türkiyenin şehir şebekesi

Başlatan rasimm, 29 Nisan 2008, 15:15:05

rasimm

Arkadaşlar ben türkiyenin şebeke gerilimi frekansı ayrıca neden 3 faz kullanılıyo neden 6 faz yada 5 faz kullanılmıyo bu konuda bana detaylı bilgi verebilirmisiniz şimdiden teşekkür ederim...

gallavi

araştırmadım ama tahminlerimi yazabilirim

3 faz ac sistemlerin kullanılma sebebi senkron makinalardan kaynaklandığını düşünüyorum bu makinalar doğal olarak 3 faz ac gerilim üretir veya ( motor olarak çalıştıklarında ) tüketirler.

Burdan 2. bi soru çıkıyo

Bu makinalar neden 3 kutuplu 4 veya 2 değil ?

muhtemelen 2 kutup lu motorların kalkış momentlerin sorun çıkardı 1 fazlı motorlarda olduğu gibi

3 den fazla kutupda kutupların karışma ihtimali çok yüksek 3 kutuplu motorda fazların yeri yanlış olsa en fazla motor ters döner ama 4 kutupta işler karışır.

Bunlar benim tahminlerim  :D
DemirHan=gallavi;

hatmeto

Selam,
Elktrik şebekeleri ilk tasarım aşamalarında 1 fazlı veya 3 Fazlı olacak şekilde tasarlandı. (Bunun nedeni o zamanın koşullarında bazı şeyler olanaksızdı) 1 Fazlı sistemlerde asenron motor kalkınamaz onun için 90 derece faz faklı condansatörlü sistem ilave edilir. Fakat 3 Fazlı sistemlerde Faz farkı 120 Derece oldugu için motor kalkınır. Motorlar 2-4-6 Kutuplu olabilir. Buda devir/dakika sayıları ile ters orantılıdır.

Kısaca böyle....

Bu konunun içerinine girersek bir kaç ciltlik kitap çıkar......


Kolay gelsin.....
Bir admin ataasözü derki: "biliyorsan paylaş mod yapsınlar. bilmiyorsan sus banlamasınlar"

sebo

bir ülkeden aldığın bir cihazın başka bir ülkede çalışmasını istiyorsan çalışma  gerilimlerini  ve frekansları standart yapmalısın. bizim şebekemizde bir standarttır.
elektrik santaralleri kurulduğunda 3 faz yeterli geliyormuş o yüzden 3 faz kullanılıyor. tabi şu andada yeterli yetmeyen yerleri düşünürsen ve bunu 6 faz yapmak için bir çalışmaya girildiğni düşünelim öncelikle barajların hepsini yıkman gerekebilir :) daha sonrada 6 fazı taşıman için gerkli olan kablolarıda düşünürsen sıfırdan bir altyapı kurmak iisimi boşver gitsin astarı yüzünden daha pahalıya çıkar. bir baraj elektrik üretimini durdurduğunda tekrardan eski değerlerde elektrik üretimini yapabilmesi için yani standart değerlere ulaşabilmesi için baya bir suyu boşa akıtması gerekiyo tam olarak hatırlamıyorum ama 6 saat civarında diye aklımda kalmış. 6 fazda ise boşa akıtalıcak su ve zaman dahada fazla olacaktır.

Salih

3 fazlı üretilen elektriğin 3 telle iletimi, bakır sarfiyatı açısından en verimli durumu oluşturur. Bununla ilgili hesaplamalar kitaplarda mevcuttur.
Yine asenkron motorlarda 3 fazın kullanılması kalkınma açısından daha iyi olmaktadır.

Klein

Bu tür sistemlerin tüm ülkeye yayılması oldukça uzun zaman ve yüklüce bir para gerektirir. Böyle sistemlerde , eğer sistem çalışıyorsa , değiştirilmesi zorunlu değilse ve sistemi değiştirdiğinizde oluşacak ek yük
kazanımından fazla ise  ( para , zaman , tüm sanayinin makina vs.. sistemini değişmesi , gelir kaybı vs...) ve sistem kendini belirli bir süre içerisinde amorti edemeyecekse , değişiklik yapılmaz. Ancak 3 fazın yetmediği durumlar oluyosa ve bu durum gerçekten çok  önem kazandı ise , yeni bir şebeke kurulur ve zaman içerisinde yaygınlaştırılır.  

@sebo  açıldıktan 10-15 dakika kadar sonra üretime geçebiliyor. Santralin büyüklüğüne göre değişir. Ülkemizde malesef birçok hidroelektrik santrali 24 saat çalışmıyor. Günlük yaklaşık 2 saat kadar çalıştırılıyor.

z

Tek faz büyük güçte motor kullanımı için uygun değil.

O halde faz sayısı 2,3 yada daha fazla olsa ne olur ona bakalım.

Motorlarda döner alan oluşturmak için en az 2 fazlı gerilime ihtiyaç var.
İki fazda iletkenler eş yüklensin dendiğinde  4 iletim hattına ihtiyaç duyulur.

3 fazda 3 iletken, n fazda n iletken.

İletim hattında iletken sayısı  arttıkça direk maliyeti, izolatör maliyeti, iletken maliyeti vs maliyetler artar.

Bu durumda hiç hesap kitaba girmeden 3 fazın en uygun olduğu hemencecik görülür.

50-60Hz olayı da tamamen saç malzemenin getirdiği bir sınır.

Voltajın 220 yada 110 olmasında seçim kriteri tam olarak nedir bilmiyorum. Yalıtkan malzeme etken olabilir.

@Sebo

6 faza ihtiyaç olduğunda barajı yıkmaya gerek yok. Sadece alternatörü söker yerine 6 fazlısını takarsın.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

safetycomesfirst

Alıntı yapılan: "salih"3 fazlı üretilen elektriğin 3 telle iletimi, bakır sarfiyatı açısından en verimli durumu oluşturur. Bununla ilgili hesaplamalar kitaplarda mevcuttur.
Yine asenkron motorlarda 3 fazın kullanılması kalkınma açısından daha iyi olmaktadır.

Sadece iletim bakımından değil, aynı zamanda 3 faz harmonik açısından da daha avantajlıdır çünkü 3 fazlı üçgen bağlı bir sistemde 3. harmonikler yok olur, çift harmonikler zaten çoğu zaman olmadığı için size 5. başlamak kalır. Bu da daha az kayıplı, gürültülü, titreşimli bir sistem sunar.

Ayrıca motorlarda kutup sayısı faz sayısından bağımsızdır. İstersen 72 kutupu bile yapabilirsin, ki var zaten.

yas

Evet bir tanede benden
Uygulamada daha pratiktir mesela motor dönüş yönü değiştirmek için sadece iki fazın yerini değiştirmeniz yeterli eğer 5-6 fazlı sistem olsaydı sıralamayı karıştırmadan motoru şebekeye bağlaman lazım yoksa motor yerinde bocalar durur ve çok kısa sürede ısınıp hasar görebilir ama 3 fazlı sistemde yanlış bağlasan bile en fazla motor test döner.

Kolay gelsin.