Haberler:

Foruma Resim Yükleme ve Boyut Sınırlaması ( ! )  https://bit.ly/2GMFb8H

Ana Menü

C ile Program Yazmak

Başlatan eds, 19 Nisan 2008, 02:31:59

eds

Öncelikle Herkese Merhaba
Proton+ ile program yazıyorum.Şimdilerde C ile program yazma merakım başladı ancak kafama takılan bazı sorular var.

C ile program yazmak için başlangıçta ne gibi bilgilere sahip olmam gerekiyo.
Hi-tech C ile program yazmak istiyorum başlangıç için çok zormu olur CCS C yada Micro C ilemi başlamalıyım.Hi-tech i düşünmemin nedeni ilerde atmel gibi diğer işlemcilerle çalışmak istersem daha kullanışlı olur düşüncesindeyim.
Daha önce hiç ASM ile program yazmadım.C yi tam anlamıyla öğrenmek için ASM bilmem şartmı.

Forumu çok aradım mp3dragon ansi C uyumlu derleyicileri kullanmamızı önermiş.Bazı arkadaşlarda derleyicinin üniversal olması üzerinde durmuş. Sizce C yi öğrenmek için nereden başlamalıyım.

remzi

İlk önce C kitabı alman gerekiyor.( Piyasada ansi C yi anlatan bir sürü türkçe kaynak var.) C yi genel olarak bu kitaptan çözdükten sonra C programlama dillerinden birinden başlayabilirsin.

Ben CCS kullanıyorum. CCS nin çok gelişmiş bir kütüphanesi ve hazır fonksiyonları var. Genelde aradığın entegre driverları çııyor.

Bu demek değildirki CCS yi ansi C şeklinde kullanamam.

CCS nin hazır fonksiyonlarını kullanmayıp ansi C şeklindede programlarını yazabilirsin.

Kolay gelsin...

harun_11

arkadasım kesinlikle c dilini tavsiye ediyorum.asm yazmak tabiki temeli oluşturuyor ama emin ol bilmek cok da fazla yarar sağlamıyor. piyasada sana tavsiye edebilecegim altaş yayınevinin ccs ile pic prgramlama kitabı var.yazarı Serdar Çiçek.süper bi kitap.bu kitabın yanında bilgisaayrcıların kullandıgı c kitabı alırsan senin için yeterli bence.
şu an tüm pic programlama dillerinin en iisi bence..
kolay gelsin

F493

selamlar;

Ben bu konuda egitim almanız taraftarıyım. Anladıgım kadarıyla ANKARADA sınız. Eger istanbulda olsaydınız size bir egitim kurumu önerebilirdim.

Ancak ankaradada vardır . Ben bu konuda şiddetle egitim almanızı öneririm.

C aslında bir sistem programlama dili, bana kalırsa kitaplardan ögrenilecek bir dil değil, belli bir egitim sürecinden sonra kitaplardan geliştirilebilecek bir dil.

C dili kolay veya zor şeklinde kavramlarla ifade edilemez..

belli bir standarttı ve kuralları vardır bunlar degişmez kurallardır.
Eger birde konu pic ise hele birde Hi-tech gibi embedded bir yazılım imkanı saglayan bir derleyici ise C'yi ögrenin..

Keşke imkanınız olsada sonrasında pic ASM ile ilgili bir egitim alsanız.

iyi çalışmalar esen kalın..

mihri

picprojenin çıkardığı dergiden ccs'ye çalış ccsnin örneklerini incele yeter kitap alıpta masraf yapmana gerek yok. Ben bu şekilde öğrendim.
"Eppur si muove!"

SpeedyX

Alıntı yapılan: "mihri"picprojenin çıkardığı dergiden ccs'ye çalış ccsnin örneklerini incele yeter kitap alıpta masraf yapmana gerek yok. Ben bu şekilde öğrendim.
Arkadaşa katılıyorum.

C dediğin 35 tane kelime. PICASM bile daha zor ondan. Basic bile daha zor.
Ansi C dediğinde bildiğiniz çıplak C, birkaç az kullanılan istisna dışında en basit en kolay C, embeded C, ansi C, normal C, hepsi aynı. Sadece mikroişlemciye program yazdığınız için bazı ufak şeyler ekleniyor okadar.
Bilgisayar ortamındaki C bundan bin kat daha zor.
O yüzden alın bir kitap, basic te biliyorsunuz, okuyun 1 haftada süper öğrenirsiniz.

Bu konulardan da çok oldu forumda, biraz arama yaparak eski konuları okuyunuz. Heryerde aynı şeyler tekrarlanmaya başladı.

eds

Öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim

Alıntı yapılan: "SpeedyX"
Bu konulardan da çok oldu forumda, biraz arama yaparak eski konuları okuyunuz. Heryerde aynı şeyler tekrarlanmaya başladı.

Biraz öyle olmuş hocam yanlız benim kafama takılan şey şu hi-tech ve ccs ile elimde çok fazla döküman var konuyu açmadan önce araştırma yaptım nette bulabildiğim tüm örnek programları ders notlarını vs. hepsini indirdim bir kaçını inceledim.
Ben mesela hi-tech i kullanmayı düşünüyorum doğrudan hi-tech emi odaklanmam gerekiyo yoksa temel c yapısını öğrenip daha sonra hi-tech emi geçmem gerekiyo
Birde asm bilmemim çok fazla etkisi olurmu.

CoşkuN

Aslında C'yi öğrenmenle Hi-Tech'i öğrenmen arasında pek fark yok.Daha doğrusu Hi-Tech öğrenmek diye birşey yok.C dilini öğrenip bu öğrendilerini çalıştığın bir PIC ile deneyebilirsin.Tabiki iş C ile bitmiyor kullandığın işlemciyi de bileceksin.İşte burada diğer sorunun cevabı geliyor.Assembly bilmek faydalı olabilir.Assembly'de az da olsa program yazarsan işlemcinin yapısını daha iyi bir şekilde öğrenmiş olursun.Zaten yazdığın C kodlar arkaplanda derleyici tarafından uygun assembly karşılıklarına çevrilir.Benim assembly konusundaki tavsiyem her zaman şudur " Assembly bil ama kullanma".
Kolay gelsin.

kadirbas

Benim tavsiyem, öncelikle iyi derecede C'yi öğrenmeye çalışmanız şeklinde.
C'yi tam olarak öğrendikten sonra C derleyicisi olan tüm mikrolara hükmedebilirsiniz temel olarak.
Sonrasında derleyicilerin getireceği rahatlık ya da zorunlulukları öğrenmeniz gerekecek. Bu konuda, başlangıç olarak diğer arkadaşların da tavsiye ettiği gibi CCS'i öneriyorum. Böylelikle hızlı ilerler ve sorunsuz bir kaç proje geliştirirsiniz ve daha keyifli şekilde C öğrenirsiniz :D Fakat temel olan şey C. Derleyiciler sadece kodunuzu hex hale çeviren yazılımlar. Sağlayabilecekleri en önemli şey ise kütüphaneleri. Ama o kütüphaneler olmadan da kod yazabilirsiniz.
Gömülü sistemlere ve mikrolara yabancı olmadığınızı düşünerek, onlar hakkındaki temel bilgileri öğrenmeniz gereğinden bahsetmeyecem (derken bahsettim :D )

Kolay gelsin.

eds

Hocam peki C'yi net anlatan kitap önerebilirmisiniz.Nette çok fazla var ama en iyi hangi kitaptan öğrenebilirim.
Birde ben Hi-tech le başlamayı düşünüyodum ilerde atmel-arm vs. işlemcilere geçerken kolaylık olur diye düşünmüştüm.Başlangıç seviyesi için Hi-tech çokmu zor olduğu için CCS'i öneriyosunuz orasını tam anlamadım.

kadirbas

Necati Ergin'in ve Kaan Aslan'ın C kitapları var. Ansi-C'yi en iyi onlardan öğrenebileceğinizi düşünüyorum. Bunları belki nette de bulabilirsiniz pdf olarak. Eskiden vardı, kaldırmadılarsa!! Bu kitaplar çok detaylıdır ama C'yi en ince ayrıntısına kadar öğrenebilirsiniz.

Bunun yanında Atmel programlamak için sadece Hi-Tech kullanılmıyor. Ya da başka işlemciler için. Örneğin ben Atmel'in MEGA serisinden bi işlemciyi kullanıyordum fakat Hi-Tech ile derlemedim. İleride belki bir çok farklı işlemci ya da denetleyiciye de kod yazmanız gerekecek ve siz farklı farklı derleyiciler ya da arayüzlerle çalışacaksınız. Ben burada önemli olanın C'yi öğrenmek olduğunu düşünüyorum ve derleyiciye fazla takılmamanı öneriyorum.

Hi-Tech ile hiç çalışmadım ama karşılaştım ve biliyorum biraz. CCS ile ise bi kaç ufak proje yaptım. PIC için MPLAB da kullanıyorum çoğu zaman ama CCS'in kütüphaneleri ve dolayısıyla yardımcı fonksiyonları çok fazla.
Araştırmışsanız biliyorsunuzdur, seri porttan bir veri göndermek için bile sadece prinft gibi çok esnek bir fonksiyonu kullanabiliyorsunuz. Bunlar yeni başlayan ve hızlı, sıkılmadan geliştirmeler yapmak isteyenler için çok avantajlı gibi görünüyor. CCS'i önermemin sebebi buydu. Ama dediğimi gibi fazla takılmayın ve işe başlamaya bakın derim. Sonuçta öğrenmek istediğiniz şey, C ile mikrolara yazılım yapmak...

Kolay gelsin.