opampın artı girişindeki direnç ne işe yarıyor?

Başlatan remzi, 24 Haziran 2008, 11:03:14

remzi

arkadaşlar aşağıdaki devre kazancı 1 olan inverting devresi.
opampın artı girişini doğrudan sıfıra bağlamak yerine neden bir dirençle şaseye bağlanmış?



iyi çalışmalar...

ddavut


remzi

bu şekilde ofsetin çalışma mantığı nedir?

atila


z

Gurultuyu yoketme tekniği. Ancak 4K7 nin şaseye nereden bağlandığı çok önemli.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ground

kesinlikle ve değeride önemli..

kazanç dirençlerinin değerlerine göre o direnci doğru seçmek gerek.
⌒╮'╭⌒╮⌒╮.
╱◥██◣                  
| 田︱田田|              
╬╬╬╬╬╬╬╬╬

Picproje - Sözde değil özde paylaşım..

remzi

kullanılıp kullanılmama arasında çok fazla fark olurmu peki?

Genelde ne tür devrelerde kullanılır?

iyi çalışmalar...

erkan06

Elektronik Devre Temelleri dersinde görmüştük opamp'ları ama uzun zaman geçti üzerinden. Bir takım hesaplamalar sonucu giriş ve çıkış arasında, + ile - ye bağlı olan dirençlerin birbirine oranı ile bir bağıntı oluşuyordu. Yani, akımın invertör ve non-invertör üzerinden akarken Kirchoff temelli dirençlerin içinde olduğu bağıntılar işte. Sonuçta Amplifikatorün Out/In arasında oluşan katsayı yani kuvvetlendirme işin içine giriyor. Ayrıca, arkadaşların dediği gibi kararlılık da bu dirençle artırılıyor. Aynen transistörlerdeki Emiter kısmında kullanılan direnç gibi...
Ne mutlu Türküm diyene!

remzi

emiter direnci sıcaklık faktörünü en düşük seviyeye düşürmek için kullanılıyor. Acaba bu dirençte aynı sebep için kullanılıyor olabilirmi?

tyildizak

eviren girişteki dirence r1, negatif geri besleme direncine r2, evirmeyen giriş/gnd arasındaki dirence r3 dersek:

1.   r2/r1 kazancı verir

2.  (r1 r2) / (r1+r2)  "kompanzasyon" direncinin değerini verir(r3)

  r3, giriş bias akımının sebep olduğu r1-r2 arasındaki voltaj düşümünüden doğan çıkış voltajı hatalarını  kompanze etmeye (gidermeye) yarar. Bu işleme de "giriş offset akımı ayarı" denir.  

(Offset voltajı ayarı başka birşeydir, onu da sonra anlatırım :D )

Teorik olarak opampın her iki girişi de 0 iken çıkışı da 0 olur fakat uygulamada girişler 0 iken çıkışta az da olsa bir voltaj görülür (en çok milivolt düzeyinde)
Bu çıkışı sıfırlamak için, gereken girişe offset voltajı uygulanır. Bu şöyle yapılır: Bir potun bir ucu opampın offset null bacaklarından birine, diğer ucu da diğerine bağlanır, potun ayar ucu da - beslemeye. Opampın eviren ve evirmeyen girişleri birleştirilerek voltaj verilir, çıkış pot ile sıfırlanır.

files

Bu tek direncin, kazançla  ilgisi görünmüyor.

Gürültü açısından ise fayda değil zarardır. + girişi opamptan 2 cm ileride dirençle toprağa bağlayın. Böylece havadan nem kapmasına katkıda bulunursunuz. offset açısından işe yarama ihtimali var.741 gibi ucuz tipler için olabilir.  

Modern opamplarda bu dirence gerek yoktur. ses için gördüğüm en klas opamp lf353 tür. offset kendinden ayarlı. lm358den daha iyidir. tek kötülüğü 20 V gibi bir gerilim geretirmesi. daha düşük gerilimde çalışabilse de netice iyi olmuyor

tek direncin offset dışında başka bir anlamı görünmüyor. + ve - giriş teorik olarak kısadevre gibidir. eğer kayma varsa direnç takılarak topraktan bi rakım getirilerek dzüeltme amaçlanmış sanırım.

inverting buffer, veya amplifier bu şekil olur. direnç olmaması gerekir. varsa da tek olmaz


rree

Bazı opamplar geniş giriş gerilim aralıklarında çalışmazlar. Diğelim a simetrik besleme 0 +12 volt ile beslensin. Bazı opamlar giriş çalışma bölgesi oldukça dar olabiliyor örnek beslemede giriş çalışma gerilimi 5v 7V volt. Opamp eviren veya başka uygulamalarda toprak refaransı girişlerde sanal toprak olarak kaldığı durumdur bu durumu opam işlem yaparken oluşturuyor.  Uygun direnç kullanılmaz ise giriş çalışma bölgesinden çıkacağı için artık opamp formulleri geçersizdir.
    Opampların girişteki kullanılan fark alıcı transistörlerin veya fetlerin
dizayn modeline göre değişir.Diğelim 0V  +12 asimetrik beslensin. bazı opamplar girişe -3V  -4V gerilim uygulansın karşılaştırma işlemini yapabilecek yetenektedir. Bazı opamplar ise çalışma bölgesi dışına çıktığı için opamp çalışmayacaktır. Opampların pdf dokumanlarında bu bilgi nasıl elde edilir bende bilmiyorum Ben genellikle fark alıcı transistör PNP kullanılmışsa - beslemenin altında çalışabileceği fet kullanılımışsa dar bir alanda çalışabileceğini düşünerek devre tasarlıyorum.Fet opamplarda direnç çalışma bölgesi dışına çıkmamak için direk toprağa değil direnç ile toprağa bağlıyorum.

tyildizak

Fet opampların giriş bias akımları bipolar opamplara göre çok küçük olduğu için bias hataları pikoamperler seviyesindedir, çıkış hataları önemsizdir ve r3 direncinin kullanılmasına gerek yoktur.

tnen

Opamplarda giriş gerilimi 0V iken çıkışında 0V olması istenir. Bunun için opamplı bir devrede giriş Gnd ye bağlandığında çıkış 0 V olması için empedans uygunluğu yapmamız gerekir. İşte burada non-inverting girişindeki direnç devreye giriyor. Opampın inverting girişindeki direnci Gnd ye çekersen ve opamp çıkışınıda Gnd ye çekersen (gerçekte opamp çıkışı 0 V olacağından) devredeki R1//R2 direncinin eşdegeri olan
(R1*R2)/(R1+R2) degeri R3 direncine eşit olması gerekir.

remzi

sadece offset ayarı için kullanılıyor yani değilmi?

Gürültü ile bir alakası yok...