygı göstermeli,bunu ben yaptım diyebilmeli,geçen 10 gün zarfında o devre inan benim gözümde flip-flop gibi bişey oldu.:)
o yüzden biraz daha güçlü bir devre arayışına girdim.ama uzun süredir pic yazılımları ile ilgilenemiyorum.biraz paslanmışık mı nedir.
gençler bizi çoktaaan geçmiş:)

erkan614

l297 yi istediğin hertürlü transistöre bağlarsın hiç bi problem olmaz
ama sadece l297 nin chopping özelliğini kullanamazsın (akım sınırlama)
iyi bir sürücü için stepin bobin sargılarındaki akımı bilmek şart

airforce

Alıntı yapılan: "ugurtelefon"

yaptığım araştırmalara göre 3 yada 4 eksenli bir CNC cihazı hakkında epeyce bir bilgi sahibi oldum.tabiki teorik olarak.
ilk geçen hafta bu işi kafaya koymuştum,o günden bu güne hakkını helal etsinler,Picproje camiasından ve yazdıklarından inanın çok şey öğrendim.hatırı sayılır çok usta bu forumda yazılar yazmış.
geçen hafta bir celallenme ile bir gecede L297/298 ve 74ac244'lü devreyi eagle ile çizip baskıyı asite attım.ertesi gün deliklerini deldim. tek yapmam gereken şey malzemeleri oturtup motor takmak.


Aynı bende sizin gibiyim  :D

sezgin05

Aşağıdaki  linkini verdiğim sürücü L297 ile Unipolar sürücü denemelerimde kullandığım ve çok memnun olduğum bir devredir.Kendim Proxxon MF70 Mini CNC projemde kullandım. Unipolar sürücü ile Bipolar sürücü arasında bazı farklılıklar var ama motorlarınız Unipolar ise mutlaka bu devreyi tavsiye ederim.Motor akımınıza göre devrede kullanacağınız MOSFET lerinizi kendiniz seçebilirsiniz. Ben 3 eksen için 12 adet MOSFET yerine içerisinde 4 lü paketler olan3 adet MP4411 entegresi kullandım.İlgili video ve resimleride :
http://picproje.org/index.php/topic,18828&start=60  başlığında yayınlamaya devam edeceğim.Yapacak arkadaşlara kolay gelsin.

http://www.4shared.com/file/40223603/6d89fc02/L297Unipolar.html

haciman

İyi günler.

Bir mini cnc sevdalısı olarak Türkiyede de bu kadar cnc sever arkadaş görmek beni sevindirdi.

Bu yaz mini cnc imal etmek için kenara 1000 YTL civarında bir para ayırdım. Kısmetse bu yaz işim, bir tane imal etmek olacak. Tabiiki bu işle uğraşan arkadaşlar biliyorlarki yurt dışında bu işle ilgili parça teymin etmek kolay ve ucuz. Ülkemizde öyle her istediğimiz paçayıda bulamıyoruz. Yıllardır www.cnczone.com sitesini takip ediyorum. Bu site mini cnc severlerin kesinlikle takip etmeleri gerekn bir site diye düşünüyorum. Bu kadar gevezelikten sonra gelelim asıl meseleye.

Step motorları sürmek için L297+L298 ikilisini bizzat denedim. Sonuç olarak bu sürücü devresinin cnc de kullanılamayacağını gördüm. Lineer intepolasyonda kötü değil ama dairesel interpolasyonda çuvallıyor. LMD18245T ile yapılan picstep devresini inceledim. Bu sürücü devresiyle çalışan mini cnclerin videolarını izledim. 55V 3A olması, Bipolar motorları sürmesi ve mikrostep özelliği fena değil ama maliyeti bi okadar fazla. Sadece 2 adet LMD18245T nerdeyse 30$. Mikrostep ile step motorun adımları küçültülüp daha yumuşak hareket etmesini sağlayabiliyorsunuz ama orta bölge rezonansı (midband rezonans) ve step motor hızlandıkça işe yarar torkun azalması problemi picstep sürücüsündede var.

Sonuç olarak elimizde öyle bir sürücü devresi olmalıki

* Bipolar mikrostep özelliği olmalı
* En az 50V 3.5A olmalı
* Orta bölge rezonansını engellemeli (midband rezonans damping)  
* Step motor hızlandıkça işe yarar torkun azalması en aza indirmeli (Automatic tork compontesion)
* Maliyeti uygun olmalı


İşte yukarıdaki gibi bir sürücü devresine sahip olursak, sürücü problemini tam manasıyla halletmiş oluruz ve yaptığımız cnc dende zevk alırız.

Peki bu özelliklere sahip bir mikrostep sürücü devresi varmı?

Evet var. cnczone sitesinde Geckodriver firmasının tasarımcısı Mariss böyle bir sürücü geliştirdi. Sürücünün kod adı G251s

“Buna karşılık sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ücretim ancak âlemlerin Rabbi olan Allah’a aittir.”  (Şu’arâ Sûresi 109)

haciman

Geckodriver firmasının üretimini planladığı G251s hakkında biraz bilgi vermek gerekirse.

G250 Specifications:

0 to 3.5A phase current
15VDC to 50VDC supply voltage
10-microstep drive, trimpot adjust for low-speed smoothness
Mid-band resonance compensated
Silent, 20-kHz synchronous PWM design (not a chopper)
All n-channel 20A rated discrete MOSFET bipolar power section (not a monolithic power IC)
3.3V to 5V STEP, DIRECTION and DISABLE inputs. 1mA load, (noise filtered but not optoisolated)
1.6" by 1.6" by 0.5" size

Mariss'in dediğine göre bu sürücünün tahmini fiyatı 40-45$ arası olacakmış. Hobby olarak uğraşanlar için bu fiyat gayet makul.

Birde 4 eksen olarak hazır bir paket geliştiriyorlar. Bu hazır paketin kod adı G540. G540 içinde 4 adet G250 ve bir adet Paralel port arayüz devresi barındıracak. Ayrıca ekstra koruma özellikleri (Yanlış bağlantı koruması, aşırı akım koruması, aşırı sıcaklık koruması v.s.)olacak.

“Buna karşılık sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ücretim ancak âlemlerin Rabbi olan Allah’a aittir.”  (Şu’arâ Sûresi 109)