rüzgar tribünü şarj kontrol kartı yardım...

Başlatan mustafa_cmbz, 08 Temmuz 2008, 21:41:15

mustafa_cmbz

arkadaşlar bir rüzgar tribünü için şarj kontrol kartı yapmam gerekli adc işini hallettim fakat nette araştırma yaparken ilgimi çeken bir site buldum bu sitedeki devre şemasında ilginç malzemelere rastladım...aramızda bu işler ile ilgilenen bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum...

bu şema da hangi malzemeler ile neleri kontrol ediyor bunları merak ediyorum..birde devrede 3 uçlu kömür nüveli bir bobin tarzında bişey var bunun bu devre deki görevi nedir? ve hall sensörü denilen malzeme ile neyi kontrol etmekte...

birde bu tarz devrelerde olmassa olmaz özellikler nelerdir arkadaşlar?bende bir tane tasarlamaya çalışıyorum da fikir açısından örnek olur...

şema:

http://img413.imageshack.us/img413/4807/chargercctrn2.gif

link:

http://www.thebackshed.com/windmill/charger1.asp

sdonmez

sorduğunuz soruyu yanlış anlamadıysam bahsi geçen 3 uçlu yapı bilinen haliyle hall effect current sensördür.  Open loop ve closed loop mantığı ile çalışanları bulunur.  biri +/- simetrik besleme ile kullanılabilir ve akım olarak çıkış verir. siz bu akımı göre direnç seçer, voltaj oluşturur ve ölçersiniz.
diğerinde tek kaynak besleme vardır ve çıkışı ratiometric olarak alaog voltaj tarzındadır.  temazsız akım ölçmenin en kolay yollarındandır, ac ve dc akımları ölçebilir fakat pahalıdır :) Lem ve Honeywell'in ürünlerini inceleyebilirsiniz.

mustafa_cmbz

açıklamalarınız için çok teşekkürler hocam peki bu akünün + ucuna takılan şemada kırmızı yuvarlakla gösterilen kömür nüveli malzeme  ve şemada tüp şeklinde gösterilen ince uzun 2 tarafında 3 ucu olan elemanın bu devredeki görevi nedir?

sdonmez

sayfanın tamamının okumadım fakat gördüğüm kadarıyla o kırmızı nüve üstte anlattığım hall effect current sensör.  projeyi yapan sanırım bunu kendi yapmış yani "home made" current sensör :)  o boru dediğiniz şey ise ekranlı kablodan başka bişey değildir.

mihri

O halka ferrite nüve, kablo çevresinde kapalı çevre H manyetik alanı hal sensörü üzerinden geçirip akımı ölçmek için kullanıyoruz. Piyasada LEM adında bir malzeme var bu işi yapan.
"Eppur si muove!"

mustafa_cmbz

mihri hocam en sonunda size sesimi duyarabildim...sizin ile bu konu üzerinde bilgi paylaşımı yapmak istiyorum gerçi benim bildiğim çok az şey yok ama belki siz benim ile bildilkerinizi paylaşırsınız...bu konu benim için çok önemli fakat elimden tutan olsa ben bu işi yaparım...bu akım ölçme olayını bu sensör ile algılattıktan sonra pic ile bu değerleri nasıl okutuyorsunuz bunun ile ilgili basic kodu veya proton kodu varsa elinizde benim için çok faydalı olacaktır...kolay gelsin...

mihri

Öncelikle şarj cihazı yapmak istediğin türbinin gücü ne bunu bilmemiz lazım.

Current sensor LEM LA-55 55 ampere kadar akım ölçebildiğin bir cihaz. Fiyatıda 25-30 lira civarı. Bunun yerine sen akım ölçmek için şönt direnç kullanırsan daha iyi olur.

Şönt direnç olarak gerekli akımı taşıyacak bakır bir levha yada bara kullanabilirsin. Aşağıdaki devre fark yüksltici devresidir. Bakır levha üzeindeki gerlim düşümünü kuvvetlendirip pic ile okunabilir hale getirebilirsin. V1 ile V2 arasındaki gerilim farkı ne kadar büyük olursa o kadar iyi olur.




Devrede birde offset gerilimi olacaktır bunuda yazılımla halledebilirsin. Mesela sisteme gerilim verdiğin anda şarj akımını ilk anda kesersin bu durumda bakır levha üzerinde akım akmayacağı için V1 ve V2 arasında gerilim farkı oluşmayacak ama opamp çıkışında bir gerilim göreceksin. Bu gerilimi ADC ile okuyup yazılım ile offset uygulayabilirsin. Mesela bakır plakadan akım geçmezken  ADC'den 100 desimal okudun 50 amper akım geçtiğinde ise 1000 desimal görüyosun aslında gerçek değer 1000-100=900' olacaktır.

Örnek yazılıma gelince 2 sene önce besic ile kod yazmayı bıraktım. Takıldığın nokta tam olarak basic dilinde ADC'nin nasıl okunduğu mu yoksa ADC'den okuduğun değeri nasıl akım yada gerilim olarak göstereceğin mi?
"Eppur si muove!"

Klein

@mihri.
devrende dikkatsizlikten kaynaklandığını düşündüğüm küçük bir hata var. R2 nin 4 numaraya bağlı ucu 2 numaraya, R4'ün 8 numaraya bağlı ucu da 3 numaraya bağlı olacak.  4 ve 8 numaralı pinler de güç kaynağına bağlanacak. Ayrıca zaten diffamp çıkışından küçük bir gerilim çıkacağı için ( kazanç ile yükseltilebilir ama gürültü artar)  gerilim bölücüye ihtiyaç yok. R6 yı kaldırabilirsin.  D1 yerine de  transzorb bağlamak  zenerden daha iyi sonuç verecektir.

mihri

Bağlantılar düzeltildi. R5, R6 ve C1 orda filtreleme yapıyor. Ayrıca "transzorb" nedir ilk defa duydum.
"Eppur si muove!"

mustafa_cmbz

Alıntı yapılan: "mihri"

Current sensor LEM LA-55 55 ampere kadar akım ölçebildiğin bir cihaz. Fiyatıda 25-30 lira civarı. Bunun yerine sen akım ölçmek için şönt direnç kullanırsan daha iyi olur.


Örnek yazılıma gelince 2 sene önce besic ile kod yazmayı bıraktım. Takıldığın nokta tam olarak basic dilinde ADC'nin nasıl okunduğu mu yoksa ADC'den okuduğun değeri nasıl akım yada gerilim olarak göstereceğin mi?

hocam şimdi bu anlattıklarınızdan kafama takılan 2 şey var.

1. = bu tarz devrelerde neden akımı okuyoruz?bu tarz devrelerde voltaj ile işimiz yokmu? bana kalırsa bu akımı ölçme işi akünün dolu olup olmadığını ölçmek için yapılıyor değilmi?(son anda aklıma geldi belki doğrudur..

2. = yazılıma gelince adc ile ilk defa bir örnek çalışma imkanım oldu onda da basit bir pot ile 16f877 nin adc ucuna bağlantı yapıp birde lcd aracılığı ile isiste simule ettim..fakat pot'u sonuna kadar açtığımda lcd de gözüken değerler aynı kayan yazı gibi kaymaya başlıyorlardı buna anlam veremedim..daha sonra ondan vaz geçtim op-amp ile 12v-24v-48v ölçen bir devre tasarladım fakat bu devreninde bir eksik yanı var...bunu eksik yanı ise devrede karşılaştırma yapmak için sabit misal 12v ihtiyaç var fakat ben bu devreyi 12-24v-48v olarak 3 farklı voltajlı aküyü seçeneğe göre şarj etmek isiyorum.12v tamam da  24v 48v olduğu zaman burada sorunlar çıkıyor çünki adam bu sistemi kuracak çünki evinde 220v yok bende bu op-amp'lı devre için 0--48v arası bir trafodan beslerim diye düşündüm..ama olmadı.....ilkten mantıklı geldi aslında adam nasıl olsa o 12v'u 220v çevirecek convertörden alrım dedim ama bu seferde usta ya adam convertör istemezse ya direk 24v ile çalıştırırsa ne olacak dedi orada tısladık işte...yani anladığım kadarı ile bu iş gene pic'in adc ile çözülecek...

adc konusuna devam edecek olursak ta aslında 2sinide anlamış değilim ne doğru dürüst voltaj okuyabildim neden onu değişkenlere atayıp program içerisinde işleyebildim...direkt op-amplar ile yapım ama oda voltaj seviyesini ölçüyor...aslında benım güç elektroniğim biraz zayıftır o yüzden elim bu işe pek yatkın değil ama hem haçlık çıksın hemde kendimi geliştireyim...mihri hocam yarından sonra işi bıraktım bu işle ilgileniyorum eğer sizde bana yardım ederseniz ben bu işi bitirmeyi düşünüyorum tabi ilk gözüme kestirdiğim iş te pic in ADC'si

sdonmez

devrede akımın okunmasının nedeni akü şarj akımını ölçmek olabilir çünkü aküleri kapasitesinin belli bir oranından yüksek akımla şarj etmek akü için zararlıdır.

mustafa_cmbz

hmm aslında güzel bir düşünce..peki fazla akım geldiğinde ne yapacaz  şarj'ı mı kesecez yoksa akımı dengeleyeceğiz?

erkan614

tranzorb diyodu ben iki kere daha srudum bu boardda ama yanıt alamadım hatta devre tasarımlarında tranzob kullanıyorum ama montajda oraları boş bırakıyorum :oops: belki gunun birinde birisi gelir "nebiçim tasarım yapmış bu amele" diye arkamdan soylenmesin  :lol:

sdonmez

Alıntı yapılan: "mustafa_cmbz"hmm aslında güzel bir düşünce..peki fazla akım geldiğinde ne yapacaz  şarj'ı mı kesecez yoksa akımı dengeleyeceğiz?

Şarj ederken akü voltajını da kontrol ederek akımı belli seviyede tutmak gerek.  dolayısıyla mosfetlerin tetiklenmesini kontrol etmek lazım.   Verdiğiniz linkteki projeyi yapan vatandaş,  akü voltajı belli seviyenin üstüne çıkınca yani akü dolduğunda diğer mosfet grubunu devreye alıp tüm enerjiyi direnç üzerinde harcamış.

Peki bu direnci hiç kullanmazsak ne olurdu?

mustafa_cmbz

hocam o devrede diren dediğiniz yere rezistans bağlamış nedenini ise dinamo boşa dönmesin akü doşlduğunda direkt rezistansa versin gibisinden...eğer bu rezistansı bağlamazsak akünün akımı dolduğunda akü uçlarını keseriz olur biter aslında...