IR2111 Mosfet Driveri Hakkında soru

Başlatan swat, 17 Ekim 2008, 22:00:21

swat

selamlar.
Arkadaşlar ben IR2111 ile IRFP064N MOSFET'leri 50Hz frekansta 12v ile süreceğim.
1- şekildeki C1 kondansatörünün değeri ne olmalı ?
2- kullanacağım IR2111, bu transistörlere uygunmu?

teşekkürler.



Logan

C1 kondansatörünün değeri 10uF/63V olmalı ( Duruma göre voltajı daha da fazla olabilir). Diğer soruna gelince, ben devrede transistör göremiyorum. Mosfetleri kastetmiyorsun sanırım..!
İmza.

xenix

@Logan, MOSFET ler de transistördür :) swat yanlış birşey yazmamış.

IR2111 200mA akım basıyor, üzerine de 420mA akım alabiliyor. Bu durumda 12V da, kullanabileceğin en düşük gate direnci

Rg=12/0,2=60ohm olacaktır. 50 kHz için oldukça yüksek bir gate direnci. Anahtarlama kayıplarını azaltmak için transistörü daha hızlı açıp kapamak gerekli, böylece transistör daha az ısınır.

IR2110 ±2A verebiliyor, eğer onu kullanırsan 6 ohm gate direncine kadar düşebilirsin ve transistörü hızlı anahtarlayabilirsin. Ama dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta var. Transistörü ne kadar hızlı kesime götürürsen, oluşacak tepe gerilimler o kadar artacaktır. Eğer tam yükte transistörün yüksek gerilimden bozulmuyorsa sorun yok, bozulmalar olursa gate direncini yükseltmeyi (10ohm) dene, yada DC-Link indüktansını azaltmayı.

OptimusPrime

c1 kondansatörünün o kadar büyük olabileceğini sanmıyorum, tahminimce 100nf lık x7r tip bir kondasatördür. fakat aklınızda bulunsun high side daki transistörü iletime sokan c1 kondansatörü üzerindeki gerilimdir ve c1 i doldurmak içinde mutlaka low side daki tansistörü iletime sokmanız gerekir. tüm bunlarda şu anlama gelir; eğer c1 kondasatörü üzerindeki gerilim mosfetin gate eşit değerinin altına inerse high side daki transistör yavaş yavaş kesime gidecek demektir. sadece kesime gitse sorun değil fakat kanal direnci artacağından üzerinde güç harcanacak ve ısınacaktır. bir başka sorun ise gate direnci. xenix hesaplamasını yapmış ama yine en doğru değeri bulacak olan sensin. kabaca tüm bulunan değerler ile devreyi kurup scope ile gözlemlemelisin. eğer bir sorun var ise değerlerle oynayıp doğrularını kendin bulabilirsin.
kolay gelsin.
https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||

sezgin05

Arkadaşlar bu iş deneme yanılma ile olmaz tabiki.Aşağıda verdiğim dosyada hesaplamanın  nasıl yapılacağını anlatmış.Umarım yardımcı olacaktır.
http://www.4shared.com/file/67978497/4a06967d/Mosfetdirver.html

sezgin05

Daha kapsamlı bilgi için BOOTSTRAP hakkında IRF'nin kendi uygulama notlarına bakınız..

http://www.irf.com/technical-info/appnotes/an-1123.pdf

sezgin05

Aşağıdaki dosyada ise 4. sayfada IR2111 için  Bootstrap direnci-diyotu ve kapasitesi nasıl hesaplanır bir örnekle göstermiş.

http://www.itee.uq.edu.au/~aupec/aupec06/htdocs/content/pdf/210.pdf