motor hız kontrol için yardım.....

Başlatan sahinler64, 12 Ağustos 2008, 15:03:44

sahinler64

slm kardeşler.ufak bir konuda yardıma veya ön bilgiye ihtiyacım var.şimdi ben 1500w gücündeki bir motora hızkontrol cihazı yardımıyla değil trafo yardımıyla yol vermek istiyorum.bazı ustalarım belki bilir bu sistem genelde tavuk çiftliklerinde kullanılıyor.bunun mantığı ve çalışma pensibi nasıl vede nedir bu konuda ufak bir bilgiye ihtiyacım var.pano içinde büyük boyutlu bir trafo ve onun uçlarına bağlı birkaç kontaktör bulunuyor.ama anlayamadığım bu trafo ile motorlar nasıl çalışıyor... :oops:
SAYGILARIMLA...

erkan614

motorun kutup sayılarını değiştir diycem ama tam bilemiyorum?

picusta

Senin dedigin oto transformatör olmasin ? HAni sekonder ucu bobin üzerinde geziyor, ona göre gerilim degisiyor.

sahinler64

benim bahsettiğim motorlar 380 volt ve assenkron motor.1400d/d ve 1500w güce sahip....
SAYGILARIMLA...

erkan614

Alıntı yapılan: "picusta"Senin dedigin oto transformatör olmasin ? HAni sekonder ucu bobin üzerinde geziyor, ona göre gerilim degisiyor.
o benimde aklıma geldi ama bu asenkron motorların devri frekansla değişmiyormuydu? gerçi sürücülerde devri artttırmak için frekansla beraber voltajda arrttırılıyor ama 40 hz den sonra voltaj sabit sadece frekans artıyor.

z

Bilezikli asenkron motorlarda reosta yada ototrafo ile hiz kontrolu yapilabilir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

erkan614

olabilir bizde alışkanlık asenkron motor denince piyasadaki 3faz bildik motorları aklımıza getiriyoruz. okulda çeşitlerini öğrettiler ama bu bilgiyi kullanmadığımız için unutttuk.
bilezikli asenkron bir nevi dc motormu yoksa değişik bir uyartımı mı var?

bide şu trafo ve motor özelliklerini detaylı bişekilde yazabilirmiyiz?

bu arada aklıma geldi o tavuk çifliklerinde yaşaya bilmek için mutasyon geçirmek lazım nedir o koku kardeşim 9 yaşında birkere ziyaret ettim tek hatırladığım şey kokkusu artık bilinç altına nasıl bi etki ettiyse :D

xenix

Bilezikli asenkron motorda 3 faz rotor sargıları rotor üzerinde birleştirilmez, 3 adet bilezik ve fırça ile dışarıya alınır. Asenkron motorda stator enerjisi hava aralığı üzerinden rotora geçer, eğer ben dışarı çıkartılan rotor sargılarına direnç bağlarsam, bu enerjinin bir kısmını çalmış olurum, bu şekilde motorun hızını düşürebilirim. Bu şekilde dışardan bağlanan direncin değeri ayarlanarak  motorun en yüksek torku sıfır devire kadar çekilebilir, bu yüzden bu sistemler daha çok yolverme (motru kaldırma) amaçlı kullanılır, daha sonra direnç üstündeki kayıpları önlemek için bu dirençler şöntlenerek motor tam hızına çıkarılır. Hatta fırçalar ve bilezikler üzerinde rotor akımı dolaşıp onları eskitmesin diye bu şöntleme işi rotor üzerinde de yapılabilir.

Eğer hız kontrolü sürekli yapılmak isteniyorsa ve motorun gücü yüksek ise enerjiyi direnç üzerinde harcamak ekonomik olmayacaktır. Bu durumda rotor sargılarından uygun gerilim ve akımda enerji çekilerek geri 3 faz beslemeye basılır. Rotor sargılarının çıkış gerilimi genellikle  stator geriliminden düşük olduğu için bu işlem oto trafo ile yapılabilir. Şuan çok kullanılan 600kW - 3MW aralığındaki rüzgar güllerinde de bilezikli asenkron motor kullanılır. 3 faz rotor sargılarından alınan gerilim IGBT ler ile doğrultulup DC link oluşturulur, bu DC linkten beslenen başka bir IGBT invertör gerilimi AC şebeke fırekansına çevirip sabit trafo üzerinden şebekeye geri basar, böylece motor gücünden daha az güçte bir invertör kullanılarak rüzgar gülünün hız kontrolü yapılmış olur

EOS

Trafonun primer veya veya sekonder bölümü kademeli yapılmıştır.Böylece Motorlara değişik voltaj uygulanıp hızları değişiyor.Kontaktörler  bu kademe seçme işini yapıyor.

Tabi bu mantıkla yapılmışsa çok hantal bir sistem.ve sınırlı hız seçimi,ve tabiki yüksek maliyet.

Trafo + kontaktörler (adet ?) maliyet  > hız kontrol cihaz (1 adet) maliyet.

erkan614

Alıntı yapılan: "xenix"...IGBT invertör gerilimi AC şebeke fırekansına çevirip sabit trafo üzerinden şebekeye geri basar, böylece motor gücünden daha az güçte bir invertör kullanılarak rüzgar gülünün hız kontrolü yapılmış olur

ruzgar gulunun hızı neden kontrol edilmelidir? dönebildiği kadar hızlı dönup çok enerji vermesi gerekmez mi?

Alıntı yapılan: "EOS"Trafonun primer veya veya sekonder bölümü kademeli yapılmıştır.Böylece Motorlara değişik voltaj uygulanıp hızları değişiyor.Kontaktörler bu kademe seçme işini yapıyor.

Tabi bu mantıkla yapılmışsa çok hantal bir sistem.ve sınırlı hız seçimi,ve tabiki yüksek maliyet.

Trafo + kontaktörler (adet ?) maliyet > hız kontrol cihaz (1 adet) maliyet.
.
bunun yerine kutup sayıları değişebilen motorlardan kullanmak daha mantıklı trafoya hiç gerek kalmaz  sadece kontaktorlerle sabir iki veya üç kademe hızınız olur.

xenix

Her rüzgar hızında o gülün en yüksek  güç üretebileceği bir devir vardır, motorun o en uygun devirde çalışması için hız kontrolü uygulanır.