Tarama Yönteminde Parlaklık Problemi

Başlatan gutaussehender, 07 Ağustos 2008, 16:20:34

gutaussehender

Merhaba arkadaslar uzun zamandır sitede konuları takip ediyorum ama pek bi katılımda bulunmamıştım. benim bisorunum var yardımcı olursanız sevinirim.

16f877 ile tarama yöntemi ile 96 sutunluk bir kayan yazı yaptım. satırları picin çıkışı+bc237 transistör ile sürdüm sutunları ise 74154+bc557 transistör ile sürdüm 8x8 dotmatrix ile yaptım devreyi ledler çok sönük yanıyor gece daha zor okunacak seviyede.

programda satır bilgisini gönderdikten sonra 74154e clock gönderip 50uSn gecıkme yaptım gene sönük gecikmeyi 100mSn ye cıkardım bu sefer ledler parlak yanıyor ama tabi tarama cok yavas yanı tarama frekansını arttırınca led parlaklıgı azalıyor. donanımsal oalrak neler yaptıysam olmadı programdan ise sadece gecikme zamanı ile oynadım. değişen birşey olamdı. acaba diyorm picin çıkışına mı yoksa 74154lerin çıkışına uln2803 baglasam düzelirmi yapmadıgım tek o kaldı.

ayrıca sutunlardakı 74154lerin çıkışındaki bc557leri kaldırıp bd136 denedim parlaklık biraz olsun arttı ama yeterince olmadı tabi.

kafayı sıyıracagım neolur yardımcı olurmusunuz.

turkplc

Merhaba arkadaşım. sana birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum.
sütunlara 74154 yerine 74164 kullan.
önce 1. satırın tüm bilgisini 74164 e seri olarak gir ve 1. satırı aktif yap.
sonra biraz geçikme ver ve 1. satırı pasif yap sonra 2. satırın tüm bilgisini gir ve 2. satırı aktif yap aynı işlemi diğer satırlarada uygula.

böylece sütun sayın nekar uzun olursa olsun problem olmaz çünkü sadece 8 satırda tarama yapacaksın. Piyasadaki uzun kayan yazılar bu teknikle sürülmektedir.

iyi günler

mucitotomasyon

ben size daha professional bir yontem söyleyem bir tane timer olustur .icerisinde  ledleri sıra ilk aftif yap pasif yapma birdaha sonrakde digerledde  aktif olanı pasif birsonrakini ktif yap bundan güzel yontem yoktur

sigmoid

Alıntı yapılan: "mucitotomasyon"ben size daha professional bir yontem söyleyem bir tane timer olustur .icerisinde  ledleri sıra ilk aftif yap pasif yapma birdaha sonrakde digerledde  aktif olanı pasif birsonrakini ktif yap bundan güzel yontem yoktur

birazda açık şekilde yazarmısınız. Ben olayı tam anlayamadım.

gutaussehender

Alıntı yapılan: "turkplc"Merhaba arkadaşım. sana birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum.
sütunlara 74154 yerine 74164 kullan.
önce 1. satırın tüm bilgisini 74164 e seri olarak gir ve 1. satırı aktif yap.
sonra biraz geçikme ver ve 1. satırı pasif yap sonra 2. satırın tüm bilgisini gir ve 2. satırı aktif yap aynı işlemi diğer satırlarada uygula.

böylece sütun sayın nekar uzun olursa olsun problem olmaz çünkü sadece 8 satırda tarama yapacaksın. Piyasadaki uzun kayan yazılar bu teknikle sürülmektedir.

iyi günler

ben o yöntemi kullanmayı pek sevmıyorum cunku baskı devre cıkarmak sorun oluyor ve burada çift taraflı baskı cıkaran yer yok. hem maliyet artıyor.



Alıntı yapılan: "mucitotomasyon"
ben size daha professional bir yontem söyleyem bir tane timer olustur .icerisinde ledleri sıra ilk aftif yap pasif yapma birdaha sonrakde digerledde aktif olanı pasif birsonrakini ktif yap bundan güzel yontem yoktur

suan yaptıgım zaten böyle sutun bılgısını gonderıyorum ve ardından sayıcıyı 1 arttırıyorum. ama olmuyor.

cuneytsezmis1

ledlere kaç ohm direnç bağlıyorsun

ferdem

Ben de aynı mantıkla bir kayan yazı devresi yapmıştım, sütun sayısı 48, sizinkinin yarısı ancak onda da benzer problemler vardı. Henüz denenmiş bir çözüm bulmuş değilim ama şunları söyleyebilirim:
İlk sütunun aktif edilmesiyle son sütünun aktif edilmesi arasındaki zaman belirli bir değerin altında olmalı ki tarama fark edilmesin. Dolayısıyla her bir sütunda ledleri yakmak için yapabileceğiniz bekleme sınırlıdır. Peki bu bekleme süresi o sütundaki ledleri yeterli parlaklığa getirebiliyor mu? Bendeki dotmatrix display lerle alakalı katalogda sadece bağlantılarla ilgili bilgi ve bir kaç max limit değerleri var. Katalogda dotmatrixte kullanılan ledlerin akım- parlaklık - zaman diagramları tarzı bilgiler olsa işimiz kolaylaşacak.
Velhasıl bu iki kıstas (parlaklık ve taramanın fark ettirilmemesi) birbiriyle ters orantılı, optimum noktayı bulana kadar arayacağız, optiumum nokta tatmin edici olmayabilir de.

Ancak satır tarama mantığında kullanılan shift-register lerin shift-out hızı çok hızlı olduğu zaman bu tarz problemler olmaz gibi geliyor.

Şu sıralar ben de denemeler yapmayı düşünüyorum. İyi çalışmalar.

teknikelektronikci

uln + bdx54 c ile yapin sadece bc ile olmaz
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

gutaussehender

@ferdem
sayın hocam bende devrede her bır ledın yanma suresını 50uSN olarak ayarladım ıste o zaman olmuyor neredeyse sönük derece yanıyor. ancak bu gecıkmeyı arttırdıgımda parlaklık artıyor. ve az öncede sunu denedim basıt bı program yazdım sadece I harfı gonderdım ve clock gonderdım o zaman bı sorun yok hepsı parlak yanıyor. ve satırlardakı bc237 transıstorlerın bayz ucu 0,9 volt ama benım kayan yazı programı yukledıgımde o zaman bayz ucu 0 volt  dedım acaba transıtorlerden mı kaynaklanıyor transıstorun bayzıne gelen hattı kestım pıc ın cıkısı gene 0 volt. ama I harfı kaydırdıgım zaman cıkıs transıstore gıtmeden 2,5 volt pıc cıkısı transıtore bagladıgım zaman 0,9 volt ve parlaklık guzel.

satırlardakı bc237 transıtorlerı devre dısı bıraktım onun yerıne uln2003 bagladım gene aynı degısen bırsey olmadı.

teknikelektronikci

uln2803 cikisina transistörleri baglayacaksiniz
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

SYavuz

Merhaba

  Ek'te verdiğim şemadaki gibi sürücü devresi oluştur. Donanımsal olarak parlaklık sorunu falan yaşamazsın. Ben yıllarca kayan yazı panolarında kullandım herhangi bir sorun yaşamadım. TLC5921 kathod driver'lar direk akım kontrollüdür. LED'in çekeceği akım değerini IREF bacağından groud'a karşı atacağın dirençle belirleyebilirsin. 16Bit Shift register'dır. Datasheet'ini de internetten indir incele...

Not: Led'lerin kathod'larına direnç falan kullanmıyorsun unutma...direk sürüyorsun.

http://rapidshare.com/files/135702268/Schematic_Pr.pdf.html

gutaussehender

@SYavuz
sayın hocam şema için teşekkür ederim. şimdi birşey sormak istiyorum.

benim şuan yaptıgım devrede sutunları 74154 ile taradım. bu 74154leri iptal etmesem yani tlc5921 kullanmasam sadece satır kısmına bu sızın semadaki gibi uln2803 +bd140 kullansam olmazmı?

devrede satır bilgisini gönderiyorum ardından 74154 saycıya clock gonderıyorum ve 50mikro saniye gecikme yapıyorum ve clock u sıfırlıyorum. bu şekilde hiç parlak yanmıyor dotmatrixler. ama bu gecikme süresini 50mikro saniyeden 1msn ye filan yükselttiğimde dalgalanma oluyor ama parlaklıkta artıyor yani tarama frekansı artınca ledin yanık kalma süresi azalıyor ve parlaklık azalıyor ama frekansıda arttırmassamda olmuyor dalgalanma oluyor ne yapacagımı şaşırdım. 8O

gutaussehender

Alıntı yapılan: "teknikelektronikci"uln + bdx54 c ile yapin sadece bc ile olmaz
biraz sonra birde böyle deneyeyim bakalım hocam nasıl olacak.
teşekkürler bilgi için.

SYavuz

Tamam TLC5921 kullanma, Anod tarafınıda şemada ki gibi sür, ama vazgeç şu 74154'ten yeteri kadar akım basamıyorsun. TLC5921 yerine TPIC6B595 kullan, LED'lerin Kadhot'larına da 33R direnç bağla, TPIC6B595'in VCC ile VSS bacaklarına seri şekilde 100nF ve 47uF bağlamayıda unutma...İlgili Timer'ı da 40.000Mhz hızında;

  setup_wdt(WDT_OFF);
  setup_timer_0(RTCC_INTERNAL|RTCC_DIV_1|RTCC_8_bit);

şeklinde ayarla..Hala ışıma problemin varsa yazılımsal olarak bir yerlerde hata yapıyorsun demektir.

gutaussehender

Alıntı yapılan: "SYavuz"Tamam TLC5921 kullanma, Anod tarafınıda şemada ki gibi sür, ama vazgeç şu 74154'ten yeteri kadar akım basamıyorsun. TLC5921 yerine TPIC6B595 kullan, LED'lerin Kadhot'larına da 33R direnç bağla, TPIC6B595'in VCC ile VSS bacaklarına seri şekilde 100nF ve 47uF bağlamayıda unutma...İlgili Timer'ı da 40.000Mhz hızında;

  setup_wdt(WDT_OFF);
  setup_timer_0(RTCC_INTERNAL|RTCC_DIV_1|RTCC_8_bit);

şeklinde ayarla..Hala ışıma problemin varsa yazılımsal olarak bir yerlerde hata yapıyorsun demektir.

hocam dun gece 5 e kadar ugrastım bı sonuc cıkmadı.

satırlara uln2803 bagladım gene olmadı sorun satırlardan degıl. sorun sutunlardan kaynaklanıyor dedıgınız gıbı 74154 yeterlı bayz akımı basamıyor sanırım. sutunlardakı 74154un cıkısındakı transıstorun bayzıne dısardan bı dırencle bayz akımı verdıgımde o sutun komple parlak yanıyor.

ben daha once sanırım sutunlardakı bc557ler yetersız gelıyor dıye dusunmustum ama sorun transıstorden degıl 74154ten kaynaklanıyor sanırım.

programda ıse su sekılde bı dongu var.

for i to 96
sayac=sayac+1
portc=sutun_reg
porta=sayac ' porta 74154 sayıcılara gıdıyor
pauseus 500
next i

şimdi hocam tavsiyeniz üzerine ne yapayım? yardımlarınızı bekliyorum.