YENİ BİR BULUŞUMUZU KENDİ ADIMIZA PATENT ALINMASI ACİ

Başlatan yusuftr80, 06 Mayıs 2008, 13:06:32

yusuftr80

MERHABA
Arkadaşlar  forum da aradım ama  gerekli  bilgilere ulaşamadım  YENİ BİR BULUŞ UMUZU KENDİ adımıza  tescilletmemizin   yolları ve ne kadara mal olduğu dahası  bir buluşun  izlediği zaman dilimi arasındaki  süre içinde  fikrin başkaları tarafından yanı çalınması  kime nasıl ne şekilde güvenile bilir  diyerek soracağım ve bilgi alacağım arkadaşlardan yardım bekliyorum . Şimdiden yardımcı olacak yol gösterecek arkadaşlara çok teşekkür ederim .NOT:yakın zamanda  aynı yolu izlemiş arkadaşların fikri  daha  güvenilir olacaktır acilen cevap verilir ise çok memnun olacağım ve bekliyorum

Analyzer

Selam,

Aslında çok detaylı bir konu ancak yakın zamanda faydalı model ve tasarım tescilleri almış biri olarak kısa kısa bahsetmek isterim. Öncelikle ülkemizde sinai hakların korunmasına yönelik 3 farklı belge mevcut. Bunlar patent, faydalı model ve tasarım tescil belgeleri.
Patent : Tekniğin bilinen durumu aşması durumudur. Örneğin, bir ses üreteci olarak gramofon varken hoperlörün icat edilmesi patentlik bir mevzudur.
Faydalı Model : Bilinen tekniğin daha farklı/yararlı hale getirilmesi. Örneğin akkor lambaların içerisine hava yerine farklı gaz konarak ömrünün uzatılması faydalı model örneği.
Tasarım Tescil : Bilinen tekniğin tasarımını kendinize göre geliştirerek haklarının korunmasının sağlanması.

Öncelikle sizin hangisine uyduğuna karar vermeniz ya da danışmanlık almanız gerekiyor. Ardından kendiniz ya da patent vekiliniz (ki artık neredeyse her ilde mevcut) ilgili döküman ve örneklerle Türk Patent Enstitüsüne başvurmalı ve askı süresini beklemelisiniz. Patent mevzuu, hele ki faydalı model mevzuu ülkemizde çok muallak bir konu. Askı süresinde araştırılıyor deniyor ancak alınan tescilleri araştırdıklarını hiç zannetmiyorum. O nedenle, siz farkında olmadan sizden önce tasarım almış olabilir. Tam üretime geçeyim derken bu sefer karşı taraf dava açıp belgenizi iptal edebilir, üretimi durdurtabilir ve techizatınıza tedbir koydurabilir. İyi araştırmakta fayda var. İlgili Linkler :

http://www.turkpatent.gov.tr/portal/default.jsp

Ayrıca Tübitak'ın patent teşviği var oradan kolaylıkla yararlanabilirsiniz :
http://www.turkpatent.gov.tr/portal/default2.jsp?sayfa=111

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

erkan614

eğer önemli olduğunu düşünüyorsanız iyi bi firmadan danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ederim bizim bi makine için faydalı model başvurumuz olmuştu bu konuda kim ne yaptıysa hepsini araştırıp bize bildirmişlerdi.

ama herşeyden önce tasarımınızı iyi bi şekilde yazılı olarak anlatan bi dökümanı noterde kendi adınıza onaylattırın

yusuftr80

Patent almak  bir icat yapmaktan zormuş.  :evil:  :twisted:  :?:  :?:  :?:

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: "yusuftr80"Patent almak  bir icat yapmaktan zormuş.  :evil:  :twisted:  :?:  :?:  :?:

Faydalı model alabilirsin,
Çok daha hızlı ve senin haklarını 10 yıl boyunca daha ekonomik
olarak koruyan bir sistem !

yusuftr80

(faydalı  model )HOCAM tam olarak  ne demek istediginizi anlayamadım  konunun 2. günü  elle tutulur bir fikir alamadım ne olacak sonumuz  yardımınızı  8O  bekliyorum  saygılar

Erol YILMAZ

Patent almak basit indirgenecek bir iş değil,
En iyisi bu konuda birkaç yazı okumak olayın işleyişini anlamak ve
danışman bir firmaya başvurmak.
Faydalı model Patente göre çok daha basit alınabilen ve düşük
maliyetli bir çözüm. Ayrıca patente göre çok daha hızlı sonuçlanıyor.

erkan614

kendin uraşma çok vakit ve enerji kaybedersin ulfet olur (hevesin kaçar) danışman firmalar var onlara danış onlar işini yapsın sen kendi işini yap

Klein

Çok karmaşık bir işlem değil. Sadece dosyanı hazırlarken, birkaç tane patent dokümanu okusan yeter.  Ben kendim hazırladım dosyamı. TPE nin kılavuzlarına bakarak yaptım , çok da zor olmadı. İstersen danışmanla da çalışabilirsin.
Eğer bulduğun şey patent kapsamına giriyosa kesinlikle faydalı model almayı düşünme. Faydalı model daha kolay alınabilir. Ama başkası da senin sistemin üzerinde küçük oynamalarla aynı kolaylıkta faydalı model alabilir.  
Patentinin tescili yaklaşık 18 ay ile 36 ay arası sürer. Patent tescili incelemeli ve incelemesiz olarak ikiye ayrılır. İncelemeli patent verilmesi biraz daha uzun zaman alır ama koruması 20 yıldır. İncelemesiz istersen daha kısa sürede sonuçlanır. Koruma süresi 7 yıldır. Ancak incelemesiz alırsan , koruma süresi (7 yıl) bitmeden önce inceleme talebinde bulunarak süreyi 20 yıla çıkarabilirsin. Bu seçimi araştırma raporunun gelmesinden sonra yapacağın için şimdiden bununla kafanı karıştırmana gerek yok.
Patent başvurusu yaptığın gün - saat -dakika itibariyle koruma başlar.  Ama başvuru yapmadan önce TPE'nin sayfasından , trespacenet sitelerinden daha önce buluşa ilişkin patent olup olmadığını araştırmanı öneririm.

Patent ile faydalı model arasındaki farkı örneklerle açıklamay çalışayım.
Delik delmek için matkap ucunu bulduysan bu patent konusudur. Eğer sen bu matkap ucunun uç açısının 45 değil de 60 derece olduğunda metali daha temiz deldiğini bulduysan bulduğun 60 derecelik uç faydalı model konusudur.
Ya da örneğin yük kaldırmak için sonsuz vidalı bir lift yaptın. bu patent konusu , başka biri de hidrolik bir lift yaptı. bu da patent konusu. Ama senin yaptığın sonsuz vidalı liftin , vida aralığını değiştirmek , vida motor yerleşimlerini değiştirmek , faydalı model konusudur.
Ya da hastaları istenilen pozisyonda tutabilen parçaları hereketli yatak , patent konusudur. ama hatreket ettiren mekanizmanın yerleşimi vs.. gibi değişiklikler faydalı model konusu.

Kolay gelsin.

yusuftr80

TÜRKİYE DE  YENİ BULUŞLARA PETENT ALMAK İÇİN İLLADA PROFOSOR  YADA  ARACIMI TUTMAK LAZIM  VERDİKLERİ  SÜREÇ İÇERİSİNDE  ELİN  ADAMI AYA GİDER  BİZLER İSE  YAYA KALIRIZ !!!!!!!!!!!!!!!

06/05 /2008  yazdığım  yazı
Sayın M. Kaan Dericioğlu, Genel Müdür
Ankara Patent Bürosu Limited Şirketine;
Yusuf ALTUN şerit testere kaynak ve bileme atölyesi işletmekteyim.3 seneyi aşkın elektronik ve programlama ve mikroişlemciler ile uğraşıyorum. Öğrenmek istediğim konunun detaylarını aşağıda maddeler halinde bilginize sunarım;
1 - Buluşlarım ve tasarımlarımın patentlerini kendi adıma almam için ne kadar bir zaman zarfı süreci içerir?
2 – Patentini alacağım projelerimi maket, proje veya gerçek hâlimi olması lazım.  
5 – Başvuru formu haricinde maddi olarak ayrı bir ödeme yapmam gerekiyor mu?
6 – İnternet aracılığı ile yaptığım başvuru formu mu yoksa elden mi yaptığım başvuru formu daha güvenli olur?
7 – Patentini alacağım projelerin tam teşekküllü yapmam için yardımcı oluyor musunuz?
Bu sorularımı ilginize arz ederim.

07/05/ 2008 GELEN CEVAP
Sayın Yusuf Altun,
Mesajınız için teşekkür ederiz.
Sorularınızın cevabı sırasıyla aşağıdaki gibidir :
         Patent başvurularının süreçleri başvuru tarihinden itibaren belgelendirilmesine kadar genel olarak 3 ile 4 yıl arasında değişmektedir.Koruma süresi 20 yıldır.
         Patenti alınabilecek ürünlerin maketlerinin yapılması gerekmemektedir, ancak bu ürünlerin özellikle sanayiye uygulanabilir (seri üretime uygun) olması gerekmektedir.
         Ülkemizdeki kanunlar gereği her prosedürel adım (resmi işlem) ayrı ayrı Türk Patent Enstitüsü tarafından ücretlendirilir.Patent başvuruları ile ilgili ücretlerimiz konusunda arzu ederseniz ayrıca sizinle bir toplantı planlayarak görüşülebiliriz
         Her iki türdeki başvuru şekli de güvenlidir.
         Patent / Marka / Tasarım konularında danışmanlık ve vekillik hizmeti veren bir firma olarak daha sonraki üretim ve finansman süreçlerinde yardımcı olamıyoruz.


Ayrıca belirmek isteriz ki, ekte sunulan  Buluş Bildirim Formunu kullanarak tarafımıza buluşunuzu açıklamanız akabinde çalışmamızın ilk adımı olan buluşunuz için bir  ön (yenilik) araştırma deneyimli patent mühendislerimiz tarafından yapılıp sonuçlar tarafınıza raporlanır. Akabinde Patent teknik ekibimizde yer alan mühendislerimiz  tarafından tarifname ve istemler hazırlanıp, buluşunuz resmi başvurunun yapılması aşamasına getirilir. Sonrasında ise patent belgesi düzenlenene kadar gereken  prosedürel işlemler (resmi işlemler) uzmanlarımız tarafından gerçekleştirilebilmektedir.  

Bilginize sunar, sizinle çalışmayı ümit eder, iyi günler dileriz.

Saygılarımızla.

Nihan ERTÜZÜN
Patent Bölümü
Ankara Patent Bürosu Limited Şirketi
Bestekar Sokak No: 10
Kavaklıdere  06680 Ankara

Klein

Verdikleri süreç tüm dünyada böyle işleyen bir süreç. Sadece Türkiye'ye has bir durum değil. Zaten elektronik konusundaki araştırma ve inceleme Türkiye'de yapılmıyor.  Her konu her ülkede araştırılamıyor. Bazı sınıflar Türkiye'de araştırılabiliyor.
Patent sürecinin hızını biraz da incelemenin hangi ülkede yapılacağı belirliyor. Bazı sınıflar birkaç ülkede araştırılabiliyor. Bu durumda araştırma ve incelemenin hangi ülkede yapılacağını siz seçebiliyorsunuz. Her ülkenin fiyatlandırması farklı. Rusya ucuz ama araştırma süreci 6 aya kadar uzayabiliyor. Avusturya pahalı ama daha kısa sürede raporu hazırlıyorlar.  Bazı ülkelerde  hızlı araştırma ve inceleme opsiyonu bulunuyor ama fiyatı pahalı oluyor.
Yani süreci hızlandırmak biraz da harcayacağınız paraya orantılı.  
Ancak daha önce de belirttiğim gibi  başvuruyu yapar yapmaz ikiyüz küsur ülkede korumanız başlıyor. Başvuru tarihiniz itibariyle  12 ay içerisinde başka ülkelerde başvuru yapmanız gerekiyor.
Tübitak'ın patent desteğini bir inceleyin. Ulusal patent başvurularında 3000 YTL ye kadar masrafları karşılıyor. Ayrıca uluslararası başvurular için de çeşitli destekleri mevcut.