Böyle bir röle var mı acaba ?

Başlatan shi_bumi, 23 Ekim 2008, 11:48:37

shi_bumi

Alıntı yapılan: "maxiboost"actuator çıkışı sinyali nasıl ?
orayıda kullansak ? onuda dahil etsek listeye ?

Aslında orayıda kullanabilsek bu kadar zor olmayacak, direkt oradan alacağımız sinyal ile (yani cruise control sisteminin aktif olup olmadığını gösterir sinyal) LED'i yakıp söndürebilirdik.

Kaldıki akçuatörü şimdi inceleyip geldim. Akçuatörün arkasında bulunan elektronik üniteye daha önce sözünü ettiğim ON/OFF sinyali, SET sinyali, RES sinyali, fren sinyali, hız sensörü sinyali ve devir bilgisi sinyali giriyor. Akçuatör de bütün bu verileri işleyip gaz teline kumanda veriyor. Yani çıkış sinyali ulaşacağım bir yerde değil gibi. Akçuatörü söküp içindeki devreyi anlayabildiğim kadarıyla incelemem lazım.

shi_bumi

Alıntı yapılan: "sekoli"@shi_bumi arkadaşıma naçizane bir soru :

Benim aracımdada cruise var ve hiç bir lambası yok. Acaba neden bir lambaya ihtiyaç duyuyorsun? Bir gereklilik mi var ? yoksa inat ettin diye mi uğraşıyorsun merak ettim.

Tabiki bir gereklilik değil. Ama aracımın gösterge panelinde bu ikaz ışığı var ve ben bunu kullanmak istiyorum. Kullanırken de orjinaline mümkün olduğu kadar yakın kullanmak istiyorum.

Daha da ötesi bütün bunları yaparken birşeyler öğrenmek istiyorum. Daha 3 gün öncesine kadar röle denen şeyin ne olduğunu bilmezken şimdi web sitelerinde devre elemanlarının özelliklerini araştırır buldum kendimi.

Can sıkıntısı ve inadında işin içinde olduğunu kabul etmem lazım :)

shi_bumi

Alıntı yapılan: "parda"Merhaba;

Elektro mekanik makinelerde bulunan start stop olayı zannediyorum sizin aradığınız şey şöyleki bir kez start a basılır alet çalışır taki stop a basılana kadar.

Bunu size uydurursak birbirine paralel iki start düğmesi yani RES ve SET bunlardan birine basılınca led yanar, bunlara seri stop düğmesi yani fren pedalı frene basılınca led söner bunların tümüne seri aletinizin on off düğmesi
bir led için fazlaca röle olur ama iş görür gibi

Sevgili Parda, ilgin için teşekkürler,

Maxiboost, bu fikir için ne düşünüyor sunuz ?

Maxim

Alıntı yapılan: "shi_bumi"
Alıntı yapılan: "parda"Merhaba;

Elektro mekanik makinelerde bulunan start stop olayı zannediyorum sizin aradığınız şey şöyleki bir kez start a basılır alet çalışır taki stop a basılana kadar.

Bunu size uydurursak birbirine paralel iki start düğmesi yani RES ve SET bunlardan birine basılınca led yanar, bunlara seri stop düğmesi yani fren pedalı frene basılınca led söner bunların tümüne seri aletinizin on off düğmesi
bir led için fazlaca röle olur ama iş görür gibi

Sevgili Parda, ilgin için teşekkürler,

Maxiboost, bu fikir için ne düşünüyor sunuz ?
O fikri tam anlamadım .

Ben başka çözümler düşünüyorum ,zira 35km hız olayı işi zorlaştırdı.

1-actuatorun içerisinde bulunan elektronik devrenin actuator çıkışından bir kablo ile çıkış almak ..

2-Bu actuator çalıştığı sırada normalden fazla akım çekiyor olmalı ,
devrenin +12 volt beslemesine seri bir tane taş direnç takıp (0.05 ohm gibi) "bu devrenin çalışmasını etkilemeyecektir" .

bu direnç üzerinden basit bir opamp devresi ile çıkış almak ,opampı komparator gibi kullanarak devre çalışıyorken lambayı yakmak.

shi_bumi

O zaman size devrenin bir görünümü...




Soldan sağa;

ON/OFF
Hız sensörü
Fren (sıcak uç)
Fren (soğuk uç)
Kullanılmıyor
RES
Kullanılmıyor
SET
Toprak
Devir sensörü

Arka taraf :



shi_bumi











Anladığım kadarıyla vakum servolarına kumanda eden 3 tane bobin var. Bu bobinlerin uçları devrenin ön yüzünü gösterir ilk resimde DUMB, VAC ve VENT yazan yerlere devrenin arka yüzünden giriyor.

Maxim

tamam işte
vakumla çalışan dalgaya giden ucu bulun ve oradan çıkış alın  :D
olmamı ?

shi_bumi

Alıntı yapılan: "maxiboost"tamam işte
vakumla çalışan dalgaya giden ucu bulun ve oradan çıkış alın  :D
olmamı ?


O kadar kolay olma heral :)

Maxim

bu bobin uçlarından çıkış almak lazım en doğrusu ,
ama önce çalışmasını gözlemlemeniz gerekiyor
ne zaman ? ne şekilde hangi bobin çalışırken sürekli devrede ?


yada söylediğim 2. seçenek düşünülebilir belki

shi_bumi

Aracı kullanırken SET tuşuna basarak sistemi devreye sokacağım ve bu 3 bobinin voltajlarını ölçecem. Sadece SET tuşuna basılmışken voltaj olan uç (eğer varsa) benim işime yarayacak olan uç olacak.

Tabi arabayı kullanırken (dediğim gibi sistem 35 km üzerinde devreye giriyor) bu uçları nasıl ölçeceğim onu yarın görecez. :)

shi_bumi

Yalnız başka bir siteden değişik bir devre teklifi geldi.





Açıklaması :

bu devre basit bir flip flop devresidir,az sayıda malzeme ile ucuza ve kolayca yapılabilecek, daha önce denenmiş ve çalışan bir devredir. devreye elektrik ilk uygulandığında lamba sönük haldedir. bt2 butonuna ilk basılışta lamba yanmaya başlar ve bundan sonra bt2'ye basmak lambayı söndürmez. lambayı söndürmek için bt1 butonuna basmak gerekir. bt1'e basıldığında veya devreden elektrik kesildiğinde lamba söner ve devre ilk haline gelir (resetlenir).

tr1 ve tr2 transistörleri bc237 veya bc238 gibi NPN karakterli küçük transistördür.

İşe yarayabilir mi sizce ?

ete

Bir süredir yazılanları takip ediyorum ve işin nereye varacağını merak ediyor idim. Şu ana kadar bir sonuca ulaşılmış değil. Her halde değilki bir başka forumda aynı konuyu yeniden açmış olduğunu gördüm. Üstelik iki forumda verdiğin bilgiler arasında da ufak bir farklılıkda var. Yeri gelmişken hemen belirteyim. Burada sistemin devreden çıkması için yani Cruise control dan çıkılması için ya off butonuna basılmalı yada Frene basılı tutyor iken set yada reset butonlarından birine basılması gerektiğini belirtmişsin. Diğer forumda ise yalnızca frene basılması gerektiğini yazmışsın. Aslında bu konuda çalışan bütün sistemlerde yalnızca frene basmak sistemden çıkmaya yeterli olmaktadır. Senin sistemin kapatılma koşulunu bir kere daha teyid edersen ilgilenen arkadaşlar için uygun olacaktır.

Gelelim konuya, olaya bakarsan yalnızca ilave bir led yada lambanın yakılması istenmektedir. Tabiiki bir takım koşullara bağlı olarak bu iş isteniyor. Koşullar ise tamamen cruise kontrol sisteminin çalışma ve kapanma koşulları.
Basit bir set-reset (R-S) Flip flop ile bu işin olmayacağı yada olacak ise bayağı zor halledileceği muhakkak. Zira alacağın çıkışların aynı zamanda mevcut devreye her hangi bir zarar vermemesi gerekiyor. Devre optocopuler kullanılarak izole de edilebilir ama sonuçta basit bir istek için epeyce karmaşık bir devre yapılması söz konusu olur.

BU işin en küçüğünden bir pic (12F675) kullanılarak yapılabileceğini düşünüyorum. Şimdiye kadar anlatılan koşulları bir sıralar isek;
Çalışmaya bağlı yakılması düşünülen led in ;
a) Yalnızca on butonu açık ise yanması
b) on butonu açık ve set yada reset butonuna basılması halinde led in yakılması gerekiyor.
c) Aynı şeklde yanmış led in off tuşuna basılması durumunda sönmesi
d) yine yanmış led in frene basılınca sönmesi gerekiyor.
Bu durumda mevcut sistemden alınacak uçlar şunlar olacak;
- on butonu
- off butonu
- set tuşu
- reset tuşu
- fren anahtarı
Bu uçlar Pic e giriş olarak verilecek ve pic den de çıkış olarak yalnızca led çıkışı yapılacaktır.
Geriye işin program kısmı kalıyor. Ancak açıklığa kavuşması gereken bir husus daha var. Fren anahtarı mevcut sisteme ne veriyor. Anahtarların bir ucu genelde ya + beslemeye yada GND ye bağlıdır. Dolayısıyla anahtarın bu ucunun bağlı olduğu yere göre anahtarın kapanması durumunda diğer ucundan + yada GND alınır. Fren anahtarındaki durumu program açısından bilmek gerekiyor. Dİğerleri yani on - off set ve reset anahtarları + 12V verdiğini belirtmişsin. Fren anahtarınıda belirtirsen bu sistem kolaylıkla yapılabilir.
12F675,  8 bacaklı bir denetleyici olup 2 adet besleme bacağını çıkartırsan geriye kullanabileceğin 6 adet bacak kalır. Dahili oslilatör kullanmak şartı ile bu 6 adet bacağın tamamını programda giriş çıkış olarak kullanmak mümkündür. Yalnızca MCLR bacağı giriş olabilir çıkış için kullanılamaz.
BU konuyıda hallettikten sonra programı yazmak isteyenlere işin kademelerini açıklamak istiyorum.
1.İlk çalıştırmadan sonra program "ON" anahtarından +12V geliyormu buna bakacaktır.
2. Bu voltaj bir gerilim bölücü üzerinden (1k8 seri ve 1K GND ye bağlı) geçirilerek gerilim 5V dolaylarına düşürüldükten sonra pic'e verilecektir. Bu voltaj var ise bu seferde Led yanık mı (yani önceden yakılmışmıdır)  değilmi ona bakılacaktır.
3. Led sönük ise bu sefer set yada reset tuşlarından birine basılmışmı kontrol edilecektir. Basıldığı anda led yakılacak ve program başa yollanacaktır.
4. Led yanık durumda ise demekki önceden yakılmış olacak ve bu seferde off anahtarına basılmışmı yada fren anahtarına basılmışmı ona bakılacaktır.
Bunlardan birine basılmış ise led söndürülecektir.

İşin program kısmı bu kadar basit ve pek çok kişi bunu yazabilir sanırım. Yazmayan olursa ben yazarım ama isterimki yenilerden birisi yazsın ve bizde burada tartışalım ve bilmeyenlerde bir şeyler öğrensin.

BU işde dikkat edilmesi gereken bir husus da ana devreye butonlar üzerinden herhangi bir  yanlış bilgi iletilmemesidir. Kısaca devrenin normal çalışma şeklini bozmamamız gerekir. Bu nedenle alınan girişleri ya bir diyot yada direnç üzerinden geçirerek ana devreden mümkün olduğunca izole etmekte yarar var.

Her şeyi açıkladığımı düşünüyorum. Bakalım kim hem devre şemasını hazırlayıp hemde programı yazabilecek.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

Maxim

bazı nedenlerden dolayı iş çok karıştı ,
normalde led giriş-çıkış programı kolay ,
açıklayayım .

problem 35km hız alt sınırıdır ,
cihaz 35km nin altında devreye girmiyor ,
haliyle eğer sadece butonlardan giriş alırsanız, yanlış olur ,
şöyleki;
30km ile giderken tüm koşullar sağlandığında biz SET tuşuna bastığımız zaman ledimiz yanacak ama aslında cihaz devreye girmeyecektir ,
biraz daha hızlanıp mesela 40km de tekrar SET tuşuna bastığımızda bu sefer cihaz devreye girecek ama led sönecektir veya buna benzer bir kargaşa söz konusu .

Birde fren konusu var ,sanırım sen onu yanlış anladın ,
frene basıldığı zaman sistem devreden çıkıyor ,
yani bildiğimiz cruise sistemleri gibi ,
set tuşuna vs basmaya gerek kalmıyor ,

gene fren sinyalininin yapısını sormuşsun ,
fren girişi genelde fren lambalarından veya lambalara giden kablolardan alınıyor ,heralde bundada böyledir
kısacası frene bastığımız zaman girişte +12volt olacaktır .

shi_bumi

Sayın ete, açıklamalarınız için teşekkürler. Evet doğrusunu isterseniz işin temelinde basit bir led'in yakılması var. Ama sizinde belirttiğiniz gibi birtakım şartlara bağlı olarak yakılması lazım. Ve işin içine biraz girince göründüğü kadar kolay olmadığı, hele benim gibi elektronik bilgisi devre elemanlarının ne olduğu ve ne işe yaradığı ile sınırlı biri için oldukça zor olduğu ortada. Ama en azından sorunumun çözümünün bir devre dizayn etmek olduğunu tahmin edebilecek kadar yakınım konulara.  :D 2 gündür internetten indirdiğim boardmaker ve benzeri programları hiç saymıyorum. Ama anlıyorum ki mesele şemayı çizmek değil. Mesele önce devreyi programlamak.

Gelelim başka bir sitede verdiğim bilgilere. Aslında bilgiler aynı ama ben demekki tam ifade edememişim.

"Burada sistemin devreden çıkması için yani Cruise control dan çıkılması için ya off butonuna basılmalı yada Frene basılı tutyor iken set yada reset butonlarından birine basılması gerektiğini belirtmişsin. Diğer forumda ise yalnızca frene basılması gerektiğini yazmışsın. Aslında bu konuda çalışan bütün sistemlerde yalnızca frene basmak sistemden çıkmaya yeterli olmaktadır. Senin sistemin kapatılma koşulunu bir kere daha teyid edersen ilgilenen arkadaşlar için uygun olacaktır. "

demişsiniz. Bir yanlış anlaşılma var.


Kurallar:

1. LED sadece 1. giriş ON konumundayken yanabilecek.
2. SET tuşu basıldı. LED yanacak.
3. RES tuşu basıldı. LED yanacak.
4. COAST tuşu basıldı (ki bu SET/RES basıldıktan sonra SET'e bir daha basmak demek) LED yanmaya devam edecek.
5. ACCEL tuşu basıldı. (ki bu SET/RES basıldıktan sonra RES'e bir daha basmak demek) LED yanmaya devam edecek.
6. SET tuşu basıldı. Frene basıldı. LED sönecek.
7. RES tuşu basıldı. Frene basıldı. LED sönecek.
8. Sadece ON basıldı. (Yani SET veya RES basılmadı) Frene basıldı. LED yanmayacak.


demiştim. Burada 6 ve 7 nci maddelerde açıkladığım durumlarda frene ve SET veya RES tuşlarına aynı anda basılmasını kastetmemiştim. SET tuşuna bastık. Cruise Control çalışmaya başladı. Daha sonra frene basarak devreden çıkardık. Sizinde belirttiğiniz gibi cruise control sistemi sadece frene basılarak devreden çıkıyor. Frene basılırken SET tuşuna basmak gibi bir dueum yok.

Led'in sönmesi içinde ya anahtarın OFF pozisyonuna alınması ya da frene basılması gerekiyor.

Frene basıldığı zaman sistem fren pedalının hemen altında olan  butondan 12 volt alıyor. Yani fren beslemesi de 12 volt.

Programlama açısından önemli olup olmadığını değerlendiremediğim bir diğer konuda şu. Yakmaya çalıştığım ikaz ışığına aslında kontak anahtarı açıkken devamlı 12 volt geliyor ama toprak hattı açık olduğu için lamba yanmıyor. Yani ben bütün bu işlemler boyunca ikaz ışığının toprak hattını kapatmaya çalışıyorum. Prensipte bir devre yapılarak led'e 12 volt besleme gerilimi vermek ile zaten 12 volt gerilimi bulunan bir led'in toprak hattını kapatmak arasında bir fark yok gibi ama belki devrenin programlanması açısından vardır. Cehaletimi mazur görün   :lol:

shi_bumi

Alıntı yapılan: "maxiboost"

problem 35km hız alt sınırıdır ,
cihaz 35km nin altında devreye girmiyor ,
haliyle eğer sadece butonlardan giriş alırsanız, yanlış olur ,
şöyleki;
30km ile giderken tüm koşullar sağlandığında biz SET tuşuna bastığımız zaman ledimiz yanacak ama aslında cihaz devreye girmeyecektir ,
biraz daha hızlanıp mesela 40km de tekrar SET tuşuna bastığımızda bu sefer cihaz devreye girecek ama led sönecektir veya buna benzer bir kargaşa söz konusu .

Biraz sonra arabaya giderek hız sensöründen nasıl bir bilgi (yani voltaj) alındığını kontrol edeceğim. Tahminim arabanın sürati değiştikçe söz konusu sensör değişen bir voltaj üreterek bunu sisteme veriyor.